Με μειωμένες αντικειμενικές αξίες ο ΕΝΦΙΑ του 2018

 22/05/2017

Δύο πηγές, την αύξηση των συντελεστών στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και τις μειώσεις στις παρεχόμενες εκπτώσεις (αν και θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει, αν καταστεί εφικτό, μόνο την πρώτη από αυτές), διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να επιβάλει το 2018 τον ΕΝΦΙΑ με τις νέες -μειωμένες- τιμές των ακινήτων.

Και αυτές θα είναι μειωμένες λόγω της προγραμματισμένης εξίσωσης εμπορικών και αντικειμενικών αξιών, αφού ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται επί των αντικειμενικών, οι οποίες απέχουν παρασάγγας από τις κατά πολύ χαμηλότερες πραγματικές τιμές που επικρατούν στην αγορά ακινήτων τα τελευταία χρόνια (κατά την τελευταία δεκαετία οι τιμές μειώθηκαν κατά 40% με 45%).
Με βάση το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και η προσέγγισή τους στα επίπεδα των εμπορικών τιμών προσδιορίζεται χρονικώς τον Δεκέμβριο του 2017, όπως συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές. Η μετάθεση κατά 6 μήνες σε σχέση με το αρχικό πλάνο είναι (καθώς θα δοθεί η ευκαιρία να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία συγκέντρωσης, επεξεργασίας και αποτίμησης των στοιχείων που θα συλλεχθούν) ο ένας από τους τρεις παράγοντες που προοιωνίζονται την τελεσφόρηση ενός εγχειρήματος που αποτυγχάνει επί σειρά ετών.
Τα άλλα δύο, είναι:
Και η ίδια η αγορά θα «υποδείξει» τις τιμές
Πρώτον, η δημιουργία μιας πλατφόρμας τιμών πανελλαδικώς, από την ίδια την αγορά, και συγκεκριμένα τα στοιχεία που θα προκύψουν από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των τραπεζών. Με βάση τα προβλεπόμενα, οι εν λόγω πλειστηριασμοί θα διενεργούνται μόνο από πιστοποιημένους συμβολαιογράφους μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμού, η κυριότητα διοίκησης και διαχείρισης των οποίων θα ανήκει στους κατά τόπους συμβολαιογραφικούς συλλόγους. Επίσης, στους ίδιους αυτούς πλειστηριασμούς θα λαμβάνουν μέρος υποψήφιοι πλειοδότες κατόπιν προηγούμενης πιστοποίησής τους.
Σταθεροποίηση των τιμών
Δεύτερον, η ανάσχεση του πολυετούς κύματος υποχώρησης των τιμών που επιτρέπει μια αποτύπωση σχετικά «σταθερότερων» εμπορικών αξιών. Σύμφωνα με εταιρείες εκτιμητών, το α' τρίμηνο φέτος σταθεροποιήθηκαν οι τιμές έπειτα από μία δεκαετία μείωσης περίπου κατά 40% με 45%. Σημειώνεται ότι η σταθεροποίηση δεν αφορά μόνο τις κατοικίες αλλά και τα εμπορικά κτήρια και γραφεία. Χαρακτηριστικές είναι εν προκειμένω οι αναφορές για επαναφορά του περιβόητου «αέρα» σε καταστήματα του εμπορικού κέντρου, που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν ακόμη και εξαψήφια ποσά, ή τα πρόσφατα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με αυτά, οι ονομαστικές τιμές των γραφείων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν το 2016 κατά 0,6% σε σχέση με το 2015, καταγράφοντας, για πρώτη φορά από το 2010, θετικό ρυθμό μεταβολής. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, ο αντίστοιχος ρυθμός μεταβολής για το 2015 ήταν -0,1%, ενώ για το 2014 ήταν -3,5%. Ταυτόχρονα, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των τιμών καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών επιβραδύνθηκε σημαντικά, σε 0,4% σε σχέση με τους αντίστοιχους ρυθμούς του 2015 (-3,5%), αλλά και του 2014 (-1,8%). Μάλιστα, κατά το β΄ εξάμηνο του 2016, οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,2% για το σύνολο της χώρας σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2016.
 Τον Μάρτιο τα εκκαθαριστικά
