Εκατό ευρώ το πρόστιμο στους αγρότες για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις

20/07/2017

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, με τα σημερινά δεδομένα, λήγει την Παρασκευή 21 Ιουλίου.Agronews
Πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, καθότι λογίζονται ως φυσικά πρόσωπα συνεπάγεται για τους αγρότες τυχόν εκπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το ποσό βέβαια αυτό μπορεί να αυξηθεί λόγω των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική προθεσμία εκπνέει την Παρασκευή 21 Ιουλίου.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, με τα σημερινά δεδομένα, λήγει την Παρασκευή 21 Ιουλίου.
Ειδικότερα, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από τις εκπρόθεσμες δηλώσεις θα προκύψουν μηδενικά ή πιστωτικά εκκαθαριστικά, οι φορολογούμενοι (αγρότες) θα πληρώσουν μόνο 100 ευρώ πρόστιμο, το οποίο σε περίπτωση πιστωτικού εκκαθαριστικού θα συμψηφιστεί με την επιστροφή φόρου μειώνοντάς την, μηδενίζοντάς την ή μετατρέποντάς την σε χρεωστικό υπόλοιπο.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 54 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ή ν. 4174/2013) εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.
Αν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε ο φορολογούμενος επιβαρύνεται, κατ’ αρχήν, με το πρόστιμο των 100 ευρώ. Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε επιβαρύνεται και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, οι οποίοι υπολογίζονται επί του φόρου που προκύπτει με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής του φόρου μέχρι την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης της μη υποβολής δήλωσης ή μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.
Αν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και από τη δήλωση που δεν υπέβαλε ή τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε η φορολογική αρχή θα του καταλογίσει πρόστιμο 250 ευρώ, εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ, εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
Εάν έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε η φορολογική αρχή θα τον χρεώσει, επιπλέον, και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής οι οποίοι θα υπολογιστούν επί του φόρου που θα προκύψει από τη δήλωση με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου μέχρι την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης της μη υποβολής δήλωσης ή μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.
Για τους φορολογούμενους που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα ισχύσουν τα εξής:
α) Εάν η αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε μηδενικό αποτέλεσμα και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει πάλι μηδενικό ποσό φόρου, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ.
β) Εάν η αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε μηδενικό αποτέλεσμα και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση προκύψει επιστροφή φόρου, τότε θα επιβληθεί και πάλι πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα συμψηφιστεί με την επιστροφή φόρου μειώνοντάς την, μηδενίζοντάς την ή μετατρέποντάς την σε χρεωστικό υπόλοιπο!
γ) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε:
-εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί, κατ΄αρχήν, με πρόστιμο 100 ευρώ. Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής υπολογιζόμενους επί του προκύψαντος φόρου με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.
-εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία θα χρεωθεί, κατ' αρχήν, με πρόστιμο 250 ευρώ. Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής υπολογιζόμενους επί του προκύψαντος φόρου με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.
-εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία θα χρεωθεί, κατ΄αρχήν, με πρόστιμο 500 ευρώ. Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής υπολογιζόμενους επί του προκύψαντος φόρου με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.
δ) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο προς επιστροφή και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει αύξηση της επιστροφής φόρου, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ, το οποίο θα συμψηφιστεί με την επιπλέον επιστροφή φόρου.
ε) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση προκύψει το ίδιο πιστωτικό υπόλοιπο, αν δηλαδή η τροποποιητική υποβληθεί για να συμπληρωθούν ή να διορθωθούν απλώς κάποια στοιχεία που δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης φόρου, τότε θα επιβληθεί και πάλι πρόστιμο 100 ευρώ.
στ) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο φόρου προς επιστροφή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει μείωση του πιστωτικού υπολοίπου ή μηδενισμός του τότε θα επιβληθεί και πάλι πρόστιμο 100 ευρώ.
ζ) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο φόρου προς επιστροφή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει χρεωστικό ποσό φόρου προς πληρωμή, τότε:-εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ. Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που θα υπολογιστούν, επί της διαφοράς του αποτελέσματος μεταξύ εμπρόθεσμης αρχικής και εκπρόθεσμης τροποποιητικής, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης. 
-εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ. Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που θα υπολογιστούν, επί της διαφοράς του αποτελέσματος μεταξύ εμπρόθεσμης αρχικής και εκπρόθεσμης τροποποιητικής, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.
-εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία θα χρεωθεί με πρόστιμο 500 ευρώ. Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που θα υπολογιστούν, επί της διαφοράς του αποτελέσματος μεταξύ εμπρόθεσμης αρχικής και εκπρόθεσμης τροποποιητικής, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.
η) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο προς πληρωμή και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει μείωση του χρεωστικού υπολοίπου, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ, το οποίο θα συμψηφιστεί με την αρνητική διαφορά φόρου.
θ) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση προκύψει το ίδιο χρεωστικό υπόλοιπο, αν δηλαδή η τροποποιητική υποβληθεί για να συμπληρωθούν ή να διορθωθούν απλώς κάποια στοιχεία που δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης φόρου, τότε θα επιβληθεί και πάλι πρόστιμο 100 ευρώ.
ι) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο φόρου προς πληρωμή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει αύξηση του χρεωστικού υπολοίπου, τότε:-εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ. Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που θα υπολογιστούν, επί της πρόσθετης διαφοράς χρεωστικού υπολοίπου, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης. 
-εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ. Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που θα υπολογιστούν, επί της πρόσθετης διαφοράς χρεωστικού υπολοίπου, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης. 
-εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία θα χρεωθεί με πρόστιμο 500 ευρώ. Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που θα υπολογιστούν, επί της πρόσθετης διαφοράς χρεωστικού υπολοίπου, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

πηγη:www.agronews.gr