Ηχηρό το μήνυμα των αγροτών στην πρωτεύουσα

15/02/2017

Μαλαμάς Νίκος  
Χιλιάδες αγροτών συγκεντρώθηκαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας στην πλατεία Βάθη λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Τρίτης 14 Φεβρουαρίου για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πραγματοποιήσουν ένα ηχηρό συλλαλητήριο, με σκοπό να ακουστεί η φωνή τους στην πρωτεύουσα,
το «κέντρο λήψης των αποφάσεων». Την Πέμπτη οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν συνελεύσεις στα κατά τόπους μπλόκα για να αποφασίσουν τη μορφή που θα έχει στη συνέχεια ο αγώνας.






















Πρώτοι στην προσυγκέντρωση της πλατείας Βάθη έφτασαν οι αγρότες της Κρήτης που βρίσκονται στην Αθήνα από τα ξημερώματα της Τρίτης. Αγανακτισμένοι και έτοιμοι να φτάσουν τον αγώνα τους στα άκρα οι Κρητικοί έδωσαν ένα δυνατό παλμό σε όλοι τη διάρκεια του συλλαλητηρίου.
Στη συνέχεια κατέφτασαν στην πλατεία μέλη της Επιτροπής Εργαζομένων του Υπουργείου Γεωργίας, της Ομοσπονδίας ποτών και τροφίμων Ελλάδας, του Οργανισμού Γυναικών Ελλάδας, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, εργατικών οργανώσεων από όλη την περιφέρεια της Αττικής, αλλά και συνταξιούχοι και απλοί πολίτες που θέλησαν να δώσουν το «παρών» στον αγώνα των αγροτών.
Λίγο πιο αργά στην πλατεία Βάθης κατέβηκαν και οι αγρότες εκπρόσωποι των μπλόκων όλης της Ελλάδας. Αγρότες από Κουλούρα, Βέροια, Μάλγαρα, Γραμματικό, Πέλλα, Κεφαλόβρυσο, Κοζάνη, Φλώρινα, Τρίκαλα, Καρδίτσα ήταν παρόντες δίνοντας στο συλλαλητήριο μεγάλη δυναμική και έντονο παλμό.
Τελευταίο αλλά και δυναμικότερο από πλευράς πλήθους έφτασε το μπλόκο της Νίκαιας. Με σημαίες, λάβαρα, πλακάτ και συνθήματα έδωσαν το σήμα της έναρξης του συλλαλητηρίου.
Η αρχή έγινε εκεί στην πλατεία Βάθη, όπου και εκπρόσωποι των μπλόκων και των οργανώσεων απηύθυναν χαιρετισμούς και μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα. Η κίνηση αυτή ήταν συμβολική και πρακτική, καθώς επιθυμία της Πανελλήνιας Επιτροπής ήταν να ακουστούν τα αιτήματά τους και συνθήματά τους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί είχαν έντονο αγωνιστικό αλλά και οργισμένο πνεύμα.
Το σύνθημα που δόθηκε ήταν ότι όλοι μαζί ενωμένοι μπορούν να πετύχουν τις επιδιώξεις τους και να αλλάξουν τις πολιτικές που στρέφονται εναντίον τους. Όλοι οι ομιλητές στάθηκαν έντονα στο γεγονός ότι η συμμαχία τους είναι δυνατή και είναι αυτή που φοβίζει τους ιθύνοντες.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Βαγγέλης Μπούτας για την κεντρική ομιλία στην οποία εκτέθηκαν τα προβλήματα του κλάδου, τα αιτήματα των αγροτών και τα αποτελέσματα της συνάντησης της Παρασκευής με το επιτελείο του ΥΠΑΑΤ. Μετά το πέρας αυτή της ομιλίας δόθηκε το σύνθημα να ξεκινήσει η μεγάλη πορεία προς το Σύνταγμα.
Με παλμό και ασταμάτητα συνθήματα οι αγρότες κατέφθασαν λίγο μετά τις 4 έξω από το κτίριο της Βουλής, με το μέγεθος της πορείας να προκαλεί την έκπληξη των Αθηναίων. Επιτροπή οκτώ εκπροσώπων της Πανελλαδική Επιτροπής πέρασε στο εσωτερικό της Βουλής και κατέθεσε στη Γραμματεία ψήφισμα με τα αιτήματα του αγώνα.
Όσο βρίσκονταν έξω από τη Βουλή, μάλιστα, αγρότες που ήρθαν να διαδηλώσουν με λάχανα, προχώρησαν στη συμβολική και συνάμα συγκινητική κίνηση να μοιράσουν τα λάχανά τους σε φτωχούς Αθηναίους πολίτες.
Αμέσως μετά την επίδοση του ψηφίσματος δόθηκε το σύνθημα για τη λήξη του συλλαλητηρίου και οι αγρότες αποχώρησαν. Η συνέχεια της δράσης έχει οριστεί για την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου όποτε και θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις στα κατά τόπους μπλόκα για να αποφασιστεί η μορφή που θα λάβει ο αγώνας το επόμενο διάστημα.
Η Πανελλαδική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οποιαδήποτε μορφή και να λάβει ο αγώνας στη συνέχεια θα δώσει το «παρών» στο μεγάλο εργατικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 21 Φεβρουαρίου, με σκοπό την ενίσχυση του αγροτικού και του εργατικού κινήματος.
Να σημειωθεί ότι, στο συλλαλητήριο δε συμμετείχαν οι αγρότες από την Κεντρική Μακεδονία, εκπρόσωποι των οποίων αύριο το απόγευμα θα λάβουν μέρος σε ευρεία σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών.



