Περισσότερα προβλήματα φοβούνται λόγω δασικών χαρτών οι κτηνοτρόφοι που περιμένουν λύση για τα χρόνια εμπόδια αδειοδότησης με τα δασαρχεία

20-02-2017
Περισσότερα προβλήματα φοβούνται λόγω δασικών χαρτών οι κτηνοτρόφοι που περιμένουν λύση για τα χρόνια εμπόδια αδειοδότησης με τα δασαρχεία
Λύση στο πρόβλημα των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ζητά η Νέα Δημοκρατία με κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και η οποία αναφέρεται ιδιαιτέρως στο «οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι
των παραδοσιακών οικισμών της χώρας όπου εξαιτίας του υφιστάμενου νομοθετικού καθεστώτος δεν καθίσταται δυνατή η αδειοδότηση στάβλων σε δάση ή δασικές εκτάσεις, που βρίσκονται σε ακτίνα 3.000 μέτρων από αρχαιολογικούς χώρους ή παραδοσιακούς οικισμούς. «Υπάρχει πρόβλημα με τους στάβλους που δεν έχουν αδειοδοτηθεί, ωστόσο φοβούμαστε ότι θα προκύψει ζήτημα και με τις αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις λόγω δασικών χαρτών», ανέφερε στον ΑγροΤύπο η Πρόεδρος κτηνοτρόφων Σερρών κ. Ελπίδα Σιδηροπούλου.
«Κι εγώ προσωπικά αντιμετωπίζω πρόβλημα, προσπαθώντας να εκδώσω μια νέα άδεια εγκατάστασης, σε μέρος που εδώ και χρόνια έχει στάβλους και έχουν σχετική άδεια. Μαθαίνουμε μάλιστα ότι με τους δασικούς χάρτες ακόμα και στάβλοι που διαθέτουν νομιμοποίηση θα χρειαστούν νέες γραφειοκρατικές διαδικασίες τις οποίες ακόμα δεν γνωρίζουμε», ανέφερε στον ΑγροΤύπο η κ. Σιδεροπούλου. «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία, και εφόσον κάποιες εκτάσεις περάσουν ως δασικές δεν ξέρουμε τι οικονομική επιβάρυνση μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τους κτηνοτρόφους που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Εδώ και χρόνια το δασαρχείο θεωρεί δασικές εκτάσεις που έχουν φυτρώσει θάμνη, είναι ένα βασικό σημείο στο οποίο διαφωνούμε οι κτηνοτρόφοι. Το δασαρχείο έχει πάρει παλιούς χάρτες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τουλάχιστον το 40% των κτηνοτρόφων της περιοχής δεν έχουν άδειες», συμπλήρωσε.
Στην ερώτηση που απευθύνεται προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Αναπληρ. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οξύτατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι των παραδοσιακών οικισμών του Ν. Σερρών – ιδιαίτερα στην περιοχή του όρους Παγγαίου – οι οποίοι επιθυμούν να αδειοδοτηθεί η χρήση της σταβλισμένης κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, που λειτουργούν ήδη  εντός δασικών εκτάσεων. Αιτία, οι διατάξεις του άρθρου 4 και 47 του Ν. 998/1979, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν από το άρθρο 36 του Ν. 4280/2014 με τις οποίες και απαγορεύεται ουσιαστικά η δημιουργία σταβλικών εγκαταστάσεων σε δάση ή δασικές εκτάσεις, που βρίσκονται σε ακτίνα 3.000 μέτρων από αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία ή παραδοσιακούς οικισμούς. Στη συγκεκριμένη όμως περιοχή, οι εν λόγω χαρακτηρισμένοι παραδοσιακοί οικισμοί της περιοχής του Παγγαίου, ολόκληρα χωριά (Κορμίστα, Ηλιοκώμη, Πρώτη, Ροδολίβος, Μικρό Σούλι,  Αλιστράτη), δημιουργούν ένα ενιαίο γεωγραφικό πλέγμα, που καθιστά αδύνατη την παραχώρηση δασικής ή δημοτικής έκτασης για τη χρήση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του τον Ιανουάριο στην εκδήλωση κοπής πίτας του κτηνοτροφικού συλλόγου Αττικής ο αναπληρωτής υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης κ. Γ. Τσιρώνης είχε προαναγγείλει συνολική λύση για την εύκολη αδειοδότηση κτηνοτροφικής εγκατάστασης, υποσχόμενος να βρεθούν λύσεις στα δύο «αγκάθια» που αντιμετωπίζουν διαχρονικά οι κτηνοτρόφοι, το δασαρχείο και την αρχαιολογία. «Τα δύσκολα και χρονοβόρα είναι το δασαρχείο και η αρχαιολογία. Αυτό που θέλουμε είναι, αντί να περιμένει ο κτηνοτρόφος να πάρει το χαρτί από το δασαρχείο, να προχωράει η διαδικασία, εκτός και αν δοθεί αρνητική απάντηση, όπου υπάρχει πρόβλημα. Να συμβαίνει δηλαδή το αντίστροφο ώστε να επιταχύνεται η έκδοση της άδειας. Να μη χρειάζεται χαρακτηρισμός, να απλοποιηθεί η διαδικασία», είχε δηλώσει.
Πάντως εξελίξεις στο καθεστώς αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων αναμένονται μέσα στον Φεβρουάριο σύμφωνα με όσα είχαν δηλώσει μετά από συνάντησή τους, ο αν. υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης κ. Γ. Τσιρώνης και ο υφυπουργός Αγρ. Ανάπτυξης κ. Β. Κόκκαλης.
Διαβάστε εδώ την ερώτηση της κ. Αραμπατζή για το θέμα

πηγη:www.agrotypos.gr