Μια βδομάδα πίσω οδηγούνται οι πληρωμές των συνδεδεμένων

 31/05/2017

Η καθυστέρηση στην εν λόγω πληρωμή έχει διαφανεί και από το ότι μέχρι την Τετάρτη 31 Μαΐου δεν είχε εκδοθεί καμία απόφαση με τα ποσά των συνδεδεμένων ανά προϊόν.Εκτός πλάνου δείχνουν να βγαίνουν, για ακόμα μια φορά, οι αρμόδιοι των πληρωμών, που δεν φαίνεται να προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τους απαραίτητους διασταυρωτικούς ελέγχους προκειμένου να πιστωθούν τα χρήματα για τις συνδεδεμένες, που περιμένουν οι αγρότες (περί τα 80 εκατ. ευρώ), μέχρι το τέλος της εβδομάδας
, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.
Η καθυστέρηση στην εν λόγω πληρωμή έχει διαφανεί και από το ότι μέχρι την Τετάρτη 31 Μαΐου δεν είχε εκδοθεί καμία απόφαση με τα ποσά των συνδεδεμένων ανά προϊόν.
Αυτό άφησε να εννοηθεί, λίγο ως πολύ, και ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τη στρατηγική στα αρωματικά φυτά, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Μαΐου. Σύμφωνα με τον υπουργό, «αν δεν γίνουν αυτή την εβδομάδα ως την Παρασκευή οι πληρωμές, θα πάνε για την επόμενη. Βέβαια, μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχουν σίγουρα γίνει».
Πρόκειται για μια πληρωμή, που ετοιμάζουν εδώ και μέρες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τους υπαλλήλους του οργανισμού το τελευταίο διάστημα να βρίσκονται ανάμεσα σε διασταυρώσεις και ελέγχους στοιχείων που λαμβάνουν από τη ∆ιεύθυνση Πληροφορικής, τον ΕΛΟΓΑΚ για τις παραδόσεις γάλακτος και τις μεταποιητικές βιομηχανίες για τις ποσότητες πρώτης ύλης που παρέλαβαν, προκειμένου να υπολογιστεί το τελικό ύψος των ενισχύσεων και να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις, πριν «τρέξει» η πληρωµή.
Ωστόσο, η δυσκολία στην ολοκλήρωση των διεργασιών και τελικά στην πληρωμή των δικαιούχων έχει ήδη διαφανεί και από το γεγονός ότι μέχρι και την Τετάρτη 31 Μαΐου δεν είχε εκδοθεί καμία απόφαση, που να προσδιορίζει τα ποσά των συνδεδεμένων ενισχύσεων ανά προϊόν. Υπενθυμίζεται ότι στην πίστωση που αναμένεται θα περιλαμβάνονται οι συνδεδεμένες στα ζωικά, το ρύζι, τη βιοµηχανική ντομάτα και τα πορτοκάλια, µαζί µε τις στρεµµατικές ενισχύσεις για τα µικρά νησιά του Αιγαίου καθώς και εκκρεµότητες από βασική, πράσινη ενίσχυση και τους γεωργούς νεαρής ηλικίας του 2016, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Βάσει των προϋπολογισµών του 2016 για τις συνδεδεµένες αναλογούν στο ρύζι 7.905.818 ευρώ, τη βιοµηχανική ντοµάτα 3.162.327 ευρώ και τα πορτοκάλια 11.858.727 ευρώ. (Συνολικά στα 22.926.872 ευρώ). Αντίστοιχα για τις ενισχύσεις των ζωικών στο πρόβειο και το αίγειο κρέας, το µπάτζετ του 2016 για τα πεδινά είναι 11.364,614 ευρώ και για τα ορεινά στα 21.444.532 ευρώ, στο βόειο κρέας ανέρχεται στα 4.211.569 ευρώ και για τους κτηνοτρόφους µε ειδικά δικαιώµατα, για βοοειδή στα 4.450.000 ευρώ και για αιγοπρόβατα στα 25.196.819 ευρώ. (Συνολικά στα 55.314.284 ευρώ).

πηγη:www.agronews.gr