Έπιασαν τα 230 ευρώ οι πρώτες τιμές για τα καλά σιτάρια στην Ιταλία

 26/06/2017

Γιαννακοπούλου Φανή
«Παγωµένη» είναι ακόµη η αγορά καθώς δεν έχουν σηµειωθεί εξαγωγές σκληρού σιταριού αν και προχωρά ο αλωνισµός. Ένας λόγος που δεν υπάρχει ακόµη κινητικότητα είναι οι χαµηλές ποιότητες στο προϊόν που χαρακτηρίζουν τη φετινή εµπορική σεζόν,
σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Για την ώρα μόνο κουβέντες για εξαγωγές από την ελληνική αγορά

Προς το παρόν, όπως σηµειώνουν έγκριτοι αναλυτές, οι Ιταλοί έµποροι ενηµερώνονται καθηµερινά για τις ποιότητες, ζητούν τιµές που όµως δεν θα ξεπερνάνε τα επίπεδα τους.  Η κατάσταση αναµένεται να βελτιωθεί όσο προχωράει ο αλωνισµός µε τα ποτιστικά αλλά και όταν θα βγουν οι σοδειές από ∆οµοκό και Κοζάνη, που έχουν µέχρι στιγµής καλύτερες µετρήσεις. Μάλιστα, σύµφωνα µε σιτοπαραγωγό από το ∆οµοκό, στις πρώτες µετρήσεις σε χωράφια της περιοχής η πρωτεΐνη άγγιζε το 13,3%, το ειδικό βάρος το 81% και η γλουτένη/υαλώδη το 78%. «Η συγκοµιδή µέχρι στιγµής είναι στο 2%-3%. Έχει ξεκινήσει σε κάποια χωριά που είναι σε υψώµατα. Προς το παρόν µ’ αυτά που ακούγονται στην αγορά οι παραγωγοί του ∆οµοκού έχουν επιλέξει να τ’ αποθηκεύσουν», λέει ο ίδιος στην Agrenda.

Με προκαταβολές κινείται τώρα η εγχώρια αγορά

Παράλληλα, ξεκίνησε δειλά-δειλά η συγκοµιδή σε Τρίκαλα και Καρδίτσα µε τον πρόεδρο της ΕΑΣ Τρικάλων, Αχιλλέα Λιούτα, να τονίζει ότι είναι νωρίς ακόµη για να πούµε τιµές στο σκληρό σιτάρι. Ωστόσο, η ΕΑΣ Τρικάλων δίνει προκαταβολή 10 λεπτά το κιλό. «Περιµένουµε να δούµε την ποιότητα να ολοκληρωθεί ο αλωνισµός και µετά θα ακολουθήσει η εκκαθάριση», επισηµαίνει ο ίδιος και προσθέτει: «οι αποδόσεις σε σχέση µε πέρσι είναι µειωµένες κατά 20%. Πιάνουµε 300-350 κιλά το στρέµµα». Σύµφωνα µε τον Θανάση Παπαθανασίου από την ΕΑΣ Λαµίας, µέχρι στιγµής δίνονται µόνο προκαταβολές που φτάνουν τα 15 λεπτά το κιλό. «Για την τελική τιµή περιµένουµε να δούµε που θα κάτσει η αγορά», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Από την πλευρά του, ο γεωπόνος Γιάννης Ράγκος, σηµειώνει ότι «αν και δεν έχουν ανακοινωθεί επίσηµα τιµές το φαινόµενο οι έµποροι να παίρνουν προϊόν µε ανοικτή τιµή υπάρχει έντονα και φέτος». Επιπλέον, στο θέµα της υποβαθµισµένης ποιότητας στέκεται ο Θανάσης Παπαθανασίου: «Υπάρχει θέµα µε το ειδικό βάρος και πιο πολύ µε τα υαλώδη. Ευτυχώς δεν έχουµε πρόβληµα µε τις πρωτεΐνες. Επιπλέον, φέτος είναι µειωµένες οι αποδόσεις. Βλέπουµε για τα προβροχικά σιτάρι ότι πιάνουν 400-500 κιλά το στρέµµα, ενώ τα µεταβροχικά µε το ζόρι πιάνουν 300 κιλά το στρέµµα».

Ιταλία: αρχή µε 230 ευρώ ο τόνος για τα καλά
Στις πρώτες λίστες της Ιταλίας είχαµε βελτίωση των ποιοτικών προδιαγραφών ανά ποιότητα και αναµενόµενες τιµές. Πιο αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε στη λίστα της Φότζια για την καλή ποιότητα οι τιµές φτάνουν τα 230 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα στα 220 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού.
Να σηµειωθεί, τέλος, ότι για την ώρα δεν υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση. Επιπλέον, δεν φαίνεται να µπορούµε να ευνοηθούµε από το υποβαθµισµένο περσινό απόθεµα της Ιταλίας. «Αν είχαµε καλύτερες ποιότητες θα πετυχαίναµε καλές τιµές και εξαγωγή, γιατί είµαστε οι πρώτοι που αλωνίζουµε στη λεκάνη της Μεσογείου. ∆υστυχώς µας τα χάλασε φέτος ο καιρός», καταλήγει ο γεωπόνος Γιάννης Ράγκος.


ΠΗΓΗ:www.agronews.gr