Έτοιμοι για μετάβαση στην Αθήνα οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας

02/02/2017

Εκπρόσωποι αγροτών από Ευζώνους, Προμαχώνα και Πράσινα Φανάρια θα συναντηθούν εκ νέου το Σάββατο στη Θέρμη για να διαμορφώσουν πλαίσιο αιτημάτων προς της κυβέρνηση.Πανάγος Γιάννης  
Συμπόρευση των δυνάμεων αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας και διαβίβαση αιτήματος για συναντήσεις με τα τρία υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας) υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, έφερε η τρίωρη σύσκεψη εκπροσώπων από τα μπλόκα Ευζώνων και Προμαχώνα.
Εκπρόσωποι αγροτών από Ευζώνους, Προμαχώνα και Πράσινα Φανάρια θα συναντηθούν εκ νέου το Σάββατο στη Θέρμη για να διαμορφώσουν πλαίσιο αιτημάτων προς της κυβέρνηση.











Σύμφωνα με πληροφορίες του AgroNews, οι Μακεδόνες, οι οποίοι απ΄ ότι φαίνεται αυτονομούνται σε σχέση με τις υπόλοιπες κινήσεις και κυρίως από το δίκτυο Μπούτα, έχουν ήδη ανοίξει κάποιο δίαυλο επικοινωνίας με την Αθήνα, όπου αναμένεται να μεταβούν εντός της εβδομάδος για συνομιλίες με την κυβέρνηση.
Το σύμπλεγμα της Κεντρικής Μακεδονίας με κύρια σημεία αναφοράς τους Ευζώνους, τον Προμαχώνα και τα Πράσινα Φανάρια, εκφράζοντας κατά βάση κάπως μεγαλύτερες και σύγχρονες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αφήνουν πίσω τα αιτήματα της «μικρομεσαίας αγροτιάς» και θα επιδιώξουν να επιλύσουν όχι τόσο οικονομικά ζητήματα όσο θεσμικά θέματα που έχουν σχέση με το ασφαλιστικό και την απασχόληση ξένων εργατών γης, τις αποσβέσεις παγίων (αγορά μηχανημάτων), τις δανειοδοτήσεις των αγροτικών επιχειρήσεων και τις… μη ανακτήσεις από το πακέτο Χατζηγάκη.
Εκπρόσωποι των εν λόγω συμπορευόμενων δυνάμεων θα συναντηθούν εκ νέου το Σάββατο (12 το μεσημέρι) στη Θέρμη Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαμορφώσουν το πλαίσιο αιτημάτων προς της κυβέρνηση και να συντάξουν τη γραμμή πλεύσης, προκειμένου να αποφευχθούν διχογνωμίες και απρόοπτα της τελευταίας στιγμής.
Η αλήθεια είναι ότι οι εξελίξεις τρέχουν υπό την πίεση του χρόνου, της αδύναμης συμμετοχής στα μπλόκα των εργασιών που ανοίγουν λόγω εποχής και της ανυπομονησίας που χαρακτηρίζει συχνά, κυρίως τους νεότερους εξ αυτών.

Αποχώρησαν από την Θεσσαλονίκη τα 30 τρακτέρ των αγροτών, μικρή ένταση έξω από τη ΔΕΘ

Με 30 τρακτέρ συμμετείχαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από το μπλόκο Δερβενίου στο συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επ' αφορμή των εγκαινίων της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας «Ζootechnia». Οι αγρότες έφθασαν νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι την πλατεία της ΧΑΝΘ, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα -μέχρι τις 15.30- η κυκλοφορία σε τμήματα το κέντρου της πόλης διεκόπη.

Αργότερα, τα τρακτέρ παρατάχθηκαν δεξιά τους οδοστρώματος, ελευθερώνοντας δύο λωρίδες, με την κυκλοφορία των οχημάτων να αποκαθίσταται.
Μικρής έκτασης επεισόδια στη νότια πύλη της ΔΕΘ
Λίγα λεπτά μετά τις 16.30 οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο -το οποίο διοργάνωσε η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων- έκοψαν μια κορδέλα (το παιδί ενός εκ των παριστάμενων αγροτών) στη νότια πύλη της ΔΕΘ, «εγκαινιάζοντας» συμβολικά οι ίδιοι την 10η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας «Zootechnia».
Στο σημείο ακολούθησαν μικρής έκτασης επεισόδια, όταν αγροτοκτηνοτρόφοι επιχείρησαν να εισέλθουν στους χώρους της κλαδικής έκθεσης, ανεβάζοντας το ρολό της εισόδου, με τις αστυνομικές δυνάμεις να τους εμποδίζουν.
Τελικώς οι διαδηλωτές κατάφεραν να εισέλθουν στον εκθεσιακό χώρο, ενώ λίγο από τις 6 το απόγευμα αναχώρησαν με τα τρακτέρ τους από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με προορισμό τον κόμβο Δερβενίου.
Σημειώνεται ότι η 10η έκθεση «Zootechnia» εγκαινιάζεται το βράδυ της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Ζυμώσεις για συνάντηση στο Μαξίμου φέρνει η διαβούλευση του Προμαχώνα
Σε ξενοδοχείο της ευρύτερης περιοχής των Ευζώνων συναντιούνται αυτή την ώρα εκπρόσωποι αγροτών από τα μπλόκα των Ευζώνων και του Λευκώνα, με τις δύο πλευρές να προσεγγίζουν θετικά το ενδεχόμενο για συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους ή και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην Αθήνα.

(Σε συνάντηση με τον… θεό, δείχνουν να αναζητούν διέξοδο οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι προσδοκίες λίγες, οι δυνάμεις μετρημένες και η υπομονή εξαντλείται.)
Προς το παρόν δεν είναι βέβαιο αν η εν λόγω πρωτοβουλία διαβούλευσης, κατ’ αρχήν μεταξύ των ίδιων των αγροτών και στη συνέχεια με την κυβέρνηση, έχει τη σύμφωνη γνώμη του Βαγγέλη Μπούτα, ο οποίος μέχρι σήμερα διατηρεί κάποια επαφή τουλάχιστον με τις δυνάμεις του Λευκώνα.
Την ίδια στιγμή, μουδιασμένα δείχνουν τα πράγματα για τους συνδαιτυμόνες των Τεμπών, όπου, απ’ ότι φαίνεται δεν προκύπτει τελικά κοινή γραμμή (Γυρτώνης, Πλατυκάμπου και Τερψιθέας) για μετάβαση στην Κοιλάδα των Τεμπών.
Την ίδια ώρα μια αυτόνομη ομάδα αγροτών με λίγα τρακτέρ επιδιώκει να κάνει τη δική της εντύπωση με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Λευκό Πύργο,  όπου ως γνωστόν έχουν προγραμματισθεί για το απόγευμα και τα εγκαίνια της Zootechnia από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τρακτέρ οι αγρότες Εικόνες βγαλμένες από το χειμώνα του 2016, με τα τρακτέρ μέσα στο κέντρο της πόλης ετοιμάζονται να ζήσουν την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου οι Θεσσαλονικείς, την ίδια ώρα που η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, που απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης στους αγρότες, ζητώντας συγκέντρωση δυνάμεων στους ήδη υπάρχοντες κόμβους και όχι σκόρπια μπλόκα σε σημεία που δεν «ενοχλούν» την κυβέρνηση.

Κτηνοτρόφοι και αγρότες από τα χωριά της επαρχίας Λαγκαδά που έχουν στήσει μπλόκο στον κόμβο Δερβενίου, σχεδιάζουν κάθοδο μέσα στο πυρίκαυστο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έχοντας εξασφαλίσει όπως δηλώνουν μέλη του συντονιστικού τους, την άδεια της αστυνομίας να φτάσουν στην πλατεία ΧΑΝΘ με 30 τρακτέρ.
Το κονβόι των γεωργικών ελκυστήρων αναμένεται να αφιχθεί στη ΧΑΝΘ γύρω στις 2 το μεσημέρι, την ώρα δηλαδή που στο σημείο θα είναι ήδη σε εξέλιξη το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργανώνει το Πανελλαδικό Συντονιστικό των Αγροτών Κτηνοτρόφων, Αλιέων και Ανθοκόμων, με αφορμή τα εγκαίνια της 10ης έκθεσης Zootechnia, που θα τελεστούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στην κινητοποίηση αυτή, ωστόσο, δεν πρόκειται να συμμετάσχουν οι αγρότες κι οι κτηνοτρόφοι που συντάσσονται με τη συντονιστική Κεντρικής Μακεδονίας, με απόφαση που έλαβε το βράδυ της Τετάρτης 1 Φεβρουαρίου σε συνεδρίασε στο μπλόκο της Ειδομένης, μια ανάσα από το Τελωνείο Ευζώνων.
Στο συγκεκριμένο σημείο, όπου η χθεσινή σύσκεψη αποφάσισε να παραμείνει κλειστή η εθνική οδός προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα και στα δύο της ρεύματα μέχρι και την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, έχει στηθεί το ισχυρότερο μακράν από τα μπλόκα που έχουν αναπτυχθεί σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, με δύναμη που μετρά πάνω από 350 τρακτέρ.
Σε ένδειξη καλής θέλησης, πάντως, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να επιτρέψουν τη διέλευση των 57 φορτηγών που έχουν εγκλωβιστεί στο σημείο, και με αίτημά τους στις αστυνομικές δυνάμεις, ζήτησαν για όσους επιχειρούν προς το τελωνείο των Ευζώνων, να οδηγούνται στο εξής σε παρακαμπτήριους δρόμους και προς το τελωνείο της Δοϊράνης.
Από εκεί και πέρα στα Πράσινα Φανάρια παραμένει επ αόριστον αποκλεισμένη η λεωφόρος Γεωργικής Σχολής, στο ύψος της διασταύρωσης προς τη Θέρμη, ενώ στα Μάλγαρα το τοπικό συντονιστικό αναμένεται να καθορίσει το πρόγραμμα της ημέρας, που πιθανώς θα περιλαμβάνει έναν δίωρο αποκλεισμό των διοδίων τις μεσημεριανές ώρες
Χωρίς προσκόμματα γίνεται αυτή την ώρα η κυκλοφορία στην εθνική οδό Σερρών – Θεσσαλονίκης στο ύψος του κόμβου του Λευκώνα με τους Σερραίου αγρότες να αποφασίζουν αργότερα το πώς θα εκφραστεί η κινητοποίησή τους σήμερα και το ίδιο αναμένεται να γίνει και στον κόμβο της Κουλούρας, όπου επίσης για την ώρα τα οχήματα διέρχονται ανεμπόδιστα την Εγνατία οδό.
Το απόγευμα της Τετάρτης, τέλος, αντιπροσωπεία αγροτών της Πιερίας είχαν συνάντηση για 10 λεπτά με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, στον οποίο επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους και τον συνομιλητής τους να δηλώνει πως κατανοεί τις ανησυχίες και τον προβληματισμό τους και πως θα κάνει ότι μπορεί να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Δίωρος αποκλεισμός στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής
Σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό του τελωνείου, έξω από την πόλη της Καστοριάς, προχωρούν από τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου αγρότες και κτηνοτρόφοι που συμμετέχουν στο μπλόκο που στήθηκε από τις 30 Ιανουαρίου στο 'Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.
«Στόχος του αποκλεισμού είναι να αναδείξουμε τη διάσταση των ελληνοποιήσεων, κυρίως φασόλια και μήλα, πρακτική που έχει ρημάξει την αγορά, οδηγώντας σε σημαντική συρρίκνωση του εισοδήματος των παραγωγών», επισήμανε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος.
Άλλα μέτωπα στη Δυτική Μακεδονία
Μετά το μεσημέρι πρόκειται να έχει στηθεί το αγροτικό μπλόκο στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα.
Στο Καλονέρι Βοείου, στήθηκε το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση πήραν και αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας.
Στο μεταξύ, στήθηκε και το μπλόκο στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας-Έδεσσας επίσης, από αγρότες και κτηνοτρόφους των Πύργων Πτολεμαϊδας.
Επίσης, την Πέμπτη συνεδριάζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στις Πρέσπες, προκειμένου να αποφασίσουν το ακριβές σημείο που θα στήσουν μπλόκο και το Σάββατο ακολουθούν αυτοί των χωριών Βοίου, Νεάπολης και Τσοτυλίου.
Κλειστή η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ευζώνων ως την Παρασκευή
Κλειστή μέχρι και την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου τουλάχιστον, θα παραμείνει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο τελωνείο που βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, όπως αποφάσισε σε γενική της συνέλευση η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το τι μέλλει γενέσθαι θα καθοριστεί σε νέα συνάντηση.
Παράλληλα, αποφασίστηκε οι συντασσόμενοι με την συντονιστική Κεντρικής Μακεδονίας να μην συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Στο μεταξύ, σε ένδειξη καλής θέλησης, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο σημείο αποφάσισαν να επιτρέψουν τη διέλευση των 57 φορτηγών που έχουν εγκλωβιστεί στο σημείο, και με αίτημά τους στις αστυνομικές δυνάμεις, ζήτησαν για όσους επιχειρούν προς το τελωνείο των Ευζώνων, να οδηγούνται στο εξής σε παρακαμπτήριους δρόμους και προς το τελωνείο της Δοϊράνης.
Νέο μπλόκο στον κόμβο της Ραχούλας στη Λάρισα
Ακόμα ένα μπλόκο στη περιοχή της Λάρισας ετοιμάζεται να στηθεί την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου από αγρότες. Τα τρακτέρ βρίσκονται ήδη στο κόμβο της Ραχούλας και ετοιμάζονται να κλείσουν την Πέμπτη την Ε.Ο Λάρισας - Τρικάλων. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες φαίνεται πως οι αγρότες θα διακόψουν την κυκλοφορία της εθνικής οδού από 15:00 μέχρι 17:00.
Τρίωρος αποκλεισμός στη Μελούνα
Κλιμακώνουν από την Πέμπτη τις κινητοποιήσεις τους οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες που έχουν συγκεντρωθεί στο μπλόκο της διασταύρωσης Αργυροπουλίου, στη Μελούνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε τρίωρο αποκλεισμό  της κυκλοφορίας – από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ- στην Εθνική Οδό Λάρισας – Κοζάνης, αρχής γενομένης από την Πέμπτη.
Ένταση στο μπλόκο στο Λατίφι
Ένταση και αντεγκλήσεις προκλήθηκαν την Τετάρτη το μεσημέρι στο μπλόκο των αγροτών στο Λατίφι, μετά την απόφαση να γίνει αποκλεισμός όχι μόνο στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, αλλά και στον παράδρομο που ενώνει τα Δουνέϊκα με τον Καρδαμά.
Αγρότες λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια με οδηγούς, οι οποίοι με τη σειρά τους διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο του δρόμου και τη δική τους ταλαιπωρία και χρειάστηκε η παρέμβαση της Αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ενώ αρκετοί ήταν οι οδηγοί που αναγκάστηκαν να κάνουν αναστροφή για να κινηθούν μέσω της παραλιακής οδού Παλουκίου- Αγίας Μαρίνας Δουνεΐκων, για να μπορέσουν να μετακινηθούν προς Πύργο και Αμαλιάδα.
Συμβολική διαμαρτυρία αγροτών έξω από την Αγροτική Τράπεζα Χανίων
Σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από υποκατάστημα της πρώην Αγροτικής Τράπεζας στην οδό Τζανακάκη προχώρησαν σήμερα αγρότες μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας με βασικό αίτημα να μη γίνονται κατασχέσεις για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια.
Οι αγρότες τοποθέτησαν πανό στην είσοδο της τράπεζας την οποία απέκλεισαν για δέκα λεπτά. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε ειρηνικά και μετά το τέλος της οι συγκεντρωμένοι επέστρεψαν στο μπλόκο στην εθνική οδό Χανίων Ρεθύμνου στο ύψος του κόμβου «Μεγάλα Χωράφια» τονίζοντας πως συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.
Σε διάλογο καλεί τους αγρότες ο Αποστόλου
Εν τω μεταξύ, σε διάλογο κάλεσε εκ νέου τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου,  επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να εκπληρώσει ορισμένα από τα αιτήματα τους.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 Fm, ο υπουργός τόνισε ότι ήδη από την Τρίτη 31 Ιανουαρίου έχει ξεκινήσει η διαδικασία πίστωσης στους λογαριασμούς των αγροτών των ποσών που αφορούν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «θα υπάρξουν και υπάρχουν παρεμβάσεις» στα ζητήματα της προστασίας των προϊόντων (ελληνοποιήσεις κ.λπ.) και στην άμεση καταβολή των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων για να μπορούν να δουλέψουν οι αγρότες.
Ερωτηθείς για τα μπλόκα, είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα κατηγορήσει τις κινητοποιήσεις και ζήτησε, εφόσον έγινε και η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το αγροτικό θέμα, να γίνει και η συζήτηση μεταξύ αγροτών – υπουργείου για να λυθούν όσα ζητήματα μπορούν να λυθούν.

Την Τετάρτη το Agronews έγραφε:

Η Νίκαια καλεί σε συσπείρωση, στάση αναμονής στα Τέμπη Συγκέντρωση δυνάμεων στους ήδη υπάρχοντες κόμβους και όχι σκόρπια μπλόκα σε σημεία που δεν «ενοχλούν» την κυβέρνηση ζητά από τους αγρότες η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, που απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης. Μάλιστα, η ισχυροποίηση του μπλόκου της Νίκαιας, που αποτελεί και τον πιο ισχυρό πόλο των φετινών κινητοποιήσεων, και η ενιαία αγωνιστική δράση των Θεσσαλών και κτηνοτρόφων, θα μπορούσε να δυναμώσει τον αγώνα των αγροτών και να δώσει αγωνιστική ώθηση στα μπλόκα όλης της χώρας.

Κι ενώ ενισχύονται τα κατά τόπους μέτωπα των αγροτών ανά τη χώρα, με περισσότερα τρακτέρ, με τους επικεφαλής των κινητοποιήσεων να προσανατολίζονται και σε νέου είδους δράσεις πέραν του αποκλεισμού των δρόμων, τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στα Τέμπη, όπου αναμένεται η απόφαση των αγροτών από τρεις περιοχές του νομού Λάρισας, που έχουν συγκεντρωθεί με τα αγροτικά τους μηχανήματα στον Πλατύκαμπο, στον κόμβο Γυρτώνης και στην Τερψιθέα για συντονισμό και μετάβαση στην Κοιλάδα των Τεμπών.
Οι αγρότες των Τεμπών συνεδριάζουν στις 6 το απόγευμα στην ταβέρνα «Σκαραβαίο» για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, σε Πλατύκαμπο και Γυρτώνη. Πάντως, έως και το μεσημέρι της Τετάρτης περί τα 180 τρακτέρ παρέμεναν σε αυτά τα σημεία.
Κάλεσμα μπλόκου Νίκαιας
Το μπλόκο της Νίκαιας χαιρετίζει τους συναδέλφους αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας  κι ήρθαν, με τα τρακτέρ τους, να ενισχύσουν το μπλόκο.
Καλούμε κι όσους παραμένουν, ακόμα, στα χωριά να έλθουν στο μπλόκο για να γίνει ακόμα πιο ισχυρό.
Στο μπλόκο της Νίκαιας είναι η θέση και των τρακτέρ που βρίσκονται συγκεντρωμένα σε διάφορα σημεία, απ’ όπου οι συνάδελφοι δεν μπορούν, αντικειμενικά, να δώσουν τη μάχη όπως χρειάζεται και οι ίδιοι θα ήθελαν. Με μικρά μπλόκα, σκόρπια σε σημεία που δεν «ενοχλούν» ιδιαίτερα την κυβέρνηση, διασπώνται οι δυνάμεις μας που πρέπει να είναι συγκεντρωμένες, ώστε από καλύτερη θέση κι ενιαία να δίνουμε τη μάχη.
Η παραπέρα ισχυροποίηση του μπλόκου της Νίκαιας, η ενιαία αγωνιστική δράση των Θεσσαλών μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, θα δυναμώσει την πάλη μας και, ταυτόχρονα, θα δώσει αγωνιστική ώθηση στα μπλόκα όλης της χώρας, αφού το μπλόκο της Νίκαιας αποτελεί το επίκεντρο και το σημείο αναφοράς του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Όσο πιο ισχυρό είναι το μπλόκο της Νίκαιας, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η αγωνιστική πίεση των μικρομεσαίων αγροτών όλης της Ελλάδας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.  Και δεν είναι τυχαίο ότι το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο προς τα εδώ κι ας το παίζει άτεγκτη κι ανυποχώρητη. Γιατί ξέρει καλά από πού θα δεχτεί την μεγαλύτερη κι αποφασιστικότερη αγωνιστική πίεση.
Αν πέρσι δεν υπήρχε  η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που συγκροτήθηκε στο καμίνι του αγώνα, να συντονίζει την πάλη, αν δεν υπήρχε το μπλόκο της Νίκαιας να δίνει το σήμα του ανυποχώρητου αγώνα, αν δεν υπήρχε η ενεργή στήριξη στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς από το ταξικό εργατικό κίνημα, η κυβέρνηση δεν θα είχε αναγκαστεί ν’ αποδεχτεί το αφορολόγητο όριο – έστω και κουτσουρεμένο – να ψηφίσει στη Βουλή τη ρύθμιση για τα «αγροτοδικεία», ούτε θα ήταν σταδιακή η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και θα είχε δοθεί αναβολή 5 ετών  στο τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες, ούτε θα ήταν αφορολόγητο μέρος των επιδοτήσεων.
Η θέση, λοιπόν, όλων των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας είναι στο μπλόκο της Νίκαιας.
Εδώ, όπου το μπλόκο στήθηκε με αποφάσεις που πάρθηκαν συλλογικά, μετά από ανοιχτή και διεξοδική συζήτηση μέσα στο οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Στις συνεδριάσεις των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών. Στις μαζικές συσκέψεις που έγιναν σε επαρχιακό, νομαρχιακό, περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο. Και, φυσικά, αφού πρώτα μιλήσαμε, πρόσωπο με πρόσωπο, με τον αγροτικό κόσμο σε εκατοντάδες συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις που οργανώσαμε στα χωριά.
Εδώ, όπου κάθε αγωνιστής αγρότης και κτηνοτρόφος έχει ουσιαστικό λόγο για την οργάνωση, την πορεία και την προοπτική του αγώνα μας, δεν «άγεται και φέρεται» από κανέναν.
Εδώ, όπου υπάρχουν παλιοί και δοκιμασμένοι αγωνιστές του αγροτικού κινήματος που ήταν πάντα και παντού παρόντες στους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς, ποτέ δεν κιότεψαν μπροστά στις δυσκολίες της πάλης, ούτε λάκισαν από τα μπλόκα. Όπως υπάρχουν και πολλοί νέοι αγωνιστές, αποφασισμένοι κι έτοιμοι να συνεχίσουν τον αγώνα. Δεν υπάρχουν  εδώ αυτοί που, έξω και μακριά από τις διαδικασίες λειτουργίας  του αγροτικού κινήματος,  αυτοχρίζονται «ηγέτες» και «επικεφαλής» κι ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα «λουφάζουν», μόλις εμείς βγάζουμε τα τρακτέρ στους δρόμους, εμφανίζονται τραβώντας σε διαφορετική κατεύθυνση από τη δική μας,  για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών που θέλουν ν’ αρπάξουν τη γη και το βιός των ξεκληρισμένων μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και παίξουν το ρόλο του «πρόθυμου συνομιλητή» της εκάστοτε κυβέρνησης.
Οι αγωνιστές μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο  μπλόκο της Νίκαιας, όπως και στα άλλα μπλόκα που συντάσσονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, θα δώσουμε, μέχρι τέλους, τη μάχη με στόχο ν’ αναγκάσουμε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας.
Αυτό κάναμε πάντα, αυτό κάνουμε και τώρα, με δύναμη και αποφασιστικότητα.       
1 Φλεβάρη 2017
ΜΠΛΟΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Μένουν στα Φάρσαλα με 100 τρακτέρ
Επιμένουν να δώσουν τον αγώνα από τα Φάρσαλα οι αγρότες της επαρχίας που έχουν παρατάξει 100 περίπου τρακτέρ στην είσοδο της πόλης από Λάρισα, στο ύψος του γηπέδου προκειμένου όπως λένε να αναδείξουν τα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής.

