Νέο σενάριο μείωσης του αφορολογήτου αγροτών σε δύο δόσεις


02.02.2017 

Νέο σενάριο μείωσης του αφορολογήτου αγροτών σε δύο δόσεις
Σενάριο για σταδιακή μείωση του αφορολόγητου ορίου στη διετία 2018-2019 έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται στην αναμονή της άφιξης του κειμένου των θεσμών για τη συμβιβαστική πρόταση, βασικό συστατικό της οποίας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Μάλιστα, το μέτρο αυτό φαίνεται να είναι και το βασικό μέτρο που μπορεί να ξεκλειδώσει τη διαπραγμάτευση από την πλευρά των θεσμών αφού τα μέτρα περικοπής των δαπανών, όπως για παράδειγμα των συντάξεων, οδεύουν προς τον κόφτη.

Η πρόταση των θεσμών προς την Αθήνα προβλέπει τη μείωση της έκπτωσης φόρου που δίνεται σε αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους και οδηγεί εμμέσως σε αφορολόγητο όριο από τα 1.900 έως 2.100 ευρώ που είναι σήμερα στα 1.300 έως 1.500 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του μισθωτού ή συνταξιούχου.

Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν πραγματοποιήσει τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για κάθε 300 ευρώ που μειώνεται η έκπτωση φόρου, προκύπτουν πρόσθετα έσοδα ύψους 0,5% του ΑΕΠ ή περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, η μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 600 ευρώ θα οδηγήσει σε πρόσθετα έσοδα μόνιμου χαρακτήρα ύψους 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ τα οποία είναι υπεραρκετά για να κλείσει το όποιο δημοσιονομικό κενό υπάρχει το 2018.

Το σενάριο, όμως, που εξετάζεται προκειμένου να είναι και πιο εύπεπτο το μέτρο για την τσέπη των φορολογούμενων, την κοινωνία και την… κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η σταδιακή μείωση της έκπτωσης φόρου σε δυο δόσεις: κατά 300 ευρώ το 2018 και άλλα 300 ευρώ το 2019.

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου αποτελεί όρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς θεωρεί ότι πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Όπως έχει γράψει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν, το αποτέλεσμα του αφορολόγητου στα 8.636 ευρώ είναι οι μισοί αγρότες, μισθωτοί και συνταξιούχοι να μην πληρώνουν φόρο.

πηγη:www.paseges.gr