Αλλάζει το προφίλ της ευρωπαϊκής αγοράς ζάχαρης μετά από 50 χρόνια ποσοστώσεων

26-04-2017

Αλλάζει το προφίλ της ευρωπαϊκής αγοράς ζάχαρης μετά από 50 χρόνια ποσοστώσεων
Σε νέα εποχή μπαίνει από την 1η Οκτωβρίου 2017 η ευρωπαϊκή αγορά ζάχαρης μετά την ολοκλήρωση μιας περιόδου 50 ετών εφαρμογής του συστήματος των ποσοστώσεων
. Η απελευθέρωση της αγοράς μετά από μια τόσο μακρά περίοδο περιορισμών, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει αυξημένη αστάθεια, αφού πλέον η κάθε χώρα θα μπορεί να παράγει και να εξάγει όση ζάχαρη θέλει. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Υπ. Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για την περίοδο 2017/2018, αναμένεται αύξηση της παραγωγής και μεταβολή του εμπορικού ισοζυγίου της Ε.Ε. σε καθαρά εξαγωγικό, για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία. Συγκεκριμένα η παραγωγή ζάχαρης στην Ε.Ε. θα αυξηθεί στους 18,6 εκατ. τόνους, σημαντικά υψηλότερη από τους 16,5 εκατ. τόνους της περιόδου 2016/2017 και τους 14,3 εκατ. τόνους την περίοδο 2015/2016.

Αυτή η αύξηση στην παραγωγή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση των εισαγωγών στους 2 εκατ. τόνους, από τους 3 εκατ. τόνους που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον, αναμένεται αύξηση των εξαγωγών στους 2,2 εκατ. τόνους, ποσότητα που είναι υψηλότερη από το ανώτατο όριο των 1,5 εκατ. τόνων που ίσχυε τα προηγούμενα όρια. Οι μεταβολές αυτές αναμένεται να ανατρέψουν το εμπορικό ισοζύγιο της Ε.Ε. και οι εξαγωγές να είναι υψηλότερες από τις εισαγωγές για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία.

Η επίδραση του Brexit
Κι ενώ η ευρωπαϊκή αγορά είναι έτοιμη να μπει σε μια μεταβατική περίοδο, μετά το τέλος των ποσοστώσεων, μια ακόμα σημαντική μεταβολή αναμένεται σε περίπου 2 χρόνια από σήμερα, όπως αναφέρει η έκθεση του Υπ. Γεωργίας των ΗΠΑ. Ο λόγος για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και επειδή το Ην. Βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ευρωπαϊκής ζάχαρης, αυτό αναμένεται να προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στην αγορά.

Πριμοδότηση καλλιέργειας

Χώρες όπως η Ελλάδα, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ρουμανία και άλλες, έχουν διατηρήσει τις συνδεδεμένες ενισχύσεις για την καλλιέργεια των ζαχαρότευτλων, με στόχο να πριμοδοτήσουν την παραγωγή και μετά το τέλος του συστήματος των ποσοστώσεων. Αυτό έγινε διότι αυτές οι χώρες ανησυχούσαν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν τους παραγωγούς ζάχαρης από τη Βορειοδυτική Ευρώπη και γι αυτό αποφάσισαν να πριμοδοτήσουν την παραγωγή από 6,7 έως και 60 ευρώ το στρέμμα. Αυτές οι ενισχύσεις θα συνεχίσουν και μετά τη λήξη των ποσοστώσεων, μέχρι το τέλος της τρέχουσας ΚΑΠ το 2020.

πηγη:www.agrotypos.gr