Έως 30/11 εξόφληση εισφορών ΟΓΑ β’ εξαμήνου 2016

 27/06/2017


Οι διευκρινήσεις έρχονται να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των αγροτών που άρχισαν να λαμβάνουν τα σχετικά ειδοποιητήρια.Περιθώριο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2017 έχουν οι αγρότες προκειμένου να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές ΟΓΑ β’ εξαμήνου 2016, μετά και την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, διευκρινίζει ο διοικητής του ΕΦΚΑ, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από τα μαζικά ειδοποιητήρια που έφτασαν στους αγρότες.

Οι διευκρινήσεις έρχονται να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των αγροτών που άρχισαν να λαμβάνουν τα σχετικά ειδοποιητήρια.
Παρ’ ότι  αρχικά δεν υπήρχε επίσημη ανακοίνωση από τον ΕΦΚΑ ούτε τροπολογία στην οποία θα περιλαμβάνεται η εν λόγω ρύθμιση, σχετική αναφορά έχουν κάνει από το βήμα της Βουλής τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου όσο και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά δελτίο τύπου που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ ήρθε να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Ακολουθεί το δελτο τύπου:


«Εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών αγροτών Β΄ εξαμήνου 2016
Η Διοίκηση του Ε.Φ.Κ.Α. ανακοινώνει ότι παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών Β΄εξαμήνου 2016 των ασφαλισμένων του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών (π. ΟΓΑ) αυτοτελώς απασχολούμενων και εργοδοτών έως την 30-11-2017.
Δικαιώματα και ευεργετήματα που συνδέονται με την καταβολή εισφορών παραμένουν ενεργά μέχρι την ημερομηνία αυτή (π.χ. ρυθμίσεις, ασφαλιστική ενημερότητα, ασφαλιστική ικανότητα, παροχές αγροτικής εστίας)
Οι ως άνω ασφαλισμένοι καλούνται να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους εισφορές μέσω των καταστημάτων των ΕΛΤΑ και του Διατραπεζικού Συστήματος».
Δηλώσεις Μπακαλέξη

