Σχέδια Βελτίωσης: Έως τέλος Απριλίου η προδημοσίευση, εκτός η δράση αρδευτικού εξοπλισμού που κολλάει στην τιμολόγηση του νερού

10-04-2017

Με τις δράσεις 4.1.1 (επενδύσεις που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης)  και 4.1.3 (επενδύσεις για ΑΠΕ) αναμένεται η προδημοσίευση των Σχεδίων Βελτίωσης (Υπομέτρο 4.1) έως το τέλος Απριλίου
, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου. Την ίδια στιγμή άγνωστο είναι πότε θα προκηρυχθεί η δράση 4.1.2. (επενδύσεις που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος), καθώς όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου αυτή εξαρτάται από το θέμα διαμόρφωσης πλαισίου τιμολόγησης του νερού, που περιλαμβάνεται σε Σχέδιο ΚΥΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος που είχε τεθεί σε διαβούλευση από τον περασμένο Αύγουστο και παραμένει σε εκκρεμότητα.
Το εν λόγω Σχέδιο περιλάμβανε επιβολή ειδικού περιβαλλοντικού τέλους χρήσης αγροτικού νερού, κάτι που δεν αναμένεται όμως σύμφωνα με τον υπουργό ΑΑΤ κ. Β. Αποστόλου να εφαρμοστεί πριν το 2023.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω της δράσης 4.1.1 ο παραγωγός μπορεί να επιδοτηθεί για αγορά τρακτέρ, παρελκομένων και λοιπού μηχανολογικού εξοπλισμού ενώ στη δράση 4.1.3. περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση αγροτικών φωτοβολταϊκών, μέσω της οποίας ο παραγωγός μπορεί να προχωρήσει σε «αυτοπαραγωγή ρεύματος» (-για περισσότερα δείτε το περιοδικό «Γεωργία - Κτηνοτροφία» τεύχος Δεκεμβρίου 2016).
Τι συμβαίνει με τη δράση 4.1.2 - μένει εκτός πρόσκλησης Ιουνίου
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο καλά πληροφορημένη πηγή από το ΥπΑΑΤ η προκήρυξη της δράσης 4.1.2 κολλάει στο ζήτημα της τιμολόγησης του νερού, θέμα το οποίο δεν έχει λυθεί και αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και περιλαμβάνεται στην...ξεχασμένη ΚΥΑ (Θυμηθείτε εδώ το σχέδιο ΚΥΑ με θέμα: («Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος»). Σύμφωνα με την ίδια πηγή το ζήτημα της διαμόρφωσης ενός εθνικού πλαισίου τιμολόγησης νερού αποτελεί προαπαιτούμενο (conditionality) από την Ε.Ε. ώστε να προκηρυχθεί η εν λόγω δράση του ΠΑΑ. Τα ζητήματα του πλαισιού τιμολόγησης νερού για αγροτική χρήση και οι κανόνες τιμολόγησης υπηρεσιών παροχής ύδατος για αγροτική χρήση μέσω οργανωμένων συλλογικών δικτύων περιλαμβάνονται στα άρθρα 10 και 11 του Σχεδίου ΚΥΑ που έχει «κολλήσει» στο Περιβάλλοντος. Μάλιστα η παράγραφος 3 του Άρθρου 10 του εν λόγω Σχεδίου αναφέρεται και στην επιβολή ειδικού «περιβαλλοντικού» τέλους χρήσης νερού, του οποίου την εφαρμογή τοποθετεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Αποστόλου με από 26/10/2016 απάντησή του στο...μακρινό 2023 (Διαβάστε εδώ το σχετικό απόσπαμα της απάντησης του υπουργού). Ο ΑγροΤύπος πληροφορήθηκε από έγκυρη πηγή ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητας να έχουμε εξελίξεις στην εν λόγω ΚΥΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος εντός διμήνου, κάτι που αν επαληθευθεί θα καθιστά αδύνατο να συμπεριληφθεί η δράση για τις αρδευτικές επενδύσεις στην προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης που αναμένεται τον Ιούνιο. Έτσι με τα υπάρχοντα δεδομένα η πρόσκληση των Σχεδίων Βελίτωσης θα περιλαμβάνει τις δύο από τις τρεις δράσεις που προβλέπονται στο ΠΑΑ 2014-2020, κάτι που επιβεβαιώνεται και από σχετική απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του ΠΑΑ (2014-2017). Εκεί μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ότι η εν λόγω δράση (4.1.2) δεν έχει συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό του ΥπΑΑΤ για το 2017, αντίθετα με τις δράσεις 4.1.1 και 4.1.3 (Δείτε τη σχετική απόφαση).
Πρόβλεψη για μεγαλύτερη οικονομική στήριξη σε συλλογικά σχήματα, στόχος να βγει προδημοσίευση εώς τέλος Απριλίου
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου μέσα στην προδημοσίευση του προγράμματο των Σχεδίων Βελτίωσης υπάρχει πρόβλεψη για μεγαλύτερη οικονομική επιχορήγηση σε περίπτωση που η επένδυση υλοποιείται από συλλογικά σχήματα (π.χ. Ομάδες Παραγωγών) σε σχέση με την υλοποίησή της από μεμονωμένους παραγωγούς, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί η συγκεκριμένη και άλλες λεπτομέρειες του προγράμματος.

πηγη:www.agrotypos.gr