Νέοι Αγρότες: αναζητούνται κονδύλια για 2.500 επιλαχόντες του προγράμματος

13-02-2017
Νέοι Αγρότες: αναζητούνται κονδύλια για 2.500 επιλαχόντες του προγράμματος
Ένα κονδύλι της τάξης των 45 περίπου εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα δώσει τη λύση ώστε να ενταχθούν στο Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών οι περίπου 2.500 επιλαχόντες που για διάφορους λόγους θα έχουν χαμηλότερη μοριοδότηση και θα τεθούν εκτός προγράμματος.
Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις για το μέτρο 6.1 (Εγκατάσταση Νέων Γεωργών) του ΠΑΑ 2014-2020 έφτασαν τις 14.760 σε όλη τη χώρα, ενώ το πρόγραμμα προβλέπει 12.000 θέσεις. «Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στο προηγούμενο πρόγραμμα», σχολιάζει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της Παννελήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Θ. Βασιλόπουλος, «και τότε είχαν βρεθεί τα απαιτούμενα κονδύλια ώστε να ενταχθούν και οι επιλαχόντες». Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση της χρονικής διάρκειας δέσμευσης για τους δικαιούχους του νέου προγράμματος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ώστε πολλοί νέοι που δεν είχαν σχέση με τον πρωτογενή τομέα να δοκιμάσουν την τύχη τους.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της ΠΕΝΑ, κ. Θ. Βασιλόπουλος:«Αυτή τη στιγμή εκτιμάμε ότι ένα κονδύλι της τάξης των 45-48 εκατ. ευρώ επαρκεί ώστε να καταφέρουν να μπουν οι επιλαχόντες στους Νέους Αγρότες. Είναι αλήθεια ότι πολλοί νέοι και ιδιαιτέρως άνεργοι στράφηκαν στο πρόγραμμα ως μια λύση που θα τους εξασφάλιζε κάποια έσοδα. Από την άλλη πλευρά, ευνοούνται οι άνεργοι και κάτοικοι σε μικρές πόλεις (κάτω των 5.000 κατοίκων) ενώ κάποιος νέος που απαασχολείται ήδη στον αγροτικό τομέα δεν θα καταφέρει να μπει στο πρόγραμμα λόγω χαμηλότερης μοριοδότησης. Η μείωση της χρονικής δέσμευσης σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα στα τρία (σ.σ. ή τέσσερα) χρόνια ήταν καταλυτικός παράγοντας για να προσελκύσει το ενδιαφέρον ατόμων που δεν είχαν ασχοληθεί με τα αγροτικά και σκέφθηκαν να το δοκιμάσουν».
«Η μείωση αυτή της χρονικής δέσμευσης μπορεί να ακούγεται ελκυστική, ωστόσο όσοι έκαναν αίτηση αποκλειστικά ή κυρίως για τον λόγο αυτό, καλό θα είναι να είναι προσεκτικοί, γιατί οι οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν, εφόσον ενταχθούν κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι. Επίσης τίθεται το ερώτημα κατά πόσον μια μερίδα ανθρώπων που στράφηκαν βιαστικά στη λύση της ένταξης στο πρόγραμμα μπορούν να αποτελέσουν μια καλή «μαγιά» ανθρώπων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα», ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων  (ΠΟΣΓ) κ. Δ. Σοφολόγης.
Διαβάστε εδώ την επιστολή της ΠΕΝΑ στο ΥπΑΑΤ για το θέμα των επιλαχόντων

πηγη:www.agrotypos.gr