Νέοι Αγρότες: Οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα τους άφησαν χωρίς χρήματα, αδυνατούν να πληρώσουν το κόστος καλλιέργειας

07-06-207

Χωρίς χρήματα έχουν μείνει οι αγρότες, που κατέθεσαν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος έχουν σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντέξουν τα έξοδα καλλιέργειας και να απειλούνται με οικονομική καταστροφή.
Αυτό καταγγέλλει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός από την Φθιώτιδα κ. Ηλίας Μαυροζούμης.

«Αυτή την στιγμή καλλιεργώ 10 στρέμματα με ελιές, 20 στρέμματα με τριφύλλι και 5 στρέμματα με σπανάκι και δεν έχω χρήματα ούτε για να πληρώσω το νερό άρδευσης», τονίζει στον ΑγροΤύπο και προσθέτει: «Αν εμείς οι Νέοι Αγρότες φέτος δεν κάνουμε παραγωγή και δεν έχουμε εισόδημα πως θα πληρώσουμε τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ίσως εκεί στο ΥπΑΑΤ δεν γνωρίζουν ότι βρισκόμαστε σε καλλιεργητική περίοδο και τα έξοδα τρέχουν. Με τις ενστάσεις αναμένεται να αρχίσουν να πληρώνουν το τσεκ μετά τα τέλη Ιουλίου και βλέπουμε. Δηλαδή χάσαμε όλη την αγροτική περίοδο.

Όταν καταθέσαμε τις αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα το 2016, το ΥπΑΑΤ είχε υποστηρίξει ότι τα αποτελέσματα θα είχαν βγει μέχρι τον Δεκέμβριο και από τον Φεβρουάριο θα είχαν ξεκινήσει οι πληρωμές. Αυτό πιστέψαμε και «κάναμε άνοιγμα» στις καλλιέργειες. Οι παρατάσεις και η καθυστέρηση της αξιολόγησης θα στοιχίσει στην εθνική οικονομία.

Σε επικοινωνία που είχα με γεωπόνους του ΥπΑΑΤ παραδέχτηκαν ότι έχω δίκιο αλλά τι να το κάνω αυτό όταν δεν έχω χρήματα. Μου λένε ότι θα μπορώ να ενταχθώ και σε άλλα προγράμματα αλλά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταθέσω αιτήσεις (που σημαίνει οικονομικό κόστος που θα πληρώσω στους γεωτεχνικούς).

Ακόμη για να αγοράσω μηχανήματα, μέσα από τα Σχέδια Βελτίωσης, θα πρέπει να δώσω προκαταβολή το 60-70% της αξίας τους. Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα βγουν μετά από 5 μήνες. Που θα βρω τα χρήματα για την αγορά τους ρωτώ το ΥπΑΑΤ.

Ζητάμε όσοι τελικά ενταχθούμε στο πρόγραμμα και κάνουμε τα μαθήματα κατάρτισης να μας βγάλουν μια «κάρτα αγρότη» για να μπορούμε να πληρώνουμε τα αγροτικά εφόδια και το κόστος καλλιέργειας».

πηγη: www.agrotypos.gr