Αναλυτές και κερδοσκόποι βλέπουν το βαμβάκι ψηλότερα

28/02/2017

Παπαδογιάννης Γιάννης
Σταθερά ανοδική είναι η πορεία του χρηµατιστηρίου εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, επιβεβαιώνοντας, στο εκάστοτε εύρος τιµών, την τάση για συνεχώς υψηλότερα υψηλά επίπεδα. Οι λόγοι της διαρκούς ανοδικής πορείας είναι τόσο θεµελιώδεις όσο και κερδοσκοπικοί
, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Στατιστικά είναι σχεδόν απίθανο ιδανικές παραγωγές δεύτερο έτος
Στη φετινή σεζόν οι εκτάσεις σε βασικές χώρες παραγωγής ήταν µειωµένες. Στην Ινδία, η οποία αποτελεί πλέον τον µεγαλύτερο παραγωγό, τα στρέµµατα µειώθηκαν κατά 12%. Στην Κίνα οι εκτάσεις µειώνονται διαρκώς τα τελευταία πέντε έτη, στο Πακιστάν είχαµε µικρή µείωση εκτάσεων, ενώ στις ΗΠΑ πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά ανάκαµψης των σπορών, αφού όµως πρώτα είχαν πιάσει τα χαµηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 ετών. Αυτά τα νέα σε συνδυασµό µε τη µείωση των τελικών αποθεµάτων έπεισαν κερδοσκοπικά κεφάλαια να παίξουν το στοίχηµα της ανόδου, µε νέες θέσεις στο βαµβάκι.

Στη διάρκεια της σεζόν δεν ήταν λίγες οι φορές που υποστήριξαν οι κερδοσκόποι τη θέση τους, όποτε η αγορά προσπαθούσε να διορθώσει, χωρίς όµως αυτό να σηµαίνει πως η άνοδος ήταν διαρκώς κερδοσκοπική. Η ζήτηση από τα κλωστήρια είναι παρούσα, απλά έρχεται σταδιακά και όχι σε µεγάλες ποσότητες, όπως παλαιότερα.



Με τις τιµές να είναι σαφώς καλύτερες των περσινών και τις αποδόσεις φέτος σχεδόν σε όλο το βόρειο ηµισφαίριο υψηλότερες, οι παραγωγοί σε αρκετές χώρες επιστρέφουν στο βαµβάκι. Στις ΗΠΑ, οι πρώτες εκτιµήσεις µιλούν για αύξηση 9,5% στις εκτάσεις, στην Ινδία 7% και στην Κίνα 3%. Στη χώρα µας η αύξηση των στρεµµάτων εκτιµάται στο 8-10%, µε τη Μακεδονία να παρουσιάζει τη µεγαλύτερη άνοδο.

Θα περίµενε, λοιπόν, κάποιος πως αφού παγκοσµίως τα στρέµµατα είναι περισσότερα, ότι τα βαµβάκια θα είναι πιο πολλά και οι τιµές θα µειωθούν. ∆εν είναι όµως ακριβώς έτσι, καθώς στατιστικά είναι σχεδόν απίθανο για δεύτερη συνεχή χρονιά να έχουµε ιδανικές παραγωγές στα χωράφια. Παράλληλα, από πλευράς κατανάλωσης, όπως πρόσφατα ανακοίνωσαν διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, η κατάσταση της Κίνας είναι καλύτερη από το αναµενόµενο κι αυτό θα υποστηρίξει τις τιµές.

Στην αγορά µας, οι κουβέντες για τη νέα σοδειά έχουν ήδη ξεκινήσει και οι προπωλήσεις γίνονται µε ανοιχτά συµβόλαια, βασισµένα στις τιµές του ∆εκεµβρίου ‘17. Για την ώρα, οι αγοραστές είναι διατεθειµένοι να πληρώσουν 4-5 σεντς ανά λίµπρα πάνω από τις τιµές ∆εκεµβρίου ‘17. Οι πωλητές, χωρίς φυσικά να βιάζονται, ζητούν τα 5 σεντς πάνω από τον ∆εκέµβριο, µε αποτέλεσµα οι πωλήσεις που έχουν πραγµατοποιηθεί µέχρι σήµερα να βρίσκονται περί τους 3.000 τόνους.

Με σηµερινή ισοτιµία κι εφόσον ο πωλητής αποφάσιζε σήµερα να κλείσει συµβολαίο, η τελική τιµή θα ήταν 1,65 ευρώ το κιλό επί αυτοκινήτου. Τέλος, εκτός από την πορεία του χρηµατιστηρίου, η σοδειά µας επωφελείται και από την άνοδο του δολαρίου έναντι του ευρώ. Όσο ενισχύεται το αµερικάνικο νόµισµα τόσο µας βελτιώνει τις τιµές που λαµβάνουµε σε ευρώ.

πηγη:www.agronews.gr