Όπως τονίζουν, μάλιστα, σε ανακοίνωσή τους δε θα συμμετάσχουν στο μπλόκο των Μικροθηβών φέτος προκειμένου να δώσουν ένα μήνυμα στην πολιτεία ότι ο αγροτικός κόσμος της περιοχής έχει εγκαταλειφθεί. «Οι αγρότες από την επαρχία Φαρσάλων στήσαμε ένα μπλόκο στα Φάρσαλα, δεν θα μετακινηθούμε από τα Φάρσαλα και κάθε μέρα το μπλόκο ενισχύεται με νέα τρακτέρ. Είμαστε 100 και πλέον τρακτέρ και θα δώσουμε τον αγώνα μας από την επαρχία μας».
Έκλεισε η ΕΟ Σερρών – Θεσσαλονίκης στο ύψος του Λευκώνα
Έκλεισε, λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι, η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Σερρών στο ύψος του Λευκώνα από αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού που βρίσκονται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου από τις 25 Ιανουαρίου. Σε γενική τους συνέλευση, οι αγρότες των μπλόκων αποφάσισαν, αύριο, να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έναρξη της 10ης διεθνούς έκθεσης κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας Zootechnia. Στο μεταξύ, μέλη της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Προμαχώνα σχολιάζουν ότι «δεν βγήκε από το μυαλό μας η μετάβαση με τα τρακτέρ μας στο τελωνείο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή».
Κλειστή η εθνική στο τελωνείο των Ευζώνων
Κλειστή έως και τις 18:00 τουλάχιστον αποφάσισαν να κρατήσουν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο τελωνείο που βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει στον κόμβο της Ειδομένης. Το τι μέλλει γενέσθαι θα αποφασιστεί στη γενική τους συνέλευση, σήμερα αργά το απόγευμα.
Στο σημείο, αναμένονται αγρότες από Σκύδρα, ορεινή Έδεσσα και Μελίσσι, ενώ ήδη στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί με τα τρακτέρ τους, που υπολογίζονται σε πάνω από 350, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας από δήμο Παιονίας, Γιαννιτσά, Χαλκηδόνα, Κιλκίς, Χαλάστρα, Μάλγαρα, Σίνδο, Νησέλι Αλεξάνδρειας και το Αιγίνιο Πιερίας.
Με τα τρακτέρ στα Γιάννενα οι αγρότες της Ηπείρου
Σε συμβολική κατάληψη της Εφορίας προχώρησαν κτηνοτρόφοι και αγρότες που νωρίτερα συγκεντρώθηκαν στη κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, στο πλαίσιο του πανηπειρωτικού αγροτικού συλλαλητηρίου.
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να διαδηλώσουμε, μαζί με όλους τους συναδέλφους από την Ήπειρο, τον αγώνα μας για επιβίωση. Ο αγροτικός κόσμος, δεν θα αντέξει», δήλωσε ο Μπάμπης Μπεσλής, μέλος του συντονιστικού από το μπλόκο Κομποτίου Άρτας.
Η πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας Μυρτώ Λύκα ανέφερε από την πλευρά της οι αγρότες της Ηπείρου είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα.
Το συντονιστικό των αγροτών στην Ήπειρο, αναμένεται να αποφασίσει σήμερα εάν τις επόμενες ημέρες θα παραταχθούν τρακτέρ στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Υπενθυμίζεται πως μπλόκα αγροτών έχουν στηθεί στους κόμβους Κομποτίου και Αγίου Δημητρίου στη Ιόνια Οδό από αγρότες της Άρτας, καθώς και στον Λούρο της Πρέβεζας.
Κλειστή από αγρότες η Πατρών - Πύργου στο Λατίφι
Κλειστή είναι από τις 14.00 η εθνική οδός Πατρών - Πύργου στο ύψος της περιοχής Λατίφι από αγρότες της Ηλείας.
Οι αγρότες, οι οποίοι νωρίτερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Πύργου, δεν έχουν ανακοινώσει πότε θα ανοίξουν τον δρόμο.
Το πρόγραμμα των αγροτικών κινητοποιήσεων έχει ως εξής:
Αγροτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή στη Λάρισα
Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας να πάρουν μέρος στο αγροτικό συλλαλητήριο που οργανώνει την Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, απευθύνει το μπλόκο της Νίκαιας.
Σε ανακοίνωσή του το μπλόκο της Νίκαιας αναφέρει ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες βγήκαν ξανά φέτος στους δρόμους «γιατί η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν ικανοποίησε τα δίκαια αιτήματα που προβάλλαμε στα περσινά 40ήμερα μπλόκα, αλλά, με την αντιλαϊκή πολιτική της, πρόσθεσε κι άλλα βάρη στις πλάτες μας, που θα μας στείλουν, γρηγορότερα, στον Καιάδα του ξεκληρίσματος και της εξαθλίωσης».
Δηλώνει επίσης ότι «με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχουμε κανένα λόγο να έλθουμε σε αντιπαράθεση, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, υποκινώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό».
Ετοιμάζονται για το συλλαλητήριο
Οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, δεν προτίθενται να προβούν σε αποκλεισμούς δρόμων. Αντίθετα, οργανώνουν συλλαλητήριο στην 10η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας «Ζοοtechnia» την Πέμπτη στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής. Τις επόμενες ημέρες θα συναντηθούν για να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πώς θα κινηθούν στο εξής.
Κλειστή έως τις 18:00 η εθνική Θεσσαλονίκης-Ευζώνων
Τον αποκλεισμό τους στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο τελωνείο που βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, θα συνεχίσουν μέχρι τις 18.00 αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει στον κόμβο της Ειδομένης.
Οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση αργά το απόγευμα προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενά τους βήματα.
Στο σημείο, αναμένονται και σήμερα άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από Σκύδρα, ορεινή Έδεσσα και Μελίσσι, οι οποίοι και θα ξεκινήσουν με τα αγροτικά τους οχήματα στις 10.00-11.00 το πρωί, με κατεύθυνση το τελωνείο των Ευζώνων.

Στην περιοχή έχουν ήδη συγκεντρωθεί με τα τρακτέρ τους, που υπολογίζονται σε πάνω από 350, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας από δήμο Παιονίας, τα Γιαννιτσά, τη Χαλκηδόνα, το Κιλκίς, τη Χαλάστρα, τα Μάλγαρα, τη Σίνδο, το Νησέλι Αλεξάνδρειας και το Αιγίνιο Πιερίας.
Όπως δήλωσε πάντως ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης, «όσα φορτηγά ή νταλίκες μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα περνούν και χωρίς καθυστερήσεις μάλιστα».
Υπενθυμίζεται ότι το τελωνείο των Ευζώνων και ειδικότερα τον κόμβο της Ειδομένης, κατέλαβαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας στις 30/1, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι του δήμου Παιονίας συγκεντρώθηκαν στις 28/1 σε σημείο που βρισκόταν 1,5 χιλιόμετρο πριν το τελωνείο των Ευζώνων και 1000 μέτρα προ του κόμβου της Ειδομένης.
Επ' αόριστον αποκλεισμός της θέσης «Πράσινα Φανάρια» στη Θεσσαλονίκη
Αποκλεισμένα παραμένουν τα δύο ρεύματα της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής, στα «Πράσινα Φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»), από αγρότες του νομού Χαλκιδικής και αρκετών περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Το σημείο ενισχύθηκε ήδη, ενώ αναμένονται και νέες δυνάμεις.
Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς, μέσω των οποίων είναι εφικτή και η μετάβαση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Νέα προσπάθεια για Προμαχώνα
Σε γενική τους συνέλευση, γύρω στις 11 το πρωί, θα καθορίσουν τις σημερινές τους κινήσεις οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών, οι οποίοι δεν καταθέτουν τα όπλα, σε ό,τι αφορά τη μετάβασή τους στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ενώ σχεδιάζουν και άλλες δράσεις. Ένα σενάριο που κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, είναι να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας με τα τρακτέρ τους στο κέντρο των Σερρών.
Τα τρακτέρ των Σερραίων αγροτών και κτηνοτρόφων βρίσκονται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, στο ύψος του Λευκώνα, από τις 25 Ιανουαρίου.
Εναλλακτικές δράσεις από τους αγρότες της δυτικής Μακεδονίας
Περισσότερα από 2.000 φυλλάδια με τα αιτήματά τους θα διανείμουν σήμερα, στη λαϊκή αγορά της Καστοριάς, οι αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο που στήθηκε από τις 30/1 στο Άργος Ορεστικό, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας Οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής.
Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου οι ίδιοι προγραμματίζουν συμβολικό αποκλεισμό, από τις 12 το μεσημέρι και για δύο ώρες, στο τελωνείο της περιοχής, όπου γίνεται εκτελωνισμός των προϊόντων.
Για την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου έχει αποφασιστεί η διοργάνωση Παναγροτικού Συλλαλητηρίου στο κέντρο της Καστοριάς.
Στο Καλονέρι Βοείου, στήθηκε το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας Οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση πήραν και αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας. Μπλόκο έχει στηθεί και στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας-Έδεσσας, από αγρότες και κτηνοτρόφους των Πύργων Πτολεμαϊδας.
Συμβολική κίνηση ετοιμάζουν οι αγρότες Κατερίνης
Τη μετάβασή τους στο γενικό νοσοκομείο Κατερίνης, κινούμενοι με δύο-τρία τρακτέρ, προγραμματίζουν σήμερα μετά τις 14.00 αγρότες της περιοχής, που έχουν στήσει από το απόγευμα του Σαββάτου το μπλόκο τους στην αερογέφυρα.
Στόχος τους είναι να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, που αναμένεται στις 13.00 να παρευρεθεί στην τελετή εγκαινίων της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείου της πόλης.

Την Τρίτη το Agronews έγραφε:

Μετά τη Νίκαια και τους Ευζώνους και τα Τέμπη στην υπόθεση μπλόκα Όλο και πιο ζωηρά δείχνει να εξελίσσεται το τελευταίο 24ωρο η υπόθεση των αγροτικών μπλόκων, καθώς  την «κατάκτηση» του Τελωνείου Ευζώνων στην Κεντρική Μακεδονία, δείχνει να ακολουθεί και η προσέγγιση των Τεμπών από τρεις πυρήνες διαμαρτυρομένων αγροτών του νομού Λάρισας. Περαιτέρω ενίσχυση δυνάμεων παρατηρείται και στη Νίκαια.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους αγρότες από τρεις περιοχές του νομού Λάρισας να έχουν συγκεντρωθεί αντίστοιχα στον Πλατύκαμπο (120 τρακτέρ), στον κόμβο Γυρτώνης (70 τρακτέρ) και στην Τερψιθέα (περί τα 100 τρακτέρ) και να συντονίζονται για συνολική μετάβαση στην Κοιλάδα των Τεμπών.
Μπορεί η δύναμη να μην είναι ανάλογη της περυσινής κινητοποίησης ωστόσο η προσέλευση δείχνει να προέρχεται από τη βάση και μάλιστα σε πείσμα κάποιων φθαρμένων στελεχών που μέχρι χθες έλεγαν «κάτσε να δούμε».

Νωρίτερα το Agronews μετέδιδε

Ενίσχυση δυνάμεων και συλλαλητήριο στη Λάρισα 3 Φλεβάρη

Για πέμπτη ημέρα συνεχίζεται η κινητοποίηση του μεγάλου «πυρήνα» της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στον κόμβο της Νίκαιας, ενώ σιγά σιγά μαζεύονται και οι αγρότες της Λάρισας, με 100 περίπου τρακτέρ στον κόμβο Πλατυκάμπου και άλλα 70 στον κόμβο της Γυρτώνης, από όπου και θα αποφασίσουν πιθανή μετάβασή τους στα Τέμπη.
Σημειωτέον ότι το ενδιαφέρον τις τελευταίες ώρες έχει στραφεί στο τελωνείο του Προμαχώνα, όπου οι κτηνοτρόφοι των Σερρών κατάφεραν, παρά τα εμπόδια των αστυνομικών δυνάμεων, να φτάσουν με τα επιβατικά τους αυτοκίνητα και όχι τα τρακτέρ στη διασταύρωση του Σιδηροκάστρου. Λίγες ώρες αργότερα και μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν 100 μέτρα από το τελωνείο του Προμαχώνα, υπό το άγρυπνο βλέμμα των αστυνομικών δυνάμεων, αποχώρησα, ενώ τα τρακτέρ τους εξακολουθούν να βρίσκονται παραταγμένα στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα.
Με κλείσιμο δρόμου από δύο ώρες έως επ' αόριστον αποκλεισμό της κυκλοφορίας έχουν προχωρήσει αγρότες στη Νίκαια της Λάρισας, στα δύο μπλόκα της Άρτας, στην Κουλούρα της Βέροιας, στο Αίγιο, στα «Πράσινα Φανάρια», καθώς και στο τελωνείο Ευζώνων στο Κιλκίς, ενώ στήθηκε το μπλόκο του Θουρίου στον Βόρειο Έβρο και έρχεται ισχυρό μέτωπο στον κόμβο του Μπράλου στη Φθιώτιδα.
Στο μεταξύ με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί αγρότες και κτηνοτρόφους να δώσουν το παρών στο αγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Προκαλεί με τις δηλώσεις της για τα μπλόκα η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης
Λάδι στη φωτιά των αγροτικών κινητοποιήσεων ρίχνει η υφυπουργός Μακεδονίας –Θράκης, Μαρία Κόλλια–Τσαρουχά, καθώς τις χαρακτήρισε πολιτικά και κομματικά υποκινούμενες, υποστηρίζοντας, παράλληλα, απαξιωτικά, πως τα μπλόκα που έχουν στηθεί μέχρι στιγμής σε όλη τη χώρα, είναι μικρότερα από προηγούμενες χρονιές.
Μιλώντας στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση ης 10ης Διεθνούς Έκθεσης για την Πτηνοτροφία και την Κτηνοτροφία, η κ. Κόλλια – Τσαρουχά ζήτησε από τους αγρότες, τουλάχιστον στη διάρκεια της έκθεσης, που, όπως είπε, αποτελεί «γιορτή» για τον κτηνοτροφικό κλάδο, να μην αποκλείσουν τις εθνικές οδούς.
Μάλιστα, υπεραμύνθηκε της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση για τον πρωτογενή τομέα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε μέτρα για τη στήριξη του κλάδου, όπως τα επενδυτικά προγράμματα, η κάρτα του αγρότη και άλλα, όπως, επίσης, και για το νέο ασφαλιστικό, το οποίο αποτελεί ένα από τα ζέοντα ζητήματα που έχουν φέρει τους αγρότες για μια ακόμη χρονιά στους δρόμους. «Με το ασφαλιστικό που ψηφίσθηκε, διασώθηκε ο ΟΓΑ και εξασφαλίσθηκε και η δυνατότητα χορήγησης συντάξεων στους αγρότες, με τα 384 ευρώ να είναι βασική κι όχι κατώτατη σύνταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κόλλια Τσαρουχά, η οποία δεν απέκλεισε να υπάρξει, κατά τη διάρκεια της Zootechnia και κάποια συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με εκπροσώπους των αγροτών.
ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚΟΥ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
«Το μπλόκο της Νίκαιας καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας να πάρουν μέρος στο αγροτικό συλλαλητήριο που οργανώνει την Παρασκευή 3 Φλεβάρη, στις 6 μμ, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.
Καλούμε, επίσης, τους εργατοϋπαλλήλους, τους άνεργους  και τους συνταξιούχους, τους μαγαζάτορες, τους βιοτέχνες και τους έμπορους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, και τους ανθρώπους της επιστήμης και της λαϊκής διανόησης, τους νέους που σπουδάζουν και τις γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, εκφράζοντας την ενεργή στήριξή τους στον δίκαιο αγώνα μας, που αφορά την ίδια την επιβίωσή μας.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες βγήκαμε, ξανά φέτος, στα μπλόκα, γιατί η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν ικανοποίησε τα δίκαια αιτήματα που προβάλλαμε στα περσινά 40ήμερα μπλόκα, αλλά, με την αντιλαϊκή πολιτική της, πρόσθεσε κι άλλα βάρη στις πλάτες μας, που θα μας στείλουν, γρηγορότερα, στον Καιάδα του ξεκληρίσματος και της εξαθλίωσης.
Με το τρίτο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ήρθε ως συνέχεια των δυο  μνημονίων των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ψηφίστηκε στη βουλή από τους 222 βουλευτές, επιβλήθηκαν στους αγρότες βαριά φορολογία στο εισόδημα και στις ενισχύσεις, τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, αύξηση  του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια από 13% στο 24%,  μεγάλη μείωση και, στη συνέχεια, κατάργηση της επιστροφής του φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο, φόρος στο κρασί και στο τσίπουρο, αύξηση στον ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια, ενώ σχεδιάζεται η επιβολή  πρόσθετου «περιβαλλοντικού»  τέλους για το νερό ύδρευσης και άρδευσης, ΚΤΕΟ για τα αγροτικά μηχανήματα κι άλλα χαράτσια.
Ακόμα και αυτές τις μέρες, που οι αγρότες είμαστε στα μπλόκα, η κυβέρνηση παίρνει πρόσθετα μέτρα σε βάρος μας, όπως: Η διαβίβαση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, (ΚΕΑΟ), και των κάτω από 5.000 ευρώ οφειλών των αγροτών προς τον ΟΓΑ, εκβιάζοντας με κατασχέσεις πάνω από 360.000 μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, Το νέο βαρύ χαράτσι για την υποβολή αντιρρήσεων την οποία καλούνται να υποβάλλουν χιλιάδες αγρότες που, με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, τα χωράφια τους φαίνονται ως δασικές εκτάσεις και κτηνοτρόφοι που αμφισβητούνται τα βοσκοτόπια τους. Η πώληση των δυο κερδοφόρων εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης που λειτουργούν στη Σερβία, μετά από το κλείσιμο των εργοστασίων της ΕΒΖ στη χώρα μας και το ξεπούλημα «φιλέτων» από την περιουσία της.   
Όλα αυτά και πολλά άλλα γίνονται όταν το εισόδημά μας συρρικνώνεται λόγω των χαμηλών τιμών για τα προϊόντα μας που καθορίζει η «ελεύθερη» αγορά, του διογκωμένου κόστους παραγωγής για ν’ αυγαταίνουν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλιακών ομίλων, των δραστικών περικοπών στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις  που γίνονται στα πλαίσια της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.
 Δε ζητάμε από την κυβέρνηση «ιδιαίτερη μεταχείριση» σε σχέση με άλλους που «βράζουμε στο ίδιο καζάνι». Με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχουμε κανένα λόγο να έλθουμε σε αντιπαράθεση, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, υποκινώντας τον «κοινωνικό αυτοματισμό». Έχουμε κοινά προβλήματα, καθώς δεχόμαστε την ίδια αντιλαϊκή επίθεση, κοινά συμφέροντα και αιτήματα. Επομένως, κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας μας. Η συμμαχία μας δίνει δύναμη και προοπτική στην πάλη μας. 
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 3 ΦΛΕΒΑΡΗ, ΣΤΙΣ 6μμ, ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ.
Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί.»
ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Ισχυρό το μήνυμα της διαμαρτυρίας, επεισοδιακή η μετάβαση στα μπλόκα

Οι αντιρρήσεις των αρχών για τη μετάβαση των τρακτέρ σε οδικούς κόμβους στρατηγικής σημασίας και οι αψιμαχίες των αγροτών με την αστυνομία κάνουν όλο και πιο ηχηρή τη φετινή διαμαρτυρία των αγροτών, παρά τις όποιες οργανωτικές αδυναμίες και ενδεχομένως τη μικρότερη συμμετοχή των αγροτών στα μπλόκα. Με τις δυνάμεις του Μπούτα από τη Νίκαια να δίνουν τον τόνο για πολυήμερη παρουσία των τρακτέρ στο δρόμο, το τελευταίο 24ωρο την παράσταση κλέβει η «φιλονικία» των αγροτών με τις αστυνομικές δυνάμεις και η προσπάθεια κατάληψης κομβικών σημείων, όπως είναι τα τελωνεία των Ευζώνων και του Προμαχώνα.


Ένταση δημιουργήθηκε τη Δευτέρα και στη Θεσσαλονίκη όταν μικρή σχετικά ομάδα αγροτών  στα «Πράσινα Φανάρια» έκλεισε για κάποιες ώρες την πρόσβαση προς το αεροδρόμιο, ενώ σήμερα Τρίτη 31 Ιανουαρίου το ενδιαφέρον μεταφέρεται και στα Τέμπη όπου γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθούν τρακτέρ από την περιοχή της Λάρισας.


Έφτασαν στον Προμαχώνα χωρίς τρακτέρ οι Σερραίοι
Στο τελωνείο του Προμαχώνα έφτασαν λίγο πριν τις 11 το πρωί αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών, κάνοντας πράξη έναν στόχο που είχαν από την περασμένη Δευτέρα, αλλά η αστυνομία δεν τους το είχε επιτρέψει να τον υλοποιήσουν, αποκλείοντάς τους στον κόμβο του Λευκώνα.
Μέσα από παρακαμπτήριες οδούς περίπου 70-80 άτομα κατάφεραν τελικώς να προσεγγίσουν στον μεθοριακό σταθμό, χρησιμοποιώντας, όμως, τα επιβατικά τους αυτοκίνητα και όχι τρακτέρ, τα οποία παραμένουν στη διασταύρωση του Σιδηροκάστρου, ώστε να μην προκαλέσουν την προσοχή των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή.
«Φτάσαμε στον Προμαχώνα. Συσκεπτόμαστε και θα δούμε τι θα κάνουμε τώρα», ήταν το λακωνικό σχόλιο του μέλους του τοπικού συντονιστικού, Παύλου Αραμπατζή, που βρίσκεται στο σημείο, όταν τον ρωτήσαμε αν θα επιχειρηθεί ο αποκλεισμός του τελωνείου. Ο ίδιος μας ανέφερε πως μπροστά από τον έλεγχο διαβατηρίων έχουν αναπτυχθεί πολύ ισχυρές δυνάμεις καταστολής και σημείωσε ότι το μήνυμα που έχουν αναρτήσει αυτή τη στιγμή οι συγκεντρωμένοι αγρότες είναι «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Αριστερά». Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αποφάσεις των αγροτών, που πλαισιώνονται και με άλλους συναδέλφους τους όσο περνά η ώρα, αναμένεται να έχουν δρομολογηθεί μέχρι τη μία το μεσημέρι, όπως εκτίμησε ο κ. Αραμπατζής, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρουμε τί θα γίνει. Ο Θεός βοηθός». Τα τρακτέρ των Σερραίων, εν τω μεταξύ, παραμένουν στον κόμβο του Λευκώνα και δεν αποκλείεται –παρότι το θέατρο της επιχείρησης έχει πλέον μεταφερθεί στον Προμαχώνα- μέσα στη μέρα να υπάρξει ένας ολιγόωρος αποκλεισμός της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης, όπως έγινε και τις προηγούμενες ημέρες.
Ενίσχυση δυνάμεων αναμένουν, εξάλλου και οι αγρότες που κρατούν από χθες το απόγευμα κλειστό τον κόμβο της Ειδομένης, περίπου 1.000 μέτρα από το Τελωνείο των Ευζώνων. «Αν οι αστυνομικές δυνάμεις δεν εμποδίσουν τις επιπλέον δυνάμεις που περιμένουμε στο σημείο προς το μεσημέρι από Μάλγαρα, Γιαννιτσά και Νησέλι Ημαθίας, σε ένδειξη καλής θέλησης θα δώσουμε στην κυκλοφορία ένα ρεύμα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ευζώνων. Διαφορετικά θα παραμείνει κλειστό για όσο πάει. Δεν γίνεται άλλο. Αν χαθεί το παιχνίδι και αυτή τη φορά, δεν θα χαθούμε μόνο εμείς, αλλά και όσοι μας κάνουν κριτική από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις», είπε στο Agronews ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου δήμου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι τα ευπαθή προϊόντα, αλλά και όσοι βρίσκονται σε ανάγκη, διέρχονται κανονικά από το σημείο.
Την έλευση των δυνάμεων από τη Γαλάτιστα στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να ενδυναμώσουν το μπλόκο τους, περιμένουν κι οι αγρότες οι οποίοι από χθες στις 6 το απόγευμα έχουν αποκλείσει επ’ αόριστον και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής στο σημείο «Πράσινα Φανάρια». Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς, ενώ οι συμμετέχοντες στο μπλόκο σκέφτονται να πραγματοποιήσουν πορεία στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», που βρίσκεται πολύ κοντά και να κατευθυνθούν στον επιβατικό σταθμό για συμβολική διαμαρτυρία. Στο σημείο, πάντως, έχουν αναπτυχθεί  ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και είναι μάλλον απίθανο να τους το επιτρέψουν, παρότι όπως αναφέρουν δεν προτίθενται να αποκλείσουν το αεροδρόμιο.
Συμβολικό αποκλεισμό μιας ώρας, από τις 12:30 έως και τις 13:30 το μεσημέρι, προγραμματίζουν οι αγρότες που εγκαταστάθηκαν στα διόδια των Μαλγάρων, ενώ στις προθέσεις τους είναι να στείλουν και μια αντιπροσωπεία με τρακτέρ να πλαισιώσουν το μπλόκο που έχει στηθεί στους Ευζώνους.
Προσπάθεια να συγκεντρώσουν δυνάμεις και να κινηθούν το απόγευμα προς τον κόμβο Δερβενίου έχουν σε εξέλιξη και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της επαρχίας Λαγκαδά, ενώ στην Κουλούρα Ημαθίας γύρω στη μία το μεσημέρι θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός και των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας στην Εγνατία οδό, για περίπου μία ώρα, ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή συλλαλητηρίου.
Αποφασίζουν για τα Τέμπη, επεισοδιακά στήθηκε το μπλόκο στο τελωνείο των Ευζώνων
Αποφασισμένοι να αυξήσουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση δηλώνουν οι αγρότες και στο πλαίσιο αυτό προχωρούν στην ενίσχυση των μπλόκων, βγάζοντας τα τρακτέρ τους σε πολλές περιοχές και κομβικά σημεία της χώρας.
Από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας αγρότες απέκλεισαν τελικά το τελωνείο των Ευζώνων, καθώς κατόρθωσαν επεισοδιακά να προσπεράσουν τον αστυνομικό κλοιό. Κατά τη διάρκεια της έντασης, δύο αγρότες τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ φθορές προκλήθηκαν σε αστυνομικά οχήματα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης Ευζώνων. Το μπλόκο έχει ενισχυθεί σημαντικά από αγρότες, από τις περιοχές των Γιαννιτσών, Κιλκίς και Χαλκηδόνας, ενώ στο σημείο αναμένονται και άλλοι από Αίγιο, Νησέλι Αλεξάνδρειας και Χαλάστρα.
Η ένταση σημειώθηκε στις 16:30, όταν πίσω από τρακτέρ βγήκαν, περίπου 100 αγρότες, με ξύλα στα χέρια και επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών, που εκείνη την ώρα άλλαζαν βάρδια.
Ήδη τη Δευτέρα αγρότες απέκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκη-Σερρών στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα, από τις 11:00 έως τις 14:30, καθώς ακόμη μια φορά έλαβαν αρνητική απάντηση στο αίτημά τους να μεταβούν στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Οι αγρότες της περιοχής αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα γενική συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους, ενώ έδωσαν ραντεβού για σήμερα το πρωί στις 10:00 στο ίδιο σημείο. Το σημείο όπου έχουν εγκατασταθεί από τις 25 Ιανουαρίου οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών έχει ενισχυθεί σημαντικά, σύμφωνα με τους ίδιους, ενώ στόχος τους είναι η εφαρμογή των εναλλακτικών σχεδίων τους ώστε να φτάσουν στο τελωνείο του Προμαχώνα.
Στην ευρύτερη περιοχή είναι αισθητή η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, σε κάθε διασταύρωση του δρόμου Σερρών-Προμαχώνα, αλλά και σε παρακαμπτήριες οδούς, προκειμένου να μην υλοποιηθούν τα σχέδια των συγκεντρωμένων, που επιχειρούν να προσεγγίσουν το τελωνείο.

