Φωτιά στα φετινά μπλόκα βάζει ο κατ' επάγγελμα

  02/01/2017

Πανάγος Γιάννης
Ξεχωριστό ενδιαφέρον φαίνεται να αποκτά, όσο πλησιάζει ο καιρός προς την ηµεροµηνία ορόσηµο της 23ης Ιανουαρίου, ο επικείµενος φετινός κύκλος αγροτικών κινητοποιήσεων
, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδώσει σ’ αυτές επετειακό χαρακτήρα και να πιστώσει στον εαυτό της, αφενός το απόλυτο προνόµιο προστασίας των µικροµεσαίων αγροτικών νοικοκυριών, αφετέρου την περιφρούρηση των κεκτηµένων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Μια βαθύτερη προσέγγιση των µέχρι σήµερα δεδοµένων καταδεικνύει, πως, αν µέχρι τώρα οι αγροτικές κινητοποιήσεις προέβαλαν επιµέρους µόνο αιτήµατα θέτοντας  ως πρώτο στόχο τη διεκδίκηση κάποιων ενισχύσεων ή την προάσπιση των όποιων κεκτηµένων, από φέτος αποκτούν σαφέστερο στρατηγικό προσανατολισµό και περιεχόµενο, καθώς έρχονται να επηρεάσουν συνολικά την πορεία αυτή καθ’ εαυτή της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.



Με άλλα λόγια, αυτό το οποίο παίζεται φέτος έχει να κάνει περισσότερο µε το µοντέλο ανάπτυξης που θα πρέπει να ακολουθήσει ο αγροτικός τοµέας στη χώρα µας και λιγότερο µε τις επιµέρους ρυθµίσεις οι οποίες επηρεάζουν βραχυπρόθεσµα τα αγροτικά εισοδήµατα.

Σηµειωτέον ότι τις τελευταίες δεκαετίες και κυρίως µετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ελληνική γεωργία κατάφερε να επιβιώσει ακολουθώντας ένα σύνθετο µοντέλο στο οποίο συµπορεύονταν κατά κάποιο τρόπο µικρές και µεσαίες αγροτικές εκµεταλλεύσεις, χωρίς η λειτουργία τους να επηρεάζεται από τις πολύ λίγες και διάσπαρτες ανά την επικράτεια αρκετά µεγάλες (για τα ελληνικά δεδοµένα) αγροτικές επιχειρήσεις. Τον τελευταίο καιρό τα πράγµατα δείχνουν να αποκτούν µια άλλη δυναµική. Οι µεγάλες αγροτικές εκµεταλλεύσεις αυξάνονται και γίνονται πολύ πιο ισχυρές, ενώ αντίθετα, οι µεσαίου µεγέθους χάνουν σταθερά έδαφος. Αµφίβολος και σίγουρα περιθωριακός καθίσταται ο ρόλος των µικρών και πολύ µικρών εκµεταλλεύσεων, οι οποίες δεν θα µπορούν σε λίγο καιρό να υποστηριχθούν από κατά κύριο επάγγελµα αγρότες, δίνοντας τη θέση τους κατά βάση σε ετεροεπαγγελµατίες.

Μάχες στρατηγικής

Μέσα σ’ αυτό το κλίµα, οι «µάχες στρατηγικής» που αναµένεται να δοθούν στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο το επόµενο διάστηµα, είναι κεφαλαιώδους σηµασίας και ενδέχεται να αποβούν καθοριστικές για τη διάρθρωση του αγροτικού τοµέα στο εγγύς ή απώτερο µέλλον. Επί της ουσίας αυτό το οποίο θα κριθεί είναι αν θέλουµε ένα πλέγµα µικροµεσαίων αγροτικών εκµεταλλεύσεων που θα τονίζουν τον τοπικό και ιδιαίτερο χαρακτήρα της κάθε παραγωγής ή αν είναι προτιµότερο να δοθεί περισσότερος χώρος στις µεγάλες και πολύ µεγάλες εκµεταλλεύσεις.

