Κόντρα στη Βουλή για τους συμψηφισμούς στα ποσά επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου σε δικαιούχους με ρύθμιση

24-02-2017
Κόντρα στη Βουλή για τους συμψηφισμούς στα ποσά επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου σε δικαιούχους με ρύθμιση
Για κατάργηση του διακανονισμού των 100 δόσεων και αυθαίρετη πραγματοποίηση συμψηφισμών σε αγρότες που περίμεναν να δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους από την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις
των οφειλών τους, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Γ. Βλάχος. Από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, ανέφερε ότι εκ του νόμου υπάρχει πρόβλεψη για αυτόματη πραγματοποίηση συμψηφισμών σε περίπτωση που ο πολίτης διατηρεί οφειλές στο Δημόσιο, ανεξαρτήτως εάν τις έχει ρυθμίσει.
«Βάσει της κείμενης νομοθεσίας, συμψηφισμός απαιτήσεων κατά του Δημοσίου έναντι βεβαιωμένων οφειλών προς αυτό δύναται να αντιταχθεί σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο οφειλέτης έχει βέβαιη χρηματική απαίτηση κατά του Δημοσίου. Ο συμψηφισμός σε αυτήν την περίπτωση διενεργείται αυτεπαγγέλτως. (...). Όταν υπάρχει είσπραξη από το Δημόσιο, γίνεται πάντοτε συμψηφισμός των δόσεων, παρόλο που μπορεί ο πολίτης να είναι ενήμερος στις δόσεις του», διευκρίνισε η κ. Παπανάτσιου.
Η ίδια ανέφερε επίσης ότι σε αυτή την πληρωμή επιστροφής πετρελαίου, για πρώτη φορά έγιναν συμψηφισμοί και για ασφαλιστικές εισφορές: «Πράγματι, για το πετρέλαιο αγροτικής χρήσης εκδόθηκε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, με αριθμό 121/2015, σύμφωνα με το οποίο το επιστρεφόμενο ποσό συμψηφίζεται όχι μόνο με τις φορολογικές, τελωνειακές αλλά και με τις ασφαλιστικές οφειλές των δικαιούχων αγροτών».
«Η υλοποίηση της εφαρμογής ολοκληρώθηκε με πολύ γρήγορες διαδικασίες παρ’ όλες τις τεχνικές δυσκολίες και την πολυπλοκότητα του συστήματος συμψηφισμού, στοιχεία από ΟΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΗΔΙΚΑ, TAXIS και ήδη έχουν αποδοθεί τα οφειλόμενα ποσά που αφορούν την β’ δόση του 2014 και το έτος 2015, δηλαδή χρήσεις 2013 και 2014. Άμεσα, όπως προείπα, θα καταβληθούν και το οφειλόμενα ποσά για το έτος 2016, χρήση 2015», είπε η υφυπουργός.

πηγη:www.agrotypos.gr