Με διπλό φόρο και έξτρα κόστος οι παλιές επιδοτήσεις

 23/01/2017

Μπίκας Αλέξανδρος 
∆ιπλή επιβάρυνση φέρνει για χιλιάδες αγρότες η αργοπορηµένη πληρωµή, εντός του 2016, επιδοτήσεων παλιότερων ετών,
σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Αυτό θα συµβεί, πρώτον, γιατί οι συγκεκριµένοι αγρότες θα φορτωθούν στα εκκαθαριστικά του 2016, οπότε ο φορολογικός συντελεστής άλλαξε προς τα πάνω, ποσά επιδοτήσεων παλιότερων ετών. ∆εύτερον, γιατί για αρκετούς η σωρευτική αυτή πληρωµή, ανεξαρτήτως σε ποιο έτος αντιστοιχούσε η επιδότηση, σηµαίνει υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων.



Αυτό άλλωστε ορίζει εγκύκλιος  που υπέγραψε πρόσφατα ο Γενικός Γραµµατέας ∆ηµοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, δίνοντας διευκρινίσεις για την εφαρµογή των διατάξεων του άρθρου 47 του ν. 4410/2016, σχετικά µε το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των αγροτών. Συγκεκριµένα, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο:
1) Στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ υπάγονται υποχρεωτικά από την 1/1/2017 όλοι οι αγρότες - κατά κύριο επάγγελµα ή µη κατά κύριο επάγγελµα - οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2016:
β) Έλαβαν επιδοτήσεις οποιουδήποτε είδους συνολικού ύψους άνω των 5.000 ευρώ. Ειδικότερα, στον προσδιορισµό του ορίου των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις, από 1/1/2017 και εφεξής, λαµβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό επιδοτήσεων ή ενισχύσεων κάθε µορφής που πράγµατι καταβλήθηκε στον αγρότη εντός του προηγούµενου φορολογικού έτους, έστω και αν στο ποσό αυτό περιέχονται και ποσά επιδοτήσεων ή ενισχύσεων που αφορούν άλλα φορολογικά έτη (χρήσεις).
Επιπλέον, στο ποσό των επιδοτήσεων, που λαµβάνεται υπόψη για να διαπιστωθεί εάν ξεπεράστηκε το όριο των 5.000 ευρώ, περιλαµβάνεται οποιοδήποτε ποσό επιδότησης ή ενίσχυσης καταβλήθηκε στον αγρότη, όπως πράσινη ενίσχυση, βασική ενίσχυση, ενίσχυση για γεωργούς νεαρής ηλικίας, συνδεδεµένες ενισχύσεις, εξισωτική, ειδική ενίσχυση για το βαµβάκι κ.λπ.
∆εν θεωρούνται επιδοτήσεις ή ενισχύσεις και δεν λαµβάνονται υπόψη για τον υπολογισµό του ορίου των 5.000 ευρώ, οι κάθε είδους ενισχύσεις από το κράτος για την πραγµατοποίηση επενδύσεων, καθώς και οι αποζηµιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ.

πηγη:www.agronews.gr