Σε διαρκές καθεστώς απειλούμενων περικοπών οι συνταξιούχοι αγρότες που συνεχίζουν να καλλιεργούν


10.03.2017 


Σε διαρκές καθεστώς απειλούμενων περικοπών οι συνταξιούχοι αγρότες που συνεχίζουν να καλλιεργούν Δεν έχει καταλήξει ακόμα η κυβέρνηση για το αν θα περικόψει τις συντάξεις, με βάση το άρθρο 20 του Ασφαλιστικού, στους αγρότες που υπάγονται στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) και θα βγαίνουν σε σύνταξη εφεξής, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τ. Πετρόπουλος κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Β. Κεγκέρογλου την Πέμπτη 9 Μαρτίου στη Βουλή.
Ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι δεν έχει καταλήξει στην απόφαση που θα ληφθεί σχετικά με τους νέους συνταξιούχους αγρότες, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι 31/1/2016 και συνεχίζουν από 1/1/2017 να έχουν έσοδα από αγροτική δραστηριότητα, δεν τίθεται θέμα περικοπής της σύνταξής τους. Από την πλευρά του ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε τροποποίηση του επίμαχου άρθρου δηλώνοντας ότι θα καταθέσει τροπολογία που θα επιλύει το θέμα.

Συγκεκριμένα ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε για το ζήτημα: «Για τους αγρότες έχω πει -περνάει ο καιρός, βέβαια και πρέπει να δούμε τι κάνουμε και με τους νεότερους- ότι για όσους απασχολούνταν στον αγροτικό, κτηνοτροφικό ή αλιευτικό τομέα μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2016 δεν επέρχεται καμμία συνέπεια για την καταβολή των συντάξεων.

Εννοείται -και απαντώ και σε ένα άλλο σκέλος της ερώτησής σας- ότι και όσοι είχαν αποχωρήσει με τον ν. 4387 διατηρούν τη σύνταξή τους, εάν είχαν τότε αναλάβει δραστηριότητες που δεν ενέπιπταν στις προηγούμενες διατάξεις. Διότι και υπό τις προηγούμενες διατάξεις δεν μπορούσε κάποιος που ήταν ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ να ξεκινήσει νέα επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς περικοπή της σύνταξης. Και τότε προβλεπόταν και προβλεπόταν και κατάργηση ή αυξημένη εισφορά. Κατά περίπτωση κυμαίνονταν οι συνέπειες από ταμείο σε ταμείο.

Το ζήτημα είναι τι κάνουμε για τους αγρότες που βγαίνουν στη σύνταξη από εδώ και πέρα. Εκείνο που πρέπει να δούμε σε κάθε περίπτωση σχετίζεται και με την αγροτική καλλιέργεια και με την πολιτική που πρέπει να επιλέξουμε στην αγροτική παραγωγή και στην κτηνοτροφική παραγωγή. Τα ζητήματα των δικαιωμάτων και των ενισχύσεων έχουν σχέση και με αυτό το ερώτημα που λέτε και θέλει μια ιδιαίτερη μελέτη σε συνεργασία και με τον αγροτικό κόσμο, διότι διαφέρουν οι τοποθετήσεις στον αγροτικό κόσμο. Άλλοι λένε να υπάρχει περικοπή, για να μπορεί να περνάει ο κλήρος στους νέους ανθρώπους. Άλλοι λένε να μη γίνεται. Εγώ προσωπικά δεν έχω καταλήξει τι είναι αυτό που ανταποκρίνεται καλύτερα στην ανάγκη και της αγροτικής οικονομίας».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Β. Κεγκέρογλου δήλωσε ότι επειδή δεν έλαβε ικανοποιητικές εξηγήσεις για το θέμα θα καταθέσει τροπολογία που θα επιλύει το θέμα.

Για περισσότερα δείτε εδώ την ανακοίνωση με το κείμενο της τροπολογίας του κ. Κεγκέρογλου: 

πηγη:www.paseges.gr