Ισχυρό δολάριο και ζήτηση κρατούν ψηλά το βαμβάκι

 08/03/2017

Γιαννακοπούλου Φανή
Αυξηµένα αναµένεται να είναι τα στρέµµατα για το βαµβάκι για τη νέα σεζόν 2017/2018 λαµβάνοντας ώθηση τόσο από τη συνεχόµενη ανοδική χρηµατιστηριακή πορεία του προϊόντος, τις καλύτερες εγχώριες τιµές παραγωγού για τη χρονιά
που πέρασε -σε σχέση µε το σκληρό σιτάρι και το καλαµπόκι- όσο και από τις προβλέψεις για ισχυρή ζήτηση από τις αγορές της Ασίας. Την ίδια ώρα, ευνοϊκά ως προς τις τιµές του προϊόντος επιδρά και η άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ, καθώς καθιστά πιο ανταγωνιστική τη σοδειά µας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι πρώτες εκτιµήσεις, τόσο από εκκοκκιστές όσο και από συνεταιρισµούς, κάνουν λόγο για µια αύξηση στρεµµάτων κατά 10% στο θεσσαλικό κάµπο. Και αυτό γιατί φαίνεται να υποχωρεί η άλλη ανταγωνιστική εαρινή καλλιέργεια το καλαµπόκι, ελέω χαµηλής ζήτησης και τιµών.
«Πανελλαδικά θα είναι αυξηµένα τα στρέµµατα, χωρίς όµως να σηµειωθούν υπερβολές. Φαίνεται ότι θα επιστρέψουµε στα επίπεδα του 2015. Υπολογίζω στο 8-10% την αύξηση των εκτάσεων στην Κεντρική Ελλάδα, ενώ σηµαντική θα είναι και η αύξηση στη Βόρεια Ελλάδα ειδικά σε Έβρο και Σέρρες», σηµειώνει στην Agrenda ο γεωπόνος Γιάννης Ράγκος.

«Ήταν µια θετική χρονιά για τους παραγωγούς όσον αφορά τις στρεµµατικές αποδόσεις που κυµάνθηκαν σε κανονικά επίπεδα –κατά µέσο όρο στα 300 κιλά το στρέµµα– παρά τις δύσκολες κλιµατικές συνθήκες αλλά και τις τιµές που ήταν καλύτερες από προηγούµενες χρονιές. Τώρα οι τιµές είναι ακόµα καλύτερες αλλά δεν υπάρχουν αποθέµατα. Έχει µείνει απούλητο µόλις το 5%, ήτοι περί τους 12.000 τόνους», αναφέρει χαρακτηριστικά στην Agrenda o Νίκος Καραγιώργος, επικεφαλής των Εκκοκκιστηρίων Αφοί Καραγιώργου. Όσον αφορά τη ζήτηση ο ίδιος τονίζει ότι φέτος έφυγαν λιγότερα για Τουρκία, λόγω των οικονοµικών προβληµάτων που αντιµετωπίζουν τα τουρκικά κλωστήρια, αλλά παρόλα αυτά παραµένει ο νούµερο ένα αγοραστής µας και µετά ακολουθούν Αίγυπτος, Κίνα, Βιετνάµ, Ινδονησία και Πακιστάν.

Έµφαση σε ποιότητα και ταυτότητα
Επιπλέον, µεγάλη κουβέντα το τελευταίο διάστηµα γίνεται από καλλιεργητές και συντελεστές του κλάδου για στροφή στο ποιοτικό βαµβάκι ώστε να αποκτήσει προστιθέµενη αξία και να διεκδικήσει µεγαλύτερο µερίδιο στη διεθνή αγορά. Η στροφή των παραγωγών στην ποιότητα αναµένεται να ενισχυθεί και από εξής πρόσφατα παραδείγµατα όπου σηµειώθηκαν ακόµα υψηλότερες τιµές τη χρονιά που πέρασε: από τα εκκοκκιστήρια Μάρκου (54,5 λεπτά το κιλό) για το πιστοποιηµένο προϊόν της Βοιωτίας και από τα εκκοκκιστήρια Μίχας (60 λεπτά το κιλό) για το πιστοποιηµένο και µε ταυτότητα βαµβάκι του Α.Σ. Ορχοµενού.   
 
πηγη:www.agronews.gr