Βαμβάκι: πίεση στις τιμές αναμένεται λόγω αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής και σταθερής κατανάλωσης

05-01-2017

Πτώση στις διεθνείς τιμές βάμβακος αναμένεται στο δεύτερο μισό της εμπορικής σεζόν 2016/2017, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (ICAC).
Όπως αναφέρεται σε αυτήν, παρά τη μείωση αποθεμάτων καθόλη τη διάρκεια του 2016, εξαιτίας της αυξημένης κατανάλωσης σε σχέση με την παραγωγή, η παγκόσμια παραγωγή βάμβακος αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% κατά τη διάρκεια του εμπορικού έτους που διανύουμε με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 22,8 εκατ. τόνους.  Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την ICAC αναμένεται να πιέσει τις τιμές κατά το δεύτερο μισό του έτους. Σύμφωνα με προβλέψεις της, τα παγκόσμια αποθέματα μπορεί να μειωθούν έως και 7%, φθάνοντας τους 18 εκατ. τόνους, τη στιγμή που τα αποθέματα εκτός Κίνας, αναμένεται να αυξηθούν κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας τους 8,7 εκατ. τόνους.
Παγκόσμια Παραγωγή
Με εξαίρεση την Κίνα η παγκόσμια παραγωγή βάμβακος εκτιμάται πως θα αυξηθεί στις πέντε σημαντικότερες χώρες - παραγωγούς. Η παραγωγή της Ινδίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 4% φθάνοντας σχεδόν τους 6 εκατ. τόνους και καθιστώντας τη χώρα τη μεγαλύτερη παραγωγό βάμβακος παγκοσμίως. Με πτώση κατά 4 μονάδες η Κίνα αναμένεται να βρεθεί στη δεύτερη θέση με παραγωγή 4,6 εκατ. τόνους. Η παραγωγή στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 28% φθάνοντας τους 3,6 εκατ. τόνους, ενώ στο Πακιστάν αναμένεται εξίσου σημαντική αύξηση (20%) που μεταφράζεται σε παραγωγή 1,8 εκατ. τόνων.
Σημαντική αύξηση αναμένεται και στις χώρες του Νοτίου Ημισφαιρίου και κυρίως της Βραζιλίας και της Αυστραλίας η οποία 21% ή σε 2.8 εκατομμύρια τόνους, γεγονός που αναμένεται να πιέσει τις τιμές προς το έτος της εμπορικής σεζόν, καθώς και οι δύο χώρες αποτελούν σημαντικούς εξαγωγείς.  Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τη Βραζιλία, πέμπτη παραγωγό παγκοσμίως, αναμένεται αύξηση κατά 10% ή 1,4 εκατ. τόνους. Στην Αυστραλία η αύξηση εκτιμάται ότι θα φτάσει ακόμα και το 64% ή 1 εκατ. τόνους καθώς οι βαμβακοπαραγωγοί ενθαρύνθηκαν από καλύτερες τιμές και καλύτερη πρόσβαση σε υδροδότηση.
Παγκόσμια Κατανάλωση
Η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να παρεμείνει σταθερή στους 24,1 εκατ. τόνους. Ενώ οι τιμές της συνθετικής ίνας έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, παραμένουν ακόμα αρκετά χαμηλότερες από τις τιμές του βάμβακος, καθιστώντας απίθανη μια αύξηση της κατανάλωσης από τις βιομηχανίες, εκτός και αν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται. Η Κίνα αναμένεται να παραμείνει ο νούμερο ένα καταναλωτής, με ετήσια κατανάλωση 7,4 εκατομμυρίων τόνων. Την ίδια στιγμή η κατανάλωση στην Ινδία αναμένεται να μειωθεί κατά 1% φθάνοντας τους 5,2 εκατ. τόνους. Στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κινηθεί το Πακιστάν, με κατανάλωση 2,3 εκατ.τόνων. Η αβεβαιότητα στην Τουρκία αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση της κατανάλωσης κατά 3% σε 1,45 εκατ. τόνους. Παρόλα αυτά η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί στους 1.3 εκατ. τόνους (+5%) στο Μπαγκλαντές και στον 1,1 εκατ. τόνο (+13%) στο Βιετνάμ.
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ (αγγλικά) το αναλυτικό Δ.Τ. της ICAC

πηγη:www.agrotypos.gr