Mείωση των άμεσων ενισχύσεων προτείνει έκθεση του RICE

 26/04/2017

 
Σήμερα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ ύψους 17 εκατ. ευρώΓιαννακοπούλου Φανή
Μια νέα έκθεση του Ιδρύματος Αγροτικής Επενδυτικής Στήριξης για την Ευρώπη (RISE) υποστηρίζει ότι οι τρέχουσες άμεσες ενισχύσεις του Πυλώνα 1 της ΚΑΠ είναι «αναποτελεσματικές, ανεπαρκείς και άδικες» και πρέπει «συστηματικά να μειωθούν, και να αλλάξουν οι πηγές της στοχευμένης βοήθειας».
Στις 27 Μαρτίου, το Ίδρυμα RISE παρουσίασε ένα νέο έργο για την ΚΑΠ με τίτλο «Σκεφτόμαστε έξω από το κουτί - Περαιτέρω εκσυγχρονισμός της ΚΓΠ - γιατί, τι και πώς;» σε εκδήλωση στο Palace Residence στις Βρυξέλλες.
Η έκθεση παρουσιάστηκε από τους δημιουργούς της Allan Buckwell, Alan Matthews, David Baldock και Erik Mathijs. Εισηγητές της έκθεση ήταν η Νάντια Καλβίνο, Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, ο Alan Jagoe, πρόεδρος της CEJA και ο καθηγητής Harald Von Witzke, από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου. Συντονιστής ήταν ο Janez Potočnik, πρόεδρος του Ιδρύματος RISE του.
Η έκθεση είναι αποτέλεσμα μιας ειδικής ομάδας έμπειρων αναλυτών της ΚΑΠ οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με το Ίδρυμα RISE με σκοπό να εξετάσουν τη σημερινή ευρωπαϊκή γεωργική πολιτική και να προκαλέσουν συζήτηση για μια αποτελεσματικότερη πολιτική, η οποία θα βοηθήσει τους αγρότες να αντεπεξέλθουν στις σημερινές παγκόσμιες προκλήσεις. Στην έκθεση αυτή συζητήθηκε γιατί χρειάζεται μεταρρύθμιση, τι μεταρρύθμιση χρειάζεται και πώς θα δοθεί το έναυσμα για την εκκίνηση της μεταρρύθμισης.
Στο πλαίσιο της υπερδιόγκωσης των πόρων, ιδίως του εδάφους, των υδάτων και της βιοποικιλότητας, των κλιματικών αλλαγών που βλάπτουν τη γεωργική παραγωγή, και της μεγάλης μεταβλητότητας των συνθηκών καλλιέργειας, είναι σημαντικό να προσαρμοστεί περαιτέρω η ΚΑΠ. Η ΚΑΠ πρέπει να εκσυγχρονιστεί για να βοηθήσει τη γεωργία της ΕΕ να γίνει μια καλύτερα δομημένη βιομηχανία, η οποία θα είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη. Πράγματι, η γεωργία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και στη διασφάλιση ότι η ΕΕ ακολουθεί τις δεσμεύσεις της για την επίτευξη των στόχων αυτών.
Η έκθεση του Ιδρύματος RISE δείχνει πώς η σημερινή ΚΑΠ δεν κάνει καλή χρήση των σημαντικών πόρων που διατίθενται για την υποστήριξη των διαχειριστών της γης. Το μεγαλύτερο μέσο της ΚΑΠ, οι άμεσες ενισχύσεις του Πυλώνα 1, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% των πόρων της ΚΑΠ, είναι αναποτελεσματικές, ανεπαρκείς και άδικες. Οι άμεσες ενισχύσεις θα πρέπει να μειωθούν συστηματικά και να αλλάξουν οι πηγές  της στοχευμένης βοήθειας για να βοηθήσουν τους αγρότες να προσαρμοστούν και να ανταποκριθούν σε προκλήσεις για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, της αποδοτικότητας των πόρων και της διαχείρισης του κινδύνου, αλλά και να πληρώσουν τους γεωργούς ώστε να παρέχουν συγκεκριμένα περιβαλλοντικά και άλλα δημόσια αγαθά.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι οι δύο κύριες πτυχές της ΚΑΠ που απαιτούν την περισσότερη προσοχή είναι η διαχείριση της γης και η διαχείριση των κινδύνων. Όσον αφορά στη διαχείριση της γης, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι δεν τηρούνται τα τρέχοντα περιβαλλοντικά πρότυπα. Ως εκ τούτου, η έκθεση προτείνει μια επανασχεδιασμένη, πιο ολοκληρωμένη δομή στήριξης με σαφείς στόχους για περιβαλλοντικά αποτελέσματα. Το βασικό ζήτημα με τη διαχείριση του κινδύνου είναι ότι η προσέγγιση της ΚΑΠ με προσανατολισμό την αγορά δεν έχει προχωρήσει αρκετά. Πράγματι, η ίδια η έκταση των άμεσων ενισχύσεων εμποδίζει τους αγρότες να ελαττώσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Η έκθεση σκιαγραφεί το πλήρες φάσμα των μέσων που είναι κατάλληλα για τη διαχείριση του κινδύνων σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης, σε επίπεδο αγοράς και σε εθνικό επίπεδο σε καταστροφικές περιόδους.
Τέλος, ακολουθώντας το παράδειγμα προηγούμενων  επιτυχημένων μεταρρυθμίσεων, η έκθεση προτείνει ορισμένες διαδικαστικές αλλαγές ώστε να ξεκινήσει μια πιο αποτελεσματική διαδικασία μεταρρύθμισης, η οποία συγκεντρώνει εποικοδομητικά τα συγκρουόμενα συμφέροντα της αγροτικής πολιτικής.

πηγη:www.agronews.gr