Ρολαρίσματα στα δημητριακά

02/01/2017

Παπαδογιάννης Γιάννης
Σε Χριστουγεννιάτικους ρυθµούς κινείται η ελληνική αγορά σκληρού σίτου, καθώς πραγµατοποιούνται µόνο φορτώσεις παλαιότερων συµβολαίων ενώ οι κουβέντες για νέες δουλειές έχουν µετατεθεί για το νέο έτος,
σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφόρησε στις 29 Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα, στο Σικάγο, τα σιτάρια και τα καλαµπόκια ανακάµπτουν από τεχνική αντίδραση της αγοράς, ενώ όσο πλησιάζουµε προς το τέλος του έτους οι ρευστοποιήσεις ή τα ρολλαρίσµατα θέσεων προκαλούν τεχνική άνοδο στο χρηµατιστήριο. Αυτό λογικά δεν αναµένεται να διαρκέσει για πολύ, καθώς παγκοσµίως οι ποσότητες σίτου είναι άφθονες.
Οι τελευταίες φορτώσεις σκληρού σίτου της φετινής χρονιάς σηµειώνονται αυτές τις µέρες στην ελληνική αγορά, ενώ στον τοµέα των νέων πωλήσεων αγοραστές και οι πωλητές προτιµούν να περάσουν οι γιορτές και µετά να διαπραγµατευτούν. Η τάση των τιµών εξακολουθεί να είναι πτωτική, κυρίως για τα µέτριας ποιότητας φετινά σιτάρια. Για το ποιοτικό µε υψηλές πρωτεΐνες προϊόν λογικά θα υπάρξει αντίσταση στην περαιτέρω πτώση. Το αρνητικό για τη σοδειά µας είναι το γεγονός ότι οι ζητήσεις της Τυνησίας θα καλυφθούν από το εµπόριο µε ιταλικό σιτάρι και όχι µε ελληνικό προϊόν. 
Στη λίστα της Φότζια δεν ανανεώνονται οι τιµές λόγω Χριστουγέννων. Για την καλή ποιότητα κυµαίνονται στα 210 µε 215 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα στα 200-205 ευρώ ο τόνος. Στη φυσική αγορά υπάρχει στασιµότητα, µε τους αγοραστές να αναβάλουν τυχόν αγορές για  το νέο έτος. Στη Γαλλία δεν υπήρξαν αλλαγές  µε τις τιµές στα 245 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι.
∆ιεθνώς οι µεγάλοι έµποροι αναµένουν ενίσχυση της ζήτησης προς τα τέλη Γενάρη. Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο σηµειώθηκε έντονη ανάκαµψη στις τελευταίες συνεδριάσεις, ως αποτέλεσµα των κλεισιµάτων θέσεων. Τόσο στα µαλακά σιτάρια όσο και στα καλαµπόκια οι επενδυτές είχαν τοποθετηθεί στην πτώση και τώρα ρευστοποιούν ή µεταθέτουν τη θέση τους σε επόµενους µήνες.
Στη Γαλλία οι τιµές έχουν δυναµική από την πορεία στο Σικάγο, αλλά αναλυτές θεωρούν πως δύσκολα θα συνεχιστεί η άνοδος, καθώς οι ποσότητες σίτου παγκοσµίως είναι επαρκείς. Οι τιµές Μαρτίου ‘17 κυµαίνονται  στα 167 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι.

πηγη:www.agronews.gr