Το μισό 2013 και όλο το 2014 μπαίνει Τρίτη στο πετρέλαιο

 30/01/2017 

Δούσκα Ελένη

Για προγραµµατισµένη πληρωµή την Τρίτη 31 Ιανουαρίου κάνουν τώρα λόγο από το υπουργείο Οικονοµικών σχετικά µε το αγροτικό πετρέλαιο,
σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Agrenda που κυκλοφορεί. Η πληρωµή θα αφορά το µισό ΟΣ∆Ε του 2013 και ολόκληρο το ΟΣ∆Ε του 2014 σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda. Με τους αγρότες ήδη στους δρόµους και την υποµονή τους να έχει εξαντληθεί, φαίνεται πως έχουν δοθεί εντολές και χρονοδιαγράµµατα προκειµένου να «σωθούν» κάπως τα προσχήµατα όσον αφορά τις εξαγγελίες τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αρµόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για πληρωµή µέχρι το τέλος του Γενάρη.
Από το γραφείο της υφυπουργού Οικονοµικών Κατερίνας Παπανάτσιου, πάντως, λένε ότι στόχος είναι πλέον να σταλεί το αρχείο µε τους δικαιούχους στην τράπεζα κάποια στιγµή τη ∆ευτέρα ή το αργότερο Τρίτη πρωί, ώστε να αρχίσει και η πίστωση των λογαριασµών. Το γεγονός είναι ότι για ακόµα µια φορά η πληρωµή, όπως λένε οι αρµόδιοι, «κολλάει» στους συµψηφισµούς και σε όλη τη διαδικασία ελέγχου των οφειλών των παραγωγών που διενεργεί η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε).

Γεγονός είναι πάντως ότι το σύστηµα taxisnet βγαίνει εκτός λειτουργίας σε τακτά χρονικά διαστήµατα, µε µια λιτή ανακοίνωση «Μη διαθεσιµότητα λόγω διαδικασιών αυτόµατου συµψηφισµού». Αυτό σηµαίνει, αν µη τι άλλο, ότι όντως τρέχει η διαδικασία των συµψηφισµών, η οποία ως φαίνεται µπλοκάρει και γενικότερα το ηλεκτρονικό σύστηµα, ακόµα και για απλές διαδικασίες των λογιστών.

Στα χρήµατα που έχουν λαµβάνειν οι δικαιούχοι παραγωγοί πρέπει να υπολογίζονται 32.882.639,40 ευρώ σε 239.868 δικαιούχους για τις εκκρεµότητες του έτους 2013, βάσει στοιχείων της ∆ιεύθυνσης Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης και ένα ποσό περί τα 110 εκατ. ευρώ για το 2014.

Σηµειωτέον ότι όσον αφορά τα οφειλόµενα από την επιστροφή φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο για το έτος 2015, για το οποίο αντιστοιχούν άλλα 110 εκατ. ευρώ περίπου, δεν περιλαµβάνονται σε αυτή την πληρωµή ξεκαθαρίζουν από το υπουργείο Οικονοµικών. Αφενός δεν βγαίνουν στη «σούµα» των επικείµενων πιστώσεων και αφετέρου αναµένεται νεώτερη εντολή για κάποια επόµενη πληρωµή συν το χρόνο.

Αίτηµα Κόκκαλη για πιο γρήγορες επιστροφές ΦΠΑ και φόρου στο πετρέλαιο  

Το πολυαναµενόµενο ζήτηµα της πληρωµής της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες, αλλά και η απαραίτητη διαδικασία των συµψηφισµών από οφειλές σε εφορία και ΟΓΑ, που πρέπει να προηγηθεί των πιστώσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη µε την υφυπουργό Οικονοµικών Κατερίνα Παπανάτσιου, την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου. Η υφυπουργός ενηµέρωσε τον κ. Κόκκαλη για τις διαδικασίες που «τρέχουν» οι αρµόδιοι του Οικονοµικών προκειµένου να ολοκληρωθούν οι συµψηφισµοί και να κλείσει η καρτέλα των δικαιούχων για να σταλεί στην τράπεζα προς πίστωση των λογαριασµών, το πιθανότερο, από ∆ευτέρα. Από την πλευρά του ο κ. Κόκκαλης ζήτησε την επιτάχυνση των επιστροφών των οφειλόµενων ποσών προς τους αγρότες, όπως πιστωτικός ΦΠΑ, φόρος αγροτικού πετρελαίου, ενώ έθεσε στην κ. Παπανάτσιου και την πρόθεση του υπουργείου για ευνοϊκότερες ρυθµίσεις για τους υπό εκκαθάριση και ενεργούς αγροτικούς συνεταιρισµούς, ζητώντας και τη δική της συνδροµή προς την κατεύθυνση αυτή. Τέλος, ο υφυπουργός προκειµένου να αντιµετωπιστούν ζητήµατα µε ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, πρότεινε την εντατικοποίηση των ελέγχων διακίνησης από κλιµάκια του υπουργείου Οικονοµικών και την υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικών τιµολογίων για τη πλήρη διαφάνεια και τη διάκριση των παραγωγών από τους ενδιάµεσους.

πηγη:www.agronews.gr