Έτσι, φέτος αναμένεται να είναι η τελευταία χρονιά κατά την οποία ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις εξωπραγματικές αντικειμενικές φορολογητέες αξίες των ακινήτων. Τον Μάρτιο του επομένου έτους (δηλαδή ελάχιστους μήνες αφότου θα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2017) θα εκδοθούν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, και θα αποσταλούν σε περίπου 7 εκατομμύρια φορολογούμενους τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων του έτους 2018, στα οποία ο συγκεκριμένος φόρος θα έχει υπολογιστεί επί των νέων φορολογητέων τιμών των ακινήτων, που θα είναι προσαρμοσμένες στα επίπεδα των αγοραίων τιμών τους. Καθώς όμως οι νέες φορολογητέες αξίες των ακινήτων -που θα προκύψουν από την προσαρμογή των σημερινών αντικειμενικών αξιών στα πραγματικά επίπεδα της κτηματαγοράς- αναμένεται να είναι μειωμένες σε πολλές περιοχές της χώρας, η κυβέρνηση και οι δανειστές συμφώνησαν εντός του 2018 να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις (είτε αθροιστική αύξηση της φοροδοτικής συνεισφοράς των ακριβότερων ακινήτων με το να αυξηθούν οι συντελεστές επιβολής του είτε μαζί με την αύξηση αυτή να περιοριστούν οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ), ώστε τα έσοδα που θα αποδώσει στα ταμεία του κράτους ο συγκεκριμένος φόρος να διατηρηθούν στο επίπεδο των 2,65 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το άρθρο του νόμου που ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης, επέρχεται από 1ης Ιανουαρίου 2020 μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων κατά 10% έως και 30% εφόσον το συνολικό ποσό με το οποίο χρεώνεται ο φορολογούμενος δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα φορολογικά «αντίμετρα» εφόσον επιτευχθεί το 2019 ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Μιλώντας δε την ημέρα της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο στη ολομέλεια της Βουλής, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου υπογράμμισε ότι μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, «και είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση το κάνει». «Σε όσους αναλογεί ΕΝΦΙΑ έως 700 ευρώ, θα υπάρξει μείωση κατά 30%, με ανώτατο όριο μείωσης τα 70 ευρώ, για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες η μείωση χορηγείται σε όσους αναλογεί ΕΝΦΙΑ έως 1.400 ευρώ» είπε η υφυπουργός Οικονομικών και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι, με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς, το μέτρο αφορά το 84% των φορολογούμενων της πρώτης κατηγορίας και σχεδόν το 100% της δεύτερης.
Όπως προκύπτει από το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, η αναβολή του σχεδίου προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς για άλλους έξι μήνες, για τον Δεκέμβριο αντί για τον Ιούνιο του 2017, οφείλεται σε σημαντικές τεχνικές δυσκολίες που ανέκυψαν στην προσπάθεια υλοποίησης του συγκεκριμένου σχεδίου και συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «Οι τιμές ζώνης που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων στην Ελλάδα θα ευθυγραμμιστούν με τις τιμές της αγοράς με τη βοήθεια τεχνικής βοήθειας...», η οποία θα ακολουθήσει χρονοδιάγραμμα που ξεκινά με τη σύσταση ομάδας εργασίας για την αποτίμηση και την αναπροσαρμογή των φορολογητέων τιμών των ακινήτων και στη συνέχεια, στο τέλος Ιουνίου, θα συγκεντρωθούν όλα τα απαιτούμενα δεδομένα, θα έχουν ταξινομηθεί πλήρως τα περιουσιακά στοιχεία και θα έχει προσδιοριστεί η μεθοδολογία για τον προσδιορισμό των αξιών και η μεθοδολογία αποτίμησης που σχετίζονται με τις διαφορετικές κατηγορίες των ακινήτων.
Στην τρίτη φάση, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θα έχει βελτιωθεί η ικανότητα της μονάδας αποτίμησης ακίνητης περιουσίας με την πρόσληψη έμπειρων εκτιμητών και τη διαμόρφωση μιας ειδικής ομάδας για την αναπροσαρμογή των φορολογητέων αξιών της ακίνητης περιουσίας, ενώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει αναπτυχθεί επίσης μια μόνιμη πλατφόρμα πληροφόρησης για την αναπροσαρμογή των φορολογητέων αξιών των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων. Έως το τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί ο πλήρης προσδιορισμός της ακίνητης ιδιοκτησίας μέσω του υφιστάμενου κτηματολογίου και μέσω διασταυρωτικού ελέγχου όλων των ιδιοκτησιακών συμφερόντων με όλες τις μεμονωμένες ιδιοκτησίες και έως το τέλος του χρόνου θα έχει θεσπιστεί νομοθεσία για την ευθυγράμμιση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων με τις τιμές αγοράς. Το χρονοδιάγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος Μαρτίου 2018, οπότε θα έχουν εκδοθεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018.
(Πηγή: Αυγή)
πηγη:www.agronews.gr