Τα µπλόκα δείχνουν κοινό παρονοµαστή

Την πρώτη εκδοχή, της στήριξης των µικροµεσαίων εκµεταλλεύσεων, εκφράζει ως απαίτηση των καιρών η µόνη υφιστάµενη ισχυρή δικτύωση αγροτών που ακούει στο όνοµα Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων και εκφράζεται µέσα από τις δυνάµεις του Βαγγέλη Μπούτα, ενώ µε τη δεύτερη, της ενδυνάµωσης των µεγάλων, δεν φαίνεται να διαφωνούν ορισµένοι από τους συνδαιτυµόνες του µπλόκου των Τεµπών, οι οποίοι, ωστόσο, ούτε έχουν το θάρρος να το οµολογήσουν ούτε και τις δυνάµεις να το υποστηρίξουν. Άλλωστε ανεξάρτητα από το τι επιδιώκουν ορισµένοι ηγήτορες και στις τάξεις της συγκεκριµένης κίνησης, η συντριπτική πλειοψηφία της βάσης -ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης- ανήκει στα µικροµεσαία αγροτικά στρώµατα.

Ευχαρίστως να συναντηθούμε, μετά τις 23 Γενάρη, λέει ο Μπούτας

Απορρίπτει το διάλογο µε την κυβέρνηση πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, ο πρόεδρος της Ενωτικής Οµοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, καλώντας ταυτόχρονα τους αγρότες σε κλείσιµο των δρόµων στις 23 Ιανουαρίου.

Με δήλωσή του ο Β. Μπούτας, αναφέρεται στις ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, τονίζοντας ότι κυβέρνηση παίρνει «φιλοαγροτικά» µέτρα (έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων/ενισχύσεων, αποζηµιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο µε κονδύλια από το ΠΑΑ, «Κάρτα του Αγρότη» κ.ά.) µε «στόχο να περάσει στην «κοινή γνώµη» - προπάντων στους εργαζόµενους και τα άλλα λαϊκά στρώµατα των πόλεων κι όχι τόσο µέσα στους αγρότες που ξέρουν περί τίνος πρόκειται - την άποψη ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν έχουν κανένα λόγο να γίνουν, αφού, τάχα, η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τον αγροτικό κόσµο και δίνει άµεσα λύσεις στα προβλήµατά του», όπως σηµειώνει.

Και συνεχίζει: «∆εν πρόκειται να πάµε σ’ ένα «διάλογο» µε την κυβέρνηση που δεν θα γίνει για την ικανοποίηση των συγκεκριµένων διεκδικήσεων που περιλαµβάνονται στο πλαίσιο αιτηµάτων που έχουµε καθορίσει και για τα οποία βγαίνουµε στους δρόµους». Τα αιτήµατα αυτά τα γνωρίζει ο υπουργός - είναι τα ίδια που είχαµε στα µπλόκα του περασµένου χειµώνα κι απορρίφθηκαν, σχεδόν στο σύνολό τους, τότε από την κυβέρνηση- αλλά αντί να δώσει συγκεκριµένες απαντήσεις επ’ αυτών, «περί άλλα τυρβάζει». Και µας καλεί σε «διάλογο», όχι για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτηµάτων µας, αλλά, στην ουσία, για το πόσα και ποια θα δεχτούµε να χάσουµε ακόµα. Εµείς προχωράµε, σταθερά, για την κλιµάκωση των κινητοποιήσεων µε στήσιµο ισχυρών µπλόκων σ’ όλη τη χώρα στις 23 Γενάρη, όπως αποφασίσαµε, µετά από εκτενή συζήτηση, οµόφωνα, στη µαζική πανελλαδική σύσκεψη. Και, βεβαίως, τότε, όχι µόνο δεν θα αρνηθούµε συνάντηση µε την κυβέρνηση, αλλά θα την επιδιώξουµε, προκειµένου, κάτω και από την πίεση του αγώνα, να ικανοποιηθούν τα συγκεκριµένα και ζωτικής σηµασίας για τους µικροµεσαίους αγρότες αιτήµατα», αναφέρει µεταξύ άλλων.