Σε συμβολικό αποκλεισμό στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας και στα δύο ρεύματα, προχώρησαν για μία ώρα το μεσημέρι της Δευτέρας αγρότες και κτηνοτρόφοι, που έχουν στήσει μπλόκο στην περιοχή από τις 23 Ιανουαρίου.
Την ίδια ώρα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής αποφάσισαν σε σύσκεψή τους, να κατευθυνθούν στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, στα Πράσινα Φανάρια, όπου αναμένονται και αγρότες από τη Γαλάτιστα. Το σημείο είναι αποκλεισμένο και στα δύο ρεύματα από χθες το απόγευμα.
Στο μεταξύ, στην ανάπτυξη αγροτικών μπλόκων στη δυτική Μακεδονία, ξεκίνησαν από τη Δευτέρα και θα συνεχίσουν έως και την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου οι αγρότες της περιοχής, σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης που λήφθηκε στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης των εκπροσώπων των συντονιστικών τους επιτροπών. Πάντως, οι άσχημες καιρικές συνθήκες στην περιοχή, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσχέρεια μεγάλης μερίδας αγροτών και κτηνοτρόφων, επιβραδύνει τα σχέδια, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα στηθούν μπλόκα.
Το μεσημέρι της Δευτέρας στήθηκε το αγροτικό μπλόκο στο Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.
Επίσης, οι αγρότες στο Καλονέρι Βοείου, έστησαν το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.
Τη Δευτέρα το μεσημέρι στήθηκε και το μπλόκο στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας από αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου.

Στο μέτωπο των Τεμπών
Νέο μέτωπο αναπτύσσουν οι αγρότες της Λάρισας, οι οποίοι προσανατολίζονται να στήσουν μπλόκο με τρακτέρ στα Τέμπη. Ήδη, από την Κυριακή τρακτέρ του νομού άρχισαν να βγαίνουν στις πλατείες των χωριών. Όμως, το επίσημο ραντεβού έχει δοθεί για την Τρίτη 31 Ιανουαρίου στις 12:00, στον κόμβο του Πλατυκάμπου, από αγρότες του Κιλελέρ, της Μάνδρας και της Αγιάς, ενώ οι αγρότες από τον Τύρναβο θα βρεθούν, την ίδια ώρα, στο κόμβο της Γυρτώνης. Οι αγρότες αναμένουν να δουν τις δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στα σημεία των συγκεντρώσεων, προκειμένου να εκτιμήσουν εάν θα μπορέσουν να προχωρήσουν στη δημιουργία κεντρικού μπλόκου στην Κοιλάδα των Τεμπών.
Κλειστή παρέμεινε μέχρι τις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας η εθνική οδός Λάρισας - Κοζάνης στο ύψος της διασταύρωσης του Αργυροπουλίου από αγρότες του Τυρνάβου. Οι αγρότες βρίσκονται στο σημείο από την προηγούμενη Δευτέρα συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις με βάση τις αποφάσεις της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων και συντονίζουν τη δράση τους με τους συναδέλφους τους από το μπλόκο της Νίκαιας.
Την ίδια στιγμή οι αγρότες της Νίκαιας απελευθέρωσαν στις 18:00 το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη της εθνικής οδού Αθηνών -Θεσσαλονίκης και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων πραγματοποιείται κανονικά. Κλειστό επ' αόριστον και για όσο διαρκούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, εξακολουθεί να είναι το ρεύμα της Ε.Ο προς Αθήνα και στο μπλόκο της Νίκαιας.


Αγρότες της Αιγιάλειας, έκλεισαν λίγο μετά τις 19:00 τη Δευτέρα, την νέα εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου. Ο αποκλεισμός εντάσσεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχει ξεκινήσει ο αγροτικός σύλλογος Αιγίου. Ο δρόμος έμεινε κλειστός μέχρι τις 21:30.
Στην Αιτωλοακαρνανία οι αγρότες έστησαν δύο μπλόκα, ένα στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου και ένα στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας.
Στο μπλόκο της Σωλυνουργείας πέρασαν τη νύχτα αρκετοί αγρότες από την περιοχή της Κορίνθου. Μετά την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων οι αγρότες αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και προς το παρόν να μείνουν στην Σωλυνουργεία, σημείο αναφοράς αφού και πέρσι οι κινητοποιήσεις τους ξεκίνησαν από το ίδιο μέρος. Σήμερα το πρωί αναμένονται και άλλοι αγρότες από όλα τα σημεία του Νομού και εκεί θα αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεων.
Με σύμβολο του αγώνα τους τον Μαρίνο Αντύπα, οι αγρότες που έχουν παρατάξει εδώ και μέρες τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Αερινού Μαγνησίας, αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Νίκο Αγγελή, ήδη τη Δευτέρα υπήρξε ενίσχυση του κόμβου με τρακτέρ, ενώ την Τρίτη αναμένονται νέες ενισχύσεις, με επιπλέον αγροτικά μηχανήματα από την γύρω περιοχή, οπότε και αναμένεται να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης και της νότιας Χαλκιδικής από χθες το απόγευμα απέκλεισαν, επ’ αόριστον, την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα, επί της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής, στη διασταύρωση των «Πράσινων Φαναριών». Στο σημείο βρίσκονται από τις 6 το απόγευμα δεκάδες τρακτέρ και δεν επιτρέπουν τη διέλευση των οχημάτων, ενώ σήμερα στο μπλόκο αναμένεται να προσέλθουν νέες  δυνάμεις από τη Γαλάτιστα κι άλλα αγροτικά χωριά τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της Χαλκιδικής.
Το αρχικό πλάνο του συντονιστικού Κεντρικής Μακεδονίας προέβλεπε μετάβαση και συγκέντρωση της δύναμης των αγροτών στο δρόμο που οδηγεί προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», με παράλληλη παράταξή τους εκατέρωθεν του οδοστρώματος, αλλά έπειτα από διαβουλεύσεις με τον αστυνομικό διευθυντή της περιοχής, το αίτημά τους απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα να προτιμηθούν τα Πράσινα Φανάρια, λόγω της εγγύτητάς τους στο αεροδρόμιο.
Ένταση, εν τω μεταξύ, δημιουργήθηκε χθες το απόγευμα και στο μπλόκο που έχουν δημιουργήσει οι αγρότες του Κιλκίς, μια «ανάσα» πριν το Τελωνείο των Ευζώνων, στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, όταν μερίδα των αγροτών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, κινήθηκε απειλητικά προς τις δυνάμεις της αστυνομίας και προκάλεσε φθορές σε υπηρεσιακά οχήματα, λεωφορεία και βανάκια.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο, οι αγρότες μετακίνησαν τα αστυνομικά οχήματα με σκοπό να περάσουν με τα τρακτέρ τους και να τα οδηγήσουν προς τη διασταύρωση της Ειδομένης την οποία είχαν κλείσει παρατάσσοντας περίπου 140 τρακτέρ. Κλειστή, την ίδια ώρα, παρέμενε και στα δύο ρεύματα και η παλιά ΠΑΘΕ, στο ύψος των παλιών διοδίων με την παρουσία 20 τρακτέρ, ενώ απροσπέλαστη ήταν και η δίοδος προς το τελωνείο των Ευζώνων.

Τη Δευτέρα το Agronews έγραφε: 

Ο εξής ένας, ο Μπούτας, δίνει τον τόνο στα μπλόκα Πολλοί συζητούν για κάθοδο στις εθνικές οδούς, ένας όμως είναι ο συντονιστικός φορέας που κρατάει στα χέρια του την φετινή υπόθεση των αγροτικών κινητοποιήσεων και δεν είναι άλλος από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, δηλαδή το δίκτυο που χτίζει μεθοδικά τα τελευταία χρόνια ο Βαγγέλης Μπούτας. H καθυστέρηση που συστηματικά φαίνεται να παίζουν τις τελευταίες μέρες οι υπόλοιπες κινήσεις και ιδιαίτερα οι Θεσσαλοί του κλίματος Κοκκινούλη, μάλλον είναι για να περιορίσουν την εμβέλεια του Μπούτα, παρά για να οργανώσουν κάτι αξιόλογο στην κατεύθυνση της διεκδίκησης λύσεων για τους αγρότες.

Πρώτον, γιατί οι μεταξύ των ηγητόρων έριδες καλά κρατούν, δεύτερον γιατί ο χώρος της Νέας Δημοκρατίας στον οποίο λοξοκοιτούν δεν τους ενθαρρύνει να κινηθούν σ’ αυτή τη φάση και τρίτον, γιατί το στρατηγείο της πλατείας Βάθη τους κρατάει «ομήρους» με τη γνωστή τροπολογία για τις ευθύνες των διοικήσεων των συνεταιρισμών, η οποία πάει κι έρχεται στη Βουλή… μέχρι να ΄ρθει η άνοιξη.
Σ’ αυτό το πνεύμα, παρ’ ότι έχουν γίνει αρκετές συγκεντρώσεις στα κατά τόπους καφενεία του νομού Λάρισας και παρά το γεγονός ότι στην τελευταία συγκέντρωση, την περασμένη Παρασκευή στον Πλατύκαμπο έλεγε «ξεκινάμε για Τέμπη μέχρι την Τετάρτη», ένας γνωστός «σπουργιτάκος» του κάμπου, «σφυρίζει» στα κινητά των κρίσιμων συνδαιτυμόνων, «καθίστε στ’ αυγά σας, δεν ήρθε ακόμα η ώρα».
Κάπως ανεξιχνίαστες μοιάζουν μέχρι στιγμής και οι κινήσεις στην Κεντρική Μακεδονία, όπου, οι περιβόητες συναντήσεις των 11 περιφερειακών συλλόγων αργούν πολύ να δώσουν καρπούς, ενώ, τόσο η συγκέντρωση τρακτέρ στα «Πράσινα Φανάρια», δηλαδή κοντά στο αεροδρόμιο Μακεδονία, όσο και στο τελωνείο των Ευζώνων, μάλλον θολώνουν την κατάσταση παρά δυναμώνουν τον λεγόμενο αγώνα.
Το που θα οδηγηθούν τα πράγματα και πως θα κλείσει φέτος αυτός ο κύκλος αγροτικών κινητοποιήσεων δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί, ωστόσο, αυτό που βλέπει κάθε ψύχραιμος παρατηρητής, είναι ότι στον κόμβο της Νίκαιας, εκτός από τα τρακτέρ που κάθε μέρα γίνονται περισσότερα (έρχονται 30-40 κάθε μέρα), περισσότερα γίνονται και τα αντίσκηνα των «λοχαγών», όπως και οι ξυλόσομπες που είναι αναγκαίες για να κρατήσουν ζεστή τη διαμαρτυρία.
  
  
Ακολουθεί το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για ενίσχυση των κινητοποιήσεων: 

 «Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων χαιρετίζει τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους που βρίσκονται στα μπλόκα, δίνοντας σκληρή μάχη κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και κατά της ΚΑΠ της ΕΕ που μας εξοντώνει.
Καλούμε τους συναδέλφους που δεν βγήκαν ακόμα στα μπλόκα, να συμμετάσχουν μαζικά. Να αφήσουν πίσω τους κάθε τι που δεν τους αφήνει.  Δε χρειάζεται να περιμένουμε να μαζευτούμε όλοι στο χωριό για να πάμε μαζί στο μπλόκο. Όσοι είναι έτοιμοι ξεκινούν κι οι άλλοι ακολουθούν μετά.  Κι όσοι δεν έχουν τρακτέρ, να πάμε κι αυτοί. Η παρουσία όλων κρίνεται αναγκαία.
 Με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή στον αγώνα θ’ απαντήσουμε και στην προσπάθεια της κυβέρνησης, στέλνοντας τα ΜΑΤ, να σταματήσει το στήσιμο νέων μπλόκων.  Καταδικάζουμε την αστυνομοκρατία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης.

ΕΜΠΡΟΣ, ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΘΕΙ,  ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΕΑ.

Κλείνουμε τ’ αυτιά μας σε όσους μας λένε «περιμένετε την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» με τους «Θεσμούς» και τότε κάτι θα πάρετε.» Λένε ψέματα. Τίποτα καλό δεν πρόκειται να φέρει κι αυτή η «αξιολόγηση», όπως οι προηγούμενες. Αντίθετα, θα φέρει κι άλλα μέτρα σε βάρος του λαού και σε βάρος μας, όπως  δείχνουν τα «χαμπέρια» που φτάνουν για «τσεκούρι» στο κουτσουρεμένο αφορολόγητο, που κατακτήσαμε πέρσι παραμένοντας για 40 μερόνυχτα στα μπλόκα, για νέες περικοπές στις συντάξεις κι άλλα πολλά.
Κλείνουμε  τ’ αυτιά μας και σε όσους μας λένε «περιμένετε ν’ αλλάξει η κυβέρνηση και τότε θα λυθούν τα προβλήματά σας». Δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις που τις έχουμε ξανακούσει πολλές φορές. Η πείρα μας δείχνει ότι κάθε φορά που αλλάζουν, με τις εκλογές, κυβερνήσεις, αντί να πάμε στο καλύτερο πάμε στο χειρότερο. Οι επόμενοι, αντί ν’ αποσύρουν τα μέτρα των προηγούμενων, παίρνουν κι άλλα μέτρα σε βάρος μας. Κινούνται στην ιδία αντιλαϊκή ρότα.. Μαζί ψηφίσαν τα μνημόνια.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΛΑΟ.

Δε ζητάμε από την κυβέρνηση «ιδιαίτερη μεταχείριση» σε σχέση με άλλους που «βράζουμε στο ίδιο καζάνι». Να σταματήσει να μας επιβάλλει  βαρείς φόρους, ασήκωτες ασφαλιστικές εισφορές κι άλλα πολλά χαράτσια. Απαιτούμε να  ζούμε από τον κόπο μας, που είναι και λογικό και δίκαιο. 

 Με τους εργαζόμενους, τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες κι εμπόρους, τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε και κανένα λόγο να έλθουμε σε αντιπαράθεση, όπως  επιδιώκει η κυβέρνηση υποκινώντας τον  «κοινωνικό αυτοματισμό» σε βάρος της αγροτιάς που αγωνίζεται για την επιβίωση.

Αντίθετα, έχουμε κοινά προβλήματα, καθώς δεχόμαστε την ίδια, σφοδρή, αντιλαϊκή επίθεση και κοινά συμφέροντα. Επομένως, κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας μας. Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο την συμπαράσταση κι  αλληλεγγύη, τη λαϊκή στήριξη στα μπλόκα του αγώνα.
ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΛΑΪΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν ικανοποιεί τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά, ακόμα κι αυτές τις μέρες που βρισκόμαστε στα μπλόκα, προχωράει σε νέα μέτρα εναντίον μας, όπως:
* Η διαβίβαση στο διαβόητο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, (ΚΕΑΟ), και των κάτω από 5.000 ευρώ οφειλών των αγροτών προς τον ΟΓΑ, εκβιάζοντας με κατασχέσεις πάνω από 360.000 μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση αυτής της κυβερνητικής απόφασης, δεν θα δεχτούμε ούτε μια κατάσχεση για χρέη στον ΟΓΑ.
* Το νέο βαρύ χαράτσι για την υποβολή αντιρρήσεων που καλούνται να υποβάλλουν χιλιάδες αγρότες που τα χωράφια τους φαίνονται ως δασικές εκτάσεις και οι κτηνοτρόφοι που αμφισβητούνται τα βοσκοτόπια τους, με την ανάρτηση των δασικών χαρτών που υλοποιεί η κυβέρνηση. Διεκδικούμε να είναι δωρεάν οι αντιρρήσεις και όλη η διαδικασία να γίνει από το κράτος. Να εξαιρεθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις από τις αναδασωτέες, χωρίς, βεβαίως, να ευνοούνται κάποιοι μεγαλοκτήμονες που προχωρούν σε καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες χρήσης γης κλπ. Να μην είναι οι δασικοί χάρτες αιτία για παρακράτηση των όποιων ενισχύσεων πήραν τα προηγούμενα χρόνια.
* Η πώληση των δυο κερδοφόρων εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης που λειτουργούν στη Σερβία, μετά από το κλείσιμο των εργοστασίων της ΕΒΖ στη χώρα μας και το ξεπούλημα «φιλέτων» από τη περιουσία της.  
ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ.
 Βγαίνουμε στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας άμεσες λύσεις στα φλέγοντα προβλήματα που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει η ΚΑΠ της ΕΕ και η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων. Για να μπορέσουμε να πάρουμε «μια ανάσα ζωής»,  καθώς νοιώθουμε ασφυξία από τα απανωτά μέτρα που παίρνονται εναντίον μας και, γενικότερα, του λαού.
 Ταυτόχρονα, όμως, αγωνιζόμαστε και για να έχουμε μέλλον, αφού  με την πολιτική που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια, δεν υπάρχει αύριο για τους μικρομεσαίους αγρότες. Η ΚΑΠ της ΕΕ ως εργαλείο για τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια  μας οδηγεί στο ξεκλήρισμα, στην ανεργία και στην εξαθλίωση. Η «νέα ανάπτυξη» που οραματίζεται η κυβέρνηση δεν αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών στη χώρα μας που είναι μικρομεσαίοι, αλλά μια χούφτα  μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών. Σ’ αυτούς πάει το 80% των επιδοτήσεων – ενισχύσεων, αυτούς και μόνο αφορούν τα κονδύλια από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τα άλλα πολλά δισ. ευρώ που διαλαλεί η κυβέρνηση.
Θέλουμε μια άλλη  ανάπτυξη που δεν θα στοχεύει στην συνεχή αύξηση των κερδών  των  μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτικού χώρου, των μονοπωλιακών ομίλων, αλλά στην εξασφάλιση ικανοποιητικού εισοδήματος στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, καλύτερης ζωής στο χωριό,  επαρκών, φτηνών και ποιοτικών προϊόντων για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού μας.   

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ.

Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί!»


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
30/1/2017

Νωρίτερα το Agronews μετέδιδε:

Ενίσχυση μπλόκων Μακεδονίας από τους αγρότες


Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της ανατολικής Μακεδονίας, με ενίσχυση των δυνάμεων σε νέα και υφιστάμενα μπλόκα.
Συγκεκριμένα, στο «παιχνίδι» μπαίνουν  και αγρότες από την ανατολική Θεσσαλονίκη και τη Νότια Χαλκιδική, οι οποίοι σχεδιάζουν να μετακινηθούν σίγουρα από το απόγευμα της Δευτέρας στα Πράσινα Φανάρια και να προκαλέσουν κυκλοφοριακό «μπλακάουτ» πιθανότατα από το πρωί της Τρίτης 31 Ιανουαρίου στις 10.00, ενώ αγριεύουν τα πράγματα τόσο στους Ευζώνους, όσο και στις Σέρρες.
Αναβλήθηκε εν τω μεταξύ το προγραμματισμένο για τη 1 το μεσημέρι «ραντεβού» του συντονιστικού Μαλγάρων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και η επίσκεψη που είχε προγραμματίσει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θαλάσσιο χώρο ανάπτυξης των μυδοκαλλιεργειών του νομού Θεσσαλονίκης, στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού–Λουδία–Αλιάκμονα, λίγο μετά την παρουσία του στα εγκαίνια μονάδας βιοαερίου στο Κολχικό Λαγκαδά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews οι εκπρόσωποι των παραγωγών επρόκειτο να του εκθέσουν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με την αύξηση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής και να του τονίσουν πως με αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
 Όπως ανέφεραν οι αγρότες ακόμη ότι αυτή τη στιγμή στο χώρο των διοδίων έχει συγκεντρωθεί μια δύναμη με περισσότερα από 150 τρακτέρ κι ότι η προσέλευση συνεχίζεται, ενώ αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις, επισήμανε ότι το σχέδιο προβλέπει ότι ο δρόμος στο σημείο, τουλάχιστον την Δευτέρα, δεν θα κλείσει και πως ορισμένα από τα μηχανήματα θα κινηθούν προς το Τελωνείο των Ευζώνων.
Στο μεθοριακό σταθμό των ελληνοσκοπιανών συνόρων, πάλι, η ατμόσφαιρα το πρωί της Δευτέρας ήταν ηλεκτρισμένη, καθώς κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι η αστυνομία θα μεταβεί στο σημείο που είναι συγκεντρωμένα περίπου 80 τρακτέρ, σε απόσταση 2,5 χλμ, από το Τελωνείο Ευζώνων, για να συλλάβει, με διαδικασία αυτοφώρου, τρεις αγρότες, ως υποκινητές σε παρακώλυση της κυκλοφορίας, με αφορμή το κλείσιμο της εθνικής οδού για τέσσερις ώρες την Κυριακή.

«Ενημερωθήκαμε ότι έρχονται να συλλάβουν εμένα κι άλλους δύο συναδέλφους να μας πάνε στον Εισαγγελέα, γιατί είμαστε αναρχικοί και παρεμποδίζουμε την κυκλοφορία. Δεν μας πειράζει το αυτόφωρο, ούτε και λίγες ημέρες στη φυλακή», σχολίασε δηκτικά, ο κ. Θωμάς Καρυπίδης, πρόεδρος του αγροκτηνοτροφικού συλλόγου δήμου Παιονίας, σημειώνοντας πως «αν έρθουν τελικά, ίσως σήμερα οι εξελίξεις να είναι στα δικαστήρια του Κιλκίς και όχι στο Τελωνείο Ευζώνων».

