Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο 130 εκατ. για το πετρέλαιο «δείχνει» ο Αποστόλου

 11/01/2017


Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη υπογραφεί σχετική απόφαση, που εγκρίνει ποσό ύψους περί τα 150 εκατ. ευρώ για επιστροφές ΦΠΑ και επιστροφές ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τα έτη 2013 και 2014.Μέσα στον Ιανουάριο του 2017 θα πληρωθούν περίπου 130 εκατ. ευρώ για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για τους αγρότες, δήλωσε το πρωί της Τετάρτης 11 του μήνα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, σε τηλεοπτική εκπομπή.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη υπογραφεί σχετική απόφαση, που εγκρίνει ποσό ύψους περί τα 150 εκατ. ευρώ για επιστροφές ΦΠΑ και επιστροφές ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τα έτη 2013 και 2014.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.
Μάλιστα, η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Σερραίου αγροτοσυνδικαλιστή Κώστα Ανεστίδη, ο οποίος έκανε λόγο για οφειλές προς τους αγρότες από το πετρέλαιο ύψους 270 εκατ. ευρώ. «Τώρα θυμήθηκε τον ΕΦΚ πετρελαίου ο υπουργός, και τα 270 εκατ. ευρώ γιατί έγιναν μόλις 130 εκατ. ευρώ;» διερωτήθηκε ο ίδιος, αφήνοντας αιχμές ότι η δέσμευση Αποστόλου για την πληρωμή αυτή γίνεται ενόψει των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι αγρότες για τις 23 Ιανουαρίου.
Άλλωστε, το φλέγον θέµα της επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου προς τους αγρότες για τα προηγούµενα έτη (2013,2014, 2015) βρέθηκε, σύµφωνα µε τις πληροφορίες που πρώτη έγραψε η Agrenda το περασμένο Σάββατο, στο επίκεντρο διϋπουργικής σύσκεψης στη Βάθη το µεσηµέρι της Τετάρτης 4 Ιανουαρίου, µε τη συµµετοχή της υφυπουργού Οικονοµικών Κατερίνας Παπανάτσιου και του Βαγγέλη Αποστόλου. Αν και περαιτέρω λεπτοµέρειες δεν έγιναν γνωστές, ως γεγονός το εν λόγω ραντεβού, που έγινε µάλιστα αµέσως µετά τη συνάντηση αγροτών- Αποστόλου, δένει µε τις πληροφορίες, ότι επίκειται να ξεκλειδώσει η πληρωµή επιστροφής ΕΦΚ µέχρι τις 20 του µήνα, ώστε να προηγηθεί των κινητοποιήσεων, που προανήγγειλαν οι αγρότες της πανελλαδικής επιτροπής µπλόκων.
Ολοκλήρωση των συμψηφισμών από το υπουργείο Οικονομικών

Στην παρούσα φάση, ως φαίνεται, όλο το βάρος των διοικητικών υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών έχει πέσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας των συμψηφισμών, η οποία είναι χρονοβόρα, όπως λένε οι ίδιοι, γεγονός που καθυστερεί και την πληρωμή των δικαιούχων.
Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη υπογραφεί σχετική απόφαση, που εγκρίνει ποσό ύψους περί τα 150 εκατ. ευρώ για επιστροφές ΦΠΑ και επιστροφές ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τα έτη 2013 και 2014.
Σημειωτέον ότι, βάσει στοιχείων της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης, «για το έτος 2013 εκκρεµούν πληρωµές 32.882.639,40 ευρώ σε 239.868 δικαιούχους».
Να σημειωθεί, τέλος, ότι µόνο µε την προσκόμιση ασφαλιστικής ενηµερότητας, θα µπορέσουν να πληρωθούν την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου, αγρότες που έχουν λαµβάνειν ποσά άνω των 1.500 ευρώ.

 πηγη:www.agronews.gr