Οι περισσότεροι αγρότες θα πληρώσουν λιγότερα για ασφαλιστικές εισφορές, λένε στην κυβέρνηση

06-02-2017
Οι περισσότεροι αγρότες θα πληρώσουν λιγότερα για ασφαλιστικές εισφορές, λένε στην κυβέρνηση
Μικρότερα ποσά για ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώσει το 90% των αγροτών όπως προκύπτει και από τα ειδοποιητήρια που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων την περασμένη Παρασκευή,
υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας. Όπως ανέφερε μάλιστα απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της ΝΔ ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος: «για το 2017 το 90% των αγροτών θα καταβάλλει την κατώτατη μηνιαία εισφορά 87 ευρώ (περίπου 400.000 αγρότες σε σύνολο 444.035), ενώ το 2016 η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών υπαγόταν στην Β’ και Γ’ ασφαλιστική κατηγορία με μηνιαίες εισφορές 100 και 113 ευρώ αντίστοιχα.
Στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν να αποστέλλονται ταχυδρομικώς τα ειδοποιητήρια που αφορούν τα εισφορές του Ιανουαρίου.
Λιγότερα θα πληρώνουν σε εισφορές οι περισσότεροι αγρότες λέει ο Τ. Πετρόπουλος
Παρόμοια θέση έχει διατυπωθεί και από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου για το θέμα της φορολογίας. Ο ίδιος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η συντρηπτική πλειοψηφία των αγροτών θα καταβάλλουν λιγότερους φόρους σε σχέση με πέρσι.  Απομένει πάντως να φανεί κατά πόσο οι ασφαλισμένοι θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών σε μηνιαία βάση, σε μια περίοδο έντονων προβλημάτων ως προς την ρευστότητα των αγροτών.
Αναλυτικότερα ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε:
«Ειδικά για τους αγρότες, όπως προκύπτει και από τα ειδοποιητήρια που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ): για το 2017 το 90% των αγροτών θα καταβάλλει την κατώτατη μηνιαία εισφορά 87 ευρώ (περίπου 400.000 αγρότες σε σύνολο 444.035), ενώ το 2016 η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών υπαγόταν στην Β’ και Γ’ ασφαλιστική κατηγορία με μηνιαίες εισφορές 100 και 113 ευρώ αντίστοιχα.
Ταυτόχρονα, οφείλουμε να επισημάνουμε το γεγονός ότι μόλις 620 αγρότες θα κληθούν να καταβάλλουν την υψηλότερη εισφορά, όπως αυτή προκύπτει από τη νέα βάση υπολογισμού».
Με την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων, μπαίνει ένα τέλος στην παραπληροφόρηση. Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα λειτουργεί πάντα με γνώμονα την ουσιαστική στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και ειδικά του αγροτικού κόσμου».
Σημειώνεται ότι η ταχυδρομική αποστολή των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή των εισφορών του Ιανουαρίου, καθυστέρησε, κάτι που αναμένεται να ξεκινήσει εντός της εβδομάδας που διανύουμε.

πηγη:www.agrotypos.gr