Αγρότες με λογιστικά βιβλία και εμπορική δραστηριότητα θα μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό

10-04-2017

Στη Βουλή κατατέθηκε, το βράδυ της Παρασκευής (7/3), το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών προς το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Το νομοσχέδιο θα ισχύσει πλήρως, τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ένας αγρότης, συνεταιρισμός ή αγροτική επιχείρηση, θα μπορεί να καταλήξει σε μια συμφωνία εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών προς το σύνολο των πιστωτών του, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και του Δημοσίου. Στο πλαίσιο του μηχανισμού ρύθμισης θα μπορούν οι οφειλέτες να εντάξουν και τις απαιτήσεις της πρώην ΑΤΕ. Βασική προϋπόθεση για να μπορούν οι αγρότες ή οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και εταιρείες να μπουν στη ρύθμιση είναι να έχουν επαγγελματική δραστηριότητα.

Ειδικότερα οι αγρότες (φυσικά πρόσωπα) για να ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να έχουν βιβλία εσόδων – εξόδων (απλογραφικά – διπλογραφικά) και μία μόνο θετική χρήση (κέρδη) προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, κατά την τελευταία τριετία.

Αυτό που μένει να ξεκαθαρισθεί είναι εάν αρκούν η υποβολή Ε3 και η τήρηση βιβλίων ή θα πρέπει να υπάρχει και οργανωμένη αγροτική μονάδα.

Οι συνολικές προς ρύθμιση οφειλές πρέπει να ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν διάφορες «δικλείδες ασφαλείας», που εντοπίζουν τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Όπως για παράδειγμα, προβλέπεται η άρση κάθε απορρήτου, φορολογικού και τραπεζικού, καθώς και η προσκόμιση περιουσιακών στοιχείων.

Στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης δεν θα υπάγονται οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μετά την 31η Δεκεμβρίου 2016.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Ο οφειλέτης προστατεύεται με αναστολή από καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του, σαφώς χρονικά προσδιορισμένη, προκειμένου οι συμμετέχοντες να μπορούν απρόσκοπτα να διαπραγματευτούν.

Διαβάστε το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή