Μετά το αφορολόγητο και τα αγροτικά προϊόντα με χαμηλό ΦΠΑ στο στόχαστρο κυβέρνησης και δανειστών


13.01.2017

Μετά το αφορολόγητο και τα αγροτικά προϊόντα με χαμηλό ΦΠΑ στο στόχαστρο κυβέρνησης και δανειστών
Στη γνωστή και αποδεδειγμένα αποτυχημένη μεσομακροπρόθεσμα συνταγή της αύξησης των φόρων καταφεύγει για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κλείσει τις τρύπες στα δημοσιονομικά τα επόμενα χρόνια και να ξεκολλήσει τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση που έχει βαλτώσει εδώ και μήνες.
Εκτός από το αφορολόγητο, που μέρος του ετοιμάζεται να θυσιαστεί από την κυβέρνηση επιβάλλοντας ένα πρόσθετο χαράτσι της τάξης των 300 έως 500 ευρώ, ανάλογα με το σενάριο που θα επιλεγεί, σε κάθε αγρότη μισθωτό και συνταξιούχο, στο τραπέζι βρίσκεται και η αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%.

Οι δύο αυτές παρεμβάσεις θα αποτελέσουν τη χαριστική βολή στα ήδη εξουθενωμένα από την υπερφορολόγηση μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα ενώ θα αποτελειώσουν και την αγορά καθώς ότι αφαιρεθεί από τα εισοδήματα θα λείψει αυτομάτως από την κατανάλωση.

Μάλιστα, το πλήγμα στην κατανάλωση θα έρθει και από τις ανατιμήσεις που θα προκαλέσει η αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ. Πρόκειται για εξαιρετικά κρίσιμο για το αγροτικό εισόδημα και τους καταναλωτές συντελεστή καθώς επιβάλλεται σε όλα τα νωπά τρόφιμα, όπως είναι το κρέας, τα λαχανικά και τα φρούτα, αλλά και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και της ύδρευσης. Επιπλέον, η αύξηση του συντελεστή θα πλήξει και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος καθώς ο μεσαίος συντελεστής ΦΠΑ επιβάλλεται και στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων.

Η αύξηση των φόρων θεωρείται από οικονομικούς κύκλους  σίγουρη επιλογή της κυβέρνησης καθώς δεν αποκλείεται οι αυξήσεις να ισχύσουν από το 2018 στο πλαίσιο της προσπάθειας για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

πηγη: www.paseges.gr