Αιτήσεις στα Νιτρικά με ένα κλικ στο ΟΣΔΕ

06/03/2017

Προκρίνεται η αναδρομική ισχύς της πρόσκλησης που έχει ήδη αργήσει.Κοντονής Γιώργος
Πρόσκληση µε αναδροµική ισχύ για τις φθινοπωρινές (περσινές) και τις εαρινές σπορές µε ένα κλικ στο ΟΣ∆Ε του 2017 ή µε πρώτο έτος εφαρµογής το 2018 είναι τα δύο σενάρια που εξετάζονται από τους ιθύνοντες για το νέο πρόγραµµα νιτρικών,
σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Προκρίνεται η αναδρομική ισχύς της πρόσκλησης που έχει ήδη αργήσει.
Μέχρι στιγµής αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι αναµένεται µία προδηµοσίευση του Μέτρου αρχές Απριλίου πιθανώς υπό τη µορφή διαβούλευσης όπως για παράδειγµα µε τους Νέους Αγρότες, χωρίς όµως να έχει δοθεί κάποιος σαφής χρονικός ορίζοντας για την τελική πρόσκληση, η οποία τοποθετείται από ορισµένους µελετητές το φθινόπωρο.

Όσον αφορά το σενάριο αναδροµικότητας, που είναι και αυτό για το οποίο πιέζουν οι συντελεστές του χώρου να εφαρµοστεί, θα αφορά όσους έχουν ήδη καλλιεργητικό σχέδιο και ακολουθούν είτε αµειψισπορά µε ξηρική είτε αγρανάπαυση από το περασµένο φθινόπωρο ή από φέτος την άνοιξη, συνεχίζοντας ουσιαστικά τις δεσµεύσεις τους από την προηγούµενη πρόσκληση. Αν γίνει αυτό, τότε µε το άνοιγµα του ΟΣ∆Ε (15 Μαρτίου) οι παραγωγοί αυτοί θα µπορούν να το δηλώσουν, και όταν βγει η πρόσκληση ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα κάνει τους επιτόπιους ελέγχους ώστε να µην χαθεί το 2017 ως έτος εφαρµογής. Αλλιώς, ως πρώτο έτος εφαρµογής θα ληφθεί υπόψη το 2018. Ιδανικά η προδηµοσίευση για να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόµενοι, σύµφωνα µε γεωπόνους-µελετητές, είναι να βγει πριν το άνοιγµα του ΟΣ∆Ε, δηλαδή µέσα στην ερχόµενη εβδοµάδα.



Γεγονός είναι πάντως ότι ήδη έχει αργήσει η προκήρυξη, καθώς «τράβηξαν» πολύ και οι αιτήσεις των Βιολογικών, την ώρα που θα έπρεπε ήδη να υπάρχει λίστα των νέων βιοκαλλιεργητών σύµφωνα µε τον αρχικό προγραµµατισµό των υπηρεσιών. Ένα επιπλέον λόγος καθυστέρησης στην πρόσκληση, όπως υποστηρίζουν οι έχοντες την ευθύνη των πραγµάτων, είναι το γεγονός ότι η εφαρµογή του νέου Μέτρου θα γίνει σε 22 περιοχές που καλύπτουν το 75% της επικράτειας αντί για τις 8 που εφαρµοζόταν µέχρι τώρα. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις, η µεγαλύτερη ζήτηση θα έρθει από τις περιοχές που ήδη εφαρµόζουν πρόγραµµα νιτρικών όπως ο θεσσαλικός κάµπος, η Κωπαΐδα κ.λπ, που οι αγρότες ήδη γνωρίζουν τα οφέλη και των τρόπο εφαρµογής του Μέτρου.

Με τέσσερις δράσεις
Το νέο πρόγραµµα θα έχει µπάτζετ 235 εκατ. ευρώ και θα χωρίζεται σε τέσσερις δράσεις: α) Αγρανάπαυση γεωργικής έκτασης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της αρδευόµενης έκτασης, β) Ξηρική αµειψισπορά που εφαρµόζεται τουλάχιστον στο 30% της αρδευόµενης έκτασης, γ) Χλωρά λίπανση µε φυτά εδαφοκάλυψης στις δενδροκαλλιέργειες που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% της αρδευόµενης έκτασης και δ) η µη καλλιέργεια κοντά σε όχθες υδάτινων όγκων.

Πάνω 7 ευρώ στα λοφώδη
Μία αλλαγή σε σχέση µε το περασµένο πρόγραµµα έχει να κάνει µε την έξτρα ενίσχυση 7 ευρώ ανά στρέµµα που θα λαµβάνουν δικαιούχοι που έχουν αγροτεµάχια µε κλίση µεγαλύτερη του 8%. Αυτό θα ισχύσει για την αγρανάπαυση στο 30% της αρδευόµενης έκτασης, µέχρι το όριο των 60 ευρώ ανά στρέµµα. Τα έξτρα 7 ευρώ, δίνονται, σύµφωνα µε τον οδηγό του Μέτρου, για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους των φυτών εδαφοκάλυψης.

Στα 60 ευρώ ανά στρέμμα το βαμβάκι
Σχεδόν διπλάσια σε σχέση µε την περασµένη προγραµµατική περίοδο θα είναι η ενίσχυση για το βαµβάκι στο πλαίσιο της νέας πρόσκλησης των νιτρικών, όπου φτάνει τα 60 ευρώ ανά στρέµµα. Οι βαµβακοκαλλιεργητές, θα µπορούν να εντάξουν τις εκτάσεις τους είτε στη δράση Α «Αγρανάπαυση γεωργικής έκτασης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της αρδευόµενης έκτασης» (πριµ 60 ευρώ ανά στρέµµα σε όλες τις Ζώνες) είτε στη δράση Β «Ξηρική αµειψισπορά που εφαρµόζεται τουλάχιστον στο 30% της αρδευόµενης έκτασης» (όλες οι ζώνες στα 60 και στη Θεσσαλία 51,3 ευρώ/στρέµµα). Παράλληλα στο πλαίσιο του Μέτρου των Νιτρικών, θα ανοίξει και µία νέα δράση που θα αφορά µόνο αγροτεµάχια κοντά σε υγροβιότοπους. Στην περίπτωση αυτή οι παραγωγοί θα πληρώνονται ανάλογα µε τη ζώνη ανάσχεσης που φτιάχνουν δίπλα από αυτόν.
Αναλυτικά τα πριµ θα έχουν ως εξής:
∆ράση Αγρανάπαυσης: Καλαµπόκι από 43,5-53,4 ευρώ ανά στρέµµα, Ζαχαρότευτλα, από 50,2 έως 60 ευρώ ανά στρέµµα, κηπευτικά στα 60 ευρώ ανά στρέµµα και το βαµβάκι στα 60 ευρώ ανά στρέµµα.
∆ράση Αµειψισποράς: Καλαµπόκι από 29,1-38,9 ευρώ ανά στρέµµα, Ζαχαρότευτλα, από 35,7 έως 46,4 ευρώ ανά στρέµµα, κηπευτικά στα 60 ευρώ ανά στρέµµα και το βαµβάκι στα 51,3 (στη Θεσσαλία) έως 60 ευρώ ανά στρέµµα.

πηγη:www.agronews.gr