Μάλιστα, τις δηλώσεις Μπακαλέξη επικαλείται ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος με ανακοίνωσή του τονίζει τα εξής:
«Με τον Ν. 4387/16, από τις αρχές του 2017 οι αγρότες, όπως και οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ, είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν κάθε μήνα τις ασφαλιστικές εισφορές τους.
Όμως από το 2016 - τότε που ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ – οι αγρότες οφείλουν την ασφαλιστική εισφορά του δευτέρου εξαμήνου 2016. Τα ειδοποιητήρια για πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών Β΄ εξαμήνου 2016 αποστέλλονται αυτές τις ημέρες στους ασφαλισμένους.
Οι οφειλές όμως αυτές των ασφαλιστικών εισφορών του β’ εξάμηνου του 2016, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Βουλή ο διοικητής του ΕΚΦΑ Θανάσης Μπακαλέξης, μπορούν να εξοφλούνται μέχρι 30 Νοεμβρίου 2017 (δηλαδή μετά και την προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης)».
Κατέφθασαν ειδοποιητήρια εισφορών ΟΓΑ β’ εξαμήνου 2016
«Ψυχρολουσία εν μέσω καύσωνα», για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας. Εδώ και δύο –τρεις ημέρες, έχουν αρχίσει να λαμβάνουν, μέχρι και στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας «βροχή από ραβασάκια» από τον ΕΦΚΑ, με τα οποία ειδοποιούνται ότι πρέπει να καταβάλουν έως τα μέσα Ιουλίου, τις ασφαλιστικές εισφορές του Β’ εξαμήνου του 2016, παρότι υπήρχαν δεσμεύσεις ότι για αυτή την υποχρέωση θα διδόταν η δυνατότητα να την εξυπηρετήσουν στο τέλος του χρόνου.
«Πρόκειται για ποσά που κυμαίνονται, στην πλειονότητά τους, από 600 έως 800 ευρώ, ανάλογα με την ασφαλιστική κλίμακα του ασφαλισμένου, τα οποία πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 15 Ιουλίου», επισήμανε στην Agrenda ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, τονίζοντας πως ο κόσμος έχει αναστατωθεί από την αρνητική αυτή έκπληξη.
«Δεν είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε πως έχουμε αυτή την οφειλή. Όμως από την 1η Ιανουαρίου εφαρμόζεται το νέο σύστημα και όλοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι καταβάλλουμε τις εισφορές μας κάθε μήνα. Το πρόβλημα, λοιπόν, έγκειται στο ό,τι είναι δύσκολο να βρεθούν αυτά τα επιπλέον χρήματα αυτή την περίοδο και πιθανώς πολλοί δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, σε όλους τους τόνους διακήρυσσε πως θα δοθεί η δυνατότητα στους ασφαλισμένους να εξοφλήσουν τις εισφορές του δευτέρου εξαμήνου του 2016, στο τέλος του 2017, ώστε να έχουν πάρει τις επιδοτήσεις και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Τι άλλαξε λοιπόν και ο ΕΦΚΑ μας στέλνει τώρα τα ειδοποιητήρια;».
∆εν υλοποιήθηκαν οι υποσχέσεις
Αξίζει να σηµειωθεί ότι, όντως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Βαγγέλης Αποστόλου είχε δηλώσει στο ελληνικό κοινοβούλιο, τον περασµένο Ιανουάριο, αναγνωρίζοντας το ζήτηµα των υψηλών επιβαρύνσεων ότι «υπάρχει ένα πρόβληµα µε τη πληρωµή των εισφορών του δευτέρου εξαµήνου του 2016. Θα αντιµετωπιστεί µε τη µεταφορά τους στο δεύτερο εξάµηνο του 2017, που θα υπάρχει και η δυνατότητα της σύνδεσής τους µε τις επιστροφές των προκαταβολών του φόρου». Παρ’ όλα αυτά, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, η σχετική ρύθµιση δεν προχώρησε, µε αποτέλεσµα, τώρα, οι αγρότες να υποχρεούνται να καλύψουν και τις παλιές εισφορές στον ΟΓΑ, αλλά και τις νέες, τρέχουσες, προς τον ΕΦΚΑ.

