Υποχρεωτικό το Ε3 για τους αγρότες ανεξάρτητα από το αν τηρούν βιβλία

 12/01/2017 

Οι βεβαιώσεις που θα χορηγεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, θα φέρουν τους απαραίτητους χαρακτηρισμούς για την ορθή φορολογική αντιμετώπιση των αγροτικών επιδοτήσεων.
Υποχρεωτική είναι η συμπλήρωση του εντύπου Ε3 από τους αγρότες ανεξάρτητα από το αν τηρούν βιβλία ή όχι ή εντάσσονται στο κανονικό ή στο ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ, ενώ έχουν τη δυνατότητα με συμπληρωματική αίτηση να δηλώσουν αναδρομικά τις επιδοτήσεις στο έτος που δημιουργήθηκε το δικαίωμα είσπραξης.

Οι βεβαιώσεις που θα χορηγεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, θα φέρουν τους απαραίτητους χαρακτηρισμούς για την ορθή φορολογική αντιμετώπιση των αγροτικών επιδοτήσεων.
Τα παραπάνω προκύπτουν από διευκρινίσεις της υφυπουργού Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου σχετικά με το καθεστώς φορολογίας εισοδήματος των αγροτών.
Σύμφωνα με το έγγραφο της υφυπουργού που απεστάλη στη Βουλή, δεν γίνεται καμία διάκριση σχετικά με το εάν κάποιος έχει ενταχθεί ή όχι σε κάποιο από τα καθεστώτα του ΦΠΑ. Για όσους δηλώσουν εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του εντύπου Ε3 (Πίνακας ΣΤ'), ανεξάρτητα από το αν υπάρχει απαλλαγή ή όχι από την τήρηση βιβλίων του Κ.Φ.Α.Σ. και την ένταξή τους ή όχι στο ειδικό ή στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. Η Δ/νση Εφαρμογής Άμεσης Φορολογίας της Γ.Γ.Δ.Ε. (Α.Α.Δ.Ε.) βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τη Δ/νση Πληρωμών Αγρ. Ενίσχυσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ούτως ώστε οι βεβαιώσεις που θα χορηγεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα φέρουν τους απαραίτητους χαρακτηρισμούς για την ορθή φορολογική αντιμετώπιση των αγροτικών επιδοτήσεων.
Βεβαιώσεις
Οι επιδοτήσεις-ενισχύσεις και αποζημιώσεις που αφορούν σε προγενέστερες χρήσεις συνοδεύονται με σχετικές βεβαιώσεις που πιστοποιούν σε ποια χρήση αντιστοιχούν και θα δηλωθούν με συμπληρωματικές δηλώσεις στα έτη που δημιουργήθηκε το δικαίωμα γι' αυτές τις επιδοτήσεις.
Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς οι αγροτικές επιδοτήσεις κατά το μέρος που υπερβαίνουν το όριο των 12.000 ευρώ λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του κέρδους από ατομική αγροτική δραστηριότητα στο έτος που αφορούν. Στην περίπτωση που καθίσταται αδύνατο να προσδιοριστεί το φορολογικό έτος που αφορούν, τα σχετικά ποσά συμπεριλαμβάνονται στο εισόδημα του έτους που εισπράχθηκαν. Διευκρινίζεται επίσης ότι οι επιδοτήσεις-ενισχύσεις και αποζημιώσεις που αφορούν χρήσεις πριν από το 2014 (όπου είχε ισχύ ο αντικειμενικός προσδιορισμός και εισπράχθηκαν μετά την 01.01.2014) θα πρέπει να συνοδεύονται με σχετικές βεβαιώσεις που πιστοποιούν σε ποια χρήση αντιστοιχούν και θα δηλωθούν με συμπληρωματικές δηλώσεις στα έτη που δημιουργήθηκε το δικαίωμα γι' αυτές τις επιδοτήσεις.
Η καταχώριση των αγροτικών αυτών επιδοτήσεων-ενισχύσεων στις συμπληρωματικές δηλώσεις, όπως αναφέρει το Έθνος, θα γίνεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες της Διοίκησης. Το σύνολο των επιδοτήσεων αναγράφεται στον Πίνακα Ε' του εντύπου Ε3 αλλά μόνο το μέρος που υπερβαίνει το όριο των 12.000 ευρώ μεταφέρεται στον Πίνακα ΣΤ' του Ε3 ούτως ώστε να προσμετρηθεί στη διαδικασία προσδιορισμού του κέρδους από αγροτική επιχειρηματική. Το μέρος των εισοδηματικών («λοιπών») αγροτικών επιδοτήσεων-ενισχύσεων που δεν ελήφθη υπόψη κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, δύναται να καλύπτει τεκμήρια. Κατ' ανάλογη εφαρμογή με όσα ισχύουν για την επιχειρηματική δραστηριότητα γενικά, οι αγροτικές αποζημιώσεις δεν δύνανται να καλύπτουν τεκμήριο.

πηγη:www.agronews.gr