Σε νεοεισερχόμενους το συν 10% στα νέα Σχέδια Βελτίωσης

29/05/2017

Λιάμης Λεωνίδας
Ανεξαρτήτως ηλικίας παραγωγοί που µπήκαν τα τελευταία 5 χρόνια στον κλάδο, θα λάβουν συν 10% ενίσχυση στα πλαίσια των νέων Σχεδίων Βελτίωσης, ρύθµιση που προκρίνεται έναντι της πριµοδότησης µόνο των Νέων Αγροτών
, σύµφωνα µε εισήγηση του προϊστάµενου της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρµογής των Προγραµµάτων Θύµιου Τσιατούρα και στην οποία παραβρέθηκε η Agrenda.
Πρόκριμα σε σταβλισμένη κτηνοτροφία και παραγωγικές φυλές, στο 1 εκατ. ευρώ πέφτει η ενίσχυση για Οργανώσεις
Η άλλη λύση που εξετάζεται, αλλά µε περιορισµένες πιθανότητες να γίνει αποδεκτή, είναι το bonus να δίνεται σε όσους είναι κάτω από 40 ετών και να είναι εκπαιδευµένοι.

Αυτή θα είναι µία από τις βασικές διαφορές του τελικού οδηγού σε σχέση µε την προδηµοσίευση του Μέτρου 4.1 που θα έχει πόρους συνολικού ύψους 345 εκατ. ευρώ, οι οποίοι αυτή τη φορά θα διατεθούν µέσα από τρεις δράσεις όπως ανέφερε ο κ. Τσιατούρας στην Τακτική Γενική Συνέλευση των µελών του ΣΕΑΜ το µεσηµέρι της Τρίτης 23 Μαΐου.

Σχετικά µε την πρόσκληση, ο προϊστάµενος της ΕΥ∆ δεν µπόρεσε να ξεδιαλύνει το τοπίο για το πότε ακριβώς θα γίνει η πρόσκληση, διότι όπως είπε «αν κι εµείς θα είµαστε έτοιµοι πριν από το τέλος Ιουνίου, το πότε θα αρχίσει η επιλεξιµότητα εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως είναι το πληροφορικό σύστηµα του υπουργείου Ανάπτυξης».



Ο κ. Τσιατούρας εξήγησε πως από τα 345 εκατ. ευρώ, τα 260 εκατ. ευρώ, που µε µια υπερδέσµευση µπορεί να φτάσουν στα 290 εκατ. ευρώ, θα αφορούν στη δράση µε τα κλασσικά σχέδια βελτίωσης, τα 22 εκατ. ευρώ προορίζονται για ενέργειες εξοικονόµησης νερού (π.χ. αντικατάσταση συστηµάτων ποτίσµατος), αλλά αυτή «αποκλείεται να βγει φέτος γιατί εκκρεµεί το θέµα της τιµολόγησης του νερού» και τα 35 εκατ. ευρώ, για ΑΠΕ και διαχείριση αποβλήτων στις εκµεταλλεύσεις.

Άλλες βασικές διαφορές της επικείµενης πρόσκλησης, κατά τον κ. Τσιατούρα, θα είναι ότι:
  • Για πρώτη φορά µπαίνει η επένδυση από συλλογικά όργανα, όπως είναι οι οµάδες παραγωγών και οι συνεταιρισµοί, µε δυνατότητα επένδυσης έως και 1 εκατ. ευρώ,
  • σε σχέση µε τις ηλικίες, το χαµηλό όριο των 18 ετών θα µείνει το ίδιο, αλλά το υψηλό των 65 ετών θα πέσει στα 60 χρόνια,
  • η χρονική απόσταση του δελτίου ταξινόµησης και επένδυσης δεν θα είναι µεγαλύτερη των τριών ετών
  • η βαθµολογία για τη µοριοδότηση θα είναι πιο απλή και στοχευµένη, ώστε να δοθεί ώθηση στην αιγοπροβατοτροφία και τις καλλιέργειες που έχουν ανθεκτικότητα στην κλιµατική αλλαγή όπως τα οπωροκηπευτικά, αλλά και οι ζωοτροφές. Πρακτικά (χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι θα απορρίπτονται) δεν θα πριµοδοτούνται µε µόρια το βαµβάκι, το ρύζι και το καλαµπόκι (το τελευταίο αν δηλωθεί ζωοτροφή δεν υπάρχει πρόβληµα).
  • θα βαθµολογείται επίσης η καινοτοµία και εδώ πρωταρχικό ρόλο θα έχει η γεωργία ακριβείας, αλλά κι άλλοι παράγοντες που θα γνωστοποιηθούν µε την πρόσκληση
  • Οι εκµεταλλεύσεις που βρίσκονται κοντά στο όριο να λαµβάνουν την µάξιµουµ βαθµολογία, σύµφωνα µε τον κ. Τσιατούρα θα είναι εκείνες των οποίων η τυπική απόδοση θα κυµαίνεται έως 25.000 ευρώ ετησίως.
  • Ο ίδιος εκτίµησε πως «κάπου στο 2020 θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο πόσοι θα υλοποιήσουν τα σχέδιά τους και αναµένουµε να περισσέψουν περίπου 100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα µπορούσαν να βγουν –µε µια υπερδέσµευση που θα φτάσει τα 250 εκατ. ευρώ- σε µια νέα πρόσκληση».
  • Όσον αφορά, τέλος, στην προηγούµενη πρόσκληση, ο κ. Τσιατούρας είπε από τα περίπου 6.500 σχέδια που εντάχθηκαν, 3.000 ολοκληρώθηκαν και πληρώθηκαν.

Κάτω από τα 1.000 τρακτέρ κινδυνεύει να πέσει η αγορά
Άµεσο κίνδυνο να υποχωρήσει ακόµη και κάτω από τις 1.000 πωλήσεις σε ετήσια βάση, αντιµετωπίζει η εγχώρια αγορά τρακτέρ, σε περίπτωση που καθυστερήσει ακόµη περισσότερο η προκήρυξη του προγράµµατος νέων σχεδίων βελτίωσης. Η προοπτική αυτής της δυσµενούς εξέλιξης απασχόλησε τα µέλη του ΣΕΑΜ κατά τη διάρκεια του κλειστού µέρους της ετήσιας γενικής συνέλευσης του συνδέσµου, ο οποίος κρούει καµπανάκι κινδύνου, όπως ανέφερε στην Agrenda ο πρόεδρός του Σάββας Μπαλουκτσής. «Αυτό που τονίστηκε είναι ότι η αγορά το 2016, για µια ακόµη χρονιά, είχε πτώση 25% στα µηχανήµατα και ήταν συνέχεια της πτώσης 18% που είχαµε τη σεζόν 2014-15. Από τα 1.800 τρακτέρ που είχε φτάσει το 2014 είδαµε να πέφτει στα 1.120 τρακτέρ πέρσι κι αν δεν έχουµε γρήγορη προκήρυξη του νέου προγράµµατος φοβόµαστε ότι θα υποχωρήσει σε τριψήφια νούµερα».
Η αρνητική τάση, µάλιστα, κατά τον κ. Μπαλουκτσή συνεχίζεται και στο πρώτο τετράµηνο του 2017, µε τη συρρίκνωση των πωλήσεων τρακτέρ να κυµαίνεται σε ποσοστό κοντά στο 20%. «Με προδηµοσιεύσεις δεν γίνεται τίποτε, αν δεν έχουµε κάτι χειροπιαστό η αγορά θα πέσει κάτω από τα 1.000 τρακτέρ» επισήµανε.

πηγη:www.agronews.gr