Σε στενωπό τα σιτηρά, ανακάμπτουν τιμές σε ζωικά και γάλα

  20/06/2017

Γιαννακοπούλου Φανή
Υπό πίεση θα παραµείνουν οι διεθνείς τιµές για τα σιτάρια ειδικά για το πρώτο µισό της σεζόν, όπως σηµειώνει στην 6µηνιαία έκθεσή του ο ∆ιεθνής Οργανισµός Τροφίµων και Γεωργίας (FAO), παρόλο που θα µειωθεί η διεθνής παραγωγή και αυτό γιατί το διεθνές στοκ
παραµένει υψηλό. Συγκρατηµένος είναι ο FAO για την εξέλιξη των τιµών σε καλαµπόκι, ελαιούχους σπόρους και ρύζι. Ενώ, θετικό πρόσηµο προβλέπει για κρέας, γαλακτοκοµικά και ιχθυοκαλλιέργειες.
Οριακή µείωση 2,2% στη διεθνή παραγωγή σιταριού (σκληρού και µαλακού) στους 743 εκατ. τόνους προβλέπει για το 2017/2018 ο FAO. Πρόκειται για µείωση από τα επίπεδα ρεκόρ τo 2015/2016 µιας και αναµένεται πτώση παραγωγής σε Β. Αµερική, Ρωσία και Αυστραλία. Ωστόσο, φαίνεται να ανακάµπτει η παραγωγή της Β. Αφρικής, που πέρσι λόγω καιρού αύξησε σηµαντικά τις εισαγωγές της και απορρόφησε, όπως πρώτη είχε γράψει η Agrenda, µεγάλες ποσότητες και από Ελλάδα. Για το 2017/2018 η ΕΕ θα είναι η µεγαλύτερη εξαγωγέας σιταριού, θα ακολουθήσει η Ρωσία που αυξάνει τις αποστολές σιτηρών µε καράβια.

Ρεκόρ θα σηµειώσει και αυτή τη χρονιά η διεθνής παραγωγή για τα δευτερεύοντα σιτηρά (καλαµπόκι, κλπ) εκτιµά ο FAO καθώς θα αγγίξει τους 1,3 δισ. τόνους. Η προσφορά το 2017/2018 θα είναι άφθονη και ο ανταγωνισµός µεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων θα είναι έντονος, ειδικά ενόψει και των αυξηµένων σοδειών σε κορυφαίες εξαγωγικές χώρες του Νοτίου Ηµισφαιρίου. Μικρή άνοδο θα σηµειωθεί στις εισαγωγές κριθαριού από την Ασία. Συνολικά η χρήση κτηνοτροφικών δηµητριακών θα αυξηθεί κατά 1,5% χάρη σε µια αύξηση κατά 2% της κατανάλωσης καλαµποκιού από Κίνα, ΕΕ και Ν. Αµερική.

Μόλις κατά 0,7% θα αυξηθεί η παγκόσµια παραγωγή ρυζιού φτάνοντα τους 502,6 εκατ. τόνους µε βάση τις προβλέψεις FAO. Επέκταση της παραγωγής ρυζιού θα σηµειωθεί σε Ασία και ∆υτική Αφρική. Ενώ, στην ΕΕ λόγω των χαµηλών τιµών στα Japonica και της επακόλουθης µείωσης στρεµµάτων η παραγωγή εκτιµάται στους 1,8 εκατ. τόνους. Μετά από 2 χρονιές συνεχών πτώσεων το διεθνές εµπόριο ρυζιού θα αυξηθεί κατά 5% το 2017. Αντίκτυπο θα έχει η πολιτική της Ταϊλάνδης που προωθεί τη ρευστοποίηση των κυβερνητικών αποθεµάτων της.

Σχεδόν σταθερή θα είναι η διεθνής παραγωγή κρεάτων, καθώς θα αυξηθεί µόλις 0,3% στους 322 εκατ. τόνους. Την αύξηση από ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία και Αργεντινή θα αντισταθµίσει η πτώση στην Κίνα. Για 2η χρονιά επεκτείνεται το διεθνές εµπόριο κρέατος για να φτάσει το 2017 τους 32 εκατ. τόνους (+2,5%). Αυξηµένες θα είναι οι εισαγωγές κρέατος από Κίνα, Μεξικό, Χιλή, Ν. Κορέα, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, ΗΑΕ, Βιετνάµ, Ιράκ και Σιγκαπούρη. Συνολικά, ο δείκτης τιµών του FAO για το κρέας αυξήθηκε κατά 11% το Μάιο του 2017 σε σχέση µε το Μάιο του 2016.

