Εντείνεται ο αναβρασμός στις τάξεις των αγροτών, στάλα που ξεχειλίζει το ποτήρι η μη επιστροφή πετρελαίου

26-01-2017
Εντείνεται ο αναβρασμός στις τάξεις των αγροτών, στάλα που ξεχειλίζει το ποτήρι η μη επιστροφή πετρελαίου
Με χαμηλές θερμοκρασίες και εν αναμονή χιονόπτωσης, αναμένεται να πραγματοποιήσουν το ραντεβού με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νίκαιας, σήμερα Πέμπτη (26/1/2017),
οι αγρότες από τη Λάρισα και τη Θεσσαλία. Σημεία συνάντησης των παραγωγών με κατεύθυνση τη Νίκαια, οι διασταυρώσεις σε Βασιλί, Γαλήνη και Αγίους Αναργύρους. Το μεσημέρι αγρότες των Σερρών, που από χθες έχουν παραταχθεί με τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκώνα, προγραμματίζουν να μεταβούν στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Οριστικές αποφάσεις θα πάρουν οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας την Παρασκευή σε νέα γενική συνέλευση στο Πολύκαστρο Κιλκίς. Αναβρασμός επικρατεί πάντως στις τάξεις των αγροτών και για το θέμα των επιστροφών ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου, καθώς οι προ ημερών εξαγγελίες του Β. Αποστόλου παραμένουν απραγματοποίητες.
Σενάρια επί σεναρίων αλλά πουθενά...πετρέλαιο
Παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετές ημέρες ο υπουργός ΑΑΤ κ. Β. Αποστόλου είχε αναγγείλει άμεσες πληρωμές στο μέτωπο των...τελευταίων επιστροφών πετρελαίου, η προηγούμενη εβδομάδα πέρασε χωρίς κάποια εξέλιξη. Πλήθος παραγωγών αυτές τις ημέρες καλεί τον ΑγροΤύπο για να διαμαρτυρηθεί για την νέα αυτή καθυστέρηση που αναμφίβολα συμβάλει στη δημιουργία τεταμένου κλίμματος μεταξύ κυβέρνησης - αγροτών. Τελευταία... παράταση φαίνεται πως αποτελεί η 31η Ιανουαρίου, ώστε να σωθούν κάπως τα προσχήματα αναφορικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες.
Ο ΑγροΤύπος μεταδίδει την εξέλιξη των κινητοποιήσεων ανά τη χώρα:
Έβρος
Ειλημμένη είναι η απόφαση για τουλάχιστον ένα μπλόκο στον Βόρειο Έβρο, με πιθανή ημερομηνία τις 30/1, όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο αγροτοσυνδικαλιστής και τευτλοπαραγωγός κ. Γιάννης Μαργαριτίδης. «Εδώ το χιόνι ήταν πάρα πολύ γι' αυτό και πήγαμε πιο πίσω τον προγραμματισμό των κινητοποιήσεων. Ξεκινάμε με ένα μπλόκο στον κόμβο του Θουρίου και θα δούμε εάν θα γίνει και ένα δεύτερο μπλόκο στον Νότιο Έβρο. Προς το παρόν γίνονται ενημερώσεις και συγκεντρώσεις στα χωριά», ανέφερε ο ίδιος.
Δράμα
Σε εναλλακτικές μορφές κινητοποίησης με σκοπό να μην προκαλέσουν ταλαιπωρία σε συμπολίτες τους, έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν οι αγρότες που εκπροσωπούνται από την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο εκπρόσωπός της κ. Χ. Γκόντιας: «Η κυβέρνηση επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό εναντίον των αγροτών, εμείς λοιπόν το χρησιμοποιούμε αυτό εναντίον τους. Ορόσημο θα αποτελέσει η συγκέντρωση στη Zootechnia».
Βέροια
Ως έχει παραμένει η κινητοποίηση στην Κουλούρα, με τα τρακτέρ από τις γύρω περιοχές να μαζεύονται, χωρίς όμως να έχει κλείσει ο δρόμος. «Περαιτέρω αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αύριο Παρασκευή καθώς η κατάσταση εκτιμάται σε καθημερινή βάση», ανέφερε το μέλος της Συντονιστικής, κ. Θ. Παπακωνσταντίνου.
Λάρισα