Ως επικεφαλής του τοπικού μπλόκου ο κ. Καρυπίδης ανέφερε, ακόμη, πως εντός της ημέρας αναμένονται κι από άλλες περιοχές νέες ενισχύσεις στο σημείο, όπου τα τρακτέρ προς ώρας βρίσκονται παραταγμένα εκατέρωθεν του οδοστρώματος και ότι η σκέψη είναι ο δρόμος να μείνει ανοικτός για σήμερα και αύριο υπό τον όρο ότι δεν θα προκύψουν αυτόφωρα. «Αν τυχόν έρθουν να μας συλλάβουν δεν μπορώ να εγγυηθώ τίποτε στις αρχές», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι όσο ηλεκτρίζεται η ατμόσφαιρα, τόσο συσπειρώνεται ο αγροτικός κόσμος.
Στο Νησέλι Ημαθίας τα τρακτέρ εντός της ημέρας αναμένεται να κινηθούν προς τον κόμβο κοντά στην Εγνατία οδό, χωρίς όμως να αποκλείσουν την κυκλοφορία των οχημάτων και σταδιακά η δύναμη να μεταφερθεί προς το Τελωνείο Ευζώνων όπως ήταν το αρχικό πλάνο. Ανάλογα δρουν και οι αγρότες στη Χαλκηδόνα και τα Γιαννιτσά.
Στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου βάσει απόφασης που πήρε το συντονιστικό την περασμένη Παρασκευή, πρόκειται να στηθεί το δεύτερο ισχυρό μπλόκο της Κεντρικής Μακεδονίας, πριν λίγη ώρα οι αγρότες αποφάσισαν να κινηθούν με τα τρακτέρ τους το απόγευμα, γύρω στις 5 μμ. προς το αεροδρόμιο. Με δεδομένο, όμως ότι ήδη στη διασταύρωση για το «Μακεδονία» έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις των ΜΑΤ με σκοπό να τους αποτρέψουν, το πιθανότερο είναι ότι θα «στηθούν» τα μηχανήματα στα Πράσινα Φανάρια και ότι ο δρόμος θα κλείσει από τις 10.00 το πρωί της Τρίτης 31 Ιανουαρίου.
Καταμέτρηση δυνάμεων κάνουν, επίσης, οι αγρότες της Επανομής και σε λίγη ώρα αναμένεται να αρχίσει η συγκέντρωση τρακτέρ στον κόμβο της Τρίγλιας στη Χαλκιδική, ενώ οι παραγωγοί από την επαρχία Λαγκαδά σκοπεύουν σήμερα να μπουν μέσα στην Κωμόπολη και να αποκλείσουν το κτήριο της Εφορίας και ίσως κάποιο κατάστημα τράπεζας, χωρίς για την ώρα να υπάρχει σκέψη να κινηθούν προς το Δερβένι.    


                              
Στον κόμβο του Λευκώνα, όπου οι αγρότες βρίσκονται για έκτη συνεχόμενη μέρα στη διασταύρωση προς το Σιδηρόκαστρο, από τις 11 το πρωί ο δρόμος είναι και πάλι κλειστός και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς. Στο σημείο από το πρωί έχουν σπεύσει και άλλα τρακτέρ και όπως έλεγε παραγωγός που βρίσκεται στο μπλόκο, δεν αποκλείεται μέσα στη μέρα να γίνει νέα απόπειρα μετάβασης των τρακτέρ προς το Τελωνείο του Προμαχώνα, κάτι που ενδεχομένως θα σημάνει ανάλογα επεισόδια με αυτά του Σαββάτου. Και εκεί πάντως οι αστυνομικές δυνάμεις είναι πολύ ισχυρές.
Μπλόκα αναμένεται να αρχίσουν να στήνονται από σήμερα και στη δυτική Μακεδονία. Τα ακριβή σημεία δεν έχουν γίνει γνωστά αλλά σίγουρο θεωρείται το μπλόκο που θα στηθεί σήμερα μετά τις 12 το μεσημέρι στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.
Οι αγρότες στο Καλονέρι Βοείου, επικύρωσαν την απόφασή τους να στηθεί αύριο το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ στην περιοχή Αμυνταίου πιθανόν σήμερα να στηθεί μπλόκο στην παλαιά εθνική οδό Αμυνταίου-Θεσσαλονίκης, στον κόμβο Αντιγόνου.



Νέο μέτωπο αναπτύσσουν οι αγρότες της Λάρισας στα Τέμπη

Ήδη, από την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, τρακτέρ του νομού άρχισαν να βγαίνουν στις πλατείες των χωριών όπου βρίσκονται και τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου. Όμως, το επίσημο ραντεβού έχει δοθεί για την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, στις 12:00, στον κόμβο του Πλατυκάμπου, από αγρότες του Κιλελέρ, της Μάνδρας και της Αγιάς, ενώ οι αγρότες από τον Τύρναβο θα βρεθούν, την ίδια ώρα, στο κόμβο της Γυρτώνης.

Οι αγρότες αναμένουν να δουν τις δυνάμεις που θα αναπτυχθούν την Τρίτη στα σημεία των συγκεντρώσεων, προκειμένου να εκτιμήσουν εάν θα μπορέσουν να προχωρήσουν στη δημιουργία κεντρικού μπλόκου στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Για διάλογο με τους αγρότες πιέζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη

«Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για απατηλές υποσχέσεις και αυταρχικές συμπεριφορές» τονίζεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις, και καλεί την κυβέρνηση να επιδιώξει διάλογο με τους αγρότες.
«Η καταιγίδα των μέτρων και των πολιτικών εις βάρος του αγροτικού τομέα από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οδηγεί σήμερα τους αγρότες σε νέες κινητοποιήσεις. Καλό θα είναι η κυβέρνηση αντί να παρακολουθεί και πάλι "ως αμέτοχος θεατής" την εξέλιξη των μπλόκων, να επιδιώξει εδώ και τώρα έναν ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες, οι οποίοι αισθάνονται ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν, και όχι άδικα, στην ελληνική περιφέρεια από την αγροτική τους εκμετάλλευση» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Όπως υπογραμμίζεται, «είναι πλέον ώρα η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει λύσεις ώστε να καταστεί η ελληνική γεωργία και πάλι ανταγωνιστική, και οι αγρότες να μπορούν να ζουν από το αγροτικό τους εισόδημα». Σε δεύτερο χρόνο οι κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων
Χωριστά από τους αγρότες προχωρούν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών της Ελλάδας τις κινητοποιήσεις τους, θωρώντας πως με αυτό τον τρόπο, τα ειδικά τους αιτήματα θα εκφραστούν καλύτερα.
Στις 7 Φεβρουαρίου, με βάση τις αποφάσεις κτηνοτροφικών συλλόγων και των ομοσπονδιών θα βγουν στους δρόμους και οι κτηνοτρόφοι, παίρνοντας την σκυτάλη από τους αγρότες.

Στηρίζει τις κινητοποιήσεις ο ΓΑΣ Ιωαννίνων η Ένωση

Κάλεσμα απευθύνει ο Γ.Α.Σ.Ιωαννίνων “ΕΝΩΣΗ αγροτών”, σε αγρότες και κτηνοτρόφους να στηρίξουν και  πλαισιώσουν με την παρουσία τους το συλλαλητήριο που διοργανώνει η συντονιστική επιτροπή αγώνα την Τετάρτη 1η Φλεβάρη, με προσυγκεντρώσεις μία στον κόμβο Ελεούσας  έξω από την Γαλακτοβιομηχανία “ΔΩΔΩΝΗ” και την άλλη στον κόμβο Ανατολής στο δρόμο Ιωαννίνων – Αθηνών έξω από το Πανηπειρωτικό στάδιο και ώρα 10 το πρωί και  με πορεία με αγροτικά μηχανήματα  στην κεντρική συγκέντρωση έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης έχει ως εξής:

Ο Γ.Α.Σ.Ιωαννίνων “ΕΝΩΣΗ αγροτών”, στηρίζει τους αγώνες των αγροκτηνοπτηνοτρόφων  και καλεί να στηρίξουν και  πλαισιώσουν με την παρουσία τους το συλλαλητήριο που διοργάνωσε η συντονιστική επιτροπή αγώνα την ΤΕΤΑΡΤΗ 1η. ΦΛΕΒΑΡΗ , με προσυγκεντρώσεις μία στον κόμβο Ελεούσας  έξω από την Γαλακτοβιομηχανία “ΔΩΔΩΝΗ” και την άλλη στον κόμβο Ανατολής στο δρόμο Ιωαννίνων – Αθηνών έξω από το Πανηπειρωτικό στάδιο και ώρα 10 το πρωί και  με πορεία με τα αγροτικά μας μηχανήματα  στην κεντρική συγκέντρωση έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου.
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.
Η ελληνική αγροκτηνοτροφική παραγωγή συρρικνώνεται – εγκαταλείπεται.
Οι αγροκτηνοτρόφοι, από τα χρέη που τους ακολουθούν και από τα νέα δυσβάσταχτα φοροεισπραχτικά μέτρα που τους επιβάλλονται   θα μείνουν χωρίς σπίτια και εγκαταστάσεις και θα πάρουν των ομματιών τους.
Τα ξένα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα θα κατακλείσουν τις αγορές της χώρας.
Η ακολουθούμενη επιβαλλόμενη αγροκτηνοτροφική πολιτική αν συνεχισθεί είναι εντεταλμένη.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ.
Και οι περίφημες διαπιστώσεις ότι η πρωτογενής παραγωγή θα φέρει την ανάπτυξη να γίνει πραγματικότητα.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ όταν θέλουμε ΜΠΟΡΟΥΜΕ .
(Φωτογραφίες Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου)

Νωρίτερα το Agronews μετέδιδε:

Ενισχύεται με νέα τρακτέρ η Νίκαια μπλόκο και στα Πράσινα Φανάρια


Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και στήνουν μπλόκα και σε άλλα σημεία του εθνικού δικτύου. Οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας φέρνουν συνεχώς περισσότερα τρακτέρ στο σημείο, ενώ προχωρούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αποκλεισμούς και των δύο ρευμάτων της Εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα αποφάσισαν και νέες μορφές κινητοποιήσεων και σε συνεργασία με την ΠΟΕΔΗΝ προγραμματίζουν για την Τετάρτη τη συμμετοχή τους με τρακτέρ στο «καραβάνι για τη σωτηρία της υγείας» της ΠΟΕΔΗΝ που θα φτάσει στη Λάρισα.
Η κινητοποίηση αυτή των υγειονομικών θα διανύσει πορεία 9 χιλιομέτρων, περνώντας από Υγειονομικές Μονάδες και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.
Στις κινητοποιήσεις μπαίνουν και τα μέλη του πρωτογενούς τομέα της ανατολικής Θεσσαλονίκης, γνωστοί ως το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία), όπως επεσήμανε, ο αγρότης Επανομής, Βασίλης Μαυροσκάς.
Στους δρόμους βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι 2,5 χιλιόμετρα πριν το τελωνείο των Ευζώνων και 1000 μέτρα πριν τον κόμβο Ειδομένης.
Την Δευτέρα αναμένονται στο σημείο συνάδελφοί τους από Γιαννιτσά, Αίγιο, Αλεξάνδρεια και Κιλκίς.
Αγρότες από τη Χαλάστρα έφτασαν ήδη στα διόδια των Μαλγάρων, όπου στήθηκε το αγροτικό μπλόκο και την Δευτέρα ή την Τρίτη αναμένεται να κατευθυνθούν κοντά στους Ευζώνους, όπου βρίσκονται οι συνάδελφοί τους.
Οι αγρότες της Αιγιαλείας ήδη από την Κυριακή αποκλείουν την εθνική Πατρών - Κορίνθου στο ύψος του Αιγίου, για τρεις ώρες, από τις 17:00 έως τις 20:00 κάθε απόγευμα.
Στην Αιτωλοακαρνανία οι αγρότες έστησαν δύο μπλόκα, ένα στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου και ένα στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας.

Στο μπλόκο Αιγίου ο Δημήτρης Κουτσούμπας
Στο μπλόκο του Αγίου βρέθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επιστρέφοντας στην Αθήνα από τα Ιωάννινα.
Σημειώνεται ότι οι αγρότες απέκλεισαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα την εθνική οδό στο ύψος των βενζινάδικων του Αιγίου.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Δημήτρης Κουτσούμπας μαζί τους, εξέφρασε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του κόμματος στα δίκαια, όπως τα χαρακτήρισε, αιτήματά τους και στον αγώνα τους.
Μάλιστα όπως πρόσθεσε «οι αγρότες δεν ζητάνε προνομιακή μεταχείριση, αλλά το δικαίωμά τους στην επιβίωση και να παράγουν στη γη τους».
Επίσης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε ότι «οι υποσχέσεις και οι παροχές της κυβέρνησης προς του αγρότες «δεν είναι αιτήματα που μπορούν να ικανοποιήσουν τη μικρομεσαία αγροτιά», τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι «στα παλιά προβλήματα έχουν προστεθεί και νέα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αιγίου, Γιάννης Μποδιώτης, ενημέρωσε τον Δημήτρη Κουτσούμπα για τα προβλήματα που όπως είπε αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής -κυρίως σταφιδοπαραγωγοί- εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζεται.
Στο μπλόκο των αγροτών βρέθηκαν σε ένδειξη αλληλεγγύης, οι σύλλογοι συνταξιούχων ΙΚΑ από το Αίγιο, την Πάτρα και την δυτική Αχαΐα.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών στα Χανιά
Λαϊκό γλέντι αλληλεγγύης έστησαν το μεσημέρι της Κυριακής κατά το δίωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού, οι μικρομεσαίοι αγρότες των Χανίων, στο μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών έχοντας στο πλευρό τους Εργατικά Σωματεία, Συλλόγους Γυναικών, αλλά και Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους, τόσο από τα Χανιά, όσο και από το Ρέθυμνο.
Στο πλευρό των αγροτών, βρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, ο οποίος αφού συνομίλησε με τους αγρότες εξέφρασε τη στήριξη του Κόμματος, καλώντας σε ενδυνάμωση της αλληλεγγύης στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών.
Οι αγωνιζόμενοι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Χανίων - Ρεθύμνου στο ύψος των Μεγάλων Χωραφιών, διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που τους ξεκληρίζει.
Τη Δευτέρα 30 Γενάρη, στις 7 μ.μ. καλούνται όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να δώσουν δυναμικό «παρών» στο μπλόκο για αποκλεισμό της Εθνικής Οδού.
«Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι διαμηνύουμε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας», αναφέρουν σε δελτίο Τύπου η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος και οι Αγροτικοί Σύλλογοι: Πρώην Δήμου Αρμενών, Αμυγδαλοκεφαλιού, Βάμου, Ελους, Καινας, Κολυμβαρίου, Κρυονερίδας, Μεσκλών, πρώην δήμου Μυθήμνας και Παλαιών Ρουμάτων.


Κάλεσμα Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Ιωαννίνων για συλλαλητήριο την 1η Φεβρουαρίου
Η επιτροπή αγώνα  Ιωαννίνων συνεδρίασε στις 27 Ιανουαρίου 2017 και αποφάσισε την συμμετοχή στις πανελλαδικές αγροτικές κινητοποιήσεις.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Κάνουμε κάλεσμα σε όλο τον αγροτικό κόσμο να συμμετέχει στο συλλαλητήριο της 1ης Φεβρουαρίου 2017. Θα πραγματοποιηθούν δύο (2) προ-συγκεντρώσεις, η μία έξω από το εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη και η άλλη στο Πανηπειρωτικό στάδιο στις 10 π.μ και στη συνέχεια μαζί με τα αγροτικά μηχανήματα και τα τρακτέρ θα κατευθυνθούμε προς την Περιφέρεια Ηπείρου στο κέντρο της πόλης.
Καλούμε όλους τους φορείς να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας γιατί αν σβήσει η αγροτική παραγωγή θα σβήσει μαζί και η ΧΩΡΑ μας!
Το να καθόμαστε στη στάνη και να περιμένουμε το τέλος μας είναι μάταιο.
Όλοι μαζί για να κρατήσουμε την παραγωγή ΖΩΝΤΑΝΗ!

Επεισόδιο σε ομιλία Πετρόπουλου στη Ροδόπη
Ένταση επικράτησε το απόγευμα της Παρασκευής έξω από το Επιμελητήριο Ροδόπης, με αγρότες να βρίσκονται έξω από το κτίριο, στο οποίο πραγματοποιούνταν εκδήλωση με ομιλητή τον Τάσο Πετρόπουλο.
Οι αγρότες, από τις 6 το απόγευμα με κόρνες και καπνογόνα εισήλθαν στην πόλη της Κομοτηνής με την συνοδεία δέκα τρακτέρ και πολλών αγροτικών αυτοκινήτων και αφού έκαναν το γύρο των κεντρικών οδικών αρτηριών της πόλης πάρκαραν τα τρακτέρ στην κεντρική πλατεία.

Στην συνέχεια, κινήθηκαν πεζή αλλά και με αγροτικά οχήματα προς το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Ροδόπης, κάτω από την έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων που απέκλεισαν τη είσοδο του επιμελητήριου προκειμένου να μην προκληθούν επεισόδια. Οι αγρότες για περίπου δύο ώρες φώναζαν συνθήματα εναντίον της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για έναν αγώνα που είναι αποφασισμένοι να φτάσει μέχρι την δικαίωσή του.
Οι εξαγριωμένοι αγρότες ζητούσαν να μιλήσουν με τον υφυπουργό, ώστε να του θέσουν τα αιτήματά τους.
Αντιπροσωπεία των αγροτών ανέβηκε τελικά στην αίθουσα όπου βρισκόταν ο κύριος Πετρόπουλος στον οποίο και εξέθεσαν τα αιτήματά τους, τονίζοντας πως θα δώσουν ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην έκθεση Zootecnia, το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα κάποιοι αγρότες έφεραν και... τούρτα με δύο κεράκια, καθώς η εκδήλωση, γίνονταν για τα δύο χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου το Agronews μετέδιδε:

Σε συνέχεια της κινητοποίησης Μπούτα ζυμώσεις και για δεύτερο κύμα μπλόκων



Δύο νέα ισχυρά μέτωπα διαμαρτυρίας των αγροτών σε Τέμπη και Κεντρική Μακεδονία δείχνουν να ακολουθούν την πρώτη κάθοδο που ξεκίνησαν την Πέμπτη προς τις εθνικές οδούς οι δυνάμεις του Μπούτα (Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων).
Οι τελευταίες πληροφορίες του AgroNews θέλουν την «άλλη πλευρά» των Θεσσαλών, την λεγόμενη «δεξιά πτέρυγα» να βρίσκει τελικά πεδίο συνεννόησης και να προετοιμάζει πυρετωδώς πλέον την μετάβαση των τρακτέρ στα Τέμπη, πιθανότατα την προσεχή Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου.
Οι σχετικές αποφάσεις λήφθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στον Πλατύκαμπο της Λάρισας, όπου, μια δύναμη περίπου 150 αγροτών, υποχρέωσε τους «ηγήτορες» να βάλλουν στην άκρη τις όποιες μεταξύ τους διαφωνίες και να συμβάλουν με κάθε τρόπο στην ανάπτυξη ενός ισχυρού μετώπου διαμαρτυρίας με σημείο αναφοράς τα Τέμπη. 
Την ίδια στιγμή, σε καλό δρόμο βρίσκονται και οι συζητήσεις των Μακεδόνων, με τους εκπροσώπους από 11 αγροτικές περιοχές να έχουν διαμορφώσει μια κοινή γραμμή, έτσι να περάσει το μήνυμα της ενότητας και της διεκδίκησης, την ώρα που η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει συνέλθει ακόμα από το «χαστούκι» του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε 
Περί τα  400 τρακτέρ μετράει η Νίκαια, μαζική η κάθοδος παρά τον χιονιά
Τουλάχιστον 400 τρακτέρ μετράει μέχρι στιγμής το μπλόκο του Βαγγέλη Μπούτα στον κόμβο της Νίκαιας, ενώ ικανοποίηση εκφράζεται από την πλευρά των οργανωτών που περιμένουν ενίσχυση των δυνάμεων τις επόμενες μέρες. Μέσα σε ψιλό χιόνι άρχισαν να φθάνουν μετά τις 2 το μεσημέρι τα πρώτα τρακτέρ από Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λάρισα στον κόμβο της Νίκαιας, παίρνοντας θέση στις άκρες του δρόμου, χωρίς καμιά διάθεση να αποκλείσουν την συγκοινωνία. Ωστόσο, μέχρι να τακτοποιηθούν τα οχήματα των διαμαρτυρομένων η αστυνομία φρόντισε να διακόψει για λίγη ώρα τη διέλευση των αυτοκινήτων στο σημείο, κίνηση που αποκαταστάθηκε μετά από λίγη ώρα. 

«Όλα θα εξαρτηθούν από τη διάθεση και διαλλακτικότητα της κυβέρνησης», δήλωσε στη συντάκτρια του AgroNews Βασιλική Πασχάλη ο Βαγγέλης Μπούτας, δείχνοντας να μη βιάζεται για διαβουλεύσεις πριν εκτιμηθεί συνολικότερα η κατάσταση και πριν φανούν οι βαθύτερες διαθέσεις των αγροτών όχι μόνο στη Θεσσαλία αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.  
Δείτε εδώ σχετικό βίντεο




Παρουσία Μπούτα η συνεδρίαση των αγροτών στο Αμύνταιο  την Παρασκευή
Ο Αγροτικός Σύλλογος Περιοχής Αμυνταίου καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Δυτικής Μακεδονίας να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017 & ώρα 18:00, στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου.
Το θέμα της συνεδρίασης είναι: «η συνέχιση του αγώνα και οι μορφές κινητοποιήσεων των παραγωγών».
Στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας.
Εκ μέρους του προσωρινού ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Περιοχής Αμυνταίου,
η πρόεδρος Κρητικού Διαμαντούλα


Ακολουθεί ο χάρτης των κινητοποιήσεων:
ΝΙΚΑΙΑ: Κλειστή είναι η ΕΟ Αθηνών- Θεσσαλονίκης στο ρεύμα προς Αθήνα από αγρότες  Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας με επικεφαλής τον Μπούτα.
ΛΕΥΚΩΝΑΣ: Ολιγόωροι κάθε μέρα αποκλεισμοί από Σερραίους αγρότες στην ΕΟ Θεσσαλονίκης – Σερρών.
ΑΡΤΑ: Επ' αόριστον παραμένει κλειστός ο κόμβος Αγίου Δημητρίου της Ιονίας Οδού στην Άρτα, από τα τρακτέρ των αγροτών.
ΚΟΜΠΟΤΙ: Δίωροι αποκλεισμοί, καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, στην εθνική οδό Ιωαννίνων -Αντίρριου.
ΛΟΥΡΟΣ: Ενισχυμένο το μπλόκο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας.
ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: Καθημερινός αποκλεισμός της ΝΕΟ Πατρών – Κορίνθου, ενώ δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν μπλόκο οι αγρότες της δυτικής Αχαΐας.
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: Μπλόκα στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου της ΕΟ Αντιρρίου - Ιωαννίνων και στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας.
ΑΜΑΛΙΑΔΑ: Καθημερινός δίωρος αποκλεισμός της ΕΟ Πατρών - Πύργου στο Λατίφι της Αμαλιάδας.
ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΗΜΑΘΙΑΣ:  Παράταξη τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας χωρίς να εμποδίζεται η διέλευση των οχημάτων.
- Σε ετοιμότητα για νέα μπλόκα μετά από σειρά συνελεύσεων βρίσκονται και οι αγρότες της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Χαλκιδικής, της Πιερίας, της Πέλλας, της Ημαθίας, της Χαλκηδόνας, του Κιλκίς. Αγρότες των Σερρών βρίσκονται 25χλμ από τον Προμαχώνα και σχεδιάζουν την κίνηση τους για αποκλεισμό του τελωνείου των Ευζώνων.



