Μέχρι 7 Απριλίου η πρώτη δόση για επιδόματα ΟΓΑ

 16/03/2017

Από 3 μέχρι 7 Απριλίου αναμένεται να καταβληθεί η πρώτη δόση σε περίπου 715.000 δικαιούχους.

Το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ενέκρινε κονδύλι 173,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στην πρώτη δόση του οικογενειακού επιδόματος καθώς και τις εκκρεμότητες που υπήρχαν από το 2016. Μάλιστα ο ΟΓΑ είχε δώσει τη δυνατότητα σε όσους δικαιούχους δεν είχαν υποβάλει πέρυσι το έντυπο-αίτηση Α21 να το πράξουν ως τις 15 Ιανουαρίου 2017 προκειμένου να λάβουν το οικογενειακό επίδομα που αντιστοιχεί στο ετήσιο εισόδημά τους καθώς και στον αριθμό των τέκνων που προστατεύουν.
Όσοι δεν το έπραξαν δυστυχώς δεν θα λάβουν ούτε 1 ευρώ για το 2016, και μάλιστα θα κληθούν να επιστρέψουν και την προκαταβολή της πρώτης δόσης που είχαν λάβει πέρυσι.
Για να λάβει κάποιος την 1η δόση του 2017 δεν χρειάζεται να κάνει κάτι προς το παρόν, καθώς στον ΟΓΑ θα δώσουν τα χρήματα σε όσους τα έλαβαν και πέρυσι. Από ‘κει και πέρα όμως οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν αμέσως μετά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης και το έντυπο Α21 ώστε να λάβουν και τις υπόλοιπες δόσεις (δεύτερη, τρίτη και τέταρτη).
Όσοι λάβουν τώρα την πρώτη δόση και δεν τη δικαιούνται λόγω αύξησης εισοδημάτων ή γιατί πλέον τα παιδιά τους δεν ανήκουν στην κατηγορία των προστατευόμενων θα πρέπει να τα επιστρέψουν ή θα συμψηφιστούν με άλλες επιστροφές.
Η πρώτη δόση αναμένεται να καταβληθεί από τη Δευτέρα 3 Απριλίου ως την Παρασκευή 7 Απριλίου σε περίπου 715.000 δικαιούχους.
Να σημειωθεί ότι η τρόικα είχε ζητήσει να υπάρξουν αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων και κατ' επέκταση οι δαπάνες του προϋπολογισμού για τη συγκεκριμένη κοινωνική πολιτική. Άλλωστε, στο τρίτο Μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη για εξοικονόμηση χρημάτων από την κοινωνική πολιτική στο 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 900 εκατ. ευρώ.
Τελικά τα οικογενειακά επιδόματα προς το παρόν δεν καταργούνται ούτε περιορίζονται, όμως λαμβάνονται υπόψη προκειμένου κάποιος να λάβει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Δηλαδή αν κάποιος εισπράττει οικογενειακό επίδομα από τον ΟΓΑ τότε μπορεί να ξεπεράσει το εισοδηματικό κριτήριο για το ΚΕΑ και τελικά να μη λάβει ούτε ένα ευρώ έστω και αν είναι πάμπτωχος.

πηγη:www.agronews.gr