Βάσει εισοδημάτων παρελθόντων ετών οι αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγών, μετά από έγκριση της Commission


25.11.2016

 Βάσει εισοδημάτων παρελθόντων ετών οι αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγών, μετά από έγκριση της Commission
Προκειμένου να συντρέξουν προϋποθέσεις αποζημίωσης απώλειας εισοδήματος για την καταστροφή που έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί κατά την φετινή χρονιά, λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας αλλά και της εκδήλωσης ασθενειών, θα πρέπει να υπάρξει και από πλευράς παραγωγών τεκμηρίωση της καταγραφής της ζημιάς και αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε σύγκριση με καταγεγραμμένα εισοδήματα προηγούμενων χρόνων.
Τα παραπάνω ανέφερε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου κατά την διάρκεια συνάντησης με τον βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Πάλλη ο οποίος ενημέρωσε για την καταστροφή που έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου κατά την φετινή χρονιά, με αποτέλεσμα την συντριπτική απώλεια του αγροτικού εισοδήματος που σχετίζεται με την ελαιοπαραγωγή, ενώ ζήτησε να προσδιοριστούν από το υπουργείο τρόποι ενίσχυσης του φετινού εισοδήματος.

Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι το υπουργείο γνωρίζει το πρόβλημα, το οποίο δεν αφορά μόνο την Λέσβο και για τον λόγο αυτό προσπαθεί, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφενός μεν να διεκδικήσει επιπλέον πόρους αλλά και να αναζητήσει τρόπους αποζημίωσης των πληγέντων από άλλες πηγές, πέραν του ΕΛΓΑ.

Για το σφαγείο Μανταμάδου

Με αφορμή το θέμα της πρόσφατης αναστολής λειτουργίας του σφαγείου του Μανταμάδου, ο υπουργός ενημέρωσε τον Γ. Πάλλη, ότι ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελία.

Η πρόθεση του υπουργείου είναι η αναβάθμιση όλων των σφαγείων της Λέσβου, κάτι που σχετίζεται άμεσα και με το έργο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Για το σφαγείο του Μανταμάδου ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες επαναλειτουργίας του σε ένα αναβαθμισμένο πλαίσιο, τηρώντας τους κανόνες, ώστε να αποτελέσει πρότυπο αναβάθμισης και των άλλων σφαγείων.

Ο υπουργός ζήτησε την συνεισφορά των τοπικών φορέων και του βουλευτή σε αυτή την προσπάθεια του υπουργείου.

Για την παράνομη αλιεία ολοθούριου, ο υπουργός ενημέρωσε τον Γ. Πάλλη, πως έχουν έρθει στο γραφείο του καταγγελίες τις οποίες εξετάζει η νομική υπηρεσία του Υπουργείου προκειμένου να καθοριστούν περαιτέρω μέτρα και κυρώσεις.

Ο Γ. Πάλλης επισήμανε τον υπουργό ότι θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο σύμπραξης του υπουργείου με ομάδες τοπικών παραγωγών προκειμένου να δημιουργηθούν συνέργειες και να αναπτυχθούν πρότυπες δράσεις που θα βοηθάνε την αγροτική παραγωγή. Για παράδειγμα η παραχώρηση χρήσης του κτήματος των 100 στρεμμάτων στη Γέρα, που σήμερα ανήκει στο υπουργείο (και διαχειρίζεται ο ΕΛΓΟ Δήμητρα), είναι κάτι που ενδιαφέρει τοπική ομάδα παραγωγών

Ο Β. Αποστόλου ανέφερε ότι τόσο το υπουργείο αλλά και ο ίδιος προσωπικά είναι πολύ θετικός στο να δεχτεί οργανωμένες προτάσεις εκμετάλλευσης και σύμπραξης από πρότυπες ομάδες παραγωγών, προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και να δημιουργηθούν συνέργειες μεταξύ δημόσιου και κοινωνικού τομέα της οικονομίας, καθώς και να αναβιώσουν καλλιέργειες που σήμερα παρακμάζουν λόγω έλλειψης πόρων του κράτους και κακοδιαχείρισης.

Τέλος ο Γ. Πάλλης ενημέρωσε τον υπουργό και το Γενικό Γραμματέα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Λήμνος και ο Αη Στράτης με τις δραματικές αυξήσεις των πληθυσμών των κουνελιών και των ακρίδων αντίστοιχα, και για τις μέχρι τώρα προσπάθειες που έγιναν υπό τον συντονισμό του ΥΠΑΑΤ και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Μάρκου Μπόλαρη.

Ο Γ. Πάλλης ανέφερε ότι κατά τους τελευταίους μήνες έχει γίνει μια σημαντική δουλειά με συμμετοχή των δύο Δήμων, της Περιφέρειας, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και λοιπών επιστημονικών συμβούλων του υπουργείου, προκειμένου να αποτυπωθούν τα δύο προβλήματα και να σχεδιαστούν στρατηγικές αντιμετώπισης.

Ειδικά για το θέμα των ακρίδων, επεσήμανε ότι το έργο είναι ποιο προχωρημένο, ενώ το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να προχωρήσουν τα ενδιάμεσα βήματα (εγκρίσεων, εξασφάλισης χρηματοδότησης, συνεργασία με ΥΕΘΑ για ψεκασμούς κλπ) είναι ασφυκτικό προκειμένου οι δράσεις να προλάβουν την περίοδο αναπαραγωγής των ακρίδων στην αρχή της άνοιξης.

Τέλος, ο Γ. Πάλλης ζήτησε από τον υπουργό να εξασφαλίσει από πλευράς του υπουργείου την συνέχεια και την εντατικοποίηση των όποιων δράσεων, ιδιαίτερα μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό και την αλλαγή ηγεσίας του υπουργείου.

πηγη:www.paseges.gr