Δικαιώνονται όσοι κράτησαν αποθέματα στο καλαμπόκι που πιάνει τα 20 λεπτά

  13/07/2017

Σημαντική ζημιά από Diabrotica σε Σέρρες, Καβάλα. Λιγότερες σε Δράμα, Κιλκίς.Γιαννακοπούλου Φανή
Τράτο για πιο βελτιωµένο εύρος τιµών στους παραγωγούς διαφαίνεται για το καλαµπόκι το 2017/2018 σε σύγκριση µε πέρσι και το επίπεδο των 16-17 λεπτών το κιλό, που έφυγε το µεγαλύτερο µέρος της περσινής παραγωγής
. Και αυτό γιατί αφενός οι εκτάσεις στη χώρα µας είναι σηµαντικά λιγότερες και αφετέρου έχουν µειωθεί και τα διεθνή αποθέµατα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Σημαντική ζημιά από Diabrotica σε Σέρρες, Καβάλα. Λιγότερες σε Δράμα, Κιλκίς.
Την ίδια ώρα, µεγάλο πλήγµα έχει υποστεί  φέτος η καλλιέργεια καλαµποκιού στο Νοµό Σερρών, λόγω του εντόµου Diabrotica, οπότε η νέα σοδειά ενδέχεται να είναι µειωµένη  περίπου 40-50%. Υπάρχουν χωράφια µε εµφανή προβλήµατα αλλά ο φόβος έχει γενικευτεί µε αποτέλεσµα να είναι πολλοί οι παραγωγοί που δεν θέλουν να βάλουν του χρόνου καλαµπόκι. «Από το 2011 που εµφανίστηκε το περιορίσαµε µε αµειψισπορά, όµως τα τελευταία 2 χρόνια “επέστρεψε” και πάλι έντονα», αναφέρει στην Agrenda, ο Παύλος Αραµπατζής, πρόεδρος της Α.Σ. Βισαλτίας. Εκτός από τις Σέρρες και την Καβάλα, προσβολές καταγράφονται σε µικρότερο βαθµό σε ∆ράµα, Βόρειο Κιλκίς και ∆υτ. Μακεδονία. Όµως, σύµφωνα µε ειδικούς γεωπόνους το πρόβληµα µπορεί να αντιµετωπιστεί αρκεί να γίνουν ψεκασµοί µε κατάλληλο κοκκώδες εντοµοκτόνο όταν το έντοµο βρίσκεται στο στάδιο της προνύµφης. 



Τρέχουσες τιµές παραγωγού

Όσοι έχουν κρατήσει απόθεµα, «ρεφάρουν» πουλώντας το τώρα σε τιµές από 18-19 λεπτά το κιλό, σύµφωνα µε ρεπορτάζ της Agrenda. Μια άνοδος των τιµών παρατηρείται σχεδόν κάθε φορά στα τελειώµατα της σεζόν εξαντλώντας το απόθεµα και µέχρι να βγει η επόµενη, αναφέρουν παραγωγοί από τη Βόρεια Ελλάδα. Για µειωµένες εκτάσεις φέτος κάνει λόγο από την πλευρά του ο παραγωγός από τη Φλώρινα Γιώργο Ευθυµιάδης. «Τώρα ποτίζονται τα καλαµπόκια, αλλά οι εκτάσεις σε σύγκριση µε πέρσι είναι µειωµένες κατά 20%. Επέλεξαν την ελαιοκράµβη οι παραγωγοί της περιοχής», καταλήγει ο ίδιος.
 
πηγη: www.agronews.gr