Εμπνέει ασφάλεια το σιτάρι, δηλώνουν πίστη οι αγρότες

21/11/2016 

Γιαννακοπούλου Φανή
Παραµένει σταθερή επιλογή το σιτάρι για τους παραγωγούς της ΕΕ παρά τις γενικά αδύναµες φετινές τιµές, µε εξαίρεση το τελευταίο διάστηµα που σηµειώθηκε µια ανάκαµψη τόσο στην εγχώρια (20-21 λεπτά το κιλό για το σκληρό) όσο και στην ιταλική (243 ευρώ/τόνος) και στη γαλλική αγορά (275 ευρώ/τόνος),
σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Αμετακίνητοι οι Ευρωπαίοι σιτοπαραγωγοί μιας και δεν υπάρχουν πιο ελκυστικές εναλλακτικές, υποστηρίζει ο γαλλικός όμιλος Strategie Grains
Τα παραπάνω υποστηρίζει ο γαλλικός όµιλος αναλύσεων Strategie Grains, ο οποίος προβλέπει ότι για το σκληρό σιτάρι θα υπάρξει το 2017 µια µείωση εκτάσεων της τάξης του 7% στα 27 εκατ. στρέµµατα αλλά για το µαλακό θα αυξηθούν φτάνοντας τα 243 εκατ. στρέµµατα από τα 242 εκατ. στρέµµατα πέρσι. Συνολικά τα στρέµµατα στην ΕΕ που θα είναι αφιερωµένα στα σιτάρια τη νέα σεζόν θα αγγίξουν τα 270 εκατ. στρέµµατα.

«Η έλλειψη πιο ελκυστικών εναλλακτικών καλλιεργειών οδηγεί τους παραγωγούς της ΕΕ ξανά στην επιλογή του σιταριού, παρά το γεγονός ότι η ελαιοκράµβη έχει καλύτερες τιµές», σηµειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Strategie Grains.
Να σηµειωθεί σ’ αυτό το σηµείο ότι η τρέχουσα τιµή των προθεσµιακών συµβολαίων για το µήνα Φεβρουάριο της ελαιοκράµβης στο χρηµατιστήριο Euronext του Παρισιού φτάνει τα 392 ευρώ ο τόνος. Την ίδια ώρα, στη χώρα µας η τιµή παραγωγού για την ελαιοκράµβη µε βάση τις σχετικές συµβάσεις βρίσκεται στα 40 λεπτά το κιλό.
Ωστόσο, παρά τις συγκριτικά καλύτερες τιµές στην ΕΕ για την ελαιοκράµβη οι εκτάσεις της, σύµφωνα µε τις προβλέψεις της Strategie Grains, θα είναι µόνο οριακά αυξηµένες το 2017 κατά 1,2% στα 66,2 εκατ. στρέµµατα από τα 65,3 εκατ. στρέµµατα του 2016.

Αιτία πίσω από τη συγκράτηση των εκτάσεων είναι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος κατά τη διάρκεια των σπορών στην ΕΕ και οι οποίες δεν ήταν ευνοϊκές, αλλά και η συνέχιση της απαγόρευσης των νεονικοτινοειδών που άφησε έρµαιο αρκετές καλλιέργειες σε επιδροµές παρασίτων.
Να σηµειωθεί ότι η κατάσταση είναι πιο δραµατική στη Βρετανία, µιας και αν και οι τιµές της ελαιοκράµβης βρίσκονται στα υψηλά 3 ετών, οι φυτεύσεις για το προϊόν θα πέσουν σε χαµηλά 16ετίας, φτάνοντας τα 700.000 στρέµµατα, σύµφωνα µε τον αγροτικό όµιλο AICC.  

SocGen: Τώρα είναι η ευκαιρία για επενδύσεις στη σόγια
«Πουλήστε καλαµπόκι, σιτάρι και επενδύστε στη σόγια», προτρέπουν οι αναλυτές της Societe Generale (SocGen). Η αναλογία της σόγιας σε σχέση µε το καλαµπόκι όσον αφορά τις τιµές για το 2017 είναι προς το παρόν στο 2,62 προς 1 στην αγορά του Σικάγο και αυτό αποτελεί ένα σηµάδι ώστε οι Αµερικανοί παραγωγοί να φυτέψουν σόγια.
«Τα περιθώρια κέρδους στο καλαµπόκι θα επιδεινωθούν περαιτέρω, λόγω και της  εποχιακής αύξησης των τιµών των λιπασµάτων κατά το α’ εξάµηνο του 2017, ενώ η σόγια θα είναι πιο κερδοφόρα», σύµφωνα µε τις προβλέψεις της SocGen.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι η σόγια, σε αντίθεση µε το καλαµπόκι, λειτουργεί ως ρυθµιστής αζώτου στο έδαφος και χρειάζονται ελάχιστη ή καµία πρόσθετη εφαρµογή αζωτούχων λιπασµάτων.
Έτσι, η γαλλική τράπεζα εκτιµά ότι οι Αµερικανοί αγρότες κυρίως θα στραφούν µαζικά στη σόγια αφήνοντας το καλαµπόκι. Όµως, «αυτή η στροφή εν τέλει θα στηρίξει τις τιµές του καλαµποκιού, λόγω αυξηµένων αποθεµάτων στις ΗΠΑ αλλά και του ανταγωνισµού από την αυξηµένη παραγωγή σόγιας στη Λατινική Αµερική», καταλήγει η SocGen.  

πηγη:www.agronews.gr