Ρέστα από εισφορές ΟΓΑ, μπορούν να μεταφερθούν στους επόμενους μήνες

 08/12/2016 

Σε περίπτωση που κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας πληρωμής των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (ΟΓΑ) καταβληθεί ποσό μεγαλύτερο από το ποσό που απαιτείται, το επιπλέον ποσό μεταφέρεται ως πιστωμένο και συμψηφίζεται με τις ασφαλιστικές εισφορές του επόμενου χρονικού διαστήματος.


Αυτό προβλέπει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την ώρα που οι αγρότες αντιδρούν και τονίζουν σε κάθε τόνο, την αντικειμενική δυσκολία τους να καταβάλλουν τις εισφορές που τους αντιστοιχούν.
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α’ 85)», εκτός από το ΚΕΑ περιέχει ρυθμίσεις για τη σύσταση Εθνικού Μηχανισμού Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, αλλαγές και νομοτεχνικές βελτιώσεις που αφορούν το νόμο για το Ασφαλιστικό, αλλά και ρυθμίσεις για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως και για την αναδιάταξη των υπηρεσιών Πρόνοιας κ.λπ.
Η σχετική διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει τα... αυτονόητα έχει ως εξής:

Άρθρο 59 - Μερική καταβολή ποσού εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών
Από 1.1.2017 το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που δεν καταβάλλεται βάσει των άρθρων 39 και 40 του ν. 4387/2016, κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας πληρωμής των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών, επιβαρύνεται με τις νόμιμες προσαυξήσεις και τόκους.
Σε περίπτωση που κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας πληρωμής των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών καταβληθεί ποσό μεγαλύτερο από το ποσό που απαιτείται, το επιπλέον ποσό μεταφέρεται ως πιστωμένο και συμψηφίζεται με τις ασφαλιστικές εισφορές του επόμενου χρονικού διαστήματος.
Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/9835775.pdf

Αλέξανδρος Μπίκας

πηγη:www.agronews.gr