Σοβαρές ζημιές από χαλάζι σε 30.000 στρέμματα στον Έβρο


10.05.2017

Σοβαρές ζημιές από χαλάζι σε 30.000 στρέμματα στον Έβρο
Σοβαρές ζημιές σε 30.000 στρέμματα περίπου, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που σχηματίζουν οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ, προκάλεσε η πολύ έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε χθες, Τρίτη 9 Μαΐου, περιοχές των δήμων Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένα σημεία παρατηρήθηκε στρώμα χαλαζιού που ξεπερνούσε τα 20 εκατοστά, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τις καλλιέργειες. Πρόκειται κυρίως για χωράφια στις περιοχές Χειμωνίου και Θουρίου του δήμου Ορεστιάδας και Ποιμενικού και Ασπρονερίου του δήμου Διδυμοτείχου.

Οι περισσότερες από τις καλλιέργειες που καταστράφηκαν ήταν ηλιόσπορου, σιτηρών, ζαχαρότευτλων, κολοκυθιού και αρακά, ενώ ζημιές υπήρξαν και σε βαμβακοκαλλιέργειες που είχαν φυτρώσει αλλά και σε αμπέλια.

Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο τμηματάρχης εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης, Δημήτρης Πανταζής, ίσως και αύριο να γίνει η αναγγελία από τον Οργανισμό, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ζημιάς και να ακολουθήσουν οι εκτιμήσεις.

Επίσης, επεσήμανε στους παραγωγούς να αφήσουν «μάρτυρες» στα χωράφια τους, σε περίπτωση που πρόκειται να προχωρήσουν σε επανασπορά.

πηγη:www.paseges.gr