Παύση πωλήσεων λόγω τιμών στο σκληρό σιτάρι

02/03/2017

Παπαδογιάννης Γιάννης
Eπικρατεί «ησυχία» τις τελευταίες ηµέρες στην ελληνική αγορά όσον αφορά το σκληρό σιτάρι, δεδοµένου ότι οι µύλοι είναι καλυµµένοι, λόγω της σοδειάς ρεκόρ.
Οι τιµές εξαγωγής δεν πείθουν τους τοπικούς εµπόρους να πουλήσουν νέες ποσότητες και µόνο αν οι προσφορές αυξηθούν κατά 5 ευρώ θα σηµειωθούν κάποιες πωλήσεις. Την ίδια ώρα, στο Σικάγο η άνοδος της προηγούµενης εβδοµάδας δεν κράτησε πολύ, καθώς οι κερδοσκόποι ρευστοποίησαν και το δολάριο ενισχύθηκε, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Πιο συγκεκριµένα, στην ελληνική αγορά οι τιµές εξαγωγής κυµαίνονται στα 210 ευρώ ο τόνος fob λιµάνι µας για τα µέτρια σιτάρια και περίπου 230 ευρώ ο τόνος για τα ποιοτικά. Σε αυτές τις τιµές δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους τοπικούς εµπόρους να πουλήσουν, καθώς δυσκολεύονται να αγοράσουν από τους παραγωγούς σε αντίστοιχα επίπεδα. Ως αποτέλεσµα, δεν σηµειώνονται δουλειές, ενώ στην εσωτερική αγορά οι τιµές στα ποιοτικά είναι 20-21 λεπτά.

Στη λίστα της Φότζια οι τιµές έµειναν αµετάβλητες για αυτήν την εβδοµάδα. Συγκεκριµένα για την καλή ποιότητα (ειδικό βάρος 79-80 kg/hl, πρωτεΐνη 11,5%, υαλώδη 65%) κυµαίνονται στα 203-208 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα στα 193-198 ευρώ ο τόνος. Η ιταλική αγορά είναι ήσυχη από πλευράς εξαγωγής, ενώ στην εσωτερική αγορά οι τιµές που πληρώνονται από τους µύλους κυµαίνονται στα 206 ευρώ ο τόνος.  Στη Γαλλία, οι τιµές συνεχίζουν τη διόρθωση υπό την έλλειψη ανταγωνιστικότητας στην παγκόσµια αγορά και κυµαίνονται στα 210-215 ευρώ παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι. Στο Καναδά ξεκίνησαν οι διαπραγµατεύσεις για προπωλήσεις της νέας σοδειάς και οι τιµές βρίσκονται λίγο πάνω από τα 250 ευρώ παραδοτέα σε ιταλικό λιµάνι. 

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, η ανοδική αντίδραση της προηγούµενης εβδοµάδας δεν κράτησε λόγω κερδοσκοπικών ρευστοποιήσεων πάνω στο µίνι ράλι και  ανόδου του δολαρίου. Βέβαια, είναι ενθαρρυντικό ότι έχουµε ξεφύγει από τα χαµηλά του ∆εκεµβρίου ‘16, όµως θα χρειαστούν ισχυρά θεµελιώδη για να συνεχίσει το χρηµατιστήριο ανοδικά. Στη Γαλλία, οι τιµές πιέστηκαν λόγω έλλειψης θετικών νέων στη φυσική αγορά και κυµαίνονται στα 171 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι, αλλά η πτώση του ευρώ αναµένεται να τονώσει την αγορά.

πηγη:www.agronews.gr