ΟΣΔΕ, νεοεισερχόμενοι, νέες καλλιέργειες και νέα κριτήρια, αποτελούν τα αγκάθια του προγράμματος βιολογικής γεωργίας

02-05-2017
ΟΣΔΕ, νεοεισερχόμενοι, νέες καλλιέργειες και νέα κριτήρια, αποτελούν τα αγκάθια του προγράμματος βιολογικής γεωργίας
Τις δεσμεύσεις για τους νεοεισερχόμενους, τα νέα κριτήρια αλλά και το αν θα μπουν νέα προϊόντα (που ενέκρινε η Κομισιόν) στη νέα προκήρυξη για τα βιολογικά μελετούν στο ΥπΑΑΤ. Υπάρχουν φόβοι στο ΥπΑΑΤ ότι µε τη νέα προκήρυξη
, των 400 εκατ. ευρώ - που θα έχει στόχο να εξυπηρετήσει πρώτα τους κτηνοτρόφους και όσους δεν μπήκαν στο Μέτρο λόγω του κόφτη Natura - αν ενταχθούν και νέα προϊόντα θα αυξηθεί ξανά ο αριθμός των αιτήσεων. Υπάρχει προβληματισμός όμως και για τους νεοεισερχόμενους. Αν και ο ευρωπαϊκός Κανονισμός αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρχει τρία χρόνια μεταβατικό στάδιο και στη συνέχεια υποχρεωτικά ακόμη δύο έτη για παραγωγή προϊόντων, στην προηγούμενη προκήρυξη οι «δεσµεύσεις» για τους δικαιούχους του Υποµέτρου 11.1 (Μετατροπή από συμβατική σε βιολογική) ήταν τριετούς διάρκειας και μετά εφόσον το επιθυμούν εντάσσονται στις δράσεις του Υποµέτρου 11.2 (∆ιατήρηση).

Η διαχειριστική αρχή του προγράμματος υποστηρίζει ότι οι «δεσμεύσεις» για τους νεοεισερχόμενους είναι θέμα ερμηνείας και ότι έχουν πάρει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν, ενώ από την πλευρά τους οι παραγωγικοί φορείς έχουν επιφυλάξεις για αυτό το θέμα.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι «πέρασαν» σαν παλιοί βιοκαλλιεργητές όσοι είχαν αποφασίσει να ασχοληθούν με την βιολογική γεωργία μέχρι και λίγες ημέρες πριν δημοσιοποιηθεί η προηγούμενη προκήρυξη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των παλιών βιοκαλλιεργητών, που θα είναι δύσκολο να «κοπούν», με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να πέσει έξω και στη νέα προκήρυξη ο προϋπολογισμός.

Αυτό όμως που θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα με την υπογραφή σχετικής εγκυκλίου είναι το «λάθος» στο ΟΣΔΕ του 2016. Συγκεκριμένα στο περσινό ΟΣΔΕ στο σημείο που δηλώνουν τα αγροτεμάχια υπάρχει και το σημείο «παράλληλες δράσεις», όπου εκεί συμπληρώνουν την εξισωτική και τα βιολογικά. Εκεί θα έπρεπε στα προεκτυπωμένα έντυπα να αναγραφόταν το Μέτρο 214 που αφορούσε το ΠΑΑ 2007-2014 στο οποίο είχαν ενταχθεί οι βιοκαλλιεργητές. Αντί για αυτό όμως έγραφε το Υπομέτρο 11.1 που αφορά το ΠΑΑ 2015-2020 το οποίο όμως ακόμη δεν είχε προκηρυχθεί.

Όταν θα έρθει η ώρα να πληρωθεί το 2016 και γίνει διασταύρωση στοιχείων από την ΕΕ θα υπάρξει πρόβλημα.

Το ίδιο ισχύει και στο φετινό ΟΣΔΕ όπου δεν γνωρίζουν οι παραγωγοί αν πρέπει να συμπληρώσουν το Υπομέτρο 11.1 χωρίς να έχουν εγκριθεί.

Κριτήρια
Από τον Γεωπονικό Σύλλογο Λακωνίας υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν κριτήρια βαθμολόγησης των υποψηφίων που θα διασφαλίζουν, την εθνική επιλογή για την προώθηση της βιολογικής παραγωγής, την ομαλή συνέχιση του προγράμματος, και την διαφάνεια στην κατανομή των πόρων. Ως τέτοια κριτήρια ενδεικτικά αναφέρονται:
- Η κύρια απασχόληση του υποψηφίου.
- Η ύπαρξη επιχειρησιακού προγράμματος Νέου Αγρότη.
- Η περιοχή ανάπτυξης της εκμετάλλευσης (πεδινή - μειονεκτική).
- Η παραγωγή βιολογικών προϊόντων σήμερα.
- Η συμμετοχή σε συλλογικά σχήματα συγκέντρωσης - τυποποίησης εμπορίας βιολογικών προϊόντων.
- Η παραγωγή βιολογικών ζωοτροφών.
- Το μέγεθος της εκμετάλλευσης (κατώτερο και ανώτερο όριο).
- Το είδος καλλιεργειών.

πηγη:www.agrotypos.gr