Ήδη, στο νομό Λάρισας υπάρχουν σε τρία σημεία τρακτέρ παραταγμένα δεξιά και αριστερά επαρχιακών δρόμων: στη διασταύρωση Αργυροπουλίου, στο Δαμάσι (δρόμος Λάρισας-Ελασσόνας) και στο Γερακάρι (δρόμος Λάρισας-Αγιάς). Και τα τρία «συντονίζονται» με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και τη Νίκαια. Μέχρι τώρα προχώρησαν σε συμβολικούς δίωρους αποκλεισμούς. Σήμερα αφήνουν το οδικό δίκτυο ανοικτό για όλη την ημέρα προκειμένου να διευκολύνουν συναδέλφους τους που θα μετακινηθούν προς τον κόμβο Νίκαιας, που θα παρατάξουν τα γεωργικά μηχανήματα δεξιά και αριστερά του οδοστρώματος, υλοποιώντας την απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου 2016.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι αύριο θα γίνει το ραντεβού της Επιτροπής Αγώνα Λαρισαίων Αγροτών, της έτερης μεγάλης ομάδας Θεσσαλών αγροτών, όπου θα αποφασίσουν που θα στηθούν τα μπλόκα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναμένεται από την ερχόμενη εδομάδα να στηθεί μπλόκο στα Τέμπη.
Άρτα
Συνεχίζουν ως έχουν τα δύο μπλόκα στην Άρτα με κλειστή την Ιόνια Οδό στον Άγιο Δημήτριο και το δεύτερο μπλόκο στο Κομπότι με δίωρους αποκλεισμούς του δρόμου.
Αιτωλοακαρνανία

Στην Αιτωλοακαρνανία άρχισαν να μαζεύονται οι αγρότες με τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, ενώ οι αγρότες του Αγροτικού Συλλόγου Ακτίου - Βόνιτσας σκέφτονται να προχωρήσουν σε κλείσιμο του δρόμου προς Πρέβεζα.

Αίγιο


Και σήμερα, Πέμπτη, κλείνουν την Νέα Εθνική Οδό Πατρών-Κορίνθου οι αγρότες της Αιγιάλειας, από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα, στο ύψος των βενζινάδικων στο Αίγιο. Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος-Ντρίνιας» αναμένεται αύριο να προβεί σε νέες ανακοινώσεις για την περαιτέρω στάση τους και τη μορφή των κινητοποιήσεών τους. Η κίνηση των οχημάτων, για τις ώρες του αποκλεισμού, γίνεται μέσω Αιγίου, από την Παλαιά Εθνική Οδό.

Ηλεία

Την εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Αμαλιάδας, απέκλεισαν αγρότες της Ηλείας, λίγο μετά τις 11:30 το πρωί. Οι αγρότες έχουν παρατάξει αγροτικά μηχανήματα και η κίνηση των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αποκλεισμός της εθνικής οδού διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Κρήτη


Συνεχίζεται το μπλόκο των αγροτών του Ηρακλείου στον κόμβο των Πραιτωρίων, όπου έχουν συγκεντρωθεί περίπου 30 τρακτέρ και 25 αυτοκίνητα. Συνεχίζουν επίσης τις κινητοποιήσεις τους οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι των Χανίων, που ανήκουν στην Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων. Με ανακοίνωσή τους καλούν για σήμερα τους πολίτες αλλά και άλλους αγρότες να στηρίξουν την κινητοποίησή τους, αποκλείοντας την εθνική οδό Χανίων- Ρεθύμνου, στο ύψος του κόμβου «Μεγάλα Χωράφια».

πηγη:www.agrotypos.gr