Νωρίτερα το Agronews μετέδιδε:



Τα τρακτέρ παραμένουν ζεστά λέει ο Μπούτας

Ψήφισμα με τα αιτήματά τους επιδίδει λίγο μετά τις 4 αντιπροσωπία αγροτών που συμμετείχε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, που διοργανώθηκε στην πλατεία Βάθη, έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στα αιτήματά τους, όπως έχουν διατυπωθεί από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, που ανέλαβε και το συντονισμό του συλλαλητηρίου, περιλαμβάνονται τα εξής: η κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ακατάσχετος λογαριασμός στο ύψος των 15.000 ευρώ, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια έως 200.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει συνάντηση των Μακεδόνων αγροτών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Η συνάντηση θα γίνει στις 16.00 στα γραφεία της αντιπροεδρίας στην Οδό Ζαλοκώστα, και εκτός από τον κ. Δραγασάκη, στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

«Αποδεικνύουμε στην κυβέρνηση ότι αυτό δεν είναι ένα κομματικό συλλαλητήριο, αλλά σύσσωμη η αγροτιά και η εργατιά που παλεύει για τον αγώνα της επιβίωσης» είναι η πρώτη δήλωση του Βαγγέλη Μπούτα στο Agronews, στην πλατεία Βάθη έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου συγκεντρώνεται πλήθος αγροτών από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, προκειμένου να συμμετάσχουν στα πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο. Ταυτόχρονα καλεί τους αγρότες σε συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, τονίζοντας πως «ο αγώνας των αγροτών δεν πρέπει να σταματήσει παρά τις προσπάθειες υπονόμευσης που επιχειρεί η κυβέρνηση».


«Τα πράγματα πάνε άριστα, έχουμε πολύ κόσμο, παλμό και αγωνιστικότητα, περιμένουμε κι άλλα λεωφορεία» πρόσθεσε ο Καρδιτσιώτης αγροτοσυδικαλιστής, κατά την άφιξή του στο σημείο προσυγκέντρωσης, τονίζοντας ότι «τα τρακτέρ παραμένουν στα μπλόκα ζεσταμένα για κινητοποιήσεις».
Δυναμικό και αγωνιστικό παρόν δίνουν αγροτικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα στην προσυγκέντρωση στην πλατεία Βάθη, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απευθύνοντας αγωνιστικούς χαιρετισμούς.
Μετά την πλατεία Βάθη, οι αγρότες θα κατευθυνθούν στη Βουλή, προκειμένου να  επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, όπως έχουν διατυπωθεί από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, μεταξύ των οποίων είναι: η κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ακατάσχετος λογαριασμός στο ύψος των 15.000 ευρώ, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια έως 200.000 ευρώ.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι «Οι Έλληνες αγρότες εδώ από την Αθήνα στέλνουν ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα απέναντι στην κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στην ΕΕ και όλους αυτούς που τους ξεκληρίζουν». Επίσης τόνισε ότι «οι αγρότες κλιμακώνουν τον αγώνα τους μαζί με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για να βρουν το δίκιο τους. Ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε. Οι αγρότες τελικά θα είναι νικητές».