Θα πάμε με ή χωρίς συναίνεση στον Προμαχώνα λένε οι Σερραίοι
«Τελεσίγραφο» προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ότι αν δεν γίνει δεκτό ούτε κι αύριο το αίτημά τους να κινηθούν ανεμπόδιστα προς το Τελωνείο του Προμαχώνα, θα βρουν τρόπο να το κάνουν χωρίς τη συναίνεση των αστυνομικών αρχών έδωσαν οι επικεφαλής του συντονιστικού των αγροτών που είναι συγκεντρωμένοι στο Λευκώνα του νομού Σερρών.
«Θέλουμε να πάμε πολιτισμένα και στο πλαίσιο της νομιμότητας. Όμως το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι. Μην μας αναγκάσουν…», είπε με νόημα στο Agronews το μέλος της συντονιστικής, Γιάννης Τουρτούρας, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι αγρότες έχουν τον τρόπο να προσεγγίσουν στο συνοριακό σταθμό και να εκθέσουν τις πολυάριθμες δυνάμεις των αστυνομικών που έχουν σπεύσει στην περιοχή, παρά τις δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης, την περασμένη εβδομάδα, ότι δεν θα παρακωλυθούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με τον έμπειρο αγροτοσυνδικαλιστή στον κόμβο του Λευκώνα μέχρι και τα νέα διόδια, στο δρόμο για τα ελληνουβουλγαρικά σύνορα, βρίσκονται τουλάχιστον έξι διμοιρίες ΜΑΤ, με ισάριθμες κλούβες, ενώ στην περιοχή, όπως κατήγγειλε ο ίδιος, είχε σταθμεύσει και πυροσβεστικό όχημα.

«Ούτε τρομοκράτες να ήμασταν», ανέφερε δηκτικά ο κ. Τουρτούρας και αφού υπογράμμισε πως «δεν βγαίνουμε στους δρόμους γιατί δεν έχουμε τι να κάνουμε, αλλά επειδή δεν αντέχουμε πλέον άλλο», σημείωσε ότι «πρόθεσή μας είναι να πάμε στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, για να αναδείξουμε το μεγάλο έγκλημα που συντελείται εκεί σε βάρος των ελληνικών προϊόντων, καθώς καθημερινά περνούν στο ελληνικό έδαφος σιτηρά και γαλακτοκομικά αμφιβόλου ποιότητας από τρίτες χώρες, τα οποία βαφτίζονται στη Βουλγαρία ευρωπαϊκά και τα δικά μας μένουν απούλητα. Τα έχουμε καταγγείλει όλα αυτά στις αρχές παραδίδοντας και σχετικά στοιχεία, τα είπαμε και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά δεν έχει γίνει τίποτε».
Ακόμη, πάντως και αν οι αστυνομικές δυνάμεις καταφέρουν να κρατήσουν μακριά από το Τελωνείο του Προμαχώνα τους αγρότες, ο κ. Τουρτούρας είπε πως υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια, με σημεία κομβικού ενδιαφέροντος στο νομό Σερρών, τα οποία θα αποκλείσουν οι παραγωγοί και «αυτά θα πονέσουν ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση».
Η κυκλοφορία στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης - Σερρών, μετά τις άκαρπες διαβουλεύσεις μεταξύ των αγροτών και των επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, αποκαταστάθηκε γύρω στις 2 το μεσημέρι. Αυτή τη στιγμή στο σημείο είναι παραταγμένα στις δύο πλευρές του δρόμου περί τα 200 τρακτέρ και η προσέλευση συνεχίζεται. «Πηγαίνουν στο λογιστή, ζαλίζονται με αυτά που ακούνε για τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές και έρχονται στο μπλόκο»,  μας είπε ο κ. Τουρτούρας και προέβλεψε περαιτέρω ενδυνάμωση της δύναμης των τρακτέρ.
Στο δεύτερο σημείο, σε επίπεδο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο οποίο οι αγρότες έχουν στήσει μπλόκο, χωρίς όμως να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων, είναι η Κουλούρα Ημαθίας. Στο χώρο μετέβη το απόγευμα της Πέμπτης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος άκουσε τα προβλήματα των παραγωγών, τα χαρακτήρισε δίκαια, αλλά τους ζήτησε να μην κλείσουν το δρόμο.
Από εκεί και πέρα πολλά θα κριθούν για την έκβαση των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Κεντρική Μακεδονία στη σύσκεψη του συντονιστικού των 11 μπλόκων, που έχει προγραμματιστεί για τις 5 μμ. της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου στο Πολύκαστρο του Κιλκίς. Η πρόταση που κερδίζει έδαφος είναι να στηθούν δύο ισχυρά μπλόκα, ένα στο Τελωνείο Ευζώνων, με τρακτέρ από την Πιερία, την Ημαθία, την Πέλλα, το Κιλκίς και τη δυτική Θεσσαλονίκη (Χαλκηδόνα, Χαλάστρα, Μάλγαρα κλπ), τα οποία έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται σε πλατείες χωριών και συνεταιρισμούς και ένα κάπου κοντά στο αεροδρόμιο, με δυνάμεις της ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Μέχρι στιγμής πάντως, λόγω και του χιονιά, η συμμετοχή αγροτών γίνεται με δυσκολία. Κατά συνέπεια είναι πιθανό ο αρχικός σχεδιασμός να πάει μια – δυο μέρες πιο πίσω για να συγκεντρωθούν και άλλα τρακτέρ. Αυτό σημαίνει πως ίσως το Σαββατοκύριακο να μην στηθούν τα μπλόκα, με εξαίρεση ίσως στα Μάλγαρα, όπου οι δυνάμεις που ελέγχει ο αγροτοσυνδικαλιστής Κώστας Ανεστίδης (που φαίνεται να ανεξαρτητοποιείται από το συντονιστικό Κεντρικής Μακεδονίας) αναμένεται να κινηθούν στο χώρο των διοδίων μέχρι το Σάββατο.
Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο

ΜΑΤ εμποδίζουν τους αγρότες του Προμαχώνα να φτάσουν στο τελωνείο
Από την Τετάρτη οι αγρότες των Σερρών έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους, που συνεχώς πολλαπλασιάζονται, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Προμαχώνα, στο ύψος του Σιδηροκάστρου. Εκεί όμως βρίσκονται ήδη και κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ, που κρατούν κλειστή την πρόσβαση των τρακτέρ στην εθνική. Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος καταγγέλλει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις «απείλησαν με ξυλοδαρμό» και προσθέτει πως σήμερα οι δυνάμεις τους θα ενισχυθούν και θα επιχειρήσουν εκ νέου να φτάσουν στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, πάντως, μέχρι τις 2 έκλεισε η εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Λευκώνα.
Στο σημείο βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής των Σερρών με περισσότερα από 100 τρακτέρ ενώ ισχυρή είναι και η παρουσία των αστυνομικών.

Κλειστός ο κόμβος Αγίου Δημητρίου στην Άρτα
Παραμένει κλειστός επ' αόριστον ο κόμβος Αγίου Δημητρίου της Ιονίας Οδού στην Άρτα, από τα τρακτέρ των αγροτών.
Επίσης, αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Κομπότι, ξεκίνησαν την Τετάρτη και θα συνεχίζουν τους δίωρους αποκλεισμούς, καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, σε παράδρομο όπου η τροχαία κάνει εκτροπή της κυκλοφορίας, λόγω του μπλόκου του Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα για δύο ώρες να διακόπτεται η συγκοινωνία στην εθνική οδό Ιωαννίνων -Αντίρριου.
Το μπλόκο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας στο Λούρο έχει ενισχυθεί και σύμφωνα με τον πρόεδρος Σπύρο Κλινάκη βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία, με το πανελλαδικό συντονιστικό. Οι αγρότες του νομού Ιωαννίνων, έπειτα από σύσκεψη των συλλόγων τους για την οργάνωση και τον σχεδιασμό των κινητοποιήσεών τους, αποφάσισαν τον συμβολικό αποκλεισμό της Εφορίας την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου, ενώ αμέσως μετά θα καθοριστεί η μορφή συνέχισης του αγώνα τους. Παράλληλα, συγκρότησαν κλιμάκια για καθημερινές περιοδείες, συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά, ώστε να υπάρξει άμεση επαφή με τους αγρότες και τους άλλους εργαζόμενους, προκειμένου να ενημερωθούν «για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα του αγώνα». Στη σχετική ανακοίνωση, καλούνται οι αγρότες του νομού να μπουν αποφασιστικά στη μάχη. Απ' αυτόν τον αγώνα επιβίωσης δεν πρέπει να λείψει κανείς».

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Οξύνει τα μπλόκα η αναγκαστική είσπραξη εισφορών «Λάδι στη φωτιά» των μπλόκων βάζει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για αναγκαστική είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών και υποχρεώσεων των αγροτών προς τον ΟΓΑ, μέσω του διαβόητου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ). Τη μεθόδευση καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (Μπούτας), τονίζοντας ότι μετά τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, τώρα η κυβέρνηση δρομολογεί την είσπραξή τους με αναγκαστικά μέτρα.

Εν τω μεταξύ έχει ήδη ξεκινήσει η μετάβαση των τρακτέρ στις εθνικές οδούς, με τις δυνάμεις της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων να παρατάσσονται σε κομβικά σημεία, αποδίδοντας ωστόσο ιδιαίτερη σημασία στο «στρατηγείο» της Νίκαιας και στην «ταξιαρχία» του Προμαχώνα.
Την ίδια στιγμή, όπως έγραφε από την Τρίτη το AgroNews, δυνάμεις αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας από 11 περιοχές, έχουν βάλει στόχο τη μετάβασή τους στο Τελωνείο των Ευζώνων.
Η ανακοίνωση της Πανελλαδικής
«Αφού πρώτα επέβαλλε τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει, μέσω του διαβόητου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ),  μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των αγροτικών χρεών προς τον ΟΓΑ.  Μάλιστα, για να μην της ξεφύγει κανείς από όσους έχουν χρέη , έσπευσε, με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης να στείλει στο ΚΕΑΟ προς είσπραξη και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πάνω από 360.000 μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν μπόρεσαν να  καταβάλουν τις εισφορές στον  ΟΓΑ να βρίσκονται στις δαγκάνες του. Και παρά τη  «διαβεβαίωση» της κυβέρνησης ότι η διαβίβαση των οφειλών κάτω από 5000 ευρώ στο ΚΕΑΟ δεν συνδέεται με τη διαδικασία των κατασχέσεων, είναι σίγουρο ότι αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για εκβιασμούς και απειλές κατασχέσεων, αλλά και άλλων αναγκαστικών μέτρων που μπορεί να σκαρφιστούν οι κυβερνώντες.
Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απαιτεί:
 *Άμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών τα ταμεία κάτω των 5.000 ευρώ.
* Καμία κατάσχεση για χρέη ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.
* Ετήσιο ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ στα τραπεζικά βιβλιάρια  των αγροτοκτηνοτρόφων, καθώς πληρώνονται για τη διάθεση της παραγωγής τους μια – δυο φορές το χρόνο και χρειάζεται να υπάρχουν αυτά τα χρήματα για να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση.
 * Κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.
 * Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 * Συντάξεις αξιοπρέπειας. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες βρισκόμαστε, ξανά φέτος,  στα μπλόκα του αγώνα, επειδή η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε τα δίκαια αιτήματα των περσινών μπλόκων και  ψευδώς ισχυρίστηκε το αντίθετο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Με την πολιτική της   ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΟΣΑ ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΟΥΜΕ προσθέτει και  νέα προβλήματα ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΩΡΙΜΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΜΑΣ :
ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης για τα χρέη στον ΟΓΑ.
Συνεχίζουμε τη μάχη επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, με στήσιμο νέων μπλόκων και ενίσχυση αυτών που υπάρχουν, παίρνοντας δύναμη από το δίκιο μας και από την μαζική και δυναμική στήριξη στον αγώνα μας των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί.»  
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ               
 25 Γενάρη


Οι ώρες των προσυγκεντρώσεων
Με ανάρτηση στο Facebook η πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων ανακοίνωσε τις ώρες των προσυγκεντρώσεων των τρακτέρ ανά νομό, ώστε να προχωρήσουν όλα τα οχήματα μαζί για τον κόμβο της Νίκαιας έξω από τη Λάρισα:
«Όλοι στα μπλόκα - Αγροτικός ξεσηκωμός!
Επειδή έχουμε προβλήματα και μόνο με τους αγώνες μας μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις και να αποτρέψουμε χειρότερα μέτρα.
Επειδή δεν είμαστε σε αγωνιστική «αγρανάπαυση» και δεν «μας τραβάνε τα αυτιά».
Προσυγκεντρώσεις τρακτέρ Θεσσαλίας για κόμβο Νίκαιας:
Καρδίτσα: 10.30 το πρωί, Ιτέα
Φάρσαλα: 11 π.μ. διασταύρωση Βασιλί και 12 το μεσημέρι Χαλκιάδες
Τρίκαλα: 11 π.μ. Μεγαλοχώρι και 11.30 π.μ. Φαρκαδόνα
Λάρισα: 12 το μεσημέρι διασταύρωση Γαλήνης
Λάρισα: 12 το μεσημέρι Άγιοι Ανάργυροι
Καλό αγώνα συνάδελφοι - Να μη λείψει κανείς»

Το Σάββατο το μπλόκο στα Μάλγαρα
«Το μπλόκο επρόκειτο να στηθεί αύριο, αλλά λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων αποφασίσαμε στη γενική μας συνέλευση να στήσουμε τα τρακτέρ μας στα διόδια Μαλγάρων το Σάββατο, με τη συμμετοχή αγροτών από Μάλγαρα, Κύμινα, Χαλάστρα, Σίνδος, Άδενδρο, Βαλμάδα και Βραχιά»  αναφέρει ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Κώστας Ανεστίδης, αγρότης και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας.
Αποκλεισμός μικρής διάρκειας στα Μεγάλα Χωριά Χανίων
Στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου οι αγρότες των Χανίων ανακοίνωσαν ότι θα αποκλείσουν συμβολικά την εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου, στο ύψος του κόμβου «Μεγάλα Χωράφια».
Ο αποκλεισμός θα είναι μικρής διάρκειας ενώ, σε ανακοίνωσή της, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων αναφέρει ότι την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Χανίων.

Tην Τετάρτη το Agronews έγραφε:

Μετά τη Νίκαια, συντονισμός κινήσεων για συμπαγές μέτωπο στους Ευζώνους Με ένα συμπαγές μπλόκο στην περιοχή των Ευζώνων οι αγρότες της Μακεδονίας επιχειρούν να κάνουν τη διαφορά στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ την ίδια ώρα οι δυνάμεις Μπούτα παίρνουν κατεύθυνση προς τον κόμβο της Νίκαιας. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους βασικούς πυρήνες αγροτών από 11 περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας να έχουν αποφασίσει τη μαζική μετακίνηση των τρακτέρ προς την περιοχή των Ευζώνων, σε μια προσπάθεια να ενώσουν δυνάμεις, να αποφύγουν την πολυγλωσσία και να διαμορφώσουν ένα δεύτερο ισχυρό μέτωπο, το οποίο, αυτόνομα ή σε συνεργασία με τις δυνάμεις της Νίκαιας, θα καταφέρουν να καταστήσουν σαφή την παρουσία τους στα αγροτικά δρώμενα.

Όπως αναφέρει από νωρίς σήμερα το πρωί στο ρεπορτάζ του ο ανταποκριτής του AgroNews στη Θεσσαλονίκη Λεωνίδας Λιάμης, το συντονιστικό της Κεντρικής Μακεδονίας αποτελείται από αγρότες της Χαλάστρας, των Μαλγάρων, της Αλεξάνδρειας, της Χαλκηδόνας, του Αιγινίου, της Πέλλας (Γιαννιτσά και Σκύδρα), του Κιλκίς, των Κερδυλλίων, της Επαρχίας Λαγκαδά, του Τριλόφου, της Θέρμης και της Χαλκιδικής.
Στη Θεσσαλία πάντως, τον τόνο των εξελίξεων δίνουν αποκλειστικά οι συντονισμένοι με το δίκτυο Μπούτα αγρότες. Αντίθετα, οι «απόγονοι» του Κοκκινούλη και ενταγμένοι για χρόνια στο δίκτυο των Ενώσεων συνδικαλιστές και αγρότες δυσκολεύονται να βρουν κοινό τόπο και τρόπο έκφρασης των όποιων ανησυχιών τους για τα τεκταινόμενα στον αγροτικό χώρο. Οι όποιος συζητήσεις οργανώθηκαν, απ’ αυτή την πλευρά, στα κεφαλοχώρια του κάμπου δεν έφεραν καρπούς, αντίθετα, σε κάποιες περιπτώσεις, όξυναν τα παλιά πάθη και δυσκόλεψαν τις αποφάσεις για τη συνέχεια. Μια τέτοια συνάντηση αναμένεται να γίνει και την ερχόμενη Παρασκευή στον Πλατύκαμπο, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση με βάση την κινητικότητα στα άλλα μέτωπα και να ληφθούν κάποιες τελικές αποφάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, μέσα στο Σαββατοκύριακο θα μπορούν αν όχι να μετρηθούν οι δυνάμεις, τουλάχιστον να εκτιμηθούν οι φετινές διαθέσεις του αγροτικού κόσμου για τη συνέχεια. Το βέβαιο είναι ότι στον κόμβο της Νίκαιας, από τη στιγμή που οι δυνάμεις παραταχθούν δεν θα αφήσουν εύκολα τον εθνικό δρόμο. Το πόσο μακριά θα πάει αυτή η διαμαρτυρία θα εξαρτηθεί τόσο από τα κουράγια των ίδιων των αγροτών όσο και από τις κινήσεις καλής ή κακής θέλησης που θα γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης.  

Κινητικότητα στη Μακεδονία
 Προσυγκεντρώσεις τρακτέρ στις πλατείες χωριών την Τετάρτη και την Πέμπτη και μια ημέρα μετά, το απόγευμα της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου οργάνωση γενικής συνέλευσης στο Πολύκαστρο του Κιλκίς, με σκοπό να οριστικοποιηθεί η μορφή κι ο χρόνος εκδήλωσης των κινητοποιήσεών τους, αποφάσισε το συντονιστικό των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας, αποκλείοντας, πάντως, το κλείσιμο δρόμων.
Το νεοσύστατο αντιπροσωπευτικό όργανο των παραγωγών συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης 24 Ιανουαρίου στο κτίριο της περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη και μετά από μια σχεδόν τρίωρη συζήτηση που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους και συχνά με λεκτικές αντεγκλήσεις (μάλιστα μία εξ’ αυτών οδήγησε τον αγροτοσυνδικαλιστή Κώστα Ανεστίδη, να αποχωρήσει εκνευρισμένος), έδωσε τελικώς το πράσινο φως να στηθούν μόνο δύο μπλόκα στην Κεντρική Μακεδονία, αντί των 11 που κατά παράδοση αναπτύσσονται, τοπικά, σε περιόδους αγροτικών κινητοποιήσεων.
Το βασικό επιχείρημα που οδήγησε στο να υιοθετήσει αυτή η στρατηγική ήταν η διαπίστωση, από την πλειονότητα των μελών του συντονιστικού, ότι η συνταγή των μικρών και διάσπαρτων αγροτικών μπλόκων, που ακολουθήθηκε σε όλες τις προηγούμενες κινητοποιήσεις του κλάδου, εκ του αποτελέσματος, απέτυχε και δεν έχει νόημα να συνεχιστεί η εφαρμογή της.
Στην ίδια λογική αποφασίστηκε επίσης να υπάρξουν στοχευμένες κινήσεις για την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση για ικανοποίηση των αιτημάτων τους, αντί του κλασσικού κλεισίματος δρόμων, ώστε να αποφευχθούν προστριβές με άλλες κοινωνικές ομάδες και κατά το δυνατόν να κερδηθεί και η μάχη τόσο των εντυπώσεων, όσο και για την εύνοια της κοινής γνώμης στον αγώνα τους.
«Δεν πρόκειται να κλείσουμε δρόμους. Θα σκληρύνουμε τη στάση μας με άλλες μορφές δράσης, επικεντρώνοντας κυρίως σε τελωνεία, λιμάνια, αεροδρόμια και άλλα κτήρια και δομές δημόσιου συμφέροντος, μηδέ εξαιρουμένου του ΥΜΑΘ», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, σε δηλώσεις του για την ανακοίνωση των αποφάσεων της συνεδρίασης.
Ο ίδιος απέφυγε να προσδιορίσει που θα στηθούν τα δύο σχεδιαζόμενα μπλόκα, αλλά από τις διευκρινίσεις του συνάγεται το συμπέρασμα –κάτι που ενισχύει και η επιλογή της περιοχής του Πολυκάστρου για τη διοργάνωση της συνέλευσης της Παρασκευής- ότι το ένα πιθανότατα θα αναπτυχθεί στο Τελωνείο των Ευζώνων, με δυνάμεις τρακτέρ που θα προέλθουν από την Πιερία, την Ημαθία, την Πέλλα, τη δυτική Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς.
Όσο για το δεύτερο μπλόκο, που θα πλαισιωθεί από τρακτέρ της Χαλκιδικής και της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, εικάζεται ότι θα είναι μια επιλογή κάπου κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», καθώς είναι η μοναδική υποδομή στην περιοχή αυτή, με ισχυρό συμβολισμό, που μπορεί να «στριμώξει» την κυβέρνηση, εάν προκύψουν παρενέργειες στη λειτουργία της.
Όλα αυτά βέβαια θα κριθούν από το βαθμό στον οποίο θα ανταποκριθεί η βάση του αγροτικού κόσμου, διότι όπως παραδέχθηκε και ο κ. Δημαρχόπουλος, «είναι αλήθεια ότι οι αγρότες είναι κουρασμένοι. Δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση, αλλά θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε να έρθουν κοντά μας». Ίσως η κόπωση να είναι κι ο λόγος για τον οποίο τα μέλη του συντονιστικού θα κάνουν ότι μπορούν να μη συρθεί και φέτος η κινητοποίηση σε μακρύ χρονικό διάστημα.
Το βασικό διεκδικητικό πλαίσιο του συντονιστικού Κεντρικής Μακεδονίας, που θα συνεχίσει να είναι σε ανοικτή επικοινωνία και με τις άλλες συλλογικότητες του αγροτικού κινήματος (αν και το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων των Γκόντια – Παναγή, όπως αναφέρεται, προσκλήθηκε δύο φορές να συμμετάσχει, αλλά δεν προσήλθε), με στόχο τη διαμόρφωση ενός ενιαίου μετώπου, εστιάζει σε διορθώσεις στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και στο υψηλό κόστος παραγωγής, που δεν έχουν δημοσιονομικό βάρος, πλην όμως μπορούν να φέρουν άμεσο αποτέλεσμα στους παραγωγούς.
Δηλώνουν, μάλιστα, πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε διάλογο, σε περίπτωση που δεχθούν πρόσκληση από τον πρωθυπουργό, καθώς θεωρούν πως είναι ο μόνος ο οποίος μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, εν αντιθέσει με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τον οποίο λένε πως οι δυνατότητες παρέμβασής του, όπως προέκυψε από τις συναντήσεις που είχαν μαζί του, είναι μηδαμινές και ως εκ τούτου δεν έχει νόημα να τον συναντήσουν.
Να σημειωθεί πως το συντονιστικό της Κεντρικής Μακεδονίας αποτελείται από αγρότες της Χαλάστρας, των Μαλγάρων, της Αλεξάνδρειας, της Χαλκηδόνας, του Αιγινίου, της Πέλλας (Γιαννιτσά και Σκύδρα), του Κιλκίς, των Κερδυλλίων, της Επαρχίας Λαγκαδά, του Τριλόφου, της Θέρμης και της Χαλκιδικής, ενώ στο πλευρό τους έχει συνταχθεί και η Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών της περιοχής.
Σημειωτέον ότι το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 19.30 το βράδυ, θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων στην περιοχή, προκειμένου να συναποφασιστεί και οργανωθεί το πλάνο των κινητοποιήσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τον ο πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρη Μόσχο στη σημερινή συνέλευση, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της Καστοριάς, αποφάσισαν να στήσουν το μπλόκο τους, την ερχόμενη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε ότι η συντονιστική επιτροπή του προαναφερόμενου μπλόκου διευρύνθηκε σε 11 μέλη από εννέα πέρυσι.
Στο μεταξύ, επεσήμανε ότι αύριο στις 19.30 στη γενική τους συνέλευση οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στο Καλονέρι Βοϊου, πρόκειται να επικυρώσουν την απόφασή τους να στηθεί τη Δευτέρα 30/1 το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.


