Περισσότερα από ποτέ τα τριφύλλια στον κάμπο με θέση στα βιολογικά

07/04/2017 

Γιαννακοπούλου Φανή
«Μπούκωσαν» φέτος οι κάµποι σε Στερεά, Θεσσαλία και Μακεδονία από την αύξηση των στρεµµάτων της µηδικής. Χαρακτηριστικό παράδειγµα στη Λιβαδειά όπου, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των µελετητών, από τα 13.000 στρέµµατα το 2016 έφτασε τα 70.000 στρέµµατα τη φετινή σεζόν.
∆έλεαρ για τη µαζική αυτή στροφή στη µηδική αποτέλεσαν τόσο το µπόνους που υποσχόταν το πρόγραµµα της Βιολογικής Γεωργίας, ήτοι περί τα 60 ευρώ το στρέµµα, όσο και η συνδεδεµένη ενίσχυση και το χαµηλό κόστος της καλλιέργειας σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda.

Ως εκ τούτου, γέµισαν οι κάµποι µε τριφύλλια ακόµη και από παραγωγούς που ποτέ πριν δεν είχαν ασχοληθεί και επιπλέον δεν έχουν τον κατάλληλο µηχανολογικό εξοπλισµό.

Αυτή η πρωτοφανής κατάσταση θα οδηγήσει, όπως καταγγέλλουν στην Agrenda ο ι παλιοί στην καλλιέργεια παραγωγοί, σε σηµαντική πίεση της τιµής όσο θα προχωρά η συγκοµιδή και θα αυξάνεται η προσφορά στην αγορά. Ταυτόχρονα απ’ ό,τι φαίνεται από τις συνθήκες που έχουν διαµορφωθεί θα ευνοηθούν οι έµποροι που θα αγοράζουν φθηνά και τα καράβια που ναυλώνονται για τη µεταφορά της στα νησιά µε κτηνοτροφική παράδοση (π.χ. Κρήτη, Νάξο), καθώς δεν θα µπορέσει η ηπειρωτική χώρα να απορροφήσει όλες τις ποσότητες. 

πηγη:www.agronews.gr