Σε ομηρία οι συνεταιριστές

Σε καθεστώς οµηρίας ενόψει κινητοποιήσεων κρατά ο Βαγγέλης Αποστόλου χιλιάδες στελέχη συνεταιρισµών και προέδρους που διώκονται ποινικά, µετά την απόφασή του να αποσύρει αίφνης τροπολογία για παράταση αναστολής διώξεων, µετά τις 31-12-2016. Σηµειωτέον ότι οι πληροφορίες λένε πως την υπ’ αριθµόν 869 τροπολογία «κατέβασαν» για ψήφιση στη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης νοµοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι κυβερνητικοί βουλευτές Σπ. Λάππας, Στ. Αραχωβίτης, Π. Βράντζα και Π. Κοζοµπόλη.

Η τροπολογία παρείχε αναστολή διώξεων κατά διοικήσεων για χρέη οργανώσεων, µέχρις ότου ολοκληρωθεί η εκκαθάριση ή η πτώχευση των εν λόγω σχηµάτων. Κατά τις ίδιες πηγές, για το θέµα υπήρχε καταρχήν διακοµµατική συµφωνία (ΠΑΣΟΚ, Ν∆, ΣΥΡΙΖΑ), που στην πορεία «έσπασε». Όπως διατείνονται µιλώντας στην Agrenda άµεσα εµπλεκόµενοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «κάθε κόµµα (Ν∆, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) κατέθεσε την δική του τροπολογία, µε το ίδιο όµως περιεχόµενο», µε αποτέλεσµα οι κυβερνητικοί βουλευτές να αναγκαστούν να την πάρουν πίσω. Σ’ αυτό φαίνεται πως συνετέλεσαν οι αντιδράσεις εντός Βουλής, αλλά και σχετική παρέµβαση Αποστόλου. Το γεγονός κατήγγειλε και ο τοµεάρχης Αγροτικού της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης, Μιχάλης Τζελέπης, επιβεβαιώνοντας τη διακοµµατική συµφωνία. Σηµειωτέον πως µετέπειτα ανάλογη τύχη είχε και η «γαλάζια» τροπολογία 888/16 που υπέγραφαν οι τοµεάρχες Αγροτικού της Ν∆, την οποία δεν έκανε δεκτή ο Γιώργος Σταθάκης.

Με απολογισµό έργου πιστεύει ότι θα πείσει ο Αποστόλου

«Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τις περυσινές αγροτικές κινητοποιήσεις. Υπήρξε µια δέσµευση από την πλευρά της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού στα λεγόµενα «25 σηµεία». Να έρθουν λοιπόν οι αγρότες να συζητήσουµε,  να κάνουµε έναν απολογισµό για το τι έχει κάνει και τι δεν έχει κάνει η κυβέρνηση πάνω σε αυτές τις δεσµεύσεις. Για το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τη ρευστότητα, το κόστος παραγωγής, τις πληρωµές, το εργόσηµο κ.λπ. Θα φανεί εκεί ότι στο σύνολο σχεδόν των θεµάτων η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί», ανέφερε µεταξύ άλλων µιλώντας στη δηµόσια τηλεόραση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Και συνέχισε: « Ζητούν κάποιες οµάδες αγροτών να συνεδριάσει η Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα αγροτικά. Αυτό θα το αποφασίσει η Βουλή, αλλά αναρωτιέµαι, εκεί ποια συµµετοχή θα έχουν οι ίδιοι οι αγρότες;  ∆εν διαφωνώ µε το αίτηµά τους, αν όµως θέλουν να υπάρχει αγροτική εκπροσώπηση εγώ τους κάνω την πρόσκληση: Να συνεδριάσει η Επιτροπή Παραγωγής και Εµπορίου της Βουλής, να έρθουν και οι ίδιοι οργανωµένα –διότι έχουν και θέµα εκπροσώπησης- και να γίνει µια διεξοδική συζήτηση».
 
πηγη:www.agronews.gr