Απόσυρση της απόφασης για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών τα ταμεία κάτω των 5.000 ευρώ ζητά η Πανελλαδική Επιτροπή
Με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα της Τετάρτης αναφέρει τα εξής:
«Αφού πρώτα επέβαλλε τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει, μέσω του διαβόητου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ),  μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των αγροτικών χρεών προς τον ΟΓΑ.  Μάλιστα, για να μην της ξεφύγει κανείς από όσους έχουν χρέη , έσπευσε, με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης να στείλει στο ΚΕΑΟ προς είσπραξη και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πάνω από 360.000 μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν μπόρεσαν να  καταβάλουν τις εισφορές στον  ΟΓΑ να βρίσκονται στις δαγκάνες του. Και παρά τη  «διαβεβαίωση» της κυβέρνησης ότι η διαβίβαση των οφειλών κάτω από 5000 ευρώ στο ΚΕΑΟ δεν συνδέεται με τη διαδικασία των κατασχέσεων, είναι σίγουρο ότι αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για εκβιασμούς και απειλές κατασχέσεων, αλλά και άλλων αναγκαστικών μέτρων που μπορεί να σκαρφιστούν οι κυβερνώντες.
Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απαιτεί:
 * Αμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών τα ταμεία κάτω των 5.000 ευρώ.
* Καμία κατάσχεση για χρέη ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.
* Ετήσιο ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ στα τραπεζικά βιβλιάρια  των αγροτοκτηνοτρόφων, καθώς πληρώνονται για τη διάθεση της παραγωγής τους μια – δυο φορές το χρόνο και χρειάζεται να υπάρχουν αυτά τα χρήματα για να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση.
 * Κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.
 * Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 * Συντάξεις αξιοπρέπειας. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες βρισκόμαστε, ξανά φέτος,  στα μπλόκα του αγώνα, επειδή η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε τα δίκαια αιτήματα των περσινών μπλόκων και  ψευδώς ισχυρίστηκε το αντίθετο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Με την πολιτική της   ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΟΣΑ ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΟΥΜΕ προσθέτει και  νέα προβλήματα ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΩΡΙΜΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΜΑΣ :
ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης για τα χρέη στον ΟΓΑ.
 Συνεχίζουμε τη μάχη επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, με στήσιμο νέων μπλόκων και ενίσχυση αυτών που υπάρχουν, παίρνοντας δύναμη από το δίκιο μας και από την μαζική και δυναμική στήριξη στον αγώνα μας των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Ολοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί.»   

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Στη γραμμή για Νίκαια, μαζεύονται στη Μακεδονία
Ξεσηκωμός επικρατεί στους αγρότες όλης της χώρας, με τους Θεσσαλούς που πρόσκεινται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, να προετοιμάζουν πυρετωδώς το μεγάλο μπλόκο της Νίκαιας που θα στήσουν την Πέμπτη 26 Γενάρη. Τους αγρότες να δώσουν δυναμικό παρόν στο σχηματισμό του μπλόκου της Νίκαιας κάλεσε την Τετάρτη με δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας.

«Όλοι μαζί είμαστε οι αγρότες. Αυτή την στιγμή τα μόνα μπλόκα που έχουν σχηματιστεί είναι τα μπλόκα που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Καλούμε και όλους τους άλλους συναδέλφους, να δώσουμε τον αγώνα σε ένα ισχυρό μπλόκο όπως αυτό της Νίκαιας. Η θέση τους είναι εκεί», κατέληξε.
Σημειώνεται πως στον κόμβο Αργυροπουλίου, στη Μελούνα, το μπλόκο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα είναι ιδιαίτερα μαζικό, ενώ τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν συγκεντρωθεί και στην Αγιά της Λάρισας.
Οι αγρότες που πρόσκεινται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων με περιοδείες, συσκέψεις και εξορμήσεις σε χωριά της περιοχής να επικοινωνήσουν το μήνυμα μαζικής συμμετοχής στο μπλόκο της Νίκαιας.
Παράλληλα, έχουν καθορίσει τα σημεία προσυγκέντρωσης των τρακτέρ και των αγροτικών μηχανημάτων από τους νομούς της Θεσσαλίας από όπου συντεταγμένα θα καταφθάσουν μετά τη 1 το μεσημέρι στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας προκειμένου να στήσουν το μεγάλο μπλόκο.
Τα σημεία των προσυγκεντρώσεων είναι τα εξής:
  • Στις 10.30 π.μ. από την Ιτέα Καρδίτσας
  • Στις 11 π.μ. από το Βασιλί Φαρσάλων
  • Στις 11 π.μ. από το Μεγαλοχώρι και στις 11.30 π.μ. από τη Φαρκαδόνα Τρικάλων
  • Στις 12 μ. από τη διασταύρωση Γαλήνης και επίσης στις 12 μ. στους Αγίους Αναργύρους Λάρισας.
Στην Σερρών-Θεσσαλονίκης οι αγρότες
Κλειστή στο ύψος του Λευκώνα είναι, από λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, η εθνική οδός Σερρών- Θεσσαλονίκης, από αγρότες της περιοχής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στο μπλόκο που, όπως επισημαίνουν, τούς έστησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, εμποδίζοντάς τους να μεταβούν στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στον Προμαχώνα, επεσήμανε «δεν ξέρω για πόσο θα κρατηθεί κλειστός ο δρόμος. Εμείς δεν επιθυμούμε να κλείσουμε την εθνική οδό. Σκοπός μας είναι να πάμε με τα τρακτέρ μας στον Προμαχώνα και να παραταχθούμε».

Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί αγρότες συγκεντρώνονταν στην διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα Σερρών.
Κλειστή για τρίτη ημέρα η Ιόνια Οδός στην Άρτα

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα κλειστή παραμένει και σήμερα η Ιόνια οδός στο ύψος του Αγίου Δημητρίου Πέτα, από τους αγρότες της Άρτας.

Οι κινητοποιημένοι αγρότες δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση.

Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού Μενιδίου – Ιωαννίνων.

Την Τρίτηη από τις επτά μέχρι τις εννέα το βράδυ σχηματίστηκε και νέο μπλόκο από κτηνοτρόφους στο ύψος του Κομποτίου αποκλείοντας συμβολικά και την παλαιά Εθνική Οδό.
Παρατεταγμένα στο Λούρο βρίσκονται τα τρακτέρ των αγροτών της Πρέβεζας, ενώ συμβολική κατάληψη της εφορίας των Ιωαννίνων αποφάσισαν για την 1η Φεβρουαρίου οι αγρότες που συναντήθηκαν στο Ροδοτό.

Ενισχύεται το μπλόκο της Ηλείας
Στο μπλόκο στο Λατίφι Αμαλιάδας, παραμένουν οι αγρότες- μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, ενώ καθημερινά ενισχύεται με περαιτέρω δυνάμεις.
Την Πέμπτη στις 11.00 το πρωί, οι αγρότες, θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού, όπως αποφάσισαν την Τρίτη σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν, ενώ επί τάπητος είναι ο σχεδιασμός των επόμενων κινήσεών των αντιδράσεων τους.
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές οι κατάσταση για τους αγρότες της Ηλείας, έχει φτάσει στα άκρα, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από το φορολογικό ασφαλιστικό τα συνεχιζόμενα χτυπήματα του καιρού και τους δασικούς χάρτες.
Ζυμώσεις στην Καστοριά

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρη Μόσχο, σήμερα το βράδυ έχουν τη γενική τους συνέλευση οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην Καστοριά και την προσεχή Παρασκευή, στις 16:30, θα γίνει στο Αμύνταιο συγκέντρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπου θα παρευρίσκονται αγροτοσυνδικαλιστές της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο Βαγγέλης Μπούτας.
Το Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017, στις 19:30, θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων στην περιοχή, προκειμένου να συναποφασιστεί και να οργανωθεί το πλάνο των κινητοποιήσεων, στο αμέσως επόμενο διάστημα.
«Ν’ αγωνιστούμε μαζί και ας διαφωνούμε» απαντά στον Παλάσκα ο Μπούτας
«Δικαίως διαμαρτύρονται οι κτηνοτρόφοι της Ομοσπονδίας ότι αποκλείστηκαν από τις διαπραγματεύσεις πέρυσι με τον Πρωθυπουργό, όμως άλλοι τους έριξαν όχι εμείς», δήλωσε ο Βαγγέλης Μπούτας στην ΕΡΤ Λάρισας, απαντώντας στην επιστολή διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.
«Εμείς στο Μαξίμου είχαμε μαζί μας εκπρόσωπο των κτηνοτρόφων. Αυτοί που διαμαρτύρονται σήμερα, δεν εμφανίστηκαν καθόλου στο μπλόκο της Νίκαιας πέρυσι. Εμείς απευθύναμε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους. Εκείνοι δεν εμφανίστηκαν και με αυτή την έννοια χαρακτήρισα την Ομοσπονδία ως «φάντασμα», ήταν άφαντοι» συμπλήρωσε ο κ. Μπούτας.
Ενόψει της καθόδου των τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας, σε υλοποίηση της απόφασης της πανελλαδικής Επιτροπής μπλόκων, ο Βαγγέλης Μπούτας κάλεσε τους κτηνοτρόφους να δώσουν το παρών φέτος, να αγωνιστούν όσο το επιτρέπει η σκληρή 24ωρη εργασία τους και ας διαφωνούν σε αρκετά σημεία των αιτημάτων.
«Με τη συζήτηση θα διαφωνήσουμε αλλά σίγουρα και κάτι θετικό θα βγει. Ας έρθουν μαζί μας, εμείς δεν αποκλείουμε κανένα. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους, γνωρίζω πολύ καλά πόσο σκληρά εργαζόνται και πόσο έχουν αδικηθεί από τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων. Κάλεσμα απευθύνουμε και σε όλη την κοινωνία, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους. Μόνο μέσα από έναν αγώνα κοινό μπορούμε να ανατρέψουμε τις πολιτικές που όλους μας πλήττουν βάναυσα», δήλωσε ο Βάγγελης Μπούτας.

Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Σε Νίκαια και Προμαχώνα την Πέμπτη οι αγρότες
Στις δυνάμεις που ελέγχει ο Βαγγέλης Μπούτας πέφτει, κατά κύριο λόγο, το βάρος των φετινών κινητοποιήσεων, με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, να εντείνει την προεργασία για κάθοδο των τρακτέρ στον κόμβο Νίκαιας την Πέμπτη 26 Iανουαρίου, ημέρα που αποφασίζουν να κλείσουν τον Προμαχώνα και οι αγρότες των Σερρών, ενώ δύο ισχυρά μπλόκα ετοιμάζει η Κεντρική Μακεδονία.

Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο θεσσαλικό κάμπο και ιδιαίτερα στις περιοχές της Καρδίτσας και των Φαρσάλων, από όπου αναμένεται και ο κύριος όγκος των τρακτέρ που θα κατευθυνθούν στον κόμβο της Νίκαιας, αποτελούν παράγοντα, τον οποίο οι Ενωτικές Ομοσπονδίες θεωρούν ότι θα τον υπερβούν, αφού φέτος όπως τονίζουν κρίνεται η επιβίωση των αγροτών.
Αναχωρούν για Νίκαια οι αγρότες της Καρδίτσας
«Ραντεβού» στον κόμβο της Ιτέας δίνουν την Πέμπτη στις 10.30 το πρωί οι αγρότες της Καρδίτσας με τα αγροτικά τους μηχανήματα. Το κομβόι των τρακτέρ θα αναχωρήσει στη συνέχεια για τον κόμβο της Νίκαιας. Μάλιστα, ο αγροτικός σύλλογος Παλαμά με ανακοίνωσή του απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα τονίζοντας πως «έφθασε η ώρα του αγώνα».
Εσωστρέφεια στο μπλόκο των Τεμπών
Στις τάξεις των αγροτών που συμμετείχαν πέρυσι στο μπλόκο των Τεμπών, εξακολουθεί να υπάρχει εσωστρέφεια, που επιχειρήθηκε να ξεπεραστεί το απόγευμα της Τρίτης στη σύσκεψη της Φαλάνης, ενώ ενδεικτική των διαλυτικών τάσεων στις τάξεις τους είναι η απόφαση χωριών πάνω στον άξονα Λάρισας - Τρικάλων να στήσουν δικό τους μπλόκο, παρότι πέρυσι συμμετείχαν σε αυτό των Τεμπών. Συγκεκριμένα, οι αγρότες που συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στο δημοτικό σχολείο της Ραχούλας αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα «ισχυρό» μπλόκο πάνω στην εθνική οδό Λάρισας – Τρικάλων.
Να σημειωθεί ότι οι περίπου 30 αυτοί αγρότες, που βρέθηκαν στη σύσκεψη της Τρίτης, εκπροσωπούσαν τα χωριά που βρίσκονται στα δυτικά του νομού Λάρισας, στον άξονα της εθνικής οδού Λάρισας – Τρικάλων.
Η απόφαση που πάρθηκε είναι την Πέμπτη να βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, ώστε να μετρηθούν οι δυνάμεις και εν συνεχεία να αποφασιστεί η μετάβασή τους σε σημείο του δρόμου προς Τρίκαλα για τη δημιουργία νέου μπλόκου στη διασταύρωση με Ραχούλα – Αμυγδαλέα.
Παρόλα αυτά στη σύσκεψη στη Φαλάνη, έστω και εν μέσω διαφωνιών λήφθηκε απόφαση να βγουν με τα τρακτέρ στους δρόμους με πιο πιθανό σημείο, που αναμένεται να στήσουν μπλόκο να αποτελεί ο κόμβος του Πλατυκάμπου πάνω στην Εθνική Οδό
Βγαίνουν την Πέμπτη στον Προμαχώνα οι Σερραίοι
Από την Τετάρτη στις 12:00 το μεσημέρι τα τρακτέρ των αγροτών από τις Σέρρες θα συγκεντρώνονται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκώνα.
 
Με δύο ισχυρά μπλόκα «κατεβαίνει» η Κεντρική Μακεδονία
Προσυγκεντρώσεις τρακτέρ στις πλατείες χωριών την Τετάρτη και την Πέμπτη και μια ημέρα μετά, το απόγευμα της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου οργάνωση γενικής συνέλευσης στο Πολύκαστρο του Κιλκίς, με σκοπό να οριστικοποιηθεί η μορφή κι ο χρόνος εκδήλωσης των κινητοποιήσεών τους, αποφάσισε το συντονιστικό των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας, αποκλείοντας, πάντως, το κλείσιμο δρόμων.
Το νεοσύστατο αντιπροσωπευτικό όργανο των παραγωγών συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης 24 Ιανουαρίου στο κτίριο της περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη και μετά από μια σχεδόν τρίωρη συζήτηση που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους και συχνά με λεκτικές αντεγκλήσεις (μάλιστα μία εξ’ αυτών οδήγησε τον αγροτοσυνδικαλιστή Κώστα Ανεστίδη, να αποχωρήσει εκνευρισμένος), έδωσε τελικώς το πράσινο φως να στηθούν μόνο δύο μπλόκα στην Κεντρική Μακεδονία, αντί των 11 που κατά παράδοση αναπτύσσονται, τοπικά, σε περιόδους αγροτικών κινητοποιήσεων.
Το βασικό επιχείρημα που οδήγησε στο να υιοθετήσει αυτή η στρατηγική ήταν η διαπίστωση, από την πλειονότητα των μελών του συντονιστικού, ότι η συνταγή των μικρών και διάσπαρτων αγροτικών μπλόκων, που ακολουθήθηκε σε όλες τις προηγούμενες κινητοποιήσεις του κλάδου, εκ του αποτελέσματος, απέτυχε και δεν έχει νόημα να συνεχιστεί η εφαρμογή της.
Στην ίδια λογική αποφασίστηκε επίσης να υπάρξουν στοχευμένες κινήσεις για την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση για ικανοποίηση των αιτημάτων τους, αντί του κλασσικού κλεισίματος δρόμων, ώστε να αποφευχθούν προστριβές με άλλες κοινωνικές ομάδες και κατά το δυνατόν να κερδηθεί και η μάχη τόσο των εντυπώσεων, όσο και για την εύνοια της κοινής γνώμης στον αγώνα τους.
«Δεν πρόκειται να κλείσουμε δρόμους. Θα σκληρύνουμε τη στάση μας με άλλες μορφές δράσης, επικεντρώνοντας κυρίως σε τελωνεία, λιμάνια, αεροδρόμια και άλλα κτήρια και δομές δημόσιου συμφέροντος, μηδέ εξαιρουμένου του ΥΜΑΘ», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, σε δηλώσεις του για την ανακοίνωση των αποφάσεων της συνεδρίασης.
Ο ίδιος απέφυγε να προσδιορίσει που θα στηθούν τα δύο σχεδιαζόμενα μπλόκα, αλλά από τις διευκρινίσεις του συνάγεται το συμπέρασμα –κάτι που ενισχύει και η επιλογή της περιοχής του Πολυκάστρου για τη διοργάνωση της συνέλευσης της Παρασκευής- ότι το ένα πιθανότατα θα αναπτυχθεί στο Τελωνείο των Ευζώνων, με δυνάμεις τρακτέρ που θα προέλθουν από την Πιερία, την Ημαθία, την Πέλλα, τη δυτική Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς.
Όσο για το δεύτερο μπλόκο, που θα πλαισιωθεί από τρακτέρ της Χαλκιδικής και της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, εικάζεται ότι θα είναι μια επιλογή κάπου κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», καθώς είναι η μοναδική υποδομή στην περιοχή αυτή, με ισχυρό συμβολισμό, που μπορεί να «στριμώξει» την κυβέρνηση, εάν προκύψουν παρενέργειες στη λειτουργία της.
Όλα αυτά βέβαια θα κριθούν από το βαθμό στον οποίο θα ανταποκριθεί η βάση του αγροτικού κόσμου, διότι όπως παραδέχθηκε και ο κ. Δημαρχόπουλος, «είναι αλήθεια ότι οι αγρότες είναι κουρασμένοι. Δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση, αλλά θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε να έρθουν κοντά μας». Ίσως η κόπωση να είναι κι ο λόγος για τον οποίο τα μέλη του συντονιστικού θα κάνουν ότι μπορούν να μη συρθεί και φέτος η κινητοποίηση σε μακρύ χρονικό διάστημα.
Το βασικό διεκδικητικό πλαίσιο του συντονιστικού Κεντρικής Μακεδονίας, που θα συνεχίσει να είναι σε ανοικτή επικοινωνία και με τις άλλες συλλογικότητες του αγροτικού κινήματος (αν και το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων των Γκόντια – Παναγή, όπως αναφέρεται, προσκλήθηκε δύο φορές να συμμετάσχει, αλλά δεν προσήλθε), με στόχο τη διαμόρφωση ενός ενιαίου μετώπου, εστιάζει σε διορθώσεις στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και στο υψηλό κόστος παραγωγής, που δεν έχουν δημοσιονομικό βάρος, πλην όμως μπορούν να φέρουν άμεσο αποτέλεσμα στους παραγωγούς.
Δηλώνουν, μάλιστα, πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε διάλογο, σε περίπτωση που δεχθούν πρόσκληση από τον πρωθυπουργό, καθώς θεωρούν πως είναι ο μόνος ο οποίος μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, εν αντιθέσει με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τον οποίο λένε πως οι δυνατότητες παρέμβασής του, όπως προέκυψε από τις συναντήσεις που είχαν μαζί του, είναι μηδαμινές και ως εκ τούτου δεν έχει νόημα να τον συναντήσουν.
Να σημειωθεί πως το συντονιστικό της Κεντρικής Μακεδονίας αποτελείται από αγρότες της Χαλάστρας, των Μαλγάρων, της Αλεξάνδρειας, της Χαλκηδόνας, του Αιγινίου, της Πέλλας (Γιαννιτσά και Σκύδρα), του Κιλκίς, των Κερδυλλίων, της Επαρχίας Λαγκαδά, του Τριλόφου, της Θέρμης και της Χαλκιδικής, ενώ στο πλευρό τους έχει συνταχθεί και η Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών της περιοχής.

Τα μέχρι στιγμής μπλόκα
Μέχρι στιγμής έχουν στηθεί περί τα δέκα μπλόκα, σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Πρέβεζα, Ιόνια Οδό, επαρχιακή οδό Λάρισας-Κοζάνης, Κουλούρα Ημαθίας και Νάουσα. Το μήνυμα από αρκετές συνελεύσεις αγροτών που πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές κινείται στην κατεύθυνση να μη στηθούν πολλά μεμονωμένα μπλόκα, αλλά λιγότερα αριθμητικά και περισσότερο ισχυρά σε κομβικά σημεία. Επίσης εκτιμήσεις αγροτοσυνδικαλιστών αναφέρουν ότι, όταν δημιουργηθούν όλα τα μπλόκα, θα αποφασιστεί αν πρόκειται να ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ή αν θα κάνουν κάποια δυναμική κινητοποίηση στην Αθήνα.
Αναλυτικότερα, σε καθημερινό δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών-Κορίνθου, 5 με 7 το απόγευμα, στο ύψος του Αιγίου, προχωρούν οι αγρότες της Αιγιαλείας. Ωστόσο, ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας αποφάσισε να μη συμμετέχει στις αγροτικές κινητοποιήσεις της περιοχής.
Αντίστοιχα, οι αγρότες του Τυρνάβου προχωρούν σε καθημερινό αποκλεισμό της εθνικής οδού Λάρισας-Κοζάνης, στον κόμβο του Αργυροπουλίου, από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα.
Τον κόμβο της Ιονίας Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στη θέση Άγιος Δημήτριος, έχουν κλείσει αγρότες και κτηνοτρόφοι της Άρτας. Στο μπλόκο έχουν παρατάξει τα τρακτέρ και αγρότες από το Κομπότι, που συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Άρτας.
Στο μπλόκο του Λούρου στην Πρέβεζα, ενισχύθηκαν τα τρακτέρ από γύρω αγροτικές περιοχές, ενώ σήμερα αναμένεται το συντονιστικό να καθορίσει την περαιτέρω μορφή των κινητοποιήσεων. «Οι αγρότες της Πρέβεζας οργανώνονται για να μείνουν» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρέβεζας Σπύρος Κλινάκης.
Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας αγρότες της περιοχής, οι οποίοι ωστόσο δεν εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων. «Δουλεύουμε ώστε μέχρι την Πέμπτη να έχουμε στήσει ένα αρκετά δυνατό μπλόκο» επισήμανε ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Θ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «ο καιρός είναι ένα θέμα, αλλά η αγανάκτηση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα καταγράφεται μεγάλη και στο πλαίσιο αυτό προσβλέπουμε σε μεγάλη προσέλευση».
Περί τα 80 τρακτέρ «μετράει» το μπλόκο των Πραιτωρίων στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ οι Αγροτικοί Σύλλογοι Καζαντζάκη, Αρχανών και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Αρκαλοχωρίου αποφάσισαν περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά των περιφερειών τους. Ο Αγροτικός Σύλλογος Οροπεδίου Λασιθίου αποφάσισε να προχωρήσουν από την Τετάρτη οι αγρότες σε κινητοποιήσεις στην είσοδο του Οροπεδίου.
Μπλόκο Μελούνας: Ο αγώνας των αγροτών πρέπει να γίνει όλης της κοινωνίας
Οι αγρότες του μπλόκου Μελούνας θέλουμε να ζητήσουμε την κατανόηση των συνανθρώπων μας που μπορεί να ταλαιπωρούνται αυτές τις ημέρες που ήμαστε στον δρόμο, αλλά θα θέλαμε να ξέρουν πως υπεύθυνη γι’ αυτή την κατάσταση είναι η κυβέρνηση που με της πολιτικές της μας οδηγεί στη φτωχοποίηση και το ξεκλήρισμα όπως άλλωστε και πολλές άλλες κοινωνικές ομάδες.
Γι’ αυτό ζητάμε από τους συμπολίτες μας να ενισχύσουν και αυτοί με την φωνή τους τον αγώνα των αγροτών και να γίνει αγώνας όλης της κοινωνίας ενάντια στις πολιτικές που μας οδηγούν στη φτώχεια!!!
ΤΡΑΒΗΞΤΕ ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ ΚΑΙ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΜΑΣ!!!!

Την Τρίτη το Agronews έγραφε

Προεργασία για Νίκαια η Φαλάνη κρίνει τα Τέμπη

Τη σκυτάλη των τοπικών συλλαλητηρίων πήρε την Τρίτη η επαρχία Αγιάς, βγάζοντας τα αγροτικά της μηχανήματα στο Γερακάρι, ενώ βολιδοσκόπηση των αγωνιστικών προθέσεων των αγροτών θα γίνει την Τετάρτη στα Φάρσαλα, όπου το ραντεβού έχει δοθεί στην είσοδο της πόλης.

Στα Φάρσαλα σημειωτέον δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση από τα στελέχη της ΕΟΑΣΝΛ το τελευταίο 48ωρο, τα οποία πραγματοποίησαν συνεχείς επισκέψεις στα χωριά της επαρχίας.

Από την Τετάρτη στις 12:00 το μεσημέρι τα τρακτέρ των αγροτών από τις Σέρρες θα συκεντρώνονται στην διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκώνα. Παράλληλα, στα Τέμπη, δείχνουν πλέον να το σκέφτονται σοβαρά να βγουν στο δρόμο, με τις τελικές αποφάσεις ωστόσο να λαμβάνονται σε σύσκεψη που θα γίνει στις 7 το απόγευμα τη Τρίτης, στην Φαλάνη.
Βγήκαν στο δρόμο οι Αιγιώτες

Αγρότες, μέλη του αγροτικού συλλόγου Αιγίου έστησαν μπλόκο λίγο μετά τις 17:45 στη νέα εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου.

