Ευρωπαϊκός δορυφόρος στην υπηρεσία αγροτών και αλιέων

 08/03/2017

Ένας νέος δορυφόρος παρατήρησης της γης εκτοξεύτηκε τα χαράματα της Τρίτης 7 Μαρτίου με σκοπό να βοηθήσει αγρότες και αλιείες στη γεωργία ακριβείας, τη διαχείριση γης και την περιβαλλοντική προστασία.
Ο λόγος για το δορυφόρο παρατήρησης της Γης Sentinel-2B, που αναπτύχθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και εκτοξεύθηκε από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνα, πάνω σε ένα πύραυλο Vega. Και θα συνοδεύει τον Sentinel-2A, που έχει τεθεί σε τροχιά από τις 23 Ιουνίου 2015.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επωφεληθούν οι αγρότες και οι αλιείς και οι οποίοι χρειάζεται γρήγορη πρόσβαση σε δεδομένα ανά λεπτό σχετικά με τις συνθήκες επί του εδάφους και της θάλασσας. Ο Κοπέρνικος - το πρόγραμμα παρατήρησης της Γης της Ε.Ε. - μπορεί τώρα να «χτίσει» την εικόνα ολόκληρου τον πλανήτη μέσα σε μόλις 5 ημέρες, μειώνοντας το χρόνο που απαιτείται για την δορυφορική απεικόνιση κατά το ήμισυ.

Η ταχύτερη και πιο ακριβής απεικόνιση του εδάφους και της θάλασσας θα αποφέρει απτά οφέλη για τους πολίτες σε όλο τον κόσμο. Αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση του κόστους των υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας και της αύξησης της παραγωγικότητας των αλιέων χάρη στην παρακολούθηση των τοξικών φυκιών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.

Μαζί, οι δύο δορυφόροι παράγουν υψηλής ανάλυσης δεδομένα που χρησιμοποιούνται ήδη για τη δημιουργία  προϊόντων και υπηρεσιών βασισμένων στη δορυφορική ψηφιακή απεικόνιση. Αυτό παρέχει νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, χάρη στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παράσχει δωρεάν, πλήρη και ανοιχτή πρόσβαση στα δεδομένα. Με τη σειρά τους, αυτές οι επιχειρήσεις δημιουργούν θέσεις απασχόλησης υψηλής εξειδίκευσης στην Ευρώπη.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Maroš Šefčovič, δήλωσε σχετικά: «Οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να είναι περήφανοι. Μετά την παρουσίαση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για το Διάστημα, την έναρξη των τεσσάρων δορυφόρων Galileo με τον Ariane 5 και τις αρχικές υπηρεσίες του Galileo - έρχεται τώρα ένα «γιγάντιο άλμα» για το πρόγραμμα Κοπέρνικος. Είναι μία καλή είδηση για τη γεωργία, για το κλίμα μας και το περιβάλλον, την ανίχνευση της ρύπανσης των υδάτων και την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφές».

Η Elżbieta Bieńkowska, Επίτροπος για την Εσωτερική αγορά, Βιομηχανία, Επιχειρηματικότητα και ΜΜΕ, δήλωσε: «Η σημερινή επιτυχημένη εκτόξευση ενός νέου δορυφόρου της οικογένειας Copernicus είναι άλλο ένα σημάδι της αριστείας της Ευρώπης στο διάστημα, καθώς πλέον έχουμε το πιο προηγμένο σύστημα παρατήρησης της Γης στον κόσμο με αυτή την εκτόξευση. Περισσότερα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα για την ανάπτυξη νέων και καινοτόμων υπηρεσιών και εφαρμογών».

Λίγα λόγια για το δορυφόρο Sentinel-2B

Ο βάρους 1,1 τόνων δορυφόρος διαθέτει μια μεγάλη έγχρωμη πολυφασματική κάμερα με οπτικό πεδίο 290 χιλιομέτρων (στο ορατό και στο υπέρυθρο φάσμα), καθώς και άλλα όργανα παρατήρησης υψηλής ανάλυσης, τα οποία θα επεκτείνουν κατά πολύ τις δυνατότητες επιτήρησης του περιβάλλοντος του πλανήτη μας, στο πλαίσιο του φιλόδοξου ευρωπαϊκού προγράμματος «Κοπέρνικος».
Θα χρειασθούν 3 έως 4 μήνες, μέχρι ο νέος δορυφόρος τοποθετηθεί στην κατάλληλη τροχιά και ελεγχθούν όλα τα όργανά του, προκειμένου να αρχίσει η επιστημονική αποστολή του. Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν δύο ακόμη δορυφόροι, οι Sentinel-5P και Sentinel-3B, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ESA Γιαν Βέρνερ.

Ιστορικό
Ο Κοπέρνικος, ο κορυφαίος πάροχος δεδομένων παρατήρησης της γης σε όλο τον κόσμο, ήδη βοηθά στη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα, βελτιώνει την ανταπόκρισή μας στις φυσικές καταστροφές, όπως σεισμοί, πυρκαγιές ή πλημμύρες, και επιτρέπει στους γεωργούς να διαχειρίζονται καλύτερα τις καλλιέργειές τους, συλλέγει δεδομένα από δορυφόρους παρατήρησης της γης και επίγειους σταθμούς.
Για παράδειγμα, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε ενεργοποιήσει την υπηρεσία χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης για τους χάρτες ταξινόμησης εκτίμησης των ζημιών για τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τους πολλαπλούς σεισμούς στην κεντρική Ιταλία από τον Αύγουστο το 2016.
Ο Κοπέρνικος επεξεργάζεται τα δεδομένα και παρέχει στους χρήστες αξιόπιστες και ενημερωμένες πληροφορίες μέσα από ένα σύνολο υπηρεσιών σε έξι θεματικούς τομείς: Την παρακολούθηση της ξηράς, τη διά θαλάσσης παρακολούθηση, την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας, της κλιματικής αλλαγής, την αντιμετώπιση της διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και ασφαλείας.
Οι περισσότερες από αυτές τις υπηρεσίες είναι ήδη σε λειτουργία.
Με τη σημερινή εκτόξευση, πέντε δορυφόρι της οικογένειας "Κοπέρνικος" είναι πλέον σε τροχιά (Sentinel 1Α, 1Β, 2Α, 2Β και 3Α).
 
πηγη:www.agronews.gr