Αποσβέσεις plus µείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για αγρότες

  28/02/2017

Μπίκας Αλέξανδρος
Χαλί για καθιέρωση κλιµακωτών συντελεστών φορολόγησης αγροτών από 16-20%, ως αντίβαρο στην περικοπή του αφορολόγητου ορίου, στρώνει έκθεση του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου για την ελληνική οικονοµία.
Παράλληλα, η κυβέρνηση µελετά ένα πλέγµα παρεµβάσεων για µείωση των επιβαρύνσεων από το ασφαλιστικό, ταυτόχρονα µε την κινητροδότηση επενδύσεων µέσω αύξησης των συντελεστών αποσβέσεων σε φυτική και ζωική παραγωγή και τον εξορθολογισµό της αγοράς αγροτικών προϊόντων µέσω ηλεκτρονικών τιµολογίων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Κλίµακες 15-20% φέρνει η µείωση του αφορολόγητου. Έρχονται βελτιώσεις στο ασφαλιστικό και το εργόσηµο
Το Ταµείο υποστηρίζει ότι µια προσαρµογή του αφορολογήτου στα επίπεδα των 5.500 ευρώ, θα δηµιουργούσε περιθώρια µείωσης των φόρων εισοδήµατος φυσικών προσώπων στα επίπεδα του 16%-20% (σήµερα οι συντελεστές είναι 22% έως και 45%). Η συγκεκριµένη συνταγή, η οποία ωστόσο δεν προβλέπεται να εφαρµοστεί  πριν το 2019, έρχεται να επιβεβαιώσει όσα έγραψε στο περασµένο της φύλλο η Agrenda. Ότι δηλαδή στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει ήδη ξεκινήσει µια ζύµωση, µε βασικό σκεπτικό την αλλαγή της φιλοσοφίας, µε βάση την οποία έως σήµερα επιβάλλεται η φορολογία στα φυσικά πρόσωπα.  Το σκεπτικό του νέου πλαισίου θα βασίζεται στην ελάφρυνση των µικρών εισοδηµάτων, αλλά ακόµη περισσότερο των υψηλότερων, που αποτελούν το πιο δυναµικό κοµµάτι του αγροτικού επιχειρείν, πληρώνοντας υπέρογκους φόρους (έως 45%).



Πιο αναλυτικά, οι αλλαγές και τα νέα µέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση έχουν ως εξής:   Το καθαρό εισόδηµα, βάσει του οποίου υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές να µοιράζεται στα µέλη της οικογένειας, ώστε να εξασφαλίζεται η ελάχιστη εισφορά.
  • Να µην κληθούν οι αγρότες να πληρώσουν µέσα στη χρονιά εισφορές για το β’ εξάµηνο του 2016 και το 2017.
  • Να ξεκινήσει εφαρµογή ηλεκτρονικού τιµολογίου στις συναλλαγές των αγροτών µε τους εµπόρους προϊόντων και η διασύνδεση του ΟΠΕΚΕΠΕ µε το υπουργείο Οικονοµικών. Στόχος είναι να περιοριστούν οι «µαύρες» συναλλαγές και οι απώλειες εσόδων για το δηµόσιο.
  • Να µην ισχύσει περικοπή σύνταξης 60%, εκτός των παλιών ανεξαρτήτως ταµείου, και για όσους βγουν σε σύνταξη από το 2017 κι έπειτα, αν συνεχίσουν να καλλιεργούν. Η ρύθµιση θα αφορά πάγωµα του «κόφτη» µόνο για συνταξιούχους ΟΓΑ, στην χειρότερη περίπτωση για διάστηµα 1-2 ετών, σε µια ενδιάµεση περίπτωση ως το 2022 και στην καλύτερη, ως το 2025.
  • Να επέλθει τροποποίηση διατάξεων για τη βελτίωση του τρόπου εφαρµογής του εργόσηµου. Σκοπός, εδώ, είναι να διασφαλιστεί η εφαρµογή του άρθρου 58 του Ν. 4384/2016 για απασχόληση «παράτυπων» αγρεργατών, αλλά και να επιτυγχάνεται ακρίβεια στα στοιχεία που κατατίθενται από τις Περιφέρειες, για τις θέσεις εργασίας.
Στο 20%, αντί 10%, ο συντελεστής απόσβεσης και για ζωικό κεφάλαιο
Σχέδιο να αλλάξει θεαµατικό το τοπίο των αποσβέσεων σε αγροτικά µηχανήµατα, ζωικό κεφάλαιο και την αγορά γης, ως ένα καλό επενδυτικό κίνητρο, εξετάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία µε τα συναρµόδια υπουργεία. Ειδικότερα, οι αγορές τρακτέρ και παρελκόµενων όταν αυτές συνοδεύονται από πώληση του παλαιού στόλου, θα καταχωρούνται στα βιβλία των αγροτών ως αποσβέσεις στο 100% της αξίας τους (µείων την τιµή του πωληθέντος µηχανήµατος), κάτι που σαφώς αποτελεί πρόοδο σε σχέση µε το συντελεστή 10% που ισχύει µέχρι σήµερα. Αν γίνει πράξη ο σχεδιασµός αυτό, ένας αγρότης για παράδειγµα που αγοράζει τρακτέρ αξίας 50.000 ευρώ πουλώντας παράλληλα το παλιό του 10.000 ευρώ, θα του δίνεται το δικαίωµα να καταχωρήσει στα έξοδά του αποσβέσεις 40.000 ευρώ.

Περισσότερες εκτάσεις µε δέντρα και µηδική

Σε ζωικό κεφάλαιο και πολυετές φυτικό κεφάλαιο ο συντελεστής απόσβεσης από το 10% σχεδιάζεται να ανέβει στο 20%, κάτι που ενδεχοµένως να αποτελέσει τον καταλύτη για τη φύτευση µεγαλύτερων εκτάσεων µε δέντρα αλλά και µηδική για ζωοτροφή, ενώ παράλληλα δίνει και κίνητρα για την αύξηση του κοπαδιού από κτηνοτρόφους. Παράλληλα, έτσι µειώνεται λογιστικά το κέρδος από αγροτική δραστηριότητα, οδηγώντας έτσι πιθανώς σε µικρότερη φορολογική επιβάρυνση.Συνδυαστικά, για µεγαλύτερη ώθηση στις κτηνοτροφικές επενδύσεις συζητείται και η επαναφορά του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στην αγορά ζώντων ζώων και ζωοτροφών.
Ως επιστέγασµα των παραπάνω και εξίσου σηµαντική εξέλιξη θα αποτελέσει η ένταξη της αγροτικής γης στο καθεστώς των αποσβέσεων, ή αντίστοιχα η έκπτωσή της από τα έσοδα της αγροτικής επιχείρησης, δύο σενάρια που ολοκληρώνουν τη δέσµη των επενδυτικών κινήτρων που εξετάζουν οι έχοντες την ευθύνη των πραγµάτων.
 
πηγη:www.agronews.gr