Η κίνηση των οχημάτων γίνεται από την παλαιά εθνική οδό, ενώ σύμφωνα με τον αγροτικό σύλλογο, οι κινητοποιήσεις
θα επαναληφθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη, οπότε θα ληφθούν νέες αποφάσεις.
Ενισχύεται το μπλόκο στα Πραιτώρια Ηρακλείου
Από τη Δευτέρα 23 Γενάρη και στο Ηράκλειο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις οι αγρότες με προμετωπίδα το μπλόκο των Πραιτωρίων όπου έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 80 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.
Τη Δευτέρα το βράδυ πραγματοποιήθηκε συνέλευση του Μπλόκου και συγκροτήθηκε Επιτροπή Μπλόκου, με πυρήνα το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων. 
Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα οργάνωσης του μπλόκου και ανοίγματος στη γύρω περιοχή, με κινητοποιήσεις σε χωριά του πρώην Δήμου Αστερουσίων (Τεφέλι, Χάρακας, Πύργος κ.ά.).

Παράλληλα, το μπλόκο ενισχύεται αφού από την Τρίτη καταφθάνουν τρακτέρ από γύρω χωριά. Επίσης στο μπλόκο πηγαίνουν μαζικοί φορείς και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα των αγροτών για επιβίωση.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Ηρακλείου πραγματοποιεί εξορμήσεις σε γεωπόνους και καλλιεργητές - εμπόρους στη λαϊκή αγορά των Μεσαμπελιών στις νότιες συνοικίες του Ηρακλείου. 
Επίσης, προγραμματίζει συσκέψεις σε χωριά στα νότια του Δήμου Ηρακλείου ενώ οι Αγροτικοί Σύλλογοι Καζαντζάκη, Αρχανών και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Αρκαλοχωρίου αποφάσισαν περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά των περιφερειών τους.
Τέλος, o Αγροτικός Σύλλογος Οροπεδίου Λασιθίου αποφάσισε να προχωρήσουν οι αγρότες, την Τετάρτη, σε κινητοποιήσεις στη είσοδο του Οροπεδίου.
Παραμένουν οι αγρότες στον Άγιο Δημήτριο Άρτας
Τον κόμβο της Ιονίας Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στη θέση Άγιος Δημήτριος, έχουν κλείσει από το μεσημέρι της Δευτέρας 23/1 αγρότες και κτηνοτρόφοι της Άρτας.
Στο μπλόκο έχουν παρατάξει τα τρακτέρ και αγρότες από το Κομπότι, που συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Άρτας.
Η τροχαία εξακολουθεί να κάνει εκτροπή της κυκλοφορίας οχημάτων από παρακαμπτήριους δρόμους. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, το απόγευμα αναμένεται ενίσχυση του μπλόκου με κτηνοτρόφους και αγρότες.
Στο μπλόκο του Λούρου στην Πρέβεζα, ενισχύθηκαν τα τρακτέρ από τις γύρω αγροτικές περιοχές, ενώ αναμένεται την Τετάρτη 25/1 το συντονιστικό να καθορίσει την περαιτέρω μορφή των κινητοποιήσεων. 
Συνέχεια ζυμώσεων σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας

Οι συμμετέχοντες στη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας συναντώνται στις 18.00 της Τρίτης, προκειμένου να θέσουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις τους, τόσο σε επίπεδο ημερομηνιών, όσο και για το πού θα στηθούν μπλόκα.

Χαλάστρα, Μάλγαρα, Αλεξάνδρεια, Πέλλα, Χαλκιδική, Χαλκηδόνα και Κιλκίς είναι οι βασικοί πυρήνες της προσπάθειας που επιχειρείται, ενώ όπως επαναλαμβάνουν πως «στόχος μας είναι να έρθουμε σε συνεννόηση με όλους τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής, όπου και αν ανήκουν κομματικά, όπου και εντάσσονταν στις περσινές κινητοποιήσεις».

Στα αιτήματά της, η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, προτάσσει τα ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής.

Γενική συνέλευση, στις 19.00 το απόγευμα της Τρίτης στην Επανομή, έχουν προγραμματίσει οι αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης με στόχο να καθορίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεών τους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχουν πρόθεση να έρθουν σε σύγκρουση με άλλους επαγγελματίες ή πολίτες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Βασίλης Μαυροσκάς, επισήμανε ότι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της Επανομής αποφάσισαν σε προηγούμενη συνάντηση τους να κινηθούν αυτόνομα, στήνοντας το μπλόκο τους πιθανόν στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»).

Βέβαια, όπως διευκρίνισε, η γενική συνέλευση είναι αυτή που τελικά θα καθορίσει το πως ακριβώς θα κινηθούν οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Παρατεταγμένα τα τρακτέρ στην Κουλούρα

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας και δεν εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.

«Δουλεύουμε ώστε μέχρι την προσεχή Πέμπτη να έχουμε στήσει ένα αρκετά δυνατό μπλόκο», επεσήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θόδωρας Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «ο καιρός είναι ένα θέμα, αλλά η αγανάκτηση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα καταγράφεται μεγάλη και στο πλαίσιο αυτό προσβλέπουμε σε μεγάλη προσέλευση».



Τονίζεται ότι στις Σέρρες από τη Δευτέρα οι αγρότες κατεβάζουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών τους, ενώ επισημαίνεται ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση της Κατερίνης, που έγινε ύστερα από πρόσκληση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, αναμένεται να μαζευτούν ξανά πιθανόν το τρέχον Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τα αποτελέσματα των γενικών συνελεύσεων που κάνουν ή θα κάνουν την τρέχουσα εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση προκειμένου να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πως θα κινηθούν.

Ζυμώσεις και στην Καστοριά

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρη Μόσχο, την προσεχή Παρασκευή, στις 16.30, θα γίνει στο Αμύνταιο συγκέντρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπου θα παρευρίσκονται αγροτοσυνδικαλιστές της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο Βαγγέλης Μπούτας.

Το Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017, στις 19.30 το βράδυ, θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων στην περιοχή, προκειμένου να συναποφασιστεί και οργανωθεί το πλάνο των κινητοποιήσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Σε χορό κινητοποιήσεων και η Σάμος
Με μια σειρά συγκεντρώσεων που θα γίνουν τις επόμενες μέρες ο Αγροτικός Σύλλογος Σάμου συμμετέχει στο συντονισμένο αγώνα των αγροτών και στηρίζει τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.
Συγκεκριμένα την Τετάρτη 25 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Υδρούσα, την Πέμπτη 26 Γενάρη στα Κοντακαίικα και την Κυριακή 29 Γενάρη στο Καρλόβασι.
Σε σχετική ανακοίνωση ο Αγροτικός Σύλλογος θέτει και το πλαίσιο διεκδικήσεων των μικρομεσαίων αγροτών της Σάμου. Ειδικότερα διεκδικεί:
- Κατάργηση του αντιαγροτικού νόμου 4384 ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που διέλυσε την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που κατάργησε την αποκλειστικότητα  του Συνεταιρισμού στο σαμιώτικο κρασί.
- Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί. Καμιά αλλαγή στη νομοθεσία για το τσίπουρο και τη σούμα.
- Αλλαγή του ΠΔ, για την αύξηση των ορίων στρεμματικής απόδοσης στο αμπέλι.
- Άμεση λειτουργία σφαγείου στη Σάμο με ευθύνη του κράτους και στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών.
Στην ανακοίνωση του ο Αγροτικός Σύλλογος αναφέρει επίσης:
«Η πολιτική ξεκληρίσματος της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ανελέητη και καταστροφική. 
- Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, σταδιακά, μέχρι το 2022.
- Ο διπλασιασμός, σχεδόν, του συντελεστή φορολόγησης (από 13% το 2016 ανεβαίνει στο 22% το 2017 κι έπεται συνέχεια στα επόμενα χρόνια), ενώ με τα τεκμήρια διαβίωσης φορολογούνται όλοι οι αγρότες, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι εισόδημα και πόσο.
- Η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια στο 24% και η κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου που μαζί με αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και τα άλλα πολλά αγροτικά χαράτσια, που μας επιβάλουν, εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής.
- Η επιβολή πρόσθετου τέλους -το ονομάζουν "περιβαλλοντικό"- στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.
- Η επιπλέον φορολόγηση στο κρασί και το τσίπουρο.
- Η κατάργηση του ΟΓΑ και η σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 60% των συντάξεων στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να καλλιεργούν.
- Η ασυδοσία των μονοπωλίων και οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις στα αγροτικά εφόδια που εκτινάσσουν το κόστος παραγωγής και εξανεμίζουν το πενιχρό εισόδημά μας.
Και, βεβαίως, οι αγρότες θα υποστούμε και όλα τα άλλα δυσβάστακτα μέτρα που περιέχει το τρίτο μνημόνιο -μεγάλες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους κλπ.- που πλήττουν άγρια το ήδη πολύ χαμηλό βιοτικό επίπεδο του λαού.
Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ 2015-2020, που εφαρμόζει με συνέπεια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Με τη νέα ΚΑΠ επιβάλλονται μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, που, μέχρι το τέλος του 2019, θα φτάσουν στο 60% -ήδη περικόπηκαν κατά 30% και πλέον- ενώ, με εργαλείο “σφαγής” το νόμο για το διαχωρισμό των αγροτών σε “κατά κύριο επάγγελμα ή μη” που ψήφισε η κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στο αίτημα κάποιων δυνάμεων στα μπλόκα που υπηρετούν τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών, αποκλείονται από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις κοντά στις 250.000 μικροί αγρότες. Επιβάλλονται, επίσης, νέοι περιορισμοί στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
Όλα αυτά μας οδηγούν στο μόνο δρόμο που έχουμε: Στον αγώνα με τον Αγροτικό μας Σύλλογο στη Σάμο, με το Πανελλαδικό Συντονιστικό των Μπλόκων σε όλη τη χώρα.
Δίνουμε τη μάχη της επιβίωσης και διεκδικούμε:
  • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες, με συντελεστή έως 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
  • Ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 15.000 ευρώ. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο", συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και "κούρεμα" του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων. Να  σταματήσει  η  αφαίμαξη   των  λογαριασμών  στην  Πειραιώς  για  την  εξόφληση  του  ΕΛΓΑ,  χωρίς  τη  συγκατάθεση  των  ιδιοκτητών  τους.
  • Κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ. Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή ή το ζωικό κεφάλαιο.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τις καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο, καθώς και από το εμπάργκο στη Ρωσία. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις».
Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Δίωρα μπλόκα ως την Πέμπτη σε Αίγιο, Αργυροπούλι

Σε καθημερινό δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών-Κορίνθου στο ύψος του Αιγίου, προχωρούν οι αγρότες της Αιγιαλείας από την Τρίτη, βγάζοντας τα τρακτέρ στους δρόμους και ξεκινώντας δυναμικά τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις τους. Ανάλογη απόφαση πήραν και οι αγρότες του Τυρνάβου, που προχωρούν σε αποκλεισμό της εθνικής Λάρισας-Κοζάνης, στον κόμβο του Αργυροπουλίου, από τις 18:00 έως τις 20:00. Ειδικότερα από την Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη τα μέλη του αγροτικού συλλόγου Αιγίου θα αποκλείουν την εθνική οδό από τις 17:00 έως και τις 19:00, ενώ στην συνέχεια θα ληφθούν νέες αποφάσεις.
Όπως διαμηνύουν οι αγρότες της Αιγιαλείας από την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου βγαίνουν όλοι οι αγρότες της Αχαΐας μαζί με συμβολικούς αποκλεισμούς της νέας εθνικής οδού στην Πατρών – Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας.

Εν τω μεταξύ από το πρωί της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου, τα τρακτέρ έχουν βγει στους δρόμους δίνοντας το έναυσμα για τις δυναμικές κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.
Όπως σημειώνει o εκπρόσωπος της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων Κώστας Τζέλλας: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στα δέκα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα. Δύο μπλόκα στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στην Πρέβεζα, στην Ιόνια οδό, στην επαρχιακή οδό Λάρισας-Κοζάνης, στην Κουλούρα Ημαθίας και στη Νάουσα. Το κάθε μπλόκο αποφασίζει μόνο του τι θα κάνει».

Ο ίδιος τονίζει ακόμη: «Εμείς θα βγούμε την Πέμπτη και θα δημιουργηθεί το μπλόκο της Νίκαιας. Τα αιτήματά μας είναι τα ίδια με πέρυσι. Έχουν προστεθεί ωστόσο και κάποια νέα. Ζητάμε ακατάσχετο λογαριασμό στα 12.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα αιτήματα αφορούν το φορολογικό, το ασφαλιστικό, το κόστος παραγωγής, τα κόκκινα δάνεια, τα ίδια με πέρυσι ουσιαστικά».

Την ίδια ώρα σε συνεχείς συζητήσεις βρίσκονται οι αγρότες και άλλων περιοχών της Ελλάδας οι οποίοι συντονίζουν μέχρι στιγμής τις κινητοποιήσεις τους. Όταν δημιουργηθούν όλα τα μπλόκα θα αποφασιστεί αν πρόκειται να ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ή αν θα κάνουν κάποια δυναμική κινητοποίηση στην Αθήνα ανάλογη της περσινής.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, έχει στηθεί το πρώτο μπλόκο στη Θεσσαλία, στον κόμβο του Αργυροπουλίου, από αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, ενώ την Πέμπτη αναμένεται η έξοδος των τρακτέρ από Καρδίτσα, Τρίκαλα, Φάρσαλα και Λάρισα στον κόμβο της Νίκαιας, υπό την αιγίδα των Ενωτικών Ομοσπονδιών των αγροτικών Συλλόγων, Καρδίτσας, Τρικάλων "η Άνοιξη" και Λάρισας. Μέχρι τότε τα τρακτέρ θα συγκεντρωθούν στις πλατείες των χωριών στο πλαίσιο της καταμέτρησης των δυνάμεων.

Όσον αφορά τους αγρότες της Λάρισας, έχει προγραμματιστεί για σήμερα συγκέντρωση στη Φαλάνη προκειμένου να στηθεί μπλόκο στον Πλατύκαμπο. Αν η συγκέντρωση είναι μεγάλη τότε ίσως το μπλόκο να στηθεί όπως και πέρυσι στην περιοχή των Τεμπών.

Παράλληλα μία δύναμη αγροτών των Φαρσάλων προγραμματίζουν συγκέντρωση την Τετάρτη με τα τρακτέρ στο γήπεδο της πόλης και από εκεί πιθανόν να κινηθούν προς το Δρούγο για να αποκλείσουν την Ε.Ο. Λαμίας- Καρδίτσας.

Την ίδια ώρα τρακτέρ έχουν παραταχθεί στις πλατείες των χωριών από τους αγρότες που θα ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις τους τις επόμενες ημέρες. Όπως αναφέρει στο o Βαγγέλης Μπούτας: «Την Τετάρτη αναμένεται να στηθεί μπλόκο στον Προμαχώνα και στις Σέρρες ενώ την Πέμπτη δημιουργείται νέο μπλόκο στη Θεσσαλία. Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα μπλόκα αλλιώς όλοι σήμερα θα ήμασταν έξω. Μέχρι τέλος της εβδομάδας πιστεύω πως θα έχει ολοκληρωθεί το στήσιμο των μπλόκων».

Τέλος, στάση αναμονής αποφάσισαν να τηρήσουν οι περισσότεροι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και χωρίς ακόμη να προγραμματίζουν κάποιου είδους κινητοποίηση, ζητούν να «καθαρίσει ο κλάδος από αυτούς που υποτίθεται ότι τους εκπροσωπούν και βάζουν πρώτα και πάνω από όλα τις επιδιώξεις τους, είτε προσωπικές, είτε κομματικές».

Υπογραμμίζοντας ότι παρατηρούν με ιδιαίτερη προσοχή τις δηλώσεις και τις κινήσεις των συναδέλφων τους που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, διαμαρτυρόμενοι «δικαίως για τα επώδυνα μέτρα», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους ότι «μπορεί αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς να μπήκαν πρώτοι από όλους στο στόχαστρο των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται, αλλά κινητοποιήσεις και αγώνες πρέπει να δώσει όλη η κοινωνία μαζί».
Χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων
Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων χαιρετίζει τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, απ’ όλη τη χώρα, που πήραν μέρος στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα 23 Γενάρη, «στα πλαίσια της απόφασης που πήραμε στην μαζική πανελλαδική σύσκεψη, στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, στη Λάρισα».
Συγκεκριμένα τονίζονται τα εξής: «Η μάχη που αρχίσαμε με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί με νέα, πιο ισχυρά, μπλόκα που θα στηθούν και με ενίσχυση αυτών που υπάρχουν.
Στο στόχαστρο του αγώνα μας βρίσκεται η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που, με τα μέτρα των μνημονίων και της νέας ΚΑΠ, επιχειρεί να συγκεντρώσει, ακόμα πιο γρήγορα, τη γη και την παραγωγή στα χέρια μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών, πετώντας στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης κι άλλες πολλές χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
Αυτή η πολιτική, με τους βαρείς φόρους και τα φαρμακερά ασφάλιστρα στον ΟΓΑ, με την μεγάλη ακρίβεια στα αγροτοκτηνοτροφικά μέσα και εφόδια, με τον ΕΝΦΙΑ και τα άλλα χαράτσια, ληστεύει το λιγοστό εισόδημά μας που εξασφαλίζουμε με πολύ κόπο και μεγάλες θυσίες . Κι είναι λιγοστό το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, επειδή οι τιμές παραγωγού που διαμορφώνει η «ελεύθερη» αγορά στο σύνολο, σχεδόν, των προϊόντων είναι πολύ χαμηλές, το κόστος παραγωγής πολύ υψηλό, οι επιδοτήσεις – ενισχύσεις περικόπτονται δραστικά, ενώ  οι ζημιές από την κακοκαιρία στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και στο κεφάλαιο δεν αποζημιώνονται στο σύνολό τους από τον ΕΛΓΑ, τον οποίο χρυσοπληρώνουμε.
 Αντίθετα, αυτή η πολιτική, όχι μόνο δεν αγγίζει, αλλά ωφελεί πολύ τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας. Τους εμποροβιομηχάνους και τα μονοπώλια που αγοράζουν κοψοχρονιά τα προϊόντα μας και τα πουλούν πανάκριβα, κερδοσκοπώντας σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών. Τις τράπεζες που μας «στραγγαλίζουν» με τα επιτόκια και τα πανωτόκια. Τους μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα που αδημονούν να φύγουν από τη μέση οι μικρομεσαίοι αγρότες, για να ορμήσουν, σαν τις ύαινες, στη γη και στο βιός τους.
 Οι φτωχοί αγρότες στα χωριά έχουμε τα ίδια προβλήματα, ζούμε τα ίδια βάσανα με τους φτωχούς των αστικών κέντρων. Τους άνεργους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Τους εργατοϋπάλληλους με τα φτηνά μεροκάματα και τους χαμηλούς μισθούς που, μάλιστα, πολλές φορές, δεν πληρώνονται από τους εργοδότες. Τους μικρούς μαγαζάτορες, επαγγελματίες, βιοτέχνες κι εμπόρους που είναι καταχρεωμένοι στην εφορία, στην τράπεζα, στα ασφαλιστικά  ταμεία και ζουν με την αγωνία του λουκέτου και των πλειστηριασμών. Κι εμείς, όπως όλοι αυτοί, δεχόμαστε άγρια επίθεση από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μαζί τους και ενωνόμαστε στον κοινό αγώνα ενάντια στον κοινό αντίπαλο.
Στα μπλόκα  βγαίνουμε διεκδικώντας την ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας. Αυτά τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα, η κυβέρνηση, όχι μόνο αρνείται να τα ικανοποιήσει, αλλά λέει αισχρά ψέματα πως, τάχα, δεν έχουμε  προβλήματα και αιτήματα, επιχειρεί να συκοφαντήσει τον αγώνα μας και να υποκινήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό» σε βάρος μας.
 Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα στα χωριά και στις πόλεις να γυρίσουν την πλάτη στην κυβερνητική συκοφαντική προπαγάνδα και να στηρίξουν, με όλους τους τρόπους και κάθε μέσο, τον αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η λαϊκή αλληλεγγύη και συμπαράσταση, η συμμαχία των μικρομεσαίων αγροτών με τους εργαζόμενους, τους αυτοπασχολούμενους, τη νεολαία, μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα, ακόμα πιο αποφασιστικά.
Η μάχη συνεχίζεται. Ολοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί.»
Ολιγόλεπτη κινητοποίηση στην Μεσσήνη
Το γύρο της πλατείας της Μεσσήνης και ολιγόλεπτη κατάληψη του δρόμου έκαναν την Δευτέρα αγρότες της περιοχής, με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, ενώ και στο Χανδρινού τρακτέρ και αγροτικά μηχανηματα βγήκαν στον κεντρικό δρόμο του χωριού. 
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις πρόκειται μάλιστα να κορυφωθούν τις επόμενες ημέρες με μπλοκο σε κάποιο σημείο του οδικού δικτύου του νομού.
Πάντως οι αγρότες την Δευτέρα άφησαν για λίγη ώρα τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης και αντιπροσωπεία τους επισκέφθηκε τη δασική υπηρεσία της Μεσσήνης, προκειμένου να παραδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη «μεθόδευση δήμευσης των κτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, μέσω της κατάρτισης του Δασολογίου.
Βγήκαν τρακτέρ στο Γερακάρι
Στο Γερακάρι της Λάρισας παρατάχθηκαν το μεσημέρι αγροτικά μηχανήματα από αγρότες της περιοχής της Αγιάς, ενώ αναμένουν ενίσχυση και από άλλους συναδέλφους τους που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Τα τρακτέρ στήθηκαν στην άκρη του δρόμου, όπου και παραμένουν, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους, οι συγκεκριμένοι αγρότες δεν πρόκειται να μεταβούν στο κόμβο της Νίκαιας την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, αλλά θα παραμείνουν στο σημείο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα προχωρούν σε αποκλεισμό του δρόμου.
Αγροτικός Σύλλογος Θηβών: Είμαστε σε κινητοποιήσεις, αλλά όχι με πολυήμερο αποκλεισμό

«Φέτος ο αγώνας μας θα έχει άλλη μορφή», δήλωσε στο STAR Λαμίας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Θηβών, Ηλίας Χατζηδούρος, αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν τα μέλη του.
«Είμαστε σε κινητοποιήσεις. Η μορφή θα είναι τελείως διαφορετική από αυτή που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Το τρακτέρ είναι κάτι που πάντα θα υπάρχει και φαίνεται σα δύναμη, γιατί ξεχωρίζει τον αγρότη από τα άλλα επαγγέλματα, αλλά δε θα είναι πολυήμερος αποκλεισμός και εγκαταλελειμένα στο δρόμο. Θα έχουμε τελείως διαφορετικό παλμό και τόνο και εκπλήξεις», κατέληξε.
Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Προθέρμανση με μπλόκο στη Μελούνα τρακτέρ σε πλατείες

Με μπλόκα προειδοποιητικού χαρακτήρα (Μελούνα) και ολιγόωρους αποκλεισμούς δρόμων (Αίγιο, Κρήτη, Λούρο, Ηλεία), συνάμα με έξοδο τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων στις πλατείες των χωριών σε Καρδίτσα και Τρίκαλα ξεδιπλώνουν το σχεδιασμό τους για κάθοδο στη Νίκαια οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Βαγγέλη Μπούτα.
Πιο συγκεκριμένα, τo παρθενικό μπλόκο πανελλαδικά με τα τρακτέρ τους έστησαν οι αγρότες του Τυρνάβου, του Αργυροπουλίου και του Δαμασίου σέρνοντας τον χορό των κινητοποιήσεων, όπως είχαν προαναγγέλλει, με την Θεσσαλία να μοιάζει με καζάνι που βράζει κάτω από το βάρος των διαβουλεύσεων και των πολιτικών εξελίξεων.
Οι αγρότες οι οποίοι αντιδρούν στα μέτρα του τρίτου μνημονίου που τα χαρακτηρίζουν ληστρικά και εξοντωτικά για τον κλάδο τους και απαιτούν μεταξύ άλλων να αποσυρθεί το μέτρο φορολόγησης για το κρασί, συγκεντρώθηκαν αρχικά στην περιοχή της Τούμπας στον Τύρναβο και στις πλατείες του Αργυροπουλίου και Δαμασίου και εν συνεχεία σχηματίζοντας κομβόι κατευθύνθηκαν στην εθνική οδό Λάρισας- Κοζάνης στην Μελούνα στο ύψος του Αργυροπουλίου.
Εκεί παρέταξαν δεξιά και αριστερά στο οδόστρωμα τα τρακτέρ τους, χωρίς να κλείσουν την οδό και να διακόψουν την κυκλοφορία των διερχόμενων οχημάτων και αναμένουν εξελίξεις και αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων που θα παρθούν αρχής γενομένης της σύσκεψης της Δευτέρας στα Βρυσιά Φαρσάλων στις 7 το απόγευμα.

