Στα τελειώματα κάτι γίνεται με την τιμή στο καλαμπόκι

 21/02/2017

Μαλαμάς Νίκος
Παρότι το µεγαλύτερο µέρος της φετινής παραγωγής καλαµποκιού «έφυγε» στην αγορά µε 16-17 λεπτά το κιλό, τιµή ιστορικά χαµηλή, όσοι παραγωγοί έχουν κρατήσει σήµερα απόθεµα, «ρεφάρουν» πουλώντας το σε τιµές που αγγίζουν µέχρι και τα 20 λεπτά το κιλό,
σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Ως τα 20 λεπτά το κιλό δίνουν τώρα το προϊόν όσοι έχουν αποθέματα

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Κώστας Άλεξανδρής καλλιεργητής από τον Έβρο. Την ίδια ώρα, για τους εµπόρους χονδρικής η τιµή κυµαίνεται γύρω στα 17-18 λεπτά το κιλό. Το διαθέσιµο καλαµπόκι για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς αυτή τη στιγµή, πάντως, επαρκεί µέχρι και το τέλος της σεζόν, όπως αναφέρουν καλλιεργητές και έµποροι.

Παράλληλα, σε σηµαντική µείωση αναµένεται να οδηγηθούν τη νέα σεζόν οι καλλιεργούµενες εκτάσεις καλαµποκιού στην Ελλάδα, µε την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή να φέρουν το υψηλό κόστος παραγωγής, η έλλειψη αποθηκευτικών χώρων και ο σκληρός ανταγωνισµός από το εξωτερικό. Οι µειωµένες περσινές τιµές και η αύξηση του κόστους των εισροών δηµιουργούν προβλήµατα στους καλλιεργητές του προϊόντος που φαίνεται να το εγκαταλείπουν, σύµφωνα µε τον παραγωγό από τον Έβρο. Ελπίδα για το ελληνικό καλαµπόκι αποτελούν ίσως τα προβλήµατα που αντιµετώπισε η περσινή σπορά σιτηρών, τα οποία ίσως οδηγήσουν σε εναλλαγή των καλλιεργειών αυτών µε καλαµπόκι.

Ένα µεγάλο πρόβληµα που συναντούν οι καλλιεργητές καλαµποκιού είναι και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά που οδηγεί τις εµπορικές συµφωνίες να πληρώνονται έως και 3-4 µήνες µετά, σύµφωνα µε τον κ. Αλεξανδρή. Μάλιστα, ο παραγωγός από τις Σέρρες Αντώνης Ανεσιάδης τονίζει ότι σήµερα οι συνεταιρισµοί δυσκολεύονται να δώσουν εµπόρευµα, αν η αποπληρωµή δε γίνει τοις µετρητοίς, µε τις πιστώσεις να µην ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ για τις µεγάλες κτηνοτροφικές µονάδες.



Κίνητρα για απορρόφηση του πλεονάσµατος δίνει η Κίνα

Η κινεζική αγορά καλαµποκιού θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ανισορροπία το 2017 ελέω πλεονάσµατος και οι τιµές θα είναι πιεσµένες πάρα τη µείωση των εκτάσεων κατά 3%, όπως προβλέπει η εταιρεία αναλύσεων CCM.
Επιπλέον, οι αναλυτές της CCM αναφέρουν ότι η κινεζική κυβέρνηση σχεδιάζει να προσφέρει επιδοτήσεις σε εταιρείες επεξεργασίας καλαµποκιού, κυρίως στη Βόρεια Κίνα, για να τονώσει τη ζήτηση το 2017 για βιοκαύσιµα που έχουν ως πρώτη ύλη το καλαµπόκι. Αυξηµένη αναµένεται να είναι και η ανάγκη καλαµποκιού για χρήση ως ζωοτροφή από τους χοιροτρόφους λόγω αύξησης του ζωικού κεφαλαίου. Τέλος, σύµφωνα µε το Reuters, ακόµα ένα σχέδιο του Πεκίνου για να µειώσει τα τεράστια αποθέµατά του είναι οι επενδύσεις στη βιοµηχανία βιοπλαστικών, µε πρώτη ύλη το καλαµπόκι. Ανάµεσα στα προϊόντα που µπορούν να παραχθούν από το καλαµπόκι είναι για παράδειγµα σακούλες και πιάτα.
 
πηγη:www.agronews.gr