Πεντάμηνη παράταση προθεσμίας
Πρόταση για παράταση της προθεσμίας καταβολής των τρεχουσών εισφορών β' εξαμήνου 2016 ασφαλισμένων και εργοδοτών του πρώην ΟΓΑ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2017 είχε τεθεί προ ημερών και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
H παράταση αυτή προτείνεται προκειμένου να «διασφαλισθεί η εισπραξιμότητα των ανωτέρω εισφορών και παράλληλα να διατηρηθούν τα ευεργετήματα και δικαιώματα (ρύθμιση, ασφαλιστική ικανότητα, ενημερότητα κ.λ.π.) που είναι συνδεδεμένα με αυτά».
Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη προθεσμία έληγε στις 30 Ιουνίου. Με άλλα λόγια, με την πρόταση αυτή ο ΕΦΚΑ θεωρεί αναγκαίο να δοθεί 5μηνη παράταση για την καταβολή των εν λόγω εισφορών.
Σύμφωνα με το εισηγητικό κείμενο της σχετικής πρότασης από πλευράς διοίκησης του ΕΦΚΑ «οι μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων του ΟΓΑ είναι απαιτητές στο τέλος κάθε εξαμήνου και εισπράττονται μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Οι εισφορές καταβάλλονται αποκλειστικά και μόνο μέχρι την ημερομηνία που αναγράφεται στην ειδοποίηση-απόδειξη καταβολής εισφοράς, όπως αυτή εκδίδεται και αποστέλλεται στους ασφαλισμένους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 12 του ως άνω Προεδρικού Διατάγματος.
Σε περίπτωση που η εισφορά δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα γίνεται επανυπολογισμός της Ασφαλιστικής εισφοράς και περιλαμβάνεται στην επόμενη ειδοποίηση-απόδειξη ασφαλιστικής εισφοράς και καταβάλλεται με τη νέα εισφορά.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω η προθεσμία καταβολής εισφορών Β΄ εξαμήνου 2016 ασφαλισμένων προσώπων στον ΟΓΑ λήγει την 30-06-2017.
Β. Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 43 του ν.4387/2016 (Α΄85) από 1-1-2017 οι ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων, που έως την έναρξη ισχύος του ως άνω νόμου, υπάγονταν στην ασφάλιση ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες) καταβάλλονται σε μηνιαία βάση στον ΕΦΚΑ, ο οποίος αποτελεί καθολικό διάδοχό τους.
Γ. Με την αρ.58039/3275/2016 Απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποφασίσθηκε η μεταβίβαση των οφειλών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης έως 31-12-2016 στο ΚΕΑΟ, ανεξαρτήτως ύψους ποσού οφειλών και εισπραξιμότητας, οι οποίες δεν βρίσκονται σε καθεστώς ενεργούς ρύθμισης.
Δ.    Με τις διατάξεις του ν. 4469/3-05-2017 περί εξωδικαστικού συμβιβασμού παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης βεβαιωμένων οφειλών έως 31-12-2016 με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο επιτείνει την αναγκαιότητα βεβαίωσης των οφειλών προκειμένου να μπορεί να εισαχθεί στην ρύθμιση το σύνολο των οφειλετών.
Ε. Σε εκτέλεση της Υπουργικής απόφασης και των νέων διατάξεων ζητήθηκε από την ΗΔΙΚΑ σχετική τροποποίηση στην διαδικασία έκδοσης των ειδοποιητηρίων Β΄ εξαμήνου 2016 και συγκεκριμένα ο διαχωρισμός τρεχουσών και ληξιπρόθεσμων οφειλών, προκειμένου η τελευταίες να βεβαιωθούν έγκαιρα στο ΚΕΑΟ.
Η ΗΔΙΚΑ με το αρ. 3913/26-5-2017 έγγραφό της ενημέρωσε την Υπηρεσία μας ότι οι αλλαγές που επιβάλλονται θα επιφέρουν καθυστέρηση στην πάγια ροή έκδοσης ειδοποιητηρίων με συνέπεια την ολοκλήρωση δημιουργίας και αποστολής τους την 29-06-2017, μια ημέρα πριν την λήξη της προθεσμίας πληρωμής. Επισημαίνεται ότι ειδοποίηση πληρωμής θα λάβουν και νέοι ασφαλισμένοι που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στα Μητρώα του ΕΦΚΑ (4.214) πολλοί εκ των οποίων έχουν αναδρομικά υποχρέωση καταβολής ασφαλίστρων.
Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω και ειδικότερα:
1) την μετάβαση στο νέο σύστημα καταβολής εισφορών με το οποίο προβλέπεται η μηνιαία καταβολή εισφορών από 1/1/2017
2) το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να εξοφλήσουν μέχρι τέλος Ιουνίου 2017 τις ασφαλιστικές εισφορές που περιλαμβάνονται στο ειδοποιητήριο Β΄εξαμήνου 2016 καθώς και την μηνιαία εισφορά του ΕΦΚΑ
3) το σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της ημερομηνίας παραλαβής του ειδοποιητηρίου και της καταληκτικής ημερομηνίας εξόφλησης των εισφορών, η διοίκηση του ΕΦΚΑ εισηγείται«την παράταση της προθεσμίας καταβολής των τρεχουσών εισφορών Β΄ εξαμήνου 2016 ασφαλισμένων και εργοδοτών του πρώην ΟΓΑ μέχρι 30/11/2017, προκειμένου να διασφαλισθεί η εισπραξιμότητα των ανωτέρω εισφορών και παράλληλα να διατηρηθούν τα ευεργετήματα και δικαιώματα (ρύθμιση,ασφαλιστική ικανότητα, ενημερότητα κ.λ.π.) που είναι συνδεδεμένα με αυτά».

πηγη:www.agronews.gr