Παράλληλα καλούν σε μαζική συμμετοχή τους αγρότες της επαρχίας, ώστε μαζί με τους συναδέλφους τους από τους υπόλοιπους Νομούς Λάρισας, Καρδίτσας και Τρίκαλων, να στήσουν την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017 ένα πανίσχυρο μπλόκο στην Νίκαια, καθώς την καίρια αυτή στιγμή, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν περισσεύει κανείς.
Στηρίζοντας έμπρακτα την πρώτη κινητοποίηση των αγροτών στην Μελούνα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας με εκπρόσωπό της τον Ρίζο Μαρούδα έδωσε δυναμικό παρόν.

Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Τα τρακτέρ στη Μελούνα παρέταξαν οι αγρότες

Σε δίωρο μπλόκο το μεσημέρι της Δευτέρας προχώρησαν οι Αιγιώτες, στη νέα εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου.Λίγα λεπτά μετά τις 15:30 αγρότες απέκλεισαν ένα κομμάτι της Ιόνιας Οδού, στη θέση Άγιος Δημήτριος.
Πιο αναλυτικά, στις στροφές του Αργυροπουλίου, στην Ε.Ο. Λάρισας-Κοζάνης οι αγρότες του Τυρνάβου που πρόσκεινται στην ΠΑΣΥ δημιούργησαν το πρώτο επαρχιακό μπλόκο, παρατάσσοντας τα τρακτέρ.
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν αγρότες από την περιοχή της Ελασσόνας, ενώ πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση στο περσινό μπλόκο των Τεμπών, που συνεδριάζει την Τρίτη στην Φαλάνη.
Μέχρι ώρας πάντως όσοι βγήκαν στο δρόμο με τα τρακτέρ συντάσσονται με τον Βαγγέλη Μπούτα.
Ας δούμε όμως πώς διαμορφώνονται οι πόλοι των φετινών κινητοποιήσεων ανά περιοχή:
-Πρώτα ενημέρωση στα χωριά, την Πέμπτη Νίκαια πάει ο Μπούτας
Κλίμα για κινητοποιήσεις με τελικό προορισμό τον κόμβο Νίκαιας την ερχόμενη Πέμπτη φτιάχνουν στο κάμπο αρχής γενομένης από την Δευτέρα οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι που ανήκουν στις δυνάμεις του Βαγγέλη Μπούτα.
Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει ενημερώσεις ανά χωριό και έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες, όπως άλλωστε αποφασίστηκε το Σάββατο, έπειτα από συνεργασία των Ομοσπονδιών Καρδίτσας και Λάρισας.
 «Υπάρχουν οι αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων. Από Δευτέρα θα υπάρξουν και τρακτέρ στους δρόμους»: με αυτά τα λόγια ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, αναφέρθηκε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ Πρακτορείο FM 104, στις κινητοποιήσεις των αγροτών, που προγραμματίζονται από σήμερα Δευτέρα 23.
Διευκρίνισε επίσης ότι ο προγραμματισμός «αναπροσαρμόζεται ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες σε διάφορες περιοχές».
Πέρα από το στήσιμο μπλόκων, αγρότες θα προβούν και σε διαμαρτυρίες «σε υποκαταστήματα ΕΛΓΑ, ΟΓΑ» όπως και σε τράπεζες, σύμφωνα με τον κ. Μπούτα, ενώ τρακτέρ θα μετακινηθούν σε πλατείες χωριών.
Στην ατζέντα των κινητοποιήσεων περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον κ.Μπούτα, «το φορολογικό, το ασφαλιστικό, ο ΕΛΓΑ (…) η Κοινή Αγροτική Πολιτική» αλλά και αιτήματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια, το κόστος παραγωγής, το κόστος του πετρελαίου και την επιστροφή του φόρου των καυσίμων όπως και το κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος «που αυξήθηκε κατά 50% (…) και τον ΦΠΑ που πήγε στο 24%» σημείωσε ο κ.Μπούτας.
Σημαντικό αίτημα τόνισε πως είναι και η θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού, καθώς και αφορολογήτου στο ύψος των «12.000 ευρώ ανά άτομο με 2.000 ανά παιδί, δηλαδή σε μια οικογένεια με δύο παιδιά να είναι 30.000 ευρώ».
Οι κινητοποιήσεις αφορούν, τέλος, σύμφωνα με τον κ. Μπούτα και τον κλάδο της κτηνοτροφίας τόσο για «τα προβλήματα που υπάρχουν από παλαιότερα, όσο και για πρόσφατα με την κακοκαιρία», ενώ συμπεριλαμβάνονται και αιτήματα που άπτονται της παραγωγής κρασιού και της φορολόγησης του: «όταν ένα κιλό σταφύλι κάνει 30 λεπτά και ένα κιλό κρασί έχει φόρο 30 ακόμη λεπτά, είναι δώρον άδωρον να καλλιεργήσεις» καταλήγει ο κ. Μπούτας και απευθύνει κάλεσμα και στους πολίτες και ειδικότερα «τα λαϊκά στρώματα» να «είναι συμπαραστάτες» στον αγώνα των αγροτών.
Σύσκεψη αγροτών στον Παλαμά
Στις 18.30 στο κέντρο πολλαπλών χρήσεων του Παλαμά Καρδίτσας συσκέπτονται οι αγρότες που συντάσσονται με τον Βαγγέλη Μπόυτα.
Βγάζουμε τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και ετοιμαζόμαστε για το μπλόκο της Νίκαιας την Πέμπτη 26 Γενάρη!
ή στον καναπέ και στο καφενείο περιμένοντας το ξεκλήρισμα, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι αγρότες.
Στο μπλόκο της Νίκαιας την Πέμπτη και οι Τρικαλινοί

Στις 26 Ιανουαρίου οι αγρότες των Τρικάλων ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους συναδέλφους τους από τη Λάρισα και την Καρδίτσα στο μπλόκο της Νίκαιας.

Τα μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων «ΑΝΟΙΞΗ» ενημέρωσαν την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου για την απόφασή τους να συμμετάσχουν στο μπλόκο της Νίκαιας, με κάθοδο των τρακτέρ την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου.

Με βασικά προβλήματα των αγροτών το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το κόστος παραγωγής τα μέλη των αγροτικών συλλόγων και της Τρικαλινής Ομοσπονδίας αναφέρθηκαν και στα ιδιαίτερα προβλήματα των αγροτών στα Τρίκαλα. Συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι δεν αποζημιώθηκαν ακόμη οι αγρότες για τις ζημιές από τις πλημμύρες του περασμένου Οκτωβρίου και μίλησαν για την πρόσφατη κακοκαιρία που ολοκλήρωσε την καταστροφή. Στο μεταξύ, κάλεσαν όλους τους αγρότες των Τρικάλων να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις και να στηρίξουν το μπλόκο της Νίκαιας. Για αυτό το σκοπό το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν σχετικές συσκέψεις.
Με δύο προσυγκεντρώσεις θα μεταβούν την Πέμπτη στο μπλόκο της Νίκαιας. Η πρώτη προσυγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη στις 11 το πρωί στην πλατεία Μεγαλοχωρίου και η δεύτερη στις 11:30 το πρωί στη Φαρκαδόνα.
Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία καλεί τους αγρότες να βγάλουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών των Τρικάλων.
Δυτική Ελλάδα

Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις βρίσκονται αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Στην Αχαΐα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης, «πραγματοποιούμε συναντήσεις με συναδέλφους σε διάφορες περιοχές και τους ενημερώνουμε για τα βασικά μας αιτήματα και διεκδικήσεις, όπως είναι για παράδειγμα το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το κόστος παραγωγής κ.ά.».

Σχετικά με το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, ο Γιώργος Βεσκούκης είπε ότι «αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις και μέσα στις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να ξεκινήσουμε».

Στην Ηλεία, η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων έχει απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση το πρωί της Δευτέρας στις 10:00 στη θέση Λατίφι Αμαλιάδας, που βρίσκεται στη διασταύρωση με την εθνική οδό Πατρών - Πύργου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, η Παναιτωλοακαρνανική συντονιστική επιτροπή αγώνα αγροτών «Μπλόκο Κεφαλόβρυσου» έχει αποφασίσει για το πρωί της Δευτέρας στις 11:00 παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο και σε υποκατάστημα τράπεζας στη Βόνιτσας.

Ακόμη, έχει αποφασισθεί η παράταξη γεωργικών μηχανημάτων σε κεντρικά σημεία σε όλες τις αγροτικές περιοχές. Η αρχή αναμένεται να γίνει στις τοπικές κοινότητες Κατοχή και το Ευηνοχώρι, που βρίσκονται κοντά στο Μεσολόγγι.

Εν τω μεταξύ στην είσοδο του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο, στο τέλος της οδού Καλλέργη, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας διαμαρτυρία αγροτών στο πλαίσιο των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί αυτή την περίοδο.
Στην ολιγομελή συγκέντρωση παραβρέθηκαν μέλη του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου και Σωματείων που υποστηρίζουν το ΠΑΜΕ.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό έκανε η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, ενώ μίλησε ο Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.
Στην σύντομη ομιλία του ο κ. Κοτοπούλης αναφέρθηκε στα τρέχοντα θέματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες , όπως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η βαριά φορολογία, η αύξηση των τιμών των εφοδίων, χαμηλές τιμές των προϊόντων και ειδικότερα των κτηνοτροφικών κλπ.
Μέσα στις επόμενες μέρες  πρόκειται να γίνει σύσκεψη αγροτών στην έδρα της Π.Ε. Αιτωλ/νίας στο Μεσολόγγι, για να παρθούν αποφάσεις για παραπέρα κλιμάκωση.
Μαγνησία

Σε διαδικασία προετοιμασίας, αλλά και λήψης οριστικών αποφάσεων για έναν νέο γύρο κινητοποιήσεων βρίσκονται οι αγρότες της περιοχής του Βελεστίνου και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ρήγα Φερραίου στην Μαγνησία.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές πρόθεσή τους είναι να «βγάλουν» τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Αερινού προς το τέλος της εβδομάδας στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που ετοιμάζει ο αγροτικός κόσμος και μέχρι τοτε θα είναι παρατεταγμένα στις πλατείες των χωριών, ως προειδοποίηση για περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής Νίκος Αγγελής, από την περιοχή του Αερινού υπολογίζει έξοδο μέχρι 40 τρακτέρ στον οδικό κόμβο σε πρώτη φάση, χωρίς να έχει ακόμη αποφασισθεί η ημέρα της κινητοποίησης, που θα συνδυαστεί με την κάθοδο των τρακτέρ στη Νίκαια υπό τον Βαγγέλη Μπούτα.

Από την άλλη, οι αγρότες από την περιοχή του Αλμυρού, που παραδοσιακά δημιουργούν το μεγάλο και ισχυρό μπλόκο των Μικροθηβών, βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και προβληματισμού, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Χρήστο Πάντσιο, αφού δεν υπάρχει έντονη διάθεση για κινητοποίηση και δημιουργία μπλόκου στον κόμβο των Μικροθηβών.

Όπως ανέφερε, «θα εκτιμηθεί η κατάσταση και θα πράξουμε αναλόγως στο πλευρό των συναδέλφων μας». Ανάλογη στάση και διάθεση εκφράζουν και οι αγρότες από τις περιοχές του Πηλίου, με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου Γιώργο Διανελλάκη να τονίζει ότι δεν διαφαίνεται κάποια διάθεση για κινητοποίηση και ότι θα εκτιμηθεί η κατάσταση στο επόμενο διάστημα.

Κρήτη

Από το μεσημέρι της Δευτέρας ξεκίνησε η κινητοποίηση που διοργανώνουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών συλλόγων Νομού Χανίων και ο Κτηνοτροφικός σύλλογος Χανίων με το στήσιμο μπλόκου στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνης στο ύψος της διασταύρωσης με τα Μεγάλα Χωράφια.
Όπως και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις οι αγρότες αναμένεται να προχωρούν σε ολιγόλεπτους συμβολικούς αποκλεισμούς της οδικής κυκλοφορίας, δύο φορές την ημέρα.
Αρχικά οι αγρότες είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων.
Ο πρόεδρος των Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων, Μανούσος Σταυριανουδάκης, σε λόγο που εκφώνησε στην αγορά μεταξύ άλλων ανέφερε.
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το δρόμο του αγώνα. Ότι κατακτήσαμε εμείς τα προηγούμενα χρόνια τα κερδίσαμε με την αξία μας και τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Τα μπλόκα της αγροτιάς είναι η δύναμη μας, έτσι θα αυξήσουμε την αγωνιστική μας πίεση προς την κυβέρνηση και την αναγκάζουμε να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας και όλοι μαζί μπορούμε να τα πραγματοποιήσουμε».

-Ξεχωριστό μέτωπο χτίζει η Κεντρική Μακεδονία


Ζυμώσεις γίνονται σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, αφού σε συνάντηση που έγινε το Σάββατο οι περισσότεροι από 50 συμμετέχοντες από διάφορες περιοχές συγκρότησαν και επίσημα πλέον 18 μελή συντονιστική επιτροπή, η οποία και έχει την ευθύνη ενόψει κινητοποιήσεων.

Η Συντονιστική Επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε να ενημερώσει τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα στο πεδίο δράσης της για τη μορφή και τον τρόπο διαμαρτυρίας που εξετάζεται να γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Μάλιστα, όπως μας ανέφεραν, στόχος της Συντονιστικής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας είναι να κάνει «άνοιγμα» και στις δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί για την εκπροσώπηση του κλάδου, με σκοπό να βρουν κοινά σημεία επαφής και να ενώσουν ακόμη περισσότερο τις δράσεις τους.

Στη συνάντηση του Σαββάτου στον Τρίλοφο, συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών από, μεταξύ άλλων: Μάλγαρα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία, Πέλλα, Χαλκιδική, Χαλκηδόνα και Κιλκίς.

Στα αιτήματά της, η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, προτάσσει τα ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής. Την Δευτέρα στις 11 το πρωί, συνεδριάζει το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια, τοποθεσία που βρίσκεται στη διασταύρωση πριν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Στις Σέρρες, αγρότες πρόκειται να κατεβάσουν τα τρακτέρ τους στις κεντρικές πλατείες των χωριών και προς το τέλος του τρέχοντος μηνός, αναμένεται να κάνουν την άφιξή τους στον Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία.

Επίσης, για τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια.

Τη συγκεκριμένη κινητοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Βέροιας, που κήρυξε 24ωρη απεργία για την ημέρα αυτή.

Εξάλλου, στη Δυτική Μακεδονία, εκπρόσωποι των μπλόκων που είχαν στηθεί πέρυσι θα έχουν συνάντηση την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου προκειμένου να καθορίσουν τις κινήσεις τους σε επίπεδο κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ, έντονα δυσαρεστημένοι από τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων και φορέων που συμμετείχαν στις συσκέψεις στα Αμπελάκια Λάρισας και Σκύδρας Πέλλας.

Σχετικά δε με τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για το αγροτικό ζήτημα, αναφέρουν ότι «μόνο για το αγροτικό ζήτημα δεν μίλησαν στη Βουλή», αλλά ακόμη και από αυτά τα λίγα που ειπώθηκαν, φάνηκε «ξεκάθαρα ότι κανείς τους δεν έχει ένα σαφές σχέδιο για την επιβίωση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, αν και όλοι συμφωνούν ότι αποτελεί το κλειδί για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση».


-Στήνουν μπλόκο στην Κουλούρα οι περσινοί της Πρωτοβουλίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Δημαρχείου, στο κέντρο της Βέροιας, πραγματοποιούν από τις 10.30 από τον κόμβο της Κουλούρας και κατευθύνονται με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα προς την πόλη.
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα διαρκέσει έως και τις 14.00, οπότε και μεγάλη μερίδα των συμμετεχόντων -αγρότες και κτηνοτρόφοι- θα επιστρέψουν στον κόμβο της Κουλούρας στην Ημαθία, ξεκινώντας το στήσιμο του μπλόκου τους.
«Η Βέροια σήμερα κατεβάζει ρολά και όλοι μαζί οι φορείς και άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα διαμαρτυρόμαστε απέναντι στα μέτρα και την πολιτική της κυβέρνησης» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής, Θόδωρος Παπακωνσταντίνου.
Το μπλόκο της Κουλούρας πέρσι είχε συνταχθεί με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας.

Σε εγρήγορση οι Ζακυνθινοί
Από την περιοχή της Λούμπας στην πόλη της Ζακύνθου, άρχισαν τις κινητοποιήσεις τους, οι αγρότες του νησιού, οι οποίοι με ζεστές τις μηχανές των οχημάτων τους, περιμένουν τις αποφάσεις του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου των αγροτών ώστε να κλιμακώσουν τις δράσεις τους.
Λίγο μετά τις δέκα το πρωί της Δευτέρας τα πρώτα τρακτέρ έκαναν την εμφάνισή τους στο κόμβο της Λούμπας στην πόλη της Ζακύνθου.
Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μίλησε ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Ζακύνθου, Τιμόθεος Φαραός, ο οποίος επεσήμανε ότι «μετά από τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, αποφασίσαμε μια πρώτη συγκέντρωση ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να κλιμακωθεί και με μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου».
«Για τους αγρότες, τους φτωχούς ανθρώπους το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθεί ακόμα πιο πολύ αυτή η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται, από την κυβέρνηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο κ. Φαραός, ο οποίος τέλος δήλωσε ότι «σήμερα δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, ο κόσμος πρέπει να παλέψει για τα δικαιώματά του, να παλέψει για την ασφάλιση και για να έχει καλή τιμή πώλησης το αγροτικό προϊόν για να μπορέσει να επιβιώσει».
Ήπειρος

Από το ιστορικό γεφύρι της 'Αρτας, ξεκίνησαν στις 11 το πρωί τις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι με 50 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στο γεφύρι, στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης και αυτή την ώρα στήνουν μπλόκο στην Ιόνια οδό στην έξοδο για την πόλη της 'Αρτας.
Λίγο νωρίτερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Κομπότι, με τρακτέρ έκλεισαν συμβολικά για μισή ώρα την Ιόνια οδό στην έξοδο για την κωμόπολη και στην συνέχεια συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας.
Ο Σπύρος Κλινάκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως το μπλόκο που στήθηκε στο Λούρο θα παραμείνει και ότι βρίσκεται σε συντονισμό με το Πανελλαδικό των 68 μπλόκων που συστάθηκε πέρυσι. Ο κ. Κλινάκης υπογράμμισε πως οι αγρότες ζητούν «να παραμείνουν στην δουλειά και τα χωράφια τους με αξιοπρέπεια».
Κάλεσμα Γκόντια στους παραγωγούς της Δράμας
Ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους απευθύνει ο Αδέσμευτος Αγροτικός Σύλλογος Νομού Δράμας, προκειμένου να συμμετάσχουν σε σύσκεψη την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου και ώρα 6 το απόγευμα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημαρχείο Δράμας.
«Δικαιολογίες δεν Υπάρχουν! Η παρουσία όλων μας είναι επιβεβλημένη!», σημειώνει στο λογαριασμό του στο facebook o Χρήστος Γκόντιας, εκ μέρους των παλιών νεολαίων, που το Σάββατο οργάνωσαν σύσκεψη στην παραλία Κατερίνης.
Η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΓΕΔΥ, στηρίζουν τους αγώνες των αγροτών
Την στήριξή της στους αγώνες των αγροτών εξέφρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), με ανακοίνωσή της.
ΑΔΕΔΥ και ΠΟΓΕΔΥ καταδικάζουν μεταξύ άλλων την «αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια στο 24%, την κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου, μαζί με την αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, το σχεδιαζόμενο πρόσθετο τέλος («περιβαλλοντικό») στο νερό άρδευσης και την αύξηση της φορολόγησης στο κρασί και το τσίπουρο, που εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ έχει ως εξής:
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και η ΠΟΓΕΔΥ, εκφράζουν την αμέριστη αλληλεγγύη της στους φτωχομεσαίους αγρότες, που ξαναβγήκαν σήμερα στους δρόμους και τα μπλόκα του αγώνα για να αντισταθούν στην αντιαγροτική πολιτική της Κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης – μνημονίων – κεφαλαίου.
Η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. έχει εξαπολύσει έναν πραγματικό «κοινωνικό πόλεμο» σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς, όλων των εργαζομένων του χωριού και της πόλης.
Φέτος, εφαρμόζονται τα φορομπηχτικά μέτρα που ψήφισε πέρυσι η Κυβέρνηση, στα πλαίσια του 3ου μνημονίου, με εξοντωτικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους αγρότες, ενώ το νέο ασφαλιστικό τερατούργημα Κατρούγκαλου, στην πλήρη ανάπτυξή του, λειτουργεί ως ένα ακόμη βάρβαρο φορολογικό σύστημα αφαίρεσης πολύτιμων πόρων από την αγροτική οικογένεια.
Η οικονομική κατάσταση και η παραγωγική δυνατότητα των αγροτών βάλλεται με πολλούς τρόπους: τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ (που καταργείται και συγχωνεύεται στον ΕΦΚΑ, με περικοπή συντάξεων κατά 60%) μέχρι το 2022, διπλασιασμός σχεδόν του συντελεστή φορολόγησης (από 13% το 2016, ανεβαίνει στο 22% το 2017 κι έπεται συνέχεια τα επόμενα χρόνια), φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων, ενώ με τεκμήρια διαβίωσης φορολογούνται όλοι οι αγρότες, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι εισόδημα και πόσο.
Η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια στο 24% και η κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου, μαζί με την αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, το σχεδιαζόμενο πρόσθετο τέλος («περιβαλλοντικό») στο νερό άρδευσης και η αύξηση της φορολόγησης στο κρασί και το τσίπουρο εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής.
Με το «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων», που ψηφίστηκε πέρυσι τον Μάιο (άρθρο 65 του πολυνομοσχεδίου του 3ου Μνημονίου), ο διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» αποκλείει από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις περίπου 450.000 μικρούς αγρότες, ενώ με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ (2015-2020) επιβάλλονται μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, που, μέχρι το τέλος του 2019, θα φτάσουν στο 60% – ήδη περικόπηκαν κατά 30% και πλέον. Έρχονται, επίσης, νέοι περιορισμοί στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
Οι τράπεζες, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τα αρπακτικά του αγροτικού εισοδήματος, αφού με τα ληστρικά επιτόκια και τα πανωτόκια διογκώνουν τα χρέη των αγροτών, με κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια και τα χωράφια τους, ενώ με την «πιστωτική» κάρτα, κρατάνε σε ομηρία τους αγρότες σε ότι αφορά τις υπάρχουσες και μελλοντικές ενισχύσεις.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά αλλαγή στο ασφαλιστικό, φορολογικό κλπ, λόγω μνημονίου, αλλά έχει… καλές προθέσεις. Όμως οι καλές προθέσεις της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. δεν  μπορούν να γίνουν ξανά φέτος πιστευτές.
Ισχυρό όπλο όλης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας αποτελεί η συμμαχία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με το αγωνιστικό κίνημα των εργαζομένων και των άλλων κοινωνικών ομάδων που υποφέρουν από μνημόνια και λιτότητα, την ώρα που καρτέλ, τραπεζίτες και αγροβιομήχανοι θησαυρίζουν από την εργασία και την εκμετάλλευση μικρομεσαίων αγροτών και εργαζομένων.
Η ΠΟΓΕΔΥ καλεί τα Πρωτοβάθμια Σωματεία της να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις συμπαράστασης στη φτωχομεσαία αγροτιά, που πραγματοποιούνται στα μπλόκα του αγώνα, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής – αντιλαϊκής  πολιτικής της Κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ.
Επίσης η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τις Ομοσπονδίες, τα Νομαρχιακά της Τμήματα και τα σωματεία να πάρουν πρωτοβουλίες έμπρακτης αλληλεγγύης στο δίκαιο αγώνα των αγροτών. 

πηγη:www.agronews.gr