Οι αγρότες της Κρήτης έφτασαν με πλοίο της γραμμής το πρωί στον Πειραιά και οι Θεσσαλοί ξεκίνησαν από τα ξημερώματα με 20 λεωφορεία.
Στο συλλαλητήριο μεταξύ άλλων συμμετέχουν και φοιτητές, εμποροϋπάλληλοι, συνδικάτο οικοδόμων Αθήνας, Οργανισμός γυναικών.
Σημειωτέον ότι κλούβες έχουν αποκλείσει την οδό Αχαρνών μπροστά από το υπουργείο, αλλά και τους δρόμους στην πλατεία Βάθης.
Δείτε εδώ σχετικά βίντεο:



«Μετά τη σημερινή κινητοποίηση, οι αγρότες των Χανίων αναμένεται να επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής για να επιστρέψουν στα Χανιά και να συνεχίσουν τα μπλόκα στα Μεγάλα Χωράφια, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνουν και οι αγρότες του Ηρακλείου στο μπλόκο των Πραιτωρίων», αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανώλης Καρκαβάντζος.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη την Κυριακή το απόγευμα, από τα μέλη της Παγκρήτιας συντονιστικής επιτροπής των αγροτών του νησιού που συνεδρίασαν στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου, στις 8 Μαρτίου οι αγρότες του νησιού θα πραγματοποιήσουν παγκρήτιο συλλαλητήριο στην Αθήνα, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματά τους και ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.


Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Άρχισαν να μαζεύονται οι αγρότες στην πλατεία Καραϊσκάκη, όπου έχει οριστεί και ως χώρος προσυγκέντρωσης στη μία η ώρα προκειμένου να ξεκινήσει το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Βάθη, έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Νωρίς τα ξημερώματα τα 20 περίπου λεωφορεία που ναυλώθηκαν από τη Συντονιστική Επιτροπή πέρασαν από τους μεγάλους δήμους της Θεσσαλίας για την επιβίβαση των αγροτών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στο συλλαλητήριο θα χαιρετίσουν αρκετοί εκπρόσωποι των μπλόκων της χώρας, αλλά και των Ομοσπονδιών και Σωματείων που θα συμπαρίσταται στον αγώνα των αγροτών. Βασικός ομιλητής του συλλαλητηρίου θα είναι ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, ενώ αναμένεται να χαιρετίσει και ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας.
Εκτός από το μπλόκο της Νίκαιας, δυναμικό «παρών» αναμένεται να έχουν τα μπλόκα από τη Δυτική Μακεδονία (Αμύνταιο, Φλώρινα, Κοζάνη), από την Κουλούρα, την Κατερίνη, τον Έβρο, την Ροδόπη, την Κρήτη κ.α.
Παράλληλα, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προκηρύξει παναττική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος του ωραρίου.

Σημειωτέον ότι δεκάδες αγρότες από το Ηράκλειο (κόμβος Πραιτωρίων) και τα Χανιά (Μεγάλα Χωράφια) ταξίδεψαν και βρίσκονται ήδη από το πρωί της Τρίτης στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

«Μετά το συλλαλητήριο θα επιστρέψουμε στα μπλόκα μας και θα πάρουμε νέες αποφάσεις. Δεν σταματάμε εδώ, θα συνεχίσουμε», δήλωσαν.
Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες της Κρήτης έχουν ανακοινώσει το δικό τους συλλαλητήριο στην Αθήνα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου 2017, με αιχμή του δόρατος το ασφαλιστικό και το φορολογικό καθεστώς του κλάδου.

πηγη:www.agronews.gr