Τρώει επιδοτήσεις αγροτών η διέλευση του TAP

30/05/2017

Την ανησυχία τους για απώλεια των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης τη φετινή χρόνια αλλά ενδεχομένως και μελλοντικά, με χειρότερο σενάριο την απώλεια αυτών τουλάχιστον μέχρι το 2020, εκφράζουν αγρότες του νομού Ροδόπης. Η πραγματικότητα αυτή που να διαμορφωθεί για πολλούς αγρότες στην περιοχής έχει άμεση σχέση με τη διέλευση του αγωγού φυσικού TAP.

Όπως πληροφορούμαστε η διέλευση του αγωγού από αγροτικές εκτάσεις, καθιστά αυτές μη επιλέξιμες. Οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να περιγράψουν στη δήλωση καλλιέργειες που θα καταθέσουν μέχρι την 15η Ιουνίου, πόσες εκτάσεις δεν καλλιεργούνται, λόγω εργασιών του αγωγού. Αυτό σημαίνει την απώλεια των δικαιωμάτων ενίσχυσης για καλλιέργειες όπως για παράδειγμα το βαμβάκι, που καλλιεργείται ευρέως στην περιοχή μας.
Στην περίπτωση του προέδρου τοπικής κοινότητας Τανέρ Δεδέ Χασάν από τα Αμάραντα η απώλεια για τη φετινή χρονιά ανέρχεται γύρω στα 1.200 ευρώ. Ο κος Τανέρ μαζί με άλλους αγρότες από την περιοχή των Αμαράντων που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, βρέθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 24 Μαΐου σε συνάντηση που έγινε στο Κόσμιο. Η συνάντηση έγινε από  στελέχη εταιρειών συνεργαζόμενων με τον TAP και αφορούσε σε πρόγραμμα που υλοποιείται για την ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου περιοχών από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός. Εκεί είχαν την ευκαιρία να εκφράζουν διά ζώσης τις ανησυχίες τους. Τις ανησυχίες τους μάλιστα αυτές όπως μας είπαν τις είχαν εκφράσει ακόμα πριν την έναρξη των εργασιών για τον αγωγό.
Φυσικά και οι άνθρωποι του TAP είχαν κάνει κρούσεις προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ ακόμα πριν την έναρξη των εργασιών χωρίς όμως αποτέλεσμα, οπότε σήμερα εμφανίζονται διατεθειμένοι να αποζημιώσουν τους αγρότες για την απώλεια των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.
Βέβαια αυτή η προοπτική δεν καθησυχάζει τους θιγόμενους αγρότες και ο Τανέρ Δεδέ Χασάν από τα Αμάραντα μας εξηγεί το γιατί: «πήγα να κάνω καλλιεργητική δήλωση και μου είπαν ότι δεν μπορώ να δηλώσω τα αγροτεμάχια από τα οποία περνάει ο TAP, γιατί θεωρούνται μη επιλέξιμες εκτάσεις. Άρα χάνω εγώ το βασικό δικαίωμα για 10 στρέμματα από όπου περνάει ο αγωγός και για το βαμβάκι χάνω και τη συνδεδεμένη. Αυτό σημαίνει απώλεια πάνω από 1.000 ευρώ. Πριν τρία χρόνια όταν ήρθαν οι άνθρωποι του TAP στο καφενείο του χωριού το είχα θέσει αυτό και είχαν πει ότι θα το δούνε. Στην συνέχεια έγιναν ξανά κάποιες ενημερώσεις στην κοινότητα Αμαράντων  πριν ξεκινήσει το έργο, εκεί έθεσα ξανά το θέμα και είχαν πει ότι θα το δουν γιατί είναι ένα πρόβλημα.
Όμως έχουμε φτάσει στο σήμερα και δεν έχει γίνει κάτι. Αν δεν τελειώσει το έργο και του χρόνου θα χάσω ολικά τα δικαιώματα για τα 10 στρέμματα που με αφορούν, γιατί αν δεν δηλώσω δύο χρονιές συνεχόμενες αυτά χάνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι να ξεκινήσει η νέα ΚΑΠ, δηλαδή μέχρι το 2020. Αυτό σημαίνει ότι η απώλεια χρημάτων θα φτάσει τα 4.000 και 5.000 ευρώ».
Στην τοπική κοινότητα Αμαράντων τουλάχιστον 500 ανθρώπους που κάνουν δήλωση καλλιέργειες, αφορά το παραπάνω ζήτημα που μας καταγγέλλει ο Τανέρ Δεδέ Χασάν.
Σημειώνεται ότι με τον όρο «Δικαίωμα Βασικής Ενίσχυσης» νοείται άυλος τίτλος, ο οποίος συνδέεται με ορισμένη επιλέξιμη έκταση και ο οποίος γεννά δικαίωμα καταβολής ενίσχυσης, ίση με τη μοναδιαία αξία των δηλωθέντων δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης. Μάλιστα, μπορούν να διαχωρίζονται από τη γη, να αποτελούν αντικείμενο ανεξάρτητης συναλλαγής και να ενεργοποιούνται σε επιλέξιμη γη που έχει στη διάθεσή του ο γεωργός, ανεξαρτήτου κυριότητας και αυστηρά εντός της ίδιας περιφέρειας, στην οποία έχουν χορηγηθεί. Γνωρίζοντες του θέματος, μας λένε ότι η επίλυση του ζητήματος είναι πολύ πιο εύκολη από όσο φαίνεται, αλλά απαιτείται τουλάχιστον η ενεργοποίηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού το όλο θέμα προκαλείται εξαιτίας ενός έργου εθνικής σημασίας, όπως το έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ενημερωμένοι, όπως μαθαίνουμε, είναι και οι βουλευτές του νομού μας, από τους οποίους οι θιγόμενοι αγρότες ζητούν παρέμβαση και λύση.
Πηγή: xronos.gr
πηγη:www.agronews.gr