Πολικό ψύχος από την Πέμπτη με βροχές και χιόνια

  25/01/2017


Η Ελλάδα μπαίνει ξανά στην κατάψυξη για τρεις ημέρες εξαιτίας των ρωσικών ψυχρών μαζών που θα εισβάλλουν στη χώρα μας από το πρωί της Πέμπτης.


Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το νέο κύμα κακοκαιρίας έχει ήδη ξεκινήσει σε ορισμένες περιοχές, με κρύο και βροχές από την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017 τα καιρικά φαινόμενα επιδεινώνονται και η θερμοκρασία πέφτει κατακόρυφα. Ειδικότερα, θα δυναμώσουν οι βροχές – κυρίως στα πεδινά της χώρας – και θα φουσκώσουν τα νερά του Αιγαίου λόγω των ανέμων που θα δυναμώσουν και θα φτάσουν τα οκτώ μποφόρ. Όλα αυτά είναι... προεόρτια του χιονιά εκ Ρωσίας.
Για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων. Στο Βορειοανατολικό Αιγαίο πνέουν άνεμοι 7 με 8 μποφόρ.
Τα έντονα φαινόμενα βροχόπτωσης θα κυριαρχήσουν στην Εύβοια, στις Σποράδες, στα νησιά του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα. Τα νησιά που θα αποφύγουν τα πολλά μποφόρ είναι αυτά του Ιονίου και του νότιου Αιγαίου.
Η έντονη πτώση της θερμοκρασίας ξεκινά την Πέμπτη, όταν το κρύο από τη Μαύρη Θάλασσα θα επισκεφτεί την Ελλάδα και οι πρώτες περιοχές που θα «ξεπαγιάσουν» είναι αυτές της Θράκης και της Μακεδονίας, χωρίς ωστόσο ενδείξεις για χιόνι (παρά μόνο χιονόνερο). Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε βροχές (μεγάλης διάρκειας στη Δυτική Ελλάδα) και τοπικές χιονοπτώσεις μόνο στα ορεινά.
«Από το απόγευμα της Πέμπτης θα επικρατεί κρύο σε όλη την Ελλάδα, καθώς θα έχουμε μια ψυχρή εισβολή από τη Ρωσία. Χιονοπτώσεις θα έχουμε στη Μακεδονία, τη Θράκη, σε περιοχές της Ηπείρου και της Κεντρικής Ελλάδος ακόμα και μέχρι την Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις την Παρασκευή αναμένουμε και στην Αττική και μάλιστα όχι μόνο στα βόρεια προάστια του νομού αλλά και σε πιο πεδινές περιοχές», λέει o μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος και συνεχίζοντας τονίζει: «Οι ψυχρές αυτές μάζες θα παραμείνουν στη χώρα μας έως και το Σάββατο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν κατά το συγκεκριμένο τριήμερο θα έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργήσουν ολικό παγετό, αφού σε αρκετές περιοχές ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει κατά τη διάρκεια της ημέρας τους μηδέν βαθμούς».
Αντίστοιχα και ο Δημήτρης Ζιακόπουλος αναφορικά με το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να χτυπήσει τις επόμενες ώρες γράφει αναλυτικά στην προσωπική του ιστοσελίδα: «Το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή (26 και 27) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρας μας θα είναι οι ισχυροί βοριάδες και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Τοπικές χιονοπτώσεις με μικρή διάρκεια θα σημειωθούν σε Μακεδονία,  Θεσσαλία, Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Εύβοια και ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Το Σάββατο ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση».
Η πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 25/1/2017
Μακεδονία, Θράκη 
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο όπου θα είναι κατά τόπους πυκνές και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από -2 ως 5 βαθμούς κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόνησος
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια όπου στα θαλάσσια – παραθαλάσσια θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι: Ανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 6 ως 15 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ευβοια, Ανατολική Πελοπόνησσος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιόνια στα ορεινά και στα βόρεια ημιορεινά. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 2 ως 13 βαθμούς κελσίου. Στη Θεσσαλία η μέγιστη κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 9 ως 15 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ΑνατολικούΑιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Γρήγορα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 8 ως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική 
Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού όπου είναι πιθανόν να σημειωθεί παροδική βροχή. Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 6 ως 10 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη 
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα ως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 0 ως 5 βαθμούς κελσίου.