Αυξάνουν Ασία και Αµερική την παραγωγή γάλακτος, σταθερή µένει σε Ευρώπη και Αφρική, ενώ µειώνεται στην Ωκεανία. Για το α’ µισό του 2017 οι τιµές ήταν σταθερές γενικά, αλλά αναµένεται περαιτέρω αύξηση τιµών για την αποβουτυρωµένη σκόνη γάλακτος (SMP). Το εµπόριο γάλακτος θα κινηθεί ανοδικά για 2η χρονιά. Ο δείκτης τιµών για τα γαλακτοκοµικά του FAO το α’ 6µηνο του 2016 σε σχέση µε το ίδιο διάστηµα το 2017 εκτοξεύτηκε κατά 42% στις 191 µονάδες.

Με ποσοστό 4%-5% αυξάνει κάθε χρόνο ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών. Επιπλέον, για το 2016 ο δείκτης τιµών FAO για τα ψάρια αυξήθηκε κατά 10 µονάδες. Μακροπρόθεσµα συνεχίζει η ανοδική τάση λόγω της ισχυρής ζήτησης για ψάρια και αλιευτικά προϊόντα που ξεπερνά την παραγωγή, σύµφωνα µε τους αναλυτές του ∆ιεθνούς Οργανισµού. Τέλος, επιπλοκές στη διεθνή ζήτηση ψαριών ενδέχεται να επιφέρει το Brexit και οι πολιτικές αποφάσεις Τραµπ στις ΗΠΑ.




FINANCIAL TIMES

Πάνω από 10% αυξάνει το κόστος των διεθνών αγροτικών εισαγωγών

Πάνω από 10% θα αυξηθεί το κόστος των παγκόσµιων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων τη φετινή χρονιά, λόγω αυξηµένων ναύλων αλλά και των επίσης αυξηµένων εµπορικών όγκων, δηλαδή των ποσοτήτων που θα εµπορευθούν. Αυτό αναφέρει µεταξύ άλλων ο Άνταµ Πράκας, οικονοµολόγος του FAO στους Financial Times. Συνολικά, το κόστος των διεθνών αγροτικών εισαγωγών θα φτάσει τα 1,3 τρισ. δολάρια το 2017, σηµειώνοντας άνοδο 10,6% από την προηγούµενη χρονιά. Αυτό θα συµβεί καθώς οι χαµηλές τιµές στα σιτηρά και στη σόγια λόγω των µεγάλων παραγωγών ώθησαν στην αύξηση των όγκων εισαγωγής, ενώ τα ναύλα τα οποία ήταν χαµηλά τα τελευταία χρόνια λόγω της υπερπροσφοράς πλοίων που επέτρεπαν στους εισαγωγείς να αγοράζουν εµπορεύµατα από µακρινές περιοχές. Για παράδειγµα τα ναύλα για τα ξηρά προϊόντα όπως ο σίδηρος, το κάρβουνο, τα σιτηρά και οι ελαιούχοι σπόροι έπεσαν, όπως καταγράφουν οι Financial Times το Μάρτιο του 2016 σε ιστορικά χαµηλά επίπεδα λόγω της κινητικότητας από Αυστραλία, Βραζιλία και Κίνα. Όµως, τώρα ο δείκτης Baltic Dry κινείται στις 821 µονάδες, αυξηµένος κατά 1/3 από πέρσι, όµως παραµένει κάτω από το υψηλό των 1.338 µονάδων. «Τα αυξηµένα και µεταβλητά κόστη για τα ναύλα που σηµειώθηκαν το 2016 θα συνεχίσουν σ’ αυτό το τέµπο και το 2017. Για παράδειγµα οι εισαγωγείς σιτηρών τώρα πρέπει να πληρώνουν κατά µέσο όρο 12 δολάρια ανά τόνο ή 5% περισσότερα από πέρσι για το σιτάρι που προέρχεται από τα λιµάνια του Κόλπου», καταλήγει ο Άνταµ Πράκας.

πηγη:www.agronews.gr