Ψυχρολουσία στο πετρέλαιο, τέλη Φλεβάρη υπόλοιπα 2015

 06/02/2017 

Στις «δαγκάνες» του συµψηφισµού έπεσε, καθώς φαίνεται, το πρώτο κύµα επιστροφών ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, ενώ δεν είναι λίγοι οι αγρότες που ακόµα ψάνουν να δουν τι έγινε.


Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονοµικών γνωστοποιεί µε µια λιτή και χωρίς εξηγήσεις ανακοίνωσή του πως «ολοκληρώθηκε η καταβολή στους δικαιούχους των οφειλόµενων ποσών για το β’ εξάµηνο του 2013 και ολόκληρο το 2014». Ταυτόχρονα παραπέµπει στα τέλη Φεβρουαρίου για νέα πληρωµή που θα αφορά επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για το έτος 2015.
Ωστόσο, από την περασµένη Τρίτη, που ξεκίνησαν τµηµατικά οι πιστώσεις, οι αγρότες ψάχνουν να βρουν µια άκρη για την πολλαπλή ψυχρολουσία που υπέστησαν, πολλές φορές χωρίς αποτέλεσµα αφού από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υπάρχει καµία ενηµέρωση επί του θέµατος, ενώ και στο υπουργείο Οικονοµικών και τις εφορίες το ηλεκτρονικό σύστηµα φαίνεται πως έχει «κρασάρει» από τον όγκο των αιτηµάτων των παραγωγών για έλεγχο. Αρκετοί είναι οι αγρότες που απευθύνθηκαν στις εφορίες, από τις οποίες ενηµερώθηκαν ότι προχωρούν σε διασταυρώσεις, οι οποίες όµως πραγµατοποιούνται µία-µία ανά περίπτωση και κατά αλφαβητική σειρά, διαδικασία που αν µη τι άλλο θα πάρει πολύ χρόνο, ίσως ακόµα και µήνες.

Τα φίδια άρχισαν να ζώνουν τους αγρότες από την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, µε την έναρξη των σχετικών πληρωµών, όταν άρχισαν να καταφθάνουν τα σχετικά sms. Ωστόσο, µια µέρα µετά αρκετοί ήταν οι παραγωγοί στους οποίους δεν είχε γίνει καµιά πίστωση των τραπεζικών τους λογαριασµών. Σε µια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύµατα ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου µε αναφορά του σε τηλεοπτικό κανάλι τόνισε ότι «ξεκίνησε» η πίστωση της επιστροφής φόρου από το αγροτικό πετρέλαιο για τα έτη 2013 και 2014, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πληρωµή δεν έχει φθάσει ακόµα σε όλους.
Το ζητούµενο, πάντως, ήταν από τις πρώτες κιόλας πιστώσεις ότι κανείς δεν µπορούσε να καταλάβει σε τι ακριβώς αντιστοιχεί το ποσό στο λογαριασµό του. Το µόνο σίγουρο είναι πως οι παραγωγοί θεωρούν ότι τα χρήµατα που εγγράφονται στα βιβλιάριά τους δεν είναι ούτε τα µισά απ’ αυτά που περίµεναν, µε βάση την εµπειρία τους.
Σε κάθε περίπτωση, οι παραγωγοί διαπιστώνουν ότι οι συµψηφισµοί που γίνονται επί των συγκεκριµένων απαιτήσεων (επιστροφής φόρου) δείχνουν αλλόκοτοι. Υπάρχουν ακόµα και περιπτώσεις όπου συγκεκριµένες οφειλές προς τα δηµόσια ταµεία πληρώθηκαν διπλά, καθώς η παρακράτηση (δια συµψηφισµού) είχε γίνει προ ηµερών χωρίς αυτό να είναι σε γνώση των δικαιούχων, µε αποτέλεσµα, στο µεταξύ, κάποιοι να σπεύσουν για την εκ νέου πληρωµή και τώρα να ψάχνουν για το δίκιο τους, αφού ουσιαστικά έχουν πληρώσει την οφειλή τους διπλή.       

Τεράστια τα προβλήµατα µε τους συµψηφισµούς
Η εικόνα, πάντως, δείχνει ότι το βασικό πρόβληµα εστιάζεται στο σύστηµα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και συµψηφισµών του υπουργείου Οικονοµικών. Πρόθεση της κυβέρνησης -όπως είχε προαναγγείλει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την προ ηµερησίας συζήτηση στη Βουλή για το αγροτικό- ήταν να γίνει οπωσδήποτε η πληρωµή ως το τέλος Ιανουαρίου, ωστόσο αποδεικνύεται ότι δεν υπήρχαν ούτε οι τεχνικές δυνατότητες ούτε η πολυτέλεια του χρόνου ώστε να ολοκληρωθούν σωστά και στο ακέραιο οι συµψηφισµοί.
Αποτέλεσµα αυτού, να µην αγγίξουν καθόλου τις δύσκολες περιπτώσεις αγροτών µε πολλά ανοίγµατα και «µπερδεµένες» οφειλές, γεγονός που κατ’ επέκταση σηµαίνει ότι τους άφησε εκτός πληρωµής. Υπάρχουν µάλιστα και πληροφορίες που αναφέρουν ότι στο σύστηµα του υπουργείου Οικονοµικών δεν είχαν ενηµερωθεί στοιχεία κάποιων δικαιούχων που άλλαξαν τραπεζικό λογαριασµό από το 2013, από την προηγούµενη πληρωµή.
Το θέµα είναι ότι η ταλαιπωρία των παραγωγών θα συνεχιστεί, αφού και η νέα πλατφόρµα του ΕΦΚΑ διαπιστώνεται ότι δεν είναι ακόµα «έτοιµη» για διασταυρώσεις µε το Οικονοµικών, καθώς «τραβά» και δύο φορές το ποσό των εισφορών από το λογαριασµό των δικαιούχων.

πηγη:www.agronews.gr