Δηλώσεις ΟΣΔΕ: Να ανοίξει το σύστημα περιμένουν οι πύλες, οδηγίες υποβολής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

15-03-2017

Τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2017, θέτει ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης 2017 ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με «οδηγίες υποβολής ΕΑΕ 2017 και ενεργοποίησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης»
που δημοσίευσε. Υποβολές αίτησης ενίσχυσης μετά την ανωτέρω ημερομηνία θα επιφέρουν μείωση της χορηγούμενης ενίσχυσης κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα καθυστέρησης, όπως διευκρινίζεται. Για το 2017, η τελική ημερομηνία υποβολής τροποποίησης είναι η Τετάρτη 31 Μαΐου 2017. Στις οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ παρατίθεται και η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι παραγωγοί που επιθυμούν να κάνουν μόνοι τους δήλωση. Την ενεργοποίηση της εφαρμογής, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων περιμένουν οι πύλες, όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του Α.Σ Αιχμέας κ. Γ. Ανέστης.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Ανέστης, πρόεδρος του Α.Σ. Αιχμέας, «υπογράφηκε η σχετική απόφαση από τον Υπουργό κ. Αποστόλου. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση στις «πύλες». Για να ξεκινήσει το ΟΣΔΕ όμως θα πρέπει να «ανοίξει» η σχετική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. Εκτιμώ ότι θα περάσει ακόμη μια εβδομάδα για τα διαδικαστικά πριν ξεκινήσει η κατάθεση του ΟΣΔΕ στις πύλες».
Όπως αναφέρεται στις οδηγίες, η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης για το τρέχον έτος (2017) είναι η 15η Μαΐου, ημέρα Δευτέρα. Εκτός από τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και τις εξαιρετικές περιστάσεις η υποβολή μετά την 15η Μάιου 2017:

α) της αίτησης ενίσχυσης, συνεπάγεται μείωση των ποσών που ο κάτοχος εκμετάλλευσης θα είχε δικαίωμα να λάβει ως ενίσχυση, εάν η αίτηση είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα, κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα.

β) της αίτησης χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης, συνεπάγεται μείωση των ποσών που πρέπει να καταβληθούν σε σχέση με δικαιώματα ενίσχυσης που χορηγούνται για πρώτη φορά το 2017 στον δικαιούχο, κατά 3% ανά εργάσιμη ημέρα.

Σε περίπτωση καθυστέρηση μεvαλύτεpης των 25 ημερολογιακών ημερών (δηλαδή uπoβoλής της αίτησης μετά την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017), η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.
Διαβάστε εδώ τον οδηγό διαδικασίας της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης 2017 (διαδικασία υποβολής, προθεσμίες, περιεχόμενο Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, υποβολή δικαιολογητικών κ.ά).

πηγη: www.agrotypos.gr