Υπογράφθηκε από τον Υπουργό η απόφαση για τις Άδειες Φύτευσης του 2017, τι αλλαγές θα υπάρξουν

15-02-2017
Υπογράφθηκε από τον Υπουργό η απόφαση για τις Άδειες Φύτευσης του 2017, τι αλλαγές θα υπάρξουν
Πήρε υπογραφή από τον Υπουργό και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πάει προς δημοσίευση στο ΦΕΚ η απόφαση σχετικά με τη διαχείριση των αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις για το έτος 2017.
Παρά τις εισηγήσεις των 13 Περιφερειών για υιοθέτηση κριτηρίων προσαρμοσμένων στα αιτήματά τους, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσανατολίζεται για μία ακόμη χρονιά (το ίδιο έγινε και για το 2016) η κατανομή των Αδειών Φύτευσης να ισχύσει σε Εθνικό και όχι σε Περιφερειακό επίπεδο, υπό το φόβο του κινδύνου αδυναμίας απορρόφησης των εκτάσεων από ορισμένες Περιφέρειες. Τα κριτήρια παραμένουν τα ίδια για τους αμπελώνες που καλλιεργούνται βιολογικά και με ολοκληρωμένη διαχείριση καθώς και για τα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους.

Αλλάζει το κριτήριο των νεοεισερχόμενων παραγωγών και αυξάνει η βαρύτητά του (από το 1 πάει στο 3). Θα πριμοδοτούνται οι νεοεισερχόμενοι (μέχρι ηλικίας 40 ετών κατά το έτος υποβολής της αίτησης). Η ιδιότητα του νεοεισερχόμενου θα επιβεβαιώνεται βάσει του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) και τον διασταυρωτικό έλεγχο με το ΟΣΔΕ.

Παράλληλα το ΥπΑΤΤ προσανατολίζεται και για φέτος να δοθεί προτεραιότητα στις μικρές εκμεταλλεύσεις (από 5 στρέμματα και πάνω), ώστε οι κάτοχοί τους να πριμοδοτηθούν με το κριτήριο της αύξησης του μεγέθους των μικρών εκμεταλλεύσεων. Καταργείται το πλαφόν τα 150 στρέμματα.

Βάζουν συντελεστή συμμόρφωσης
  • 10 για έκταση αγροτεμαχίου από 5 – 20 στρέμματα κατοχή αμπελώνα ήδη
  • 7 για 20 – 30 στρέμματα και
  • 5 για πάνω από 30 στρέμματα και πάνω
Επίσης αλλάζουν οι ημερομηνίες κατάθεσης αιτήσεων και οι διαδικασίες ενημέρωσης των απορριπτόμενων κ.α. Συγκεκριμένα η κατάθεση των αιτήσεων θα γίνεται από 27 Φεβρουάριου μέχρι 27 Μαρτίου.

πηγη:www.agrotypos.gr