Οι καθυστερήσεις στον Καναδά ανεβάζουν κι άλλο το σκληρό

03/11/2016

Εντός της εβδομάδας αναμένεται η άφιξη του πρώτου καραβιού από Καναδά στην Ιταλία για να δούμε πώς θα ισορροπήσει η αγορά.Γιαννακοπούλου Φανή
Συνεχίζει την ανοδική του πορεία του σκληρό σιτάρι τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο μιας και η αγορά ενισχύεται όλο αυτό το διάστημα από τις καθυστερήσεις του Καναδά, η σοδειά του οποίου αντιμετωπίζει και ποιοτικά προβλήματα.
Συγκεκριμένα η καθυστέρηση των ποιοτικών εξαγωγών προς την Ιταλία έχει προξενήσει την άνοδο των τιμών και στα μέτρια ιταλικά σιτάρια και επιπρόσθετα έχει αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση για ελληνικό προϊόν. Ιταλοί παραγωγοί και μικροί έμποροι δεν πουλάνε και οι εμπορικοί οίκοι προσπαθούν να καλύψουν προπωλήσεις που είχαν κάνει νωρίτερα με άλλες σοδειές, όπως η ελληνική.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται η άφιξη του πρώτου καραβιού από Καναδά στην Ιταλία για να δούμε πώς θα ισορροπήσει η αγορά.

Έτσι, μετά και την πρόσφατη άνοδο κατά 5 ευρώ ο τόνος σε Ιταλία και Γαλλία σημειώθηκε ακόμα μια αύξηση των τιμών.  Συγκεκριμένα, στη Μπολόνια το ιταλικό σκληρό από τα 223 ευρώ ο τόνος της περασμένης εβδομάδας έφτασε στα 265 ευρώ ο τόνος και στη Γαλλία από τα 255 ευρώ ο τόνος, ανέβηκε στα 265 ευρώ ο τόνος και την Τρίτη 1η Νοεμβρίου άγγιξε τα 270 ευρώ ο τόνος.

Στην αγορά μας αυτή η κατάσταση έχει φέρει τις τιμές των μέτριων ποιοτήτων στα 220 ευρώ/τόνο FOB ελληνικό λιμάνι. Μάλιστα αν η φόρτωση συμφωνηθεί για αργότερα μπορούμε να φτάσουμε και τα 225 ευρώ/τόνο. Επακόλουθα οι τιμές παραγωγού για τις πολύ καλές ποιότητες (δηλαδή οπωσδήποτε με υψηλή πρωτεΐνη) κυμάνθηκαν ακόμα και πάνω από τα 20 λεπτά το κιλό.

Λίγοι επωφελούνται από την άνοδο
«Σημειώνεται το τελευταίο διάστημα μια άνοδο των τιμών στο σκληρό σιτάρι. Όμως αυτό δεν επαρκεί. Έτσι, ήδη βλέπουμε μια στροφή για καλλιέργεια ψυχανθών και οσπρίων. Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος (40-50%) φεύγει στα αλώνια με τη συγκομιδή οπότε από την τρέχουσα άνοδο δεν θα επωφεληθούν πολλοί παραγωγοί», αναφέρει ο πρόεδρος του Α.Σ. Λαρισαίων Αγροτών, Χρ. Σιδερόπουλος.

Πιο φθηνές εισροές

«Οι παραγωγοί προσπαθούν να εξοικονομήσουν πόρους και κινούνται με γνώμονα τις πιο φθηνές εισροές. Οπότε, δεν βλέπουμε κινητικότητα για την αγορά πιστοποιημένου σπόρου. Οι σπορές ξεκίνησαν σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία, αλλά λόγω καιρικών συνθηκών έχουν πάει πίσω σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», σημειώνει ο ∆ηµήτρης Βλαχάκης Campaign Manager Cereals & DFC, Syngenta Hellas. «Το μόνο σίγουρο ότι θα είναι σημαντικά μειωμένα τα στρέμματα για το σκληρό σιτάρι της νέας σεζόν», συμπληρώνει ο ίδιος. Όσον αφορά την άνοδο των τιμών σχολιάζει στο Agronews ότι: «είναι το πρόβλημα με τις μυκοτοξίνες που έχει υποβαθμίσει την ποιότητα των σκληρών σιταριών του Καναδά. Υπάρχει ένα όριο 1.500 στην ευρωπαϊκή αγορά και ακούγεται ότι ο Καναδάς κινείται πάνω από 5.000. Ωστόσο, η ανοδική τάση των τιμών που βλέπουμε τώρα δεν είναι αρκετή για να προσελκύσει τους παραγωγούς να σπείρουν ξανά σκληρό».

Εν αναμονή του Καναδά
Πλέον αναμένεται εντός της εβδομάδας η άφιξη του πρώτου καραβιού από Καναδά στην Ιταλία και από αυτό θα φανεί που θα ισορροπήσει τελικά η αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι τα σιτάρια στον Καναδά είναι πάρα πολλά και χρειάζεται χρόνος για να γίνουν τα σωστά χαρμάνια και να εξαχθούν με τις σωστές και επιτρεπόμενες προδιαγραφές. Επιπλέον, έχουν θέμα με την μυκοτοξίνη, ως εκ τούτου τα καλά ποιοτικά σιτάρια θα συνεχίσουν να έχουν ζήτηση από την αγορά.
Εφόσον καλυφθούν οι πωλήσεις των Ιταλών εμπόρων είναι πολύ πιθανό να δούμε απότομο γύρισμα και αύξηση της προσφοράς, όπως σημειώνουν στο Agronews έγκριτοι αναλυτές της διεθνούς αγοράς.

